Larsen Tunghögar: L5 Och L5-UM, L4. Vad Det är? Vikt, Dimensioner Och Andra Tekniska Egenskaper, Spuntberäkning Och Nedsänkningsteknik

Innehållsförteckning:

Video: Larsen Tunghögar: L5 Och L5-UM, L4. Vad Det är? Vikt, Dimensioner Och Andra Tekniska Egenskaper, Spuntberäkning Och Nedsänkningsteknik

Video: Larsen Tunghögar: L5 Och L5-UM, L4. Vad Det är? Vikt, Dimensioner Och Andra Tekniska Egenskaper, Spuntberäkning Och Nedsänkningsteknik
Video: 3D Medical Animation | Lumbar spine surgical procedure. 2 level fusion of L4-S1 2024, April
Larsen Tunghögar: L5 Och L5-UM, L4. Vad Det är? Vikt, Dimensioner Och Andra Tekniska Egenskaper, Spuntberäkning Och Nedsänkningsteknik
Larsen Tunghögar: L5 Och L5-UM, L4. Vad Det är? Vikt, Dimensioner Och Andra Tekniska Egenskaper, Spuntberäkning Och Nedsänkningsteknik
Anonim

I början av 1900 -talet präglades av ett stort antal upptäckter och uppfinningar inom teknikvetenskap och teknik. År 1902 gjorde en ingenjör från Bremen (Tyskland) Trigve Larsen en intressant observation: om metallremsor böjs i form av ett tråg, kan de nitas ihop så att en kontinuerlig yta bildas. Den tekniska innovationen patenterades 1910, och snart började fabriken i Tyssen producera dessa produkter, uppkallad efter den tyska uppfinnaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Spuntar - Larsen spuntar är en speciell sektionsprofil med rundade kanter - lås som kan anslutas till varandra och bildar en nästan ogenomtränglig yta. Förekomsten av spår gör att du kan ansluta flera element samtidigt, utan att behöva använda svetsning.

Ansökningar

Idag används spuntar med framgång för:

  • fäktning av dammar, reservoarer, dammar, slussar;
  • skydd mot sönderfall och kollaps av väggar i grundgropar, skyttegravar, fundament;
  • isolering av platser där aggressiva ämnen lagras (till exempel deponier och uppsamlare), liksom vägar och järnvägar;
  • stärka jordområden som är benägna att jordskred;
  • konstruktion av väggar i tunnlar, underjordiska parkeringsplatser, garage;
  • utrustning för dräneringsanläggningar;
  • skapa ljudisolerade väggar (till exempel runt bullriga motorvägar);
  • arrangemang av dräneringskanaler runt vägar;
  • konstruktion av reservoarer för uppsamling av grundvatten;
  • liksom vid konstruktion av kajer, broar, dammar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Draghållfasthetsegenskaperna hos spuntar måste vara minst 1497 MPa. Vikt 1 / lm, beroende på typ av spunt, kan variera från 53 till 140 kg. En kvadratmeter väger från 78 till 252 kg. Tillverkare producerar spuntar i olika storlekar: längden kan vara från 5 till 22 meter. Prisparametrar beror på högens vikt och varierar i intervallet från 58 710 till 64 000 rubel per ton. I regel är kostnaden per löpande mätare inte bestämd.

Bild
Bild
Bild
Bild

En särskild egenskap hos Larsen spuntar är omsättning - antalet möjliga dyk och hack som en profil tål, samtidigt som dess operativa egenskaper bibehålls. Denna parameter beror på kvaliteten på källmaterialet. Dessutom är det viktigt:

  • profillängd (kort omsättning är högre);
  • installatörernas kvalifikationer och respekt;
  • begagnad utrustning;
  • förekomst av svetsning i profilerna;
  • jordens skick i vilken högen introduceras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I genomsnitt antas antalet dykcykler vara sju, men beroende på ovanstående förhållanden kan detta värde fluktuera upp eller ner med upp till 50%. För närvarande finns det ingen enda statlig standard som reglerar egenskaper och tekniska förutsättningar för tillverkning av Larsen -högar. Tillverkare guidas vanligtvis av flera GOST: 4781 - 85, 7566 - 2018, 7565 - 81 och andra regleringsdokument som bestämmer materialets sammansättning, villkor för testning av produkter och andra parametrar.

Bild
Bild

Översikt av arter

Spuntar kan delas upp enligt flera kriterier - materialet från vilket de är tillverkade och låsets form.

Efter materialtyp

Enligt den typ av material som används för produktion delas spuntar i metall och plast, i vissa fall är de gjorda av armerad betong eller trä.

Metallhögar

För närvarande är metallpålar de mest utbredda. Som regel är de tillverkade av lågkolstål av vanlig kvalitet, typ St3kp (GOST 380 - 2005). Den kemiska sammansättningen av detta material inkluderar: kol från 0,14 till 0,22%, kisel - mindre än 0,05%, mangan från 0,3 till 0,6%, nickel och krom - upp till 0,3%, kväve och arsenik - högst 0,08%, koppar upp till 0,3%, skadliga föroreningar - svavel upp till 0,055%, fosfor upp till 0,04%, resten är järn.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mekaniska egenskaperna hos St3kp är följande: draghållfasthet: 363 - 460 MPa, flytepunkt: 190 - 233 MPa, relativ sammandragning: 22 - 25%. Temperaturregimen, som behåller deklarerade driftsegenskaperna, varierar från -40 C till +400 C.

När det gäller hållfasthetsegenskaper uppfyller materialet fullt ut kraven, dessutom bidrar det låga kolinnehållet till god svetsbarhet. En viktig parameter är den relativt låga kostnaden för sådana metaller.

Enligt produktionstekniken är stålpålar indelade i:

  • varm- och kallvalsad;
  • svetsad;
  • kombinerad.
Bild
Bild

Valsning är en förändring av formen på ett arbetsstycke med roterande axlar med en viss profil. Beroende på temperaturregimen finns det två huvudtyper av denna tekniska process. Varmvalsning innebär uppvärmning av billeten över omkristallisationstemperaturen för att underlätta plastdeformationsprocessen. Kallvalsning utförs vid rumstemperatur, vilket resulterar i att ytskiktet härdas på grund av bildandet av arbetshärdning - en förändring i metallkornets form.

Bild
Bild

Beroende på syftet finns det fem huvudtyper av valsverk, varav en - sektionen en - är avsedd för tillverkning av spuntprofiler, liksom andra formade profiler.

Profilformerna som en Larsen-tunga kan ha är mycket olika: platta, kantiga, trågformade, I-balkar, Z-formade, S-formade, kombinerade, förstärkta etc.

Bild
Bild

Den vanligaste är den trågformade profilen. Platt tunga används i fall där förankring inte är tillämplig, liksom vid inhägnad av runda ytor. Speciella hörnelement används för att ansluta pålarna. I vissa fall görs mini-pluggar. Valet av en profil utförs beroende på uppgifterna och på grundval av projektet.

Bild
Bild

Plasthögar

Under de senaste åren, tillsammans med stål, används Larsen -pluggar av plast allt mer. Som regel används polyvinylklorid (PVC) för deras produktion. Den tekniska processen för sådana profiler kallas extrudering. Dess väsen ligger i att tvinga en mjuk polymer (förening - "rå" PVC) genom hål av en viss storlek och form (extruder). En nödvändig förutsättning för denna operation är uppvärmning till en temperatur på 80 - 120C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rå PVC -komposition, som inkluderar:

  • färgkomponenter (oftast används titanoxid och järnoxid för att erhålla vita respektive bruna färger);
  • hjälpsubstanser som ger smörjning - möjligheten till obehindrad passage av blandningen mellan extruderns metallytor;
  • fyllmedel införda i sammansättningen av föreningen för att korrigera de fysikaliska och mekaniska egenskaperna;
  • mjukgörare, med hjälp av vilket motstånd mot negativa temperaturer och en ökning av elasticitet säkerställs;
Bild
Bild

Jämfört med stålspuntar utmärks plastprodukter av:

  • korrosionsbeständighet;
  • låg vikt, på grund av vilken kostnaderna för transport och installationsarbete minskar;
  • låg kostnad för profilen;
  • motståndskraft mot säsongens temperaturförändringar;
  • elektrisk neutralitet;
  • attraktivt utseende som gör att du kan använda profilen i liggande design.
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar:

  • hög värmeutvidgningskoefficient (det finns risk för förstörelse av strukturen om det inte finns termiska spel)
  • lägre hållfasthetsvärden jämfört med stål;
  • relativt låg motståndskraft mot ultraviolett strålning.

Efter slottets form

Förutom profilen klassificeras fjäderpålar efter låsets form. Dessutom finns det andra högar som inte har lås, samt modifieringar som använder svetsning. Dessa profiler kan kombineras med varandra för att ge en starkare anslutning. I länderna i före detta Sovjetunionen har spuntar av rysk, ukrainsk produktion, liksom de som levererats från europeiska stater, blivit utbredda. Idag är tre typer vanligast: L4, L5, L5-UM.

Bild
Bild
Bild
Bild

L4

Typ av tunga Materialkvalitet Användbar bredd, mm Löpmätarens vikt, kg Vikt per kvadratmeter, kg Väggstyrka, kN / m Marknadsprevalens
L4 St3kp, 16HG * 405 74 182, 7 517 hög

- L5

Typ av tunga Materialkvalitet Användbar bredd, mm Löpmätarens vikt, kg Vikt per kvadratmeter, kg Väggstyrka, kN / m Marknadsprevalens
L5 St2kp, 16HG * 420 100 216, 4 696 – 800 väldigt högt

- L5-UM

Typ av tunga Materialkvalitet Användbar bredd, mm Löpmätarens vikt, kg Vikt per kvadratmeter, kg Väggstyrka, kN / m Marknadsprevalens
L5-UM St3sp 500 113, 88 227, 8 835 tillräckligt hög

* Stål 16HG - låglegerat stål som innehåller cirka 0,16% kol, 1% mangan och kisel, resten är järn och föroreningar; mekaniska och operativa fastigheter ligger nära i St3kp.

Dykmetoder

Konstruktionen av ett pelarstängsel börjar med en bedömning av byggarbetsplatsen, särskilt förekomsten av geologiska risker. Därefter genomförs ett projekt, på grundval av vilket matematiska beräkningar utförs med hjälp av specialiserade program. Det här tillåter:

  • beräkna önskad högsektion;
  • bestämma önskat nedsänkningsdjup;
  • ge rekommendationer för att vidta ytterligare åtgärder (vid behov).
Bild
Bild
Bild
Bild

För staketets utformning används vanligtvis markbalansmetoden, med hänsyn tagen till de belastningar som verkar på den inuti och utsidan, eftersom tryckbalansen störs vid grävning.

Vid beräkning av spunten används Blum-Lomeyer-metoden (grafisk-analytisk metod), med hänsyn tagen till det aktiva och passiva trycket i mark och vatten, gropens djup och pelarnas vertikala storlek.

Dessutom menar vi nödvändigtvis typen av spuntväggar, som kan ha två typer av konstruktion:

  • ankare;
  • ankarfri.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ankartypen av spuntväggar används bör pålens vändpunkt placeras längst ner på utgrävningen, med icke-ankartyp, på den plats där stödet för ankaret kommer att installeras.

Värdet av pålens nedsänkningsdjup beror på jordens kvalitet: i närvaro av en siltig, sandig, lerig substans tas denna parameter från 2 meter, för täta jordar - från 1 meter. Standarden STP 139 - 99 som utvecklats av Gipromoststroy Institute används som vägledande dokument.

Efter beräkningen beskrivs nedsänkningstekniken. Stapelinstallation kan göras på tre sätt:

  • genom indragning;
  • chockmetod;
  • använder vibrationsutrustning.
Bild
Bild

Kärnan i den första metoden är införandet av pålar i jorden med hjälp av statisk kompression med hjälp av specialutrustning. Denna metod är den minst produktiva, men erkänd som den säkraste och mest skonsamma (inget ljud och vibrationer).

Den andra metoden är tvärtom mycket effektiv, men det finns skadliga faktorer: hög vibration och bullerbakgrund, vilket skapar en fara för kommunikation som kan ligga nära arbetsplatsen, därför rekommenderas att förborra "ledare "brunnar.

Bild
Bild

Vibrationsdämpning (ofta i kombination med erosion) bör användas på platser med täta byggnader, liksom i närvaro av lös jord mättad med vatten. Kärnan i metoden är att sänka vibratorn på grund av dess vikt och vibrationsamplitud. Utförandet av arbeten med installation av spuntar regleras av relevanta dokument. Arbetsordningen omfattar flera operationer.

  1. Markerar högarnas position på marken.
  2. Installation (fastsättning) av vibratorn på högen.
  3. Fixera tungan med en kabel.
  4. Placering av högen i ledaren.
  5. Sänka spunten i marken till ett förutbestämt djup.
Bild
Bild

Transport av spuntar kan utföras med hjälp av lämplig lastkapacitet.

En viktig förutsättning är behovet av deras pålitliga fastsättning - för detta ändamål används packningar. Högar kan förvaras både i lager och utomhus.

Hur extraheras?

Demontering av pålar är inte en obligatorisk operation - i vissa fall är de "begravda" i strukturen. Ändå kan extraktion av spuntar ofta ge konkreta ekonomiska fördelar, eftersom de i detta fall ska återanvändas.

För att utföra arbetet har en teknik baserad på användning av vibrationer utvecklats. Samtidigt reduceras friktionskrafterna som uppstår på tungans sidoyta märkbart. I vissa fall (på ljusa sandiga jordar, med korta högar) är det möjligt att bara gräva upp högspånarna med en kran.

Rekommenderad: