Basaltpapp: Användning Av Folieplåtar För Ugnar, Egenskaperna Hos Brandsäker Kartong För Ett Bad. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Basaltpapp: Användning Av Folieplåtar För Ugnar, Egenskaperna Hos Brandsäker Kartong För Ett Bad. Vad Det är?

Video: Basaltpapp: Användning Av Folieplåtar För Ugnar, Egenskaperna Hos Brandsäker Kartong För Ett Bad. Vad Det är?
Video: Building a Mini Longship: part 4 keel riser 2024, April
Basaltpapp: Användning Av Folieplåtar För Ugnar, Egenskaperna Hos Brandsäker Kartong För Ett Bad. Vad Det är?
Basaltpapp: Användning Av Folieplåtar För Ugnar, Egenskaperna Hos Brandsäker Kartong För Ett Bad. Vad Det är?
Anonim

Basaltpapp i folie och vanliga ark för ugnar har funnits stor tillämpning i konstruktionen och ersätter farlig asbest och material baserat på det. Idag vill många ägare av sommarstugor och bakgårdar veta vad det är, eftersom sådana värmeisoleringsmattor verkligen har imponerande kapacitet. Det är värt att prata mer detaljerat om vilka egenskaper hos brandsäker kartong som gör den populär och efterfrågad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ugnsbasaltpapp ser ut som fibrösa mattor av en viss storlek och liten tjocklek. Utåt liknar materialet mineralull som är bekant för många, men i ett helt nytt format. Basaltpapp är utformad för att skapa brandsäker isolering där det är särskilt nödvändigt: i spisar, eldstäder, skorstenar, bad och bastur, inklusive de som är byggda i privata hus . Detta material skapades som ett miljövänligt alternativ till asbestskivor som tidigare använts för samma ändamål. Till skillnad från dem avger basaltbaserade moduler inte skadliga ämnen till atmosfären, ger absolut säkerhet för människors hälsa eller husdjur.

Detta värmeisolerande material består av en fibrös bas med en tjocklek på högst 1-1, 7 mikron, samt bentonitlera, som fungerar som bindemedel . De erhållna arken kännetecknas av hög värmebeständighet och är eldfasta. Den fibrösa komponenten erhålls från natursten - basalt, som först smälts och sedan passerar genom en extruder. Under tillverkningen av kartong komprimeras den, formas, skärs i element av önskad storlek. Eldfast fibermaterial kombinerar hårdhet och flexibilitet, dess ark är ursprungligen tillverkade av icke brännbara komponenter.

Följaktligen är den avsedd för användning i de hetaste delarna av rummet, där temperaturen når sina maximala gränser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Basaltkartong är ett material med utmärkta prestandaegenskaper. Materialet är förpackat, märkt och transporterat i enlighet med GOST 25880-83, produktionen regleras av TU 95.2691-98. Bland basaltkartongens huvudsakliga egenskaper och parametrar kan flera särskiljas.

  • Mått . Tjockleken på standardark börjar från 5 mm, populära alternativ finns också med indikatorer på 10, 12, 20 mm. De nominella måtten är 60x120 cm.
  • Servicetemperaturgräns . Materialet kan utsättas för betydande uppvärmning och frysning. Den tål temperaturer från -200 till + 700 ° C. Materialet tål över 2000 frys- och uppvärmningscykler.
  • Densitet 60-170 kg / m3 . Detta är betydligt högre än för konventionella spisar.
  • Låg luftfuktighet . Det överstiger inte 1-2%.
  • Ljudabsorptionskoefficient . För låga frekvenser når den ett värde på 0, 1, för höga frekvenser når den 0, 45. Dessa är ganska höga hastigheter, vilket gör det möjligt att avsevärt utöka tillämpningsområdet för basaltpapp.
  • Vattenångpermeabilitet . Plattorna "andas", vilket ger en möjlighet att ta bort överflödig fukt och vattenånga.
  • Biologiskt motstånd . Basaltpapp utsätts inte för sönderfall, mögel och mögelbildning. Han lockar inte heller gnagare.
  • Förbränning . Basaltkartong ändrar egenskaper när temperaturen stiger till + 750 ° C och högre. För att sintra fibrerna måste du värma upp till + 1100 ° C eller mer, annars brinner inte materialet.
  • Livslängd upp till 50 år .
  • Lätt att klippa . Material utan folie kan skäras med en vanlig kniv.

Dessutom är basaltkartong väl anpassad till alla driftsförhållanden och strukturella former. Den kan monteras i ett krökt plan, tätt vidhäftande till de svåraste områdena och böjningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Eldfast plåt - basaltpapp - består av fibrer som smälter endast vid mycket höga temperaturer. Det är därför det används som värmeisoleringselement i kaminer, eldstäder och andra källor till ökad fara som utsätts för intensiv uppvärmning. Eldfast kartong finns i flera varianter, alla är gjorda av basaltfibrer, men de har olika syften och utföranden.

Vanliga

Det ser ut som tunna mattor med en fibrös struktur. Sådana ark är lätta att fästa, de är anpassade för inomhusbruk. Klassiska basaltmattor har god ånggenomsläpplighet, stör inte luftutbytet i rummet . Arken är 5-10 mm tjocka och kan enkelt skäras med en vanlig kniv. De krymper under drift; när de fuktas kan de deformeras under en kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folie

Denna typ av material kommer med folie på ena sidan. Denna beläggning ger ökad effektivitet av basaltpapp. Värmeisolering återspeglar värmeflöden och leder dem att värma upp hela rummet, och inte bara på väggarna . Mattorna fästs på ytor med hjälp av speciella trådfästen eller ett hartsbaserat lim. Det andra alternativet är mycket mindre miljövänligt, eftersom vid uppvärmning kan potentiellt farliga ångor komma in i atmosfären.

Folierad basaltpapp är gjord direkt på en tunn aluminiumbas, innehåller inte ett mineralbindemedel i form av bentonitlera . Detta är det bästa alternativet för värmeisoleringsmaterial som ytterligare kan minska ljudöverföringen i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nålstansad

Det mest miljövänliga isoleringsmaterialet, ofta betecknat med förkortningen BIM. Basalt nålstansmatta är mer som filt, levereras ofta i rullar . Den saknar andra komponenter förutom själva stenfibern. Mattorna formas med hjälp av nålstansmetoden, vilket något komplicerar ytterligare arbete med dem.

Men i en sådan duk för ytbeklädnad finns det helt inga potentiellt farliga och skadliga komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad mot mineralull

De största skillnaderna mellan basaltskiva och stenull är materialets densitet och typen av bindemedel som används. Grunden för materialen kan mycket väl vara identisk. Men i mineralull fungerar ett harts som innehåller fenol och formaldehyd vanligtvis som ett bindemedel. Detta är inte alltför farligt i strukturer som inte är i kontakt med källor till höga temperaturer. Basaltpapp är alltid tillverkad av eldfasta och miljövänliga material som inte avger farliga och giftiga ämnen i atmosfären.

Densiteten skiljer sig också åt. För bomullsull är den inte för hög, vanligtvis från 13,5 till 100 kg / m3. Kartong har en mer stabil densitet. De flesta tillverkare följer parametrar på 60-170 kg / m3.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Eldfast basaltpapp kan användas för olika ändamål. Oftast används det som en skyddande väggbeklädnad i rum som utsätts för betydande uppvärmning. Som en värmeisolerande komponent är den lämplig för:

  • bad;
  • ugnar;
  • pannor, klaffar och spjäll för värmeutrustning;
  • termiska installationer av industriell kvalitet.

Materialet är lämpligt för användning som isolering i bostadshus och strukturer, i eldstadsområden, liksom i närvaro av öppna härdar. Folielagret gör det till en bra lösning för ljudisolerande rum. Brädornas reflekterande och absorberande egenskaper hjälper till att fördela värmen jämnare i rummet, värmer luften och inte ramstrukturen. Basaltplåt för skorstenen är monterad i 1 lager, vilket förhindrar utbrändhet av tegel och andra material. Med hjälp av eldfast kartong kan du både lägga ett varmt golv och isolera ytan på ett konventionellt hölje av trä, betong från ugnens kropp.

Det är bekvämt att lägga arken i sandwichpaneler bestående av termisk kartong och betong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungligen utvecklades basaltpapp uteslutande för användning i industriella byggnader och strukturer, men det blev snabbt populärt även inom anläggningsteknik. Som ett isolerande skikt används lakan vid dekoration av kylrum: balkonger, loggior . Det har visat sig väl i drift i kombination med träkonstruktioner av stockar och balkar, vilket avsevärt ökar deras brandsäkerhet. I industriella ljudisoleringsplattor läggs den mellan skikten av gipsfiberskiva och gipsskiva.

Basaltkartong ersätter gradvis osäkra asbestskivor från marknaden, som tidigare använts i hushållsutrustning . Materialet används redan i elektriska värmare och kylenheter inom industrin. Vid installation av värme- och vattenförsörjningssystem kan elnätet också värmeisoleras med sådana ark.

Rekommenderad: