Polykarbonattejp: Perforerade Skyddstejp Och Termotätningstejp För Cellulära Och Andra Polykarbonat

Innehållsförteckning:

Video: Polykarbonattejp: Perforerade Skyddstejp Och Termotätningstejp För Cellulära Och Andra Polykarbonat

Video: Polykarbonattejp: Perforerade Skyddstejp Och Termotätningstejp För Cellulära Och Andra Polykarbonat
Video: Montering av Lexan/polykarbonat-vindrutor på stålbåten Chiquitita. 2024, Maj
Polykarbonattejp: Perforerade Skyddstejp Och Termotätningstejp För Cellulära Och Andra Polykarbonat
Polykarbonattejp: Perforerade Skyddstejp Och Termotätningstejp För Cellulära Och Andra Polykarbonat
Anonim

Konstruktion är en ganska komplicerad och komplex process. För att det ska vara så effektivt som möjligt måste du använda en mängd olika material. Ett av de viktigaste byggmaterialen är polykarbonattejp. Du bör veta vilka typer av material som finns, liksom vad de används till.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Polykarbonattejp är ett material som används för att skydda arkmaterialets ändar under konstruktion och konstruktion av olika strukturer. Tack vare användningen av en sådan tejp är det möjligt att öka byggnadens livslängd. Ett stort antal sorter av dessa band finns på marknaden idag. Dessutom finns materialet tillgängligt i olika storlekar, därför är det lämpligt för olika ändamål. Materialets särdrag inkluderar flera av dess viktigaste egenskaper:

  • närvaron av ett lager av svampdödande behandling;
  • produkten används för att skydda mot smuts, damm, insekter;
  • tack vare detta material är det möjligt att permanent tömma kondensat;
  • polykarbonattejp bidrar till det faktum att processerna för expansion och sammandragning av polykarbonat med plötsliga temperaturförändringar är så smidiga som möjligt;
  • produkten förlänger livslängden för basmaterialet med flera år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är tack vare dessa egenskaper som polykarbonattejp är populärt och efterfrågat bland användarna.

Översikt av arter

På grund av det faktum att polykarbonattejp är ett viktigt (och i vissa fall oersättligt) byggmaterial kan flera typer av det hittas på den moderna marknaden. Så till exempel kan du köpa sådana materialalternativ som: skyddande, ände, vidhäftande, ånggenomsläpplig, värmeisolerande (eller termisk tejp), förseglad, självhäftande tejp samt material för limning, skydd och reparation av cellulärt polykarbonat . För att underlätta för användarna har tillverkare av polykarbonattejp indelat materialet i flera kategorier.

Bild
Bild

Tätning

Tätningstypen av tejp (även kallad "hermetisk tejp" eller "tätningsmedel") används för att skydda sömmarna och fogarna på polykarbonatark mot negativ påverkan utifrån (med andra ord för tätning). På grund av att polykarbonat är ett material som består av celler (eller bikakor), finns det ett behov av att förhindra att fukt, damm och annat oönskat skräp kommer in i dem.

Polykarbonat förseglad tejp består av flera lager . Den yttre fungerar som ett direkt tätningsmedel och består av plast, hållbart och pålitligt i sina egenskaper. Å andra sidan finns det ett speciellt lim på insidan, som kännetecknas av en lång livslängd.

De särdrag hos denna typ av tejp inkluderar dessutom det faktum att den har en hög flexibilitet. Följaktligen är dess användning möjlig på alla ytor (oavsett form).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Perforerad

Perforerad tejp (eller håltejp) används i situationer där en mängd hängande strukturer (till exempel en luftkanal) uppförs. Dessutom är användningen av detta material relevant under arrangemanget av det så kallade varma golvet (i detta fall används produkten för att fästa kabeln). Ett annat alternativ för att använda håltejp är installationen av spärrsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådan utbredd användning av perforerad tejp beror på förekomsten av ett stort antal positiva egenskaper hos materialet. Bland dem kan man först och främst skilja:

  • möjlighet att använda även under ogynnsamma förhållanden (till exempel med hög luftfuktighet, variabel temperatur, UV -strålning);
  • hög styrka och tillförlitlighet;
  • motståndskraft mot korrosionsprocesser;
  • enkel och enkel installationsprocess;
  • överkomligt pris;
  • lång användningstid.
Bild
Bild
Bild
Bild

De särdrag hos stansad tejp kan också tillskrivas det faktum att den är utrustad med ett speciellt mikrofilter, därför kallas detta material ofta för antidamm. Perforerat skottejp för ändarna skapar ett optimalt mikroklimat och eliminerar oönskade friktionsprocesser.

Om vi pratar om tillverkningsmaterialet, bör det noteras att råmaterialet för stansad tejp är tunt koldioxidförzinkat stål . Och även kompositionen innehåller aluminium. Externt har tejpen en silverfärgad nyans. Dessutom har detta material en självhäftande bas, som kännetecknas av hög vidhäftning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således kan vi dra slutsatsen att De två huvudtyperna av polykarbonattejp skiljer sig åt i utseende, syfte och egenskaper . När du väljer är det mycket viktigt att vara uppmärksam på detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och material

Eftersom polykarbonattejp används i stor utsträckning tillverkar tillverkare material i flera storlekar:

  • 25 mm - lämplig för polykarbonat från 4 till 8 mm;
  • 38 mm - för material från 10 till 16 mm;
  • 45 mm - lämplig för polykarbonat från 16 till 25 mm.

Dessutom bör man komma ihåg att polykarbonattejp kan skilja sig inte bara i storlek utan även i tillverkningsmaterial. Så, moderna tillverkare använder flera material vid tillverkning av tejp, nämligen: mycket elastiska polymerer och självhäftande akryllim.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av tejp för polykarbonat bör hanteras så noggrant och ansvarsfullt som möjligt. Samtidigt rekommenderar experter att ta hänsyn till flera viktiga parametrar.

  • Utnämning . Inledningsvis måste du ta reda på vilket syfte du ska använda tejpen för. Vilken typ och storlek på material du väljer beror på detta beslut. Följaktligen måste du göra detta val redan innan du köper materialet.
  • Tillverkare . Företräde bör endast ges till de produkter som tillverkas av tillverkare som åtnjuter konsumenternas förtroende. Detta beror på det faktum att endast ett sådant band kommer att uppfylla alla nödvändiga krav, och dess produktion kommer att följa allmänt accepterade (statliga och internationella) standarder.
  • Köpsort . Du bör köpa polykarbonattejp endast i specialiserade järnaffärer, där du kan få expertråd från säljare och chefer.
  • Recensioner . Innan du köper ett flöde måste du noggrant studera användarrecensioner och kommentarer. I det här fallet kommer du att vara säker på att den kvalitet som deklareras av tillverkaren helt motsvarar det verkliga läget. Med tanke på dessa egenskaper kan du köpa en tejp som 100% uppfyller dina behov och fungerar väl.
Bild
Bild

Hur man använder?

Av särskild vikt är inte bara valet av en lämplig typ av polykarbonattejp (vad gäller variation och storlek), utan också korrekt användning av materialet. Erfarna byggare rekommenderar att du följer enkla instruktioner vid användning av materialet och att tvångsrikt följa rekommendationer från specialister.

Först och främst är det nödvändigt att förbereda polykarbonatpaneler. De måste skäras i storlek (vilket är relevant i ett visst fall), sedan görs hål speciellt för termiska brickor. Efter det är det nödvändigt att starta processen med att blåsa ut bikakan. Först efter att dessa processer har slutförts kan du fortsätta med direktlimmningen av tejpen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan tejpen limmas måste du noggrant bearbeta polykarbonatet. Det är viktigt att ta bort eventuella stötar, repor och andra defekter . Detta gör att tejpen kan limmas på ytan så exakt som möjligt, respektive kommer tejpen att utföra sina uppgifter effektivt. I de områden där tejpen kommer att limmas i framtiden måste du ta bort skyddsfilmen från polykarbonatet.

I detta skede kan du börja applicera tejpen direkt på polykarbonatets ändar. Vart i Det är viktigt att uppmärksamma det faktum att tejpens kanter är snyggt och jämnt fördelade över polykarbonatet . För att säkerställa denna effekt är det nödvändigt att sträcka ut det under appliceringen av tejpen (detta måste dock göras på ett sådant sätt att materialet inte bryts). Dessutom måste du vara uppmärksam på det faktum att veck inte visas på materialets yta vid limningen av tejpen.

Bild
Bild

När du har fäst tejpen, tryck ner kanterna med en mjuk filtduk . I detta fall bör inte alltför högt tryck utövas på materialet för att inte förstöra eller förstöra det. Efter att ha slutfört ovanstående steg bör ändprofilerna installeras över materialet. Tänk samtidigt på att hålla ett litet mellanrum (2-3 mm). Ett sådant gap är en dränering, eftersom det används för att tömma kondensat.

Användbart råd. Leta inte efter en ersättning för polykarbonattejp och använd material som tejp eller tejp istället. Saken är att ersättaren inte fullt ut uppfyller de funktioner som tilldelats den. Omvänt kan användning av tejp eller eltejp negativt påverka strukturens totala styrka.

Bild
Bild

Således kan vi dra slutsatsen att tejp för polykarbonat, trots att det är ett extra byggelement, spelar en mycket viktig roll . Dess användning kommer att avsevärt öka strukturens hållfasthet och tillförlitlighet. I det här fallet är det värt att noggrant närma sig valet av material och ta hänsyn till alla dess egenskaper, för att inte ångra köpet som gjorts i framtiden.

Rekommenderad: