Profilerade Taklistar (20 Bilder): Hur Många Centimeter överhäng På Taket Enligt Normerna? Eaves Arkiverar Med Ett Profilerat Ark På Husets Tak

Innehållsförteckning:

Video: Profilerade Taklistar (20 Bilder): Hur Många Centimeter överhäng På Taket Enligt Normerna? Eaves Arkiverar Med Ett Profilerat Ark På Husets Tak

Video: Profilerade Taklistar (20 Bilder): Hur Många Centimeter överhäng På Taket Enligt Normerna? Eaves Arkiverar Med Ett Profilerat Ark På Husets Tak
Video: perfect inside miter joint hack - baseboard molding install 2024, Maj
Profilerade Taklistar (20 Bilder): Hur Många Centimeter överhäng På Taket Enligt Normerna? Eaves Arkiverar Med Ett Profilerat Ark På Husets Tak
Profilerade Taklistar (20 Bilder): Hur Många Centimeter överhäng På Taket Enligt Normerna? Eaves Arkiverar Med Ett Profilerat Ark På Husets Tak
Anonim

Gesimsen är en dekorativ men funktionell stuckaturgjutning som kransar byggnaden .… Dess huvudsakliga funktion - för att avleda regnvatten från väggarna, men samtidigt kännetecknas det av sin dekorativa design … I bostadshus utförs denna funktion på grund av utskjutande ändar på fronten, takfoten och takrännorna. Profilerade plåtgardinstavar, som används för att bekläda utrymmet mellan väggen och taket, är ett universellt alternativ för att använda vattentäta element eller rännor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Normer

Innan du går direkt till taket på takfoten från det profilerade arket är det värt att bekanta dig med de grundläggande standarderna för takfotsöverhängens storlek . Minsta överhäng är 50 centimeter och varierar upp till 1,5 meter. Alla rekommenderade längder ingår i standarderna SNiP II. II-26-76.

De beror på ett antal faktorer, inklusive de tekniska egenskaperna hos den takkonstruktion som används. Bland annat kan godtagbara standarder variera och bero på byggnadens typ och syfte.

Det är dock värt att notera: det finns bara rekommendationer, eftersom det inte finns några strikta gränser i horisonten.

Bild
Bild

Vissa dimensioner varierar beroende på beläggningsmaterialet:

  • keramiska plattor har ett minimum överhäng på 70 mm;
  • för skiffer kommer värdena att vara 50 mm;
  • profilerad plåt och ståltak - inte mindre än 100 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Anordningen för den korrugerade tak gesimsen har flera lager. Så, flera strukturella element går från botten till toppen.

  • Spärrar … Naturligtvis är det omöjligt att bygga ett tak utan spärrsystem, eftersom det är ett bärande konstruktionssystem för ett sluttande tak.
  • Dropper … Det är inte svårt att gissa utifrån namnet att detta överhängsförkläde, fäst vid en gavel eller gesims, hjälper till att klara av fukt under regn eller smält snö.
  • Impregnering … Den används för att förhindra fuktgenomträngning och finns av flera typer: guidad rulle, med en självhäftande bas, eller monterad på bitumenmastik. Och det finns också en flytande vattentätning med ett gummifyllmedel, bitumen-polymer eller gummibitumen.
  • Taklist . Ett obligatoriskt tilläggselement för wellpapp, det används för att ge ett snyggt utseende och en lång livslängd för hela strukturen.
  • Första lådan . Byggsystem för basen. Följande komponenter används huvudsakligen här:

    • plywood;
    • räfflade eller vanliga brädor;
    • timmer;
    • tes.
Bild
Bild
  • Bänkgrill … Det används praktiskt taget utan undantag för lutande och gaveltak, det är ett takelement.
  • Profilerade taksystem . Bäst för backar större än 5 grader. Profilen består av korrugeringar, som alla har en specifik form, de ligger ovanpå varandra från sida till sida och från ände till ände, vilket gör det enkelt att täcka olika delar av taket. Profilerade plåtar är vanligtvis gjorda av belagt stål, men kan också levereras i aluminium och ha mastikstätningar placerade i änden och sidovarv.

Fästelement passerar vanligtvis genom profilen "sump" snarare än genom korrugeringen.

Svarv- och takmaterial . Först och främst läggs lådan på spärren, och redan baserat på deras konstruktionssystem i framtiden är det möjligt att göra en vind eller ett vindsrum som är ganska lämpligt för att bo. När man täcker taket används oftast ett universalark. När du väljer ett material för takfoten bör du definitivt uppmärksamma korrugeringens typ och höjd. Vid tak på ett hus är det bäst att använda en "våg" med en höjd av 21-35 cm för taket. Och även "trapetsformen" är idealisk. Den optimala plåttjockleken bör vara 0,8-1 mm. Dessutom måste du ta hänsyn till lutningens lutning och kvaliteten på svarven. Det vanligaste är dock just gaveltaket, och i detta fall är det nödvändigt att ta hänsyn till effekten av UV -strålning, motståndskraft mot väderförändringar, brandmotstånd och täthet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Installationen av taket utförs på lådan, antingen ovanför spärren eller ovanför isoleringen.

För arbete behöver du förutom J-profilen och profilbladet också:

  • om huset är byggt av skumblock eller tegel, liksom andra liknande material, är det nödvändigt att ta en perforator och självgängande skruvar med gummerade brickor;
  • alla verktyg, inklusive metall sax för skärning;
  • kantad skiva eller stång mer än 40 mm bred;
  • byggnadsnivå;
  • en linjal med en penna eller annat skrivobjekt;
  • skruvmejsel med pluggar eller träskruvar;
  • krökt i form av bokstaven "L" -remsa eller kvadrat.
Bild
Bild

För att klippa wellpapp behöver du:

  • wellpapp av stål upp till 0,6 mm;
  • bågsåg i små steg;
  • sticksåg för metall;
  • cirkelsåg med fina tänder.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att utrusta svarven:

  • virke 50x50;
  • bräda 32x100;
  • Spånskiva eller plywood ca 10 millimeter.
Bild
Bild

Hur man gör det?

För ett sluttande tak rekommenderas en minsta lutning på 4-5 grader. Gör-det-själv-arkivering används genom att stapla profilark i lister. För att sy ordentligt, börja vid takfoten och i hörnet, bort från vindens riktning . Om det första lagret inte läggs vinkelrätt mot gesimsen och åsen måste du regelbundet justera arbetet när du lägger efterföljande ark, och effekten av en "sågtand" kommer att observeras på gesimsen.

Den första raden bör överlappa den nedre läkten och gesimsen så att regnvatten kan rinna ut i rännan eller utanför väggarna. Varje ark överlappas av efterföljande sidovarv i spåret med korrugering eller minst en profil.

När du reser med dina egna händer är det värt att uppmärksamma - maximal längd på det medföljande arket är upp till 9 m. Om du behöver en längre längd måste du köra 2 ark, som visas på bilden ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För laterala cirklar. En utmärkt metod är att använda en mastic lapptejp och slipskruvar för att säkerställa en stark och väderbeständig sidoförband . En lapptejp med en 9x1,5 mm sektion av mastik bör köras längs profilens ås. Under tiden måste profilen slipas in, sedan används skruvar för att sy arken med 600 mm mellanrum i överlappningen för att säkra fogen som skapas av tejpen.

För ändöverlappningar bör minsta arköverlappning vara 250 mm, denna överlappning måste stödjas underifrån av en rulle. Som med sidovarv rekommenderas det att använda lapptejp för att skapa en stark, väderbeständig anslutning. En tejpremsa ska placeras över överlappningsbredden cirka 25 mm från det övre, överlappande eller nedre arket. Klappningstejp anses vara den mest effektiva, till skillnad från silikon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takskyddsutrustning

Det är värt att nämna direkt temperaturen är lika viktig i takkonstruktion . Så på sommaren bör den inte överstiga 30 grader Celsius, och under höst-vintermånaderna bör den inte falla under 15 grader. Takarbete kan vara farligt. Var försiktig och lämpliga säkerhetsåtgärder vidtas, inklusive användning av lämpliga skyddshandskar, kläder och skor.

Två arbetare kan lyfta ett ark från lastbilen samtidigt, beroende på fysisk kapacitet och väderförhållanden. Det beror också på arkets längd och vikten. Bladens vikt anges på webbplatsen. Var extra försiktig i blåsiga eller öppna områden.

Arkens kanter och kanter kan vara vassa, så se till att bära skyddshandskar med gummipalmer för grepp.

Rekommenderad: