På Vilken Sida Ska Jag Lägga Polykarbonat? Hur Bestämmer Man Framsidan? Varför är Det Nödvändigt Att Fästa Det Utåt Mot Solen? Utsida Av Polykarbonat

Innehållsförteckning:

Video: På Vilken Sida Ska Jag Lägga Polykarbonat? Hur Bestämmer Man Framsidan? Varför är Det Nödvändigt Att Fästa Det Utåt Mot Solen? Utsida Av Polykarbonat

Video: På Vilken Sida Ska Jag Lägga Polykarbonat? Hur Bestämmer Man Framsidan? Varför är Det Nödvändigt Att Fästa Det Utåt Mot Solen? Utsida Av Polykarbonat
Video: Omslagsbild på enskilda sidor - lägga till, byta, visa och dölja -ny 2024, Maj
På Vilken Sida Ska Jag Lägga Polykarbonat? Hur Bestämmer Man Framsidan? Varför är Det Nödvändigt Att Fästa Det Utåt Mot Solen? Utsida Av Polykarbonat
På Vilken Sida Ska Jag Lägga Polykarbonat? Hur Bestämmer Man Framsidan? Varför är Det Nödvändigt Att Fästa Det Utåt Mot Solen? Utsida Av Polykarbonat
Anonim

Plastplåt är namnet på materialet som populärt kallas polykarbonat. Den högsta kvaliteten och mest populära är den cellulära typen av polykarbonat. På grund av sin lätthet, höga hållfasthet och förmåga att överföra ljusstrålar väl, används den aktivt i privat hemkonstruktion. Detta är det bästa alternativet för tillverkning av växthus, baldakiner och markiser. Om du känner till de grundläggande installationsreglerna och hur du monterar polykarbonat på rätt sätt kan du enkelt bygga en pålitlig och hållbar struktur med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför är det viktigt att fixa polykarbonat korrekt?

Honungskaka -produkten fick sitt namn efter strukturens visuella likhet i bikakans kontext. Cellulärt polykarbonat i plattan består av flera polymerskikt förbundna med längsgående förstärkningsbroar. Minsta antal ark är två, max är fyra.

Med denna struktur ger materialet god värmeisolering.

Bild
Bild

Ljusflödet passerar genom polykarbonat med 90% eller mer, dessutom är styrkan hos det syntetiska materialet hundra gånger högre än glasets . Polykarbonat böjer sig bra, förblir resistent mot mekaniska skador, för vilka det ofta väljs för konstruktion av välvda baldakiner. När det träffas går det inte sprickor på det, så även en hagelattack är inte rädd för det.

Bild
Bild

Även om polykarbonat är en av de starkaste och mest pålitliga polymererna kan den brytas ned i solljus . Det händer så att polymerplast som används som beklädnad för ett växthus, växthus, utomhus lusthus, veranda och liknande öppna byggnader snabbt slits ut.

Bild
Bild

Det tar bara ett par år från installationen, och beklädnaden förlorar helt sina ursprungliga fysiska egenskaper och deklarerade kvaliteter.

Detta händer i två fall: när polykarbonatarket läggs felaktigt eller inte har någon speciell behandling mot ultraviolett strålning.

Bild
Bild

Förekomsten av ett skyddande skikt mot ultraviolett strålning är den viktigaste kvaliteten på polykarbonat . Om du fäster arket med det behandlade skiktet inåt kan du omedelbart minska dess livslängd med ett helt decennium. Att bestämma rätt sida med motståndskraft mot solens skadliga effekter är inte svårt: den är täckt med en förpackningsfilm med en lista över produktdata och dess parametrar. Det kommer inte att finnas några markeringar på baksidan av filmen.

Bild
Bild

Det finns flera sätt att applicera UV -skydd

  • Besprutning . Ett tunt lager av en lösning appliceras på polymerplast, som liknar industriell färg. Den övervägda metoden har betydande nackdelar. Under transport och installation av polykarbonatarket skadas skyddsskiktet, vilket gör polymeren olämplig för effektiv drift. Sprutning som UV -skydd visar instabilitet för olika atmosfäriska förhållanden och tolererar inte mekanisk påkänning från utsidan.
  • Extruderingsskyddsmetod . Vid ett av produktionsstadierna appliceras ett speciellt lager på duken för att förhindra förstörelse av polymeren. Det penetrerar ytan av polykarbonatmaterialet. Duken får motstånd mot skador av olika slag, inklusive mekanisk påfrestning. Skillnaden mot den tidigare metoden ligger också i polykarbonats livslängd - minst 20 år.
Bild
Bild

Polykarbonatarket levereras till kunden i en förpackningsfilm (på båda sidor) . Det måste avlägsnas när installationen är klar, annars kommer förpackningen att fastna på arket under solens strålar och få det att bli gult. Det händer att befälhavaren tar bort filmen och glömmer att markera den UV-skyddade ytan, som ska riktas utåt. Att bestämma höger sida är lätt även i detta fall. Du måste ta ett polykarbonatark i slutet och titta igenom det på solen. Lila reflektioner visas på den UV -belagda sidan. I princip får ett sådant test utföras eller inte, och ersättas med ett samtal till leverantören.

Bild
Bild
Bild
Bild

En kompetent specialist hjälper dig att ta reda på vilken sida som ska läggas ut och vilken sida som ska "titta" inåt. Säljare känner förmodligen till produktens tekniska egenskaper. Cellulära polykarbonatark har en film som förhindrar de destruktiva effekterna av ultraviolett strålning . Dessutom har dukens utsida en beläggning som överför en viss del av ljusspektrumet. Det maximala ljusflödet kommer genom beläggningen med polariserade glimmerpartiklar och skadlig infraröd strålning reflekteras. I rum glaserade med polykarbonat, med intensiv belysning, värms luften upp något, vilket förbättrar mikroklimatet i varmt väder. Sådana polykarbonatark kännetecknas av en pärlemor, pärla eller gyllene nyans.

Bild
Bild

En annan typ av polykarbonat är mer lämplig för växthusapplikationer . Den släpper in tillräckligt med ljus för optimal vegetationstillväxt samtidigt som den skadliga strålningen hålls utanför. Det viktiga här är vilken sida polykarbonatet ska monteras på växthuset. När ett blad inte ligger rätt bildas klimatförhållanden i växthuset, vilket har en skadlig effekt på vegetationen.

Beroende på en barriär för UV -strålning kommer polykarbonat gradvis att tappa sin styrka och kommer snart att försämras.

Bild
Bild

En annan typ av cellulärt polykarbonat är ett material med höga reflekterande egenskaper . Den aluminiumsprutade beläggningen motstår växthuseffekter och ger en sval nyans. Tallrikarna produceras i flera färgvarianter: silver, grönt och blått.

Bild
Bild

Hur bestämmer man framsidan?

Innan du lägger duken måste du ta reda på vilken sida som kommer att vara den yttre. Du måste överväga ett polykarbonatark. Förpackningsfilmer är vanligtvis märkta och har exakta instruktioner på flera språk . Den beskriver också de grundläggande rekommendationerna för installation. Genom närvaron av informationsetiketter beräknas materialets "utomhus". Vid montering bör arket vändas uppåt i solens riktning. Informationen om skyddsfilmen hjälper konsumenterna att inte göra misstag vid tillverkning av växthusstrukturer och bodar med hjälp av en cell av polykarbonat.

Bild
Bild

För att korrekt installera och förstå vilken sida polykarbonatarket ska installeras finns ofta en skyddande film med olika färger på ytan . På undersidan är den alltid vit eller färglös. Ovan är filmen antingen blå eller med ett mönster, med markeringar. I alla fall är sidorna uppenbarligen olika från varandra. Det finns alltid dubbelsidigt skydd på högkvalitativ polymerplast. Den färgade sidan indikerar UV -skydd.

Bild
Bild

Det är värt att överväga märkningen noga, viktiga punkter angående polykarbonat appliceras på skyddsfilmen från "ansiktet":

  • materialets beteckning och namn;
  • grundläggande tekniska egenskaper;
  • tillverkarinformation;
  • installationsregler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på det föregående är det klart att definitionen av yttre sidan av polymerplastarket är ett viktigt steg vid mantling av ramen. Om det av någon anledning inte finns någon skyddsfilm finns det fortfarande ett pålitligt sätt att bestämma den främre sidan som arket ska fästas på - ett speciellt laserskår. Märken appliceras längs kanterna i den övre delen av duken på ett avstånd av 70-80 cm. Syftet med sådan märkning är att hjälpa konsumenten att lösa följande frågor:

  • hur man väljer framsidan av täckmaterialet när det inte finns någon skyddsfilm;
  • hur man installerar golvet enligt alla regler;
  • hur man identifierar materialet under användning.
Bild
Bild
Bild
Bild

På den moderna marknaden för byggmaterial presenteras bikakepolymerplast med dubbelsidig behandling från ultraviolett strålning . På denna produkt föreskriver tillverkaren inte märkning på den yttre filmen. Tack vare denna kvalitet av cellulärt polykarbonat kan du inte slösa tid på att leta efter framkanten utan lägga panelen med vardera sidan ut.

Bild
Bild

Hur fixar man det korrekt?

Efter att ha köpt polykarbonat undrar köparen ofta frågan om det är nödvändigt att rengöra plastarket från filmen. Det rätta svaret är rekommendationen att ta bort filmen omedelbart efter installationen för att undvika problem i framtiden. Detta är en fraktfilm som täcker arken under transport och lagring, så den måste tas bort när ingen ytterligare leverans planeras.

Bild
Bild

Vissa sommarboende tar transportfilmen som ett skyddande skikt mot UV . När de lämnar det på panelerna utsätter de materialet för solens destruktiva inflytande. Det är värt att veta att UV -lagret är osynligt - det kommer inte att vara möjligt att avlägsna det på ospecificerad basis. Därför behöver du inte vara rädd för att av misstag ta bort överskottet på grund av oerfarenhet. Om filmen på utsidan av arket förblir oavlägsen, kommer den att fastna fast vid materialets ovansida med de mörka områdena på inskriptionerna, och efter det blir det helt enkelt orealistiskt att ta bort det. Dessutom hotar filmen på utsidan av duken säkerheten för lagret som skyddar mot ultraviolett strålning. På vintern kommer filmen som inte har tagits bort att fånga snön.

Detta minskar arkens hållfasthet och förkortar deras livslängd.

Bild
Bild

Vid installation är det också viktigt att ta hänsyn till polykarbonats förmåga att reagera på temperaturförändringar. Vid varmt väder och kyla uppvisar standardpolykarbonat avvikelser från den ursprungliga bredden med 1 cm eller mer . Om arket samtidigt är tätt fixerat på ramen är utseendet på sprickor med efterföljande förstörelse av materialet oundvikligt. För att förhindra att detta händer bör hålen för skruvarna vara 3-4 mm större i diameter än själva skruvarna. Detta förhindrar eventuell försämring av materialet när det ändras under termisk expansion. Det är viktigt att inte dra åt bultarna för mycket, annars kan arket deformeras.

Bild
Bild

Du kan inte böja materialet mer än den föreskrivna normen . Varje typ av polykarbonat kännetecknas av en viss flexibilitet och specifika indikatorer på minsta böjningsradie. Om arket böjs mer än tillåtet, viks under transport eller läggs ut på välvda strukturer, kommer polykarbonatet att brista under den första termiska expansionen och tätheten bryts. Vatten kommer att sippra genom pausen när det regnar. Denna del av strukturen kommer att vara olämplig för vidare drift, och den måste bytas ut. Den maximala radien bestäms av tjockleken på polykarbonatet - ju tunnare desto mer är det tillåtet att böja arket. För tillförlitlighet måste du kontakta säljaren om sådana egenskaper.

Bild
Bild

Med korrekt installation och efterlevnad av installationsproceduren kommer den konstruerade strukturen av cellulärt polykarbonat att fungera i många år utan problem.

Rekommenderad: