Pampas Gräs (50 Bilder): Vad är Cortaderia? Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Silverkortaderia För En Sommarstuga

Innehållsförteckning:

Video: Pampas Gräs (50 Bilder): Vad är Cortaderia? Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Silverkortaderia För En Sommarstuga

Video: Pampas Gräs (50 Bilder): Vad är Cortaderia? Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Silverkortaderia För En Sommarstuga
Video: Pampas Grass Malfunction! 2024, April
Pampas Gräs (50 Bilder): Vad är Cortaderia? Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Silverkortaderia För En Sommarstuga
Pampas Gräs (50 Bilder): Vad är Cortaderia? Funktioner För Plantering Och Vård I Det öppna Fältet. Silverkortaderia För En Sommarstuga
Anonim

Vackert inredda trädgårdstomter är alltid glädjande för ögat och glädje hos grannar. För att adla trädgården använder de vanligtvis blomsterodlingar som växer i frodig färg, men prydnadsgräs glöms ofta bort. Det är dock de som kan radikalt förändra utseendet på webbplatsen, vilket gör den unik. En av dessa örter kan vara cortaderia eller pampas gräs, som vi kommer att lära känna närmare i detta material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Cortaderia Sello är en flerårig växt som är infödd i Sydamerika, tillhör familjen spannmål. Det är värt att notera att kulturen i deras hemland inte uppskattas alls - man tror att det är ett ogräs. Ändå ser växten ganska imponerande ut.

Låt oss överväga dess huvudsakliga funktioner:

  • maximal höjd - 3 meter;
  • bladens längd är cirka två meter, ändarna och kanterna är vassa;
  • lövfärgen varierar beroende på sorten - den kan vara grön, ljusgrå, blå;
  • blomställningar är panikulära, deras storlek når 40 centimeter, mestadels vita, men ibland kan andra färger hittas, till exempel rosa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cortaderia blommar i augusti, och denna process fortsätter till den första frosten. Om du vill se frodiga, vackra buskar på din webbplats, välj unga kvinnliga exemplar av kulturen . De motstår perfekt dåligt väder och förblir oförändrade under hösten, medan de manliga snabbt vissnar och vissnar.

Viktigt: pampasgräs har vassa löv som irriterar huden och skär lätt. Därför rekommenderar experter att arbeta med handskar med cortaderia, samt att köpa det med försiktighet till dem som har barn som går på webbplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Trots att växten anses vara en ogräs i sitt hemland, överlever den inte alltid under Rysslands klimatförhållanden. Det tolererar inte vintern särskilt bra, därför rekommenderar trädgårdsmästare som redan har stött på dess odling att vara uppmärksam på vinterhärdiga sorter.

Grödor som har spektakulära lila, rosa och andra färger kommer sannolikt inte att slå rot.

Bild
Bild

Låt oss bekanta oss med de bästa sorterna av Cortaderia selloana för odling i olika regioner i Ryska federationen, inklusive Moskva -regionen

  • Pumila ."Pumila" är en av de mest populära sorterna bland ryska trädgårdsmästare. Dess höjd är 1 m, och själva växten är känd för sina vackra krämfärgade panikulära blomställningar. Det tål frost ganska bra.
  • Rosea . Denna sort är högre än den föregående - cirka två meter. Det är intressant för sina ovanliga rosa blomställningar med en silverfärgad nyans. Blommar på hösten.
  • Vit plym . En stor, mycket elegant växt som kan dekorera en stor sommarstuga. Frodiga vita blomställningar samlas på toppen av växten, vilket skapar illusionen av ett snötäcke.
  • Rose Plume . Denna sort är en av de högsta, växer upp till 3 meter. Den blommar från augusti till november i stora rosa blomställningar, vilket ger en viss ömhet och luftighet till trädgården.
  • Remorino . En utmärkt frostbeständig sort, ganska hög. Den blommar praktfullt, blomställningarnas färg är vit med en silverfärgad glans.
  • Patagonien . Denna sort växer upp till två meter hög, tolererar också vintern bra. Bladen är gröna med en blåaktig nyans och blomställningarna är vackert gjutna i silver.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

För att sprida cortaderia använder trädgårdsmästare flera populära tekniker. Låt oss beskriva dem mer detaljerat.

Division

När du väljer denna metod är det viktigt att komma ihåg att honplantor ser mer intressanta ut än manliga. Därför rekommenderas att separera dem för reproduktion. Tidpunkten för proceduren är slutet av våren eller början av sommaren. De starkaste, välutvecklade plantorna väljs ut och grävs upp . Knölen är uppdelad i flera delar, samtidigt kan du förbereda gropar ca 45 cm djupa. Botten är fodrad med ett tunt lager av dränering, och jorden befruktas med gödsel. De delade rötterna planteras i hål, täckta med jord och vattnas.

Bild
Bild

Sticklingar

Klippning är ett annat sätt att föröka pampasgräs, även om det nästan aldrig används. I slutet av augusti klipps flera stjälkar från de valda buskarna. Deras längd bör vara cirka 5-6 centimeter, och mer är möjligt. Stammarnas ändar blötläggs i tillväxtacceleratorer och planteras sedan i öppen mark.

Bild
Bild

Frön

Fröförökning är den svåraste metoden och är inte alltid lönsam. Faktum är att fröna kommer för det mesta att ge manliga blommor, och ingen garanterar att växten i allmänhet kommer att blomma.

Det är också viktigt att komma ihåg det faktum att du inte bör förvänta dig den första blomningen tidigare än 3 år senare.

Bild
Bild

I början av mars bör du förbereda behållare med fuktig och näringsrik jord. Fröet läggs ut på jordytan, pressas något ned och täcks med en film, där det finns flera små hål för luftflöde. Lådorna placeras på solsidan, så att ljuset faller på dem i minst 8 timmar om dagen.

Rumstemperaturen ska vara cirka 20 grader, kanske ett par grader mer . Jorden fuktas med en sprayflaska så att den inte torkar ut. Efter ett par veckor kommer groddar upp, sedan kan filmen tas bort. När de når 10-15 cm transplanteras plantorna i separata rymliga behållare som måste utsättas för luften på sommaren. Med frostens början förs lådor med plantor in i växthus, som inte behöver värmas, det viktigaste är att de är skyddade mot drag och isolerade.

Bild
Bild

Landning

Innan du börjar plantera är det mycket viktigt att tänka på hur mycket utrymme du är villig att avsätta på din webbplats för denna gröda. Växten har en hög tillväxt och spridningshastighet, den kan växa starkt och fylla hela området . Därför måste denna punkt beaktas, såvida inte cortaeria är den enda grödan som du kommer att odla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja plats

Hemma ställer pampasgräs absolut inga krav vare sig på planteringsplatsen eller på jorden. Hon behöver inte heller mänskligt deltagande. I det ryska klimatet slår det dock inte alltid rot väl, och det är nödvändigt att noggrant närma sig valet av det område där det kommer att odlas.

Landningsområdet ska vara mycket soligt, ingen skugga samt vind . Experter rekommenderar att man planterar pampasgräs på platser där drag inte passerar, till exempel nära husets väggar, nära träd som kan skydda kulturen från vindbyar.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att cortaderia inte tolererar stillastående fukt, och därför är det omöjligt att plantera det i låglandet eller där grundvatten passerar nära ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereda jorden

Pampas gräs behöver lätt jord som är bra för luftgenomsläpplighet. Överdriven fukt är oacceptabelt, eftersom rötterna snabbt kommer att ruttna och därigenom förstöra planteringarna. Låt oss se hur man planterar en kortaderia på olika typer av jord.

Om jorden är sandig är det nödvändigt att göra ett hål till ett genomsläppligt lager och sedan göra en blandning bestående av följande komponenter:

  • 50% bördig trädgårdsjord;
  • 10% sand;
  • 20% torv och humus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantan sänks ner i hålet och täcks sedan med den resulterande kompositionen. Dessutom måste du skapa en liten vall som ska dränera överflödigt vatten.

På ogenomträngliga eller leriga jordar ser plantningsmönstret något annorlunda ut . Dränering är ett måste här, utan vilket det blir omöjligt att bli av med överflödig fukt. Småsten kan till exempel användas som dränering. Du behöver inte heller använda trädgårdsjord om det mesta består av lera. Det vore mer rimligt att öka halten av humus, torv och sand.

Dräneringsskiktet bör vara minst 20 centimeter och hålets diameter ska vara cirka 150 cm. Som i det föregående fallet görs en hög runt plantan, vars höjd är minst 50 cm.

Bild
Bild

Växande

Det är inte svårt att odla vackert och frodigt pampasgräs, men det bör tas om hand regelbundet. Därför rekommenderas kortadera ofta inte för nybörjare som inte känner till alla krångligheterna med att ta hand om sådana grödor.

Vattning

Denna gröda älskar vatten, så den måste vattnas regelbundet, särskilt före blomning. Vattningsfrekvensen ökar vid varmt väder. Du måste vattna växten tidigt på morgonen eller sen kväll, så att vätskan inte kommer på blomställningarna eller lövverket . Trots ett sådant behov av fukt är det helt enkelt nödvändigt att observera vattningsmåttet - vid minsta stagnation av vatten kommer växten att börja ruttna. Dessutom kan man inte vara försäkrad mot långvariga regn, vilket dessutom kommer att provocera ackumulering av fukt.

Om regnet inte stannar bör täckning göras över växten så att jorden inte drabbas av vattendragning.

Bild
Bild

Gödselmedel

Det bästa alternativet för matning för cortaderia är ekologiskt, tack vare vilket gräset växer bra och blommar rikligt. Innan blomningen befruktas växterna med kompost, men det är viktigt att inte överdriva det med mängden, gödningsskiktet ska vara tunt. Under hela säsongen måste du befrukta 2 gånger - i maj och juni.

Och du kan också använda komplexa gödningsmedel för tillväxt och blomning, som kommer att innehålla mycket kväve. De löses i vatten enligt instruktionerna och kulturen vattnas. Ett annat bra alternativ skulle vara azofoska, som ska administreras en gång i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Alla sorter av pampagräs klarar inte vintern. Ovan har vi angett några av de sorter som kan planteras i kalla klimat. Men de behöver också noggrant skydd för vintern.

När gräset blir gult trimmas det så att höjden inte är mer än 40 cm . Mitten och toppen är bundna för att uppnå formen på skivan. Växten täcks sedan med ett fiberduk fyllt med torrt lövverk. Samma lövverk används för att täcka stamcirkeln, och skiktet ska vara tjockt och jorden hälls ovanpå. Jord- och jordlagret kan täckas för att undvika att fukt tränger in.

Bild
Bild

Om du bor på platser där kalla vintrar härskar, till exempel i förorterna, kommer det att krävas ytterligare åtgärder här. Kultur, förutom lövverk, är insvept i ett bra lager halm, du kan till och med utrusta ett improviserat tak . Men i regioner som Sibirien eller Krasnodar -territoriet rekommenderas det inte att odla pampasgräs, eftersom det kommer att vara extremt svårt för det att övervintra.

Men även här finns det en väg ut - det här är en planttransplantation. Cortaderia planteras i separata behållare och förs in i ett rum där temperaturen kommer att vara cirka 10 grader Celsius. På våren beskärs både trädgård och övervintrat gräs i huset och tar bort döda och vissna stjälkar och blomställningar. Men när du ska använda denna övervintringsmetod är det värt att överväga två viktiga saker:

  • en kultur med en höjd av 3 meter kommer inte att kännas bekväm i en kruka och inomhus, därför är endast underdimensionerade sorter lämpliga;
  • ständigt gräva och plantera pampas gräs kommer inte att fungera tillbaka - rhizomen växer snabbt under jorden, och förr eller senare kommer även den mest försiktiga trädgårdsmästaren att skada den.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Cortaderia är otroligt härdig, den kan glädja trädgårdsmästare i många år med sin skönhet och motståndskraft mot många sjukdomar. Ändå kan de dyka upp, och oftast är orsaken till detta misstag i vården.

Mjöldagg kommer att vara en av de vanligaste sjukdomarna . Denna svampsjukdom förekommer i absolut alla kulturer, och pampasgräs är inte heller immun mot den. Orsaken är övervattning, liksom infekterade verktyg med vilka sjuka växter beskärades.

Mjöldagg ser ut som en vit blomning, och denna blomning från bladen sprider sig gradvis till stjälkarna. Lövverket blir gult och vissnar, växten deformeras, slutar blomma.

De bekämpar olyckan med starka fungicider, en av de mest effektiva är "Tiovit Jet". Ett annat bra botemedel är Fitosporin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra obehagliga sjukdomen som pampasgräs kan ta upp är antraknos . Detta är också en svampsjukdom som snabbt förökar sig i värme och fukt och snabbt fångar andra grödor i närheten. Det manifesteras av utseendet på bruna fläckar: först visas de på lövverket, sedan går de vidare till stjälkarna. Med tiden kommer fläckarna att smälta samman till en och kulturen börjar ruttna.

Bordeaux -vätska, kolloidalt svavel samt bra fungicider hjälper mot antraknos. Om allt annat misslyckas måste de sjuka buskarna grävas upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland skadedjur kan bladlöss och spindelmider noteras, även om de förekommer ganska sällan . Bladlöss föredrar lövverk, det parasiterar på det och berövar växten vitala juicer. Den bästa medicinen skulle vara insektsmedel. Det är också värt att kolla om det finns några myrstackar i trädgården. Alla hittade myrstackar förstörs, eftersom myror bidrar till den snabba spridningen av bladlöss.

En spindelkvalster kan lätt upptäckas av de tunna spindelväv som den flätar lövverket med. Ursprungligen orsakar skadedjuret nästan inte ångest hos trädgårdsmästaren, men om du missar ögonblicket kommer det att föröka sig och kan mycket väl orsaka plantagernas död.

I de inledande stadierna förstörs fästingen med en tvållösning eller infusion av vitlök, i avancerade fall hjälper endast starka insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

På grund av sitt spektakulära utseende används cortaderia mycket ofta för att dekorera trädgårdar och sommarstugor. De flesta trädgårdsmästare föredrar plantor med en enda gröda, eftersom höga, runda buskar med känsliga blomställningar ser ganska imponerande ut. Men om dina planer är att skapa en mängd olika kompositioner är det värt att veta vad denna växt annars kan kombineras med.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En av de bästa idéerna är att kombinera pampasgräs med grödor som ändrar lövfärg på hösten. Det kan till exempel vara björk, lönn, pil, viburnum och fjällaska. Blomstergrödor inkluderar klockor, nejlikor, asters, lavendel och iris.

Bild
Bild

Kortaderia symboliserar lugn och avkoppling med sitt utseende, därför är det ofta dekorerat med lusthus och bänkar, rekreationsområden. I detta fall rekommenderas kulturen att kombineras med lugna, känsliga växter: hortensior, rosor, boxwood.

Bild
Bild

Och slutligen några intressanta exempel på hur du effektivt kan använda cortaderia på din egen webbplats

Bänkens pampas gräsdesign skapar en utmärkt zon av komfort och avkoppling. Här är det bäst att välja höga kultursorter

Bild
Bild

Cortaderia kombinerat med rosa perenner. Det ser diskret ut, men väldigt vackert

Bild
Bild

Det ovanligt rosa pampasgräset på platsen kommer omedelbart att väcka uppmärksamhet. Genom att smälta ihop med varandra bildar rosa blomställningar en underbar ensemble, som knappast går att upprepa med andra kulturer

Bild
Bild
Bild
Bild

En enda, ensam plantering gillar många. Och det kommer att se ännu bättre ut om du dekorerar busken med stenar och olika underdimensionerade växter

Bild
Bild
Bild
Bild

I stora områden kan du plantera en kortaderia mellan runda buskar. Denna design är perfekt för parker, promenadområden, sanatorier

Rekommenderad: