Takplåtens Mått: Längd Och Bredd På Takplåtar, Standardtjocklek På Takplåt. Vilken Typ Av Wellpapp är Bättre Att Ta För Taket På Huset?

Innehållsförteckning:

Video: Takplåtens Mått: Längd Och Bredd På Takplåtar, Standardtjocklek På Takplåt. Vilken Typ Av Wellpapp är Bättre Att Ta För Taket På Huset?

Video: Takplåtens Mått: Längd Och Bredd På Takplåtar, Standardtjocklek På Takplåt. Vilken Typ Av Wellpapp är Bättre Att Ta För Taket På Huset?
Video: Byggmax tipsar, så lägger du tak (Del 3 spika strö och bärläkt) 2024, Maj
Takplåtens Mått: Längd Och Bredd På Takplåtar, Standardtjocklek På Takplåt. Vilken Typ Av Wellpapp är Bättre Att Ta För Taket På Huset?
Takplåtens Mått: Längd Och Bredd På Takplåtar, Standardtjocklek På Takplåt. Vilken Typ Av Wellpapp är Bättre Att Ta För Taket På Huset?
Anonim

Profilerad plåt är det mest lämpliga takmaterialet när det gäller installationshastighet och kvalitet. Tack vare galvanisering och målning kan det hålla i 20-30 år innan taket börjar rosta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämpliga storlekar

De optimala måtten på det profilerade arket för taket är arkets längd och bredd, dess tjocklek. Då uppmärksammar konsumenten strukturen (till exempel vågor), som gör att nederbörd (regn, smältvatten från snö eller hagel) inte sprids ut till sidorna, utan att flyta smidigt.

Tekniska och driftsförhållanden under tillverkning, transport, installation och underhåll av det redan installerade taket regleras på basis av GOST №24045-1994.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längd och bredd

Som denna parameter - full och användbar längd och bredd på wellpapp. Användbara dimensioner - plåtens bredd och längd efter formning: formade vågor, tack vare vilka stålplåten har fått definitionen av "profilerad plåt ", påverkar inte byggnadsmaterialets faktiska ("sträckta") yta, utan leder till en minskning av längden.

Det professionella arket är inte förgäves vågigt: enkel installation, motståndskraft mot längsgående läckage av vatten från nederbörd gör att du jämnt kan lägga detta byggmaterial som det översta lagret av en takkaka, skydda det från förskjutning i en orkan, böja arket av en stark vind, som blåser i sprickorna som skulle bildas på platserna för dessa linjer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valsad längd - de verkliga måtten på konventionellt stålplåt, ännu inte utsatt för plattböjningstransportören. Detta är en indikator på den faktiska förbrukningen av stål, zink och färg på metall. Varken förbrukning av metaller och färg eller volymen på lagret som upptar en stapel vanliga eller profilerade ark beror på vad längden och bredden är - rullande och användbara. Det profilerade arket sparas - i termer av takets ockuperade område - endast med riktig installation.

Om du lägger med en eller en och en halv vågors överlappning kan du minska det täckta området med ytterligare några procent

I själva verket är den faktiska besparingen på det profilerade arket motsatsen: överlappningen tar bort en del av den ursprungliga effektiva bredden på det profilerade arket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Full längd och bredd - avståndet mellan arkets kanter . Längden på det profilerade arket sträcker sig från 3 till 12 m, bredden - från 0,8 till 1,8 m. Vid förbeställning görs längden på det profilerade arket i längder från 2 till 15 m - för situationer där en kortare eller längre profilerad plåt skulle lyftas på taket svarvning svårt. Den användbara längden och bredden är de slutliga dimensionerna som återstår efter att subtrahera mängden överlappning.

Bladets längd väljs på ett sådant sätt att det motsvarar längden på lutningen (spärren) och avståndet som taket hänger utanför väggarnas yttre omkrets . Det senare inkluderar ytterligare 20-40 cm. Vid användning av kortare ark läggs materialet med en överlappning, vilket minskar kvaliteten på vattentätningen av läktarna och spärren. Överlappningen kan inte vara mer än en våg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjocklek och höjd

Stålplåten väljs i tjocklek lika med 0,6-1 mm. Tunnare stål kan inte användas - det kommer att punkteras under påverkan av hagel, snö eller till följd av att människor går på taket . Tunnplåtprofilerat stål skadas lätt även i installationsskedet - spara inte på tjocklek. En tillfällig, men sämsta lösning är att fästa 2-3 ark på en gång med en tjocklek av 0, 4-0, 6 mm, men ett sådant tak kommer inte att betraktas som det mest stabila, eftersom lagren (ark) är något förskjutna relativt till varandra, oavsett hur tillförlitliga de är fixade. Självgängande skruvar med packningar, hål i dem, kommer att sträcka ut dessa hål, vilket gör dem ovala i form, vilket resulterar i att taket börjar "gå".

Höjden på det profilerade arket varierar i intervallet 8-75 mm . Skillnaden mellan de övre och nedre kanterna på halvvågan bildas i formstadiet av det profilerade arket. Väggprofilerade plåtar som används för att bygga staket är lämpliga för nästan alla arbeten - även interna, till exempel när du dekorerar ett garage: för dem går denna skillnad inte över 1 cm. För taket bör våghöjden vara vid minst 2 cm.

Vid korsningen på den profilerade takplåten görs ett speciellt spår för tömning av överflödigt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

Helst är den användbara längden på det profilerade arket lika med dess slutliga längd. För en mer exakt beräkning mäts och beräknas takytan. Därefter delas de erhållna värdena- inklusive längd och bredd på taket som ska täckas om (eller "från grunden") med den verkliga användbara längden och bredden på det profilerade arket. I det här fallet beaktas överlappning - det är omöjligt att lägga ark till varandra, strikt längs kanterna.

Som ett exempel - det verkliga antalet kopior av det profilerade arket, spenderat på ett pålitligt skydd av en vind på trä från regn, snö, hagel och vind, för ett sluttande tak . Låt oss säga att taklutningens bredd är 12 m. Eftersom korrigeringsdata tas en faktor 1, 1 (+ 10% till arkets bredd), tar hänsyn till bildandet av en viss mängden avfall som genereras vid skärning av ark. Med hänsyn till denna ändring skulle taklutningens bredd vara 13,2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att slutligen bestämma antalet kopior av det profilerade arket divideras det resulterande värdet med en användbar breddindikator. Om ett professionellt ark med NS -35 -märkning används - 1 m brett - då, med hänsyn till avrundning, krävs minst 14 ark.

För att bestämma antalet profilerade ark enligt deras totala kvadrat multiplicerar vi antalet ark med arkets längd och bredd

Till exempel har 6 meter långa ark av NS-35-profilen en bredd på en meter och en fjärdedel. I detta fall är det 105 m2.

Bild
Bild

Om taket är gavel utförs beräkningen för varje lutning separat. Med samma backar blir detta inte svårt att beräkna. Ett tak med sluttningar i en annan vinkel än horisonten kommer att komplicera beräkningen något - lister och rutor beräknas separat för var och en av backarna.

Om du inte har tid att göra en standardberäkning själv kan du använda onlinekalkylatorer, vars manus innehåller beräkningar för parametrarna för ett tak i alla konfigurationer. Det är bättre att beräkna profilerade ark för tak med fyra lutningar och flernivåer med godtyckligt arrangemang av ark med hjälp av ett skript på webbplatsen än att själv beräkna från grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska du tänka på när du väljer ark?

Först och främst bör tjockleken på metallen för taket vara maximal. Det är en av de viktigaste egenskaperna som takets livslängd och styrka beror på . Helst är det millimeterstål som effektivt motstår nedböjning. För garagekonstruktion, i stället för profilerade plåtar, valdes enkelt stålplåt med en tjocklek på 2-3 mm, vilket gjorde att ett helt stålgarage kunde stå i mer än ett decennium.

Enligt SNiP kan en tjocklek på 0,6 mm väljas för privat konstruktion på ett territorium som är tillförlitligt inhägnat från främlingar . För lägenhets- och fabrikskonstruktion används 1 mm stål.

En stor tjocklek används på taket med ett svarvsteg som står i överensstämmelse med den totala styrkan i hela konstruktionen - taket av tak- och svarvbrädor / balkar bör inte överstiga 60 cm, vilket innebär att det inte är någon idé att använda stål tjockare än 1 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Våghöjd kommer att spela en viktig roll för takets styrka . Även om detta inte är ett universalmedel för överbelastning, till exempel från ett stort antal personer som gick till taket för att serva taket, är vågor på 2 cm eller mer en tillfällig lösning. Faktum är att den profilerade plåten böjer sig svårare, dess avlastning kompenserar delvis för stålböjningen. Men den oöverkomliga lasten, till exempel från en tung arbetare som tog på sig stövlar med mycket fasta klackar och gick nonchalant på taket, kommer helt enkelt att tvätta vågorna.

En bladlängd på 4 m är lämplig för en sluttning vars bredd är mindre än denna längd . Beräkningen måste göras med hänsyn till stålkammen, vars sidoremsa delvis kommer att minska huvudbredden på lutningen som täcks av det profilerade arket. Upp till 30 cm kan gå under åsen - resten är viktigt om det profilerade arkets nedre kant hänger över armopoyorna med Mauerlat, vilket delvis skyddar husets väggar från snedställda regn. För sluttningar upp till 6 m är 6-metersark lämpliga. För sluttningar som skiljer sig åt i betydande bredd - upp till 12 m - ark med liknande längd är lämpliga; ju längre arket desto mer mödosamt är det att installera. Lösningen, som möjliggör installation av ark som passar till sluttningens bredd, gör att du kan bli av med horisontella sömmar - hela remsan är en enda helhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typ av hölje av wellpapp

Plastbelagd terrass ser lovande ut när det gäller hållbarhet. Om kompositionen tål de negativa effekterna av överskottsvärme och ultraviolett strålning, och inte heller spricker i kylan, kommer sådana ark att hålla länge - upp till 40 år.

Enkelt takjärn, som var ett "lugnt stål", förtjänade särskild uppmärksamhet . - stuvad plåt som inte kan serveras 3-5 men upp till 30 år när skyddsskiktet skalas av.

Dess väsen är att överskott av gaser, inklusive syrerester, avlägsnades från stålet som hölls länge i smält tillstånd, och sådant stål hade en något högre densitet, mycket högre hållfasthet och korrosionsbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teknikerna och standarderna som gör det möjligt att producera "lugnt" stål har visat sig vara mycket energikrävande. GOST -standarder för gjutning och valsning av stål har förändrats tillsammans med teknik . Stålproduktionen har accelererat - som ett resultat har dess hållbarhet lidit. Med tanke på detta väljs beläggningen av stålkonstruktioner, inklusive den profilerade plåten, så att den inte bleknar under lång tid och inte slits ut innan lagermaterialet från vilket den profilerade plåten är gjord exponeras. Det är praktiskt att inspektera taket var sjätte månad eller ett år för avskalning av den skyddande beläggningen - och om du misstänker löshet, blekning, byt ut det med en primer -emalj för rost och polymer (syntetisk) färg.

Tjockleken på varje beläggningsskikt är minst 30 mikron: en tunnare beläggning avskalas mycket snabbare, och stålet rostar på några dagar efter att det skyddande lagret är helt avskalat. Vissa hantverkare använder galvaniserad profilplåt, men zink korroderas lätt av syra, vars rester (svavelhaltiga, kvävehaltiga, kol) alltid förekommer i urbana nederbörd (regn). För taket används inte zinkbeläggning - även om det inte är rädd för vatten som sådant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företag som levererar färdigt profilerat ark för takarbete meddelar rekommenderad livslängd-15-40 år . Takets minimala livslängd vid oförsiktig användning av taket - till exempel fall av handverktyg som leder till repor på beläggningen, glömda och onödiga saker (särskilt metall) på taket - kommer att reduceras till bara några få år. De åtar sig inte att garantera en längre "livslängd" på det profilerade arket, oavsett hur starkt och högkvalitativt stål det är, det kan inte "leva" 100 eller fler år.

Den stålprofilerade plåten, förutom sin vikt, tål vikten av snö, människor som passerar längs taket under underhållet (och planerad reparation), liksom verktyg som läggs ut på arbetsplatsen. Samtidigt bör taket vara solidt och kunna hålla tillbaka alla dessa influenser på en gång.

Rekommenderad: