Hur Bestämmer Man Framsidan Av OSB -kort? Vilken Sida Ska Man Fästa OSB På Gatan? Hur Lägger Du Lakan På Golvet?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bestämmer Man Framsidan Av OSB -kort? Vilken Sida Ska Man Fästa OSB På Gatan? Hur Lägger Du Lakan På Golvet?

Video: Hur Bestämmer Man Framsidan Av OSB -kort? Vilken Sida Ska Man Fästa OSB På Gatan? Hur Lägger Du Lakan På Golvet?
Video: OSB sheets fixed to stud wall 2024, April
Hur Bestämmer Man Framsidan Av OSB -kort? Vilken Sida Ska Man Fästa OSB På Gatan? Hur Lägger Du Lakan På Golvet?
Hur Bestämmer Man Framsidan Av OSB -kort? Vilken Sida Ska Man Fästa OSB På Gatan? Hur Lägger Du Lakan På Golvet?
Anonim

Behovet av att ta reda på hur man bestämmer framsidan av OSB-plattor uppstår för alla som självständigt engagerar sig i konstruktion eller reparation av sitt eget hus. Det är mycket viktigt att lösa detta problem, eftersom fel i fixering av material kommer att leda till att de under drift kommer att vara mer mottagliga för skador. En detaljerad översikt över markeringarna och andra markeringar som appliceras på ytan hjälper till att ta reda på vilken sida som ska fästas OSB på utsidan, för att lägga ark på golvet.

Bild
Bild

Studerar inskriptionerna på spisen

Få människor vet att OSB-material har en så kallad sömssida, som skiljer sig från fronten visuellt och i märkning. Du kan förstå vilken som är utomhus genom att uppmärksamma de mest informativa stunderna. Det enklaste sättet är att bestämma framsidan av OSB visuellt enligt skyltarna nedan.

  1. Chipstorlek . Den är så stor som möjligt, betydligt större än den som är inifrån och ut.
  2. Glans . En ljusglans markerar framsidan, baksidan är mycket svagare.
  3. Brist på grovhet . Den yttre ytan är praktiskt taget utan dem.

När det gäller en laminerad variant av OSB är den dekorativa beläggningen vanligtvis bara på ena sidan. Hon är fronten. Tung-och-spårplattorna är också ganska lätta att orientera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det räcker med att bestämma exakt hur låsanslutningen ska placeras.

När det gäller märkning finns det ingen enda standard . Utländska tillverkare betecknar oftast den sömmiga sidan med märket Denna sida nedåt. Faktum är att inskriptionen snarare bestämmer materialets orientering under installationen. Den markerade sidan ska vara på botten.

Bild
Bild

Många är oroliga för frågan om de ska behålla märkbeläggningen. En slät beläggning, genom vilken den främre delen av OSB -kortet skiljer sig, är också på sin sömlösa del, men i mindre utsträckning . Detta är ett paraffinvax som appliceras på ytor i produktionen så att materialet enkelt kan överleva transport och lagring. Efter installation av panelerna minskar det avsevärt deras vidhäftningskapacitet, vilket komplicerar den efterföljande efterbehandlingsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbättra vidhäftningen till färger, lacker, lim avlägsnas paraffinskiktet helt och slipas . Istället appliceras en speciell primer, som också har skyddande egenskaper. I detta fall kan beläggningens sömlösa sida lämnas med en paraffinspray.

Bild
Bild

Vilken sida ska fästas på väggen?

Med vertikal installation av OSB -kort måste man också lösa problemet med materialorientering. Innan du skruvar fast den nedåt på gatan eller placerar den på väggen måste du förstå alla tillverkarens rekommendationer . Inne i bostaden spelar denna stund ingen särskild roll, eftersom det inte finns någon risk för kontakt med en fuktig miljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika regler gäller i kök och badrum. Den släta och blanka framsidan ska vändas inåt här och skydda plattan från delaminering, sönderfall och vätning.

Ytterligare skyddsåtgärder är dock inte heller överflödiga. Det är bäst om OSB -ytan är grundad och sedan täckt med kakel eller glasplåt.

När du mantlar husets ytterväggar eller annan struktur måste du också följa ett antal rekommendationer. Låt oss lista dem.

  1. Tallrikar utan fogar kan placeras både vertikalt och horisontellt.
  2. Den släta ytan riktas mot gatan. I det här fallet kommer inte vattendroppar att dröja kvar på det, och själva materialet kommer att skyddas från effekterna av atmosfäriska faktorer.
  3. Det laminerade eller andra dekorativa beläggningsmaterialet styrs med den färdiga sidan på fasaden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fel vid fixering av OSB -skivor leder till att materialet snabbt försämras . När du tar bort beklädnaden från en sådan bas, efter 1-2 år, kan du se svarta fläckar och ränder, vilket indikerar utvecklingen av röta och mögel. Dessutom kan bristen på skydd mot fukt leda till svullnad av materialet, en förändring av dess geometriska parametrar. Plattan kan börja smula när den tar upp fukt.

Bild
Bild

Hur lägger du arket på golvet och taket?

När man lägger OSB -ark horisontellt rekommenderar tillverkarna att lägga dem exakt med den släta sidan nedåt. Detta är viktigt för skapandet av tak, takkonstruktioner. Det halkfria ytterhöljet hjälper till att lösa problemet med installatörer som rör sig över ytan på det formade däcket . Dessutom är det mer mottagligt för applicering av skyddande, dekorativa färger och lacker, vilket underlättar mycket efterföljande bearbetning.

Om du behöver installera ett golvbeläggning kommer rekommendationerna att vara annorlunda.

Bild
Bild

Eftersom materialet utsätts för intensiv mekanisk spänning, nötning, placeras den släta framsidan, täckt med en speciell impregnering, upptill och en grov beläggning finns kvar inuti. Denna regel gäller både efterbehandling och grova golv.

Att välja rätt sida för läggning är mycket viktigt i detta fall . Om fukt kommer in kommer den släta beläggningen inte att absorbera den och undviker svällning av parketten eller skador på laminatet, linoleum som läggs ovanpå. Möjliga fuktkällor i källaren bör också beaktas om plattorna läggs på golvet. I detta fall måste undersidan också skyddas mot fukt genom att applicera speciella impregneringar.

Rekommenderad: