Äppelträ: Egenskaper Och Applikationer. Vad Kan Man Göra Från En Sågad äppelträdstam?

Innehållsförteckning:

Video: Äppelträ: Egenskaper Och Applikationer. Vad Kan Man Göra Från En Sågad äppelträdstam?

Video: Äppelträ: Egenskaper Och Applikationer. Vad Kan Man Göra Från En Sågad äppelträdstam?
Video: Så här har jag format och beskurit ÄPPELTRÄDET - Formbeskärning av ett gammalt äppelträd 2024, April
Äppelträ: Egenskaper Och Applikationer. Vad Kan Man Göra Från En Sågad äppelträdstam?
Äppelträ: Egenskaper Och Applikationer. Vad Kan Man Göra Från En Sågad äppelträdstam?
Anonim

Få människor tänkte på att köpa hushållsartiklar och till och med möbler av äppelträ. Andra arter är vanligtvis populära - tall, ek och så vidare. Äppelträ berövas dock oförtjänt uppmärksamhet - det är ganska hårt, hållbart och har en låg nötningsgrad. Utöver det är det prisvärt och prisvärt. Även delar tillverkade av det förlänger livslängden för de flesta träprodukter. Läs om de andra funktionerna i äppelträ, liksom vad som kan göras av det, i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande egenskaper

Äppelträ klassificeras som spridda-vaskulära ljudraser. Kärnan i denna träslag är rödaktig och brun. Sapved (den yttre delen av stammen, som ligger direkt under barken) på äppelträdet är relativt bred, har gula och rosa nyanser. Som regel, med bra trä, kan du se en tydlig gräns som skiljer kärnan och trädet. Det finns dock undantag - i sällsynta fall målas kärnan och savträet i samma färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Årringar, som är kända för att öka antalet med ett för varje år av plantans liv, är slingrande, oregelbundna i formen. Årsringarnas bredd är också ojämn. Ringarna separeras av tunna ljusa lager. Det är ritningen som bildas av dessa ringar som uppskattas av mästarna mest av allt.

Äppelträ har stor hårdhet, det är mycket tätt. Tyvärr kan det torka ut ganska snabbt. Detta material är praktiskt taget oförstörbart även efter upprepad användning.

Bild
Bild

Behandling

Som regel används träd som inte är äldre än 30 år för bearbetning och vidare försäljning. Man tror att träet i sådana exemplar bäst uppfyller de egenskaper som krävs för produktion. Om trädet är äldre än denna ålder kan råmaterialet vara löst, ruttning är möjligt på vissa ställen.

Bild
Bild

Det är bäst att klippa trädet med en såg. Detta minskar risken för chips och gropar. Det är viktigt att hålla träets tvärgående mönster intakt. I allmänhet kräver träbearbetning inte en relativt stor investering och tar inte mycket tid. Inkluderar följande steg.

  1. Trä torkas först … Först torkas materialet under en baldakin i frisk luft. När fuktprocenten når 20 börjar nästa steg.
  2. Träet fortsätter att torka, men redan inomhus . Byggnaden ska naturligtvis inte vara för fuktig.
  3. Därefter kommer det sista steget i bearbetningen - slipning och polering . Materialet är också polerat. I detta skede appliceras olika oljor (vanligtvis linfrö) på de redan sågade brädorna för att öka materialets hållfasthet. Detta förbättrar webbens egenskaper och ger också en vacker färg.
Bild
Bild

Träbearbetning är en avfallsfri produktion - det mesta går till tillverkning av olika föremål, och resterna används som ved för uppvärmning och rökning.

Ansökan

Om det sågade äppelträdet är äldre än 30 år är det tillåtet att veda. Sådant trä, som nämnts ovan, är inte lämpligt för tillverkning av olika föremål. Ibland används det till och med för rökning. Äppelträdet har praktiskt taget inget harts - tack vare detta avger inte sot och det finns ingen sot kvar.

Ibland händer det att äppelträdet börjar växa på ett spiralformat sätt. För att uttrycka det enkelt verkar stammen vrida sig mot himlen. Från stammen på ett sådant träd kan du göra vackra lådor, lådor, brädor, figurer och så vidare . Ett liknande fenomen kallas lockighet, träet i sådana trädstammar kännetecknas av en märklig skönhet - ett ovanligt mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från den lägsta och bredaste delen av bagageutrymmet (rumpan) gör de samma lådor, vända produkter, säten för pallar

Olika hantverk är också gjorda av trä, på vilka spår av tillväxt syns. De flesta av dem tillverkar rökpipor, skrivredskap. Att laga rätter av ett äppelträd var ganska populärt i antiken. Skedar var särskilt populära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från en allmän synvinkel kan alla produkter av trä, förutom de små delarna som nämns ovan, delas in i följande två kategorier

  1. Golvbeläggningar … Parketten av detta material har en vacker nyans och ett attraktivt mönster. Köpare noterar det faktum att parketten inte spricker med rätt behandling och behåller en vacker glans i flera decennier.
  2. Möbler inredning . Äppelmöbler kan vara dyra. Mestadels används trä för att dekorera möbler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland andra produkter kan man nämna handtag för axlar, linjaler, element av musikinstrument, broscher, armband, spännen

Nu används detta material till och med för tillverkning av datorskärmar och andra delar av elektroniska produkter.

Man måste komma ihåg att trä torkar snabbt . Enkelt uttryckt kan alla produkter gjorda av det spricka efter ett tag. Men vissa hantverk kokas i olja eller linolja - på så sätt kan du stärka dem, och det är osannolikt att de spricker efter det. Tyvärr kan detta bara göras med små föremål.

Rekommenderad: