Druvsjukdomar (71 Bilder): Beskrivning Och Behandlingsmetoder. Granskning Av Skadedjur Och Behandlingstider. Preparat Och Metoder För Att Bekämpa Sjukdomar På Löv Och Bär

Innehållsförteckning:

Video: Druvsjukdomar (71 Bilder): Beskrivning Och Behandlingsmetoder. Granskning Av Skadedjur Och Behandlingstider. Preparat Och Metoder För Att Bekämpa Sjukdomar På Löv Och Bär

Video: Druvsjukdomar (71 Bilder): Beskrivning Och Behandlingsmetoder. Granskning Av Skadedjur Och Behandlingstider. Preparat Och Metoder För Att Bekämpa Sjukdomar På Löv Och Bär
Video: Ohyra på krukväxter – Gunilla Fornstål har tre lösningar 2024, April
Druvsjukdomar (71 Bilder): Beskrivning Och Behandlingsmetoder. Granskning Av Skadedjur Och Behandlingstider. Preparat Och Metoder För Att Bekämpa Sjukdomar På Löv Och Bär
Druvsjukdomar (71 Bilder): Beskrivning Och Behandlingsmetoder. Granskning Av Skadedjur Och Behandlingstider. Preparat Och Metoder För Att Bekämpa Sjukdomar På Löv Och Bär
Anonim

Druvor är en av de mest populära sommarstugorna. Det odlas av både proffs och amatörer. När man odlar druvor är det viktigt att känna igen olika sjukdomar i tid och neutralisera skadedjur. Du kommer att lära dig hur du gör detta korrekt i den här artikeln.

Bild
Bild

Vad är skadat?

Om en druva utsätts för någon sjukdom eller insekt påverkar detta alltid dess utseende.

Både enskilda delar av växten och hela kulturen kan lida.

Njure

Druvknoppar är oftast de mest drabbade av bladätande parasiter . Dessa är främst skopor, kravchiks och skosari skalbaggar. Även på skott med skadade knoppar kan speciella hål med upphöjda kanter dyka upp. Det betyder att druvan angriper stjälkricket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Löv

Blad lider alltid mest, och många sjukdomar känns genast igen av dem.

Några av de vanligaste typerna av bladskador är:

  • galls (förtjockningar) av rundad form, belägen längst ner på bladplattan, indikerar närvaron av phylloxera;
  • platta små galler indikerar närvaron av en druvkvalster;
  • små gula fläckar med en orange nyans visas när en spindelkvalster parasiterar på kulturen;
  • en ojämn gul nyans av lövverket (venerna är gröna samtidigt) kommer att indikera närvaron av kloros;
  • gul / röd kantning av bladen innebär att växten har gulsot / röda hund;
  • det första tecknet på oidium är en grå beläggning;
  • oljiga fläckar, vita under, är nästan alltid ett tecken på mögel;
  • mörkröda fläckar med svarta fläckar - resultatet av utseendet på svart ruttna;
  • grålila fläckar indikerar antraknos;
  • deformation, underutveckling, konstiga bladformer är tecken på virala sjukdomar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomställningar

Blomställningar av druvor påverkas sällan, därför förblir de i de flesta fall intakta . Men några ändringar kan fortfarande inträffa. Till exempel kommer vit, som en filtbeläggning, att berätta om närvaron av en druvkvalster. En mjölkbeläggning som ser ut som mjöl är resultatet av mögelexponering.

Förekomsten av spindelnät, siden trådar är ett tecken på utseendet på olika larver.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bär

Skador på bär uppstår främst i närvaro av svampsjukdomar:

  • om det är oidium, kommer klungorna att spricka och bli täckta med en grå beläggning;
  • svarta fläckar, liksom skrynkligt skal, indikerar svart ruttna;
  • mögel på unga gröna bär är ett tecken på gråröta;
  • sår kommer att indikera antraknos;
  • om blåbruna fläckar dyker upp på klustren som just börjat växa aktivt, betyder det en solbränna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och behandlingar

Om druvorna odlas i fel region eller klimat får de mindre omsorg och uppmärksamhet, då påverkas de ganska ofta av olika typer av sjukdomar. Fundera på vad trädgårdsmästare har att göra med.

Mögel (dunig mögel)

Detta är en svampsjukdom som påverkar alla delar av växten: från antenner till löv och klasar . Sjukdomsframkallande medel övervintrar i jorden, de är särskilt farliga under duschar, hög luftfuktighet. Om lufttemperaturen är över +8 grader och jorden är våt i ett dygn börjar sporerna gro. Infektion sker efter inkubationstiden. Vid temperaturer från +20 till +26 blir det bara 4 dagar.

Bild
Bild

Symptomen är följande:

  • gula eller rostiga fläckar på ungt lövverk;
  • nekrotiska fläckar med en vitaktig beläggning i den nedre delen av bladplattan;
  • torkning och gulning av blomställningar;
  • rynkor av bär.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Storleken på fläckarna beror på sortens resistens mot mögel. Mycket resistenta sorter kommer att ha en diameter på 1-2 mm, medan mottagliga sorter kommer att ha stora fläckar med riklig sporulation.

Kampen mot mögel genomförs med följande frekvens

  • De drabbade delarna skärs av och bränns.
  • Före och efter blomningen utförs förebyggande behandling (mycket resistenta sorter behöver det inte). Det bästa läkemedlet är Ditan Neotek. Dosen är 3-4 kg per hektar. Innan blomningen kan du också använda "Acrobat", "Ridomil Gold". Efter - "Topaz", "Vectru". För den sista behandlingen i augusti (5-10: e dagen) rekommenderas att applicera "Quadris".
  • På hösten, när bladen faller, kan du spraya kulturen med 1% Bordeaux -vätska.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oidium (mjöldagg)

Oidium är en annan farlig sjukdom som ofta drabbar druvor. Alla delar av växten påverkas.

Symtom:

  • i det inledande skedet visas små grönaktiga fläckar med en matt yta (de kan fortfarande vara gråa);
  • lite senare uppträder en uttalad mjölig blomning;
  • blad torkar upp och dör;
  • längsgående mörka fläckar är synliga på skotten;
  • skalet på druvorna torkar, spricker illa, bären spricker.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det omedelbara infektionsögonblicket är svårt att avgöra, men när fläckar dyker upp måste du snabbt agera.

Var tredje år rekommenderar trädgårdsmästare att använda läkemedlet "DNOC". Det späds ut i vatten (100 gram per 10 liter). Som en förebyggande åtgärd används gödselmedel med fosfor och kalium, kolloidalt svavel. Vid infektion hjälper endast fungicider, till exempel "Strobi", "Topaz".

Bild
Bild
Bild
Bild

Rubellablad

Detta är en annan svampsjukdom som ofta drabbar druvor. När en växt blir sjuk visas gula fläckar med en grön nyans på bladen . Venerna blir bruna. Efter en kort tid börjar fläckarna torka. Om bären är vita blir fläckarna bruna och kanten är gul. Röda sorter kännetecknas av bruna fläckar med en röd nyans med en lila kant. Bären mognar långsamt, buskarna växer dåligt, de har en stor chans att vintern fryser.

Rubella behandlas med fungicider . Samma preparat är lämpliga som för kampen mot mögel. Den första sprutningen utförs när det redan finns 3-4 blad. Den andra är före blomningen, den tredje är efter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kloros

Kloros är en ganska kontroversiell sjukdom, som kan orsakas av flera faktorer samtidigt. Det kan vara icke-smittsamt och smittsamt . Den första visas om druvorna växer på för alkaliska jordar, liksom i de fall odlaren använder för mycket aska för befruktning. Bladen blir gula, missfärgas, torkar. Infektiös kloros kallas också mosaik. Bladen blir gula längs venerna, får en ojämn gulgrön färg, de blir små, deformerade. Buntarna är underutvecklade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlingen beror på sjukdomsformen . Vid ett icke-smittsamt alternativ bör du ta itu med jorden. Du kan använda järnsulfat genom att blanda det med 20 g citronsyra och lösa upp i 10 liter vatten. En buske kommer att kräva 10 till 40 liter vätska. Dessutom bör ett läkemedel som Fetrilon användas. Om druvorna odlas på tung jord används ofta lossning och kompostering.

Infektiös kloros botas inte. Det är en mycket sällsynt sjukdom som inte kan överleva vintern. Om det fortfarande visade sig måste du riva upp de sjuka buskarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nekros

Denna sjukdom kännetecknas av utseendet på svarta döda områden på växten. Nekros kan orsakas av bakterier, virus . Buskens hylsa torkar. När det gäller behandlingen bör det noteras att viral nekros inte kan botas. Fläckar kan inte tas bort, eftersom det redan är döda material. Du kan försöka rengöra dem med jod eller kaliumpermanganat. Men i många fall ger detta inte mycket resultat.

De enda möjliga sätten att bekämpa är förebyggande. Använd friska sticklingar, sanera inventeringen. Sticklingar placeras endast för förvaring efter bearbetning med kopparsulfat. Det är också viktigt att använda rätt täckmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakteriell cancer

Sjukdomen är farlig eftersom den bara kan kännas igen i mitten av buskens växtsäsong. En vit tumör dyker upp på växten, som växer snabbt . Mycket ofta uppstår tumörer på platser som tidigare skadades.

Det finns inget botemedel mot en sådan sjukdom. Det är bara nödvändigt att observera förebyggande, välja friska sticklingar och desinficera instrumentet i tid. Den drabbade busken grävs upp.

Bild
Bild

Antraknos

Antraknos angriper såväl klungorna som grönsakerna. Det kännetecknas av grå fläckar med en brun kant (på lövverket) . Hål dyker snart upp i deras ställe. Fläckarna kan också ses på skotten, där de är bruna. När det gäller klasarna, här är formationerna lila i färgen.

Bild
Bild

Behandlingen utförs med starka fungicider, samma är lämpliga som för mögel. Alla berörda delar tas bort.

Bild
Bild

Grå form (grå form)

Några tecken på sjukdomen:

  • stora fläckar med en ljus kant på lövverket;
  • förekomst av sporer och vit pollen;
  • torkning av blomställningar, deras bruna nyans;
  • deformation av bär och plack på dem.

Behandlingen är ofta ineffektiv, men du kan försöka. Sprutning utförs med preparat som "Switch", "Horus", "Antracol". Det kommer att finnas flera procedurer: före blomning, i slutet av bärens tillväxt, vid tidpunkten för mjukning av buntarna.

För att förebygga bör stammarna höjas så att klustren inte vidrör marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svart ruttna

Det börjar utvecklas på försommaren. Först uppträder små rödaktiga fläckar, sedan växer de och ljusnar . Tvister är tydligt synliga och går även över till bär.

Bild
Bild

När en sjukdom upptäcks tas sjuka prover omedelbart bort, de återstående buskarna sprutas med Antracol, Topaz. På våren behandlas de med 2% Bordeaux -vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit ruttna

Det är mycket vanligt i regioner där hagel är normalt. Bär rynkor, torkar snabbt, blir bruna. Grenar är täckta med bruna fläckar och skott - blommar.

Skadade prover måste tas bort eftersom de innehåller svamp. Sedan behandlas de med läkemedel avsedda för behandling av mögel.

Bild
Bild

Svart prick

Hela växten påverkas. Gröna fläckar visas på bladen, som snabbt mörknar. Snart slits ett sådant blad. Svarta längsgående linjer visas på skotten. Skottet försvagas, det kan bryta från vinden. Bären torkar, faller av, mumifierar.

Det är nästan omöjligt att behandla en sådan sjukdom, tvister tränger så djupt in. Förebyggande hjälper:

  • i slutet av hösten behandlas druvor med kopparsulfat (3%);
  • i närvaro av 3 blad och nästan hälften av de blommande knopparna sprutas kulturen med preparatet "Ridomil Gold";
  • Använd "Quadris" när du blommar.
Bild
Bild

Vanliga skadedjur och bekämpning

Förutom sjukdomar kan alla druvsorter attackeras av skadedjur. Tänk på de vanligaste insekterna som parasiterar vingårdar.

Druvblåsare (vivel)

Grön blank skalbagge med en kroppslängd på 10 millimeter.

Bild
Bild

Rullar bladen av druvor (som sedan torkar) och lägger ägg i dem, från vilka glupska larver kläcks och äter alla delar av busken . Skadedjuret kan tas bort om jorden grävs väl på våren. Vid dominans, använd "DNOC".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vinlus

En populär skadedjur som kan infektera grödans löv och rötter . Parasiterar lövverket, det genomborrar det med snabeln och provocerar utseendet på mörka finnar.

Bild
Bild

Insekten är en liten gul bladlöss. Innan övervintringen lägger den ägg, så det kan skada i flera år. Det dåliga är att behandlingen nästan inte ger några resultat, eftersom läkemedlen är extremt giftiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det enda skyddsalternativet är vaccination . Påverkade löv ska rivas av och brännas, resterande delar ska sedan sprutas med insektsmedel. Du kan använda "Confidor" och liknande insekticider.

Khrushchi (majbaggar)

Själva skalbaggarna utgör ingen fara för druvor, men deras larver är extremt frossare . De lever i jorden i flera år, livnär sig på rötter och orsakar växts död. För att hitta dem måste du regelbundet lossa jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av läkemedlen ger Aktara och BI-58 bra resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spindelkvalster

En liten spindelliknande varelse med gul färg. Lever på den nedre delen av bladet, livnär sig på dess juice.

Bild
Bild

Lövverket blir gult, blir sedan rött och faller av . Druvan tappar sin smak och slutar växa. Det är nödvändigt att bli av med fästingen med preparat som innehåller svavel. Gör detta minst en vecka innan knopppaus. Om insekterna är mycket produktiva bör du använda akaricider. Apollo och Ortus kommer att klara denna uppgift väl.

Bild
Bild

Druvfilt kvalster (kliar)

En insekt så liten att du inte kan se den. Bor på blad. Det kännetecknas av utseendet på finnar på bladplattans övre del . I den nedre delen kommer det att finnas små fördjupningar, täckta med en blom som liknar filt. Om du inte bekämpar parasiten kommer den att spridas till andra delar av växten.

Bild
Bild

Vid behandling ger pollinering med pulveriserat svavel ett bra resultat. Dessutom kommer fästingen inte att visas om profylax mot mjöldagg och mjöldagg har utförts.

Bild
Bild

Druvbladmask

Liten mörkbrun fjäril med fläckiga eller randiga vingar. Larven är grön, med ett svart huvud. Parasiten äter absolut alla delar av växterna, som från detta börjar ruttna . Om det inte finns någon kamp kommer skörden att gå förlorad. För behandling på vintern rengörs stammen från exfolierad bark, själva barken bränns. Detta följs av behandling av mark och buskar med läkemedlet "DNOC".

Bild
Bild

Bunchy broschyr

En liten fläckig fjäril med blå fläckar på vingarna. Larver av parasiten äter knoppar, blommor och bär. Skadedjuret häckar regelbundet och tar fram nya generationer. Du kan bli av med dem med en klorofoslösning (20-30 gram löses i en 10-liters hink vatten). Detta måste göras 2 veckor efter utseendet av fjärilar av första och andra generationen.

Det rekommenderas också att använda feromonfällor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Druva mjölkfisk

En liten oval parasit, täckt av en vit kanon. Den livnär sig på löv, blommor, bär och skott . De drabbade delarna torkar snabbt, rynkor. För kampen är det viktigt att först rensa barken och höja stammen. Behandling med bensofosfat hjälper också.

Bild
Bild

Majsgödsel

Det är en mörkbrun eller svart skalbagge upp till 24 millimeter lång. Lever i jorden. Larverna som föds gnager aktivt rötterna, vilket leder till att plantan torkar ut.

Du kan bli av med parasiten genom att gräva jorden. I det här fallet samlas skalbaggarna för hand.

Bild
Bild

Gräshoppor

Gräshoppor älskar att äta löv, skott och knoppar. Insektslarver övervintrar i marken. För att förhindra att parasiten dyker upp måste vingården vara välskött genom att ta bort ogräs . Fällor kan sättas mellan raderna och sedan kan insamlade insekter samlas in för hand. Du kan också använda droger. Samma medel är lämpliga som för Colorado -potatisbaggen.

Bild
Bild

Vinterskopa och trådmask

Vintern är en gråaktig fjäril. Larven är grön. Både den vuxna insekten och larven parasiterar på natten. Trådmask är larven hos klickbaggen. Den har en hård kropp av gul eller rödaktig färg, parasiterar på alla delar av växten. För att bekämpa är det nödvändigt att använda jordgrävning, kalkning . Det är också viktigt att bekämpa ogräs. "Actellik", "Decis" kommer också att hjälpa. Egna rotade plantor sprider inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Turkiska Skosar

En liten svart skalbagge som skadar njurarna. Det parasiterar på natten, livnär sig också på rötter. När ett skadedjur dyker upp sprutas busken med 0,5% klorofoslösning.

Du måste sätta ringar med larvlim på druvornas ärmar.

Bild
Bild

Förutom de beskrivna skadedjur kan druvor också attackera:

  • getingar;
  • skida;
  • Björn;
  • cikader;
  • fåglar;
  • möss.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Utför förebyggande behandling av druvor med speciella preparat årligen.

Bild
Bild

För att druvorna ska utsättas för sjukdomar och skadedjur så lite som möjligt bör korrekta förebyggande åtgärder vidtas

  • Hitta vingårdar på soliga platser . Ventilationen ska vara måttlig och jorden bör vara bördig.
  • För plantering, välj friska plantor, utför bearbetning före plantering . Om druvor odlas från frön, blötläggs de i 12 timmar i borsyra.
  • Om du inte kan bli av med någon sjukdom, plantera druvorna någon annanstans . Välj samtidigt de sorter som är mest resistenta mot denna sjukdom.
  • Ta hand om din vingård ordentligt . Lossa jorden, vattna i tid, ta bort ogräs. Gör en visuell inspektion av buskarna.
  • Befruktning är också mycket viktigt . På våren är det bättre att ge kulturen kväve, då används redan komplexa medel. Du måste också profylaktiskt behandla kulturen med läkemedel mot sjukdomar. Typiskt utförs sådan sprutning tre gånger per säsong. Många trädgårdsmästare rekommenderar ytterligare behandling med Fitosporin. Denna beredning stärker druvorna och ger ett gott skydd. Det är bäst att utföra behandlingar efter regn, tidigt på morgonen eller kvällen.
  • När man odlar druvor är det viktigt att ta sig tid att beskära . Skadedjur lever ofta i grönska och det är bättre att bli av med dem i förväg. Alla gröna, liksom drabbade och torra skott, grenar bränns utanför platsen.
  • Träd hjälper till att skydda vingården . De kan planteras på ett avstånd av 3 meter från buskarna. Således kommer det att vara möjligt att uppnå god snöackumulering, korrekt markfuktighet.
  • Plantera sideratväxter i närheten . De kommer att fungera som utmärkt skydd mot skadedjur. Till exempel kommer persilja att vara den bästa gröngödseln för druvor.

Rekommenderad: