DIY Lertandoor (28 Bilder): Hur Man Gör En Lertandoor Av Eldstadslera? Sammansättningen Av Lösningen För Tillverkning Av En Enkel Uzbekisk Version Av Tandooren I Landet

Innehållsförteckning:

Video: DIY Lertandoor (28 Bilder): Hur Man Gör En Lertandoor Av Eldstadslera? Sammansättningen Av Lösningen För Tillverkning Av En Enkel Uzbekisk Version Av Tandooren I Landet

Video: DIY Lertandoor (28 Bilder): Hur Man Gör En Lertandoor Av Eldstadslera? Sammansättningen Av Lösningen För Tillverkning Av En Enkel Uzbekisk Version Av Tandooren I Landet
Video: PYSSEL! Kreativa Karin (och Lena) testar pärllera från Panduro. SLAJM med pärlor! 2024, April
DIY Lertandoor (28 Bilder): Hur Man Gör En Lertandoor Av Eldstadslera? Sammansättningen Av Lösningen För Tillverkning Av En Enkel Uzbekisk Version Av Tandooren I Landet
DIY Lertandoor (28 Bilder): Hur Man Gör En Lertandoor Av Eldstadslera? Sammansättningen Av Lösningen För Tillverkning Av En Enkel Uzbekisk Version Av Tandooren I Landet
Anonim

Tandoor är ett välkommet köp för ett sommarboende, vilket hjälper till att göra asiatiska rätter så ofta som ägaren önskar. Du kan forma den med dina egna händer. Om någon tycker att detta är omöjligt och skrämmande är allt inte så dramatiskt. Det viktigaste är att välja rätt lera, fylla på med en uppsättning nödvändiga verktyg och följa tillverkningsschemat exakt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver du för lera?

Asiatiska människor använder lokal lera, de är väl insatta i det, de känner till dess egenskaper och förmågor. Människor som bor i andra områden kan använda ljusgrå eller ljusgul kaolinlera . Detta är en chamottversion med god värmeledningsförmåga och värmeisolering, precis vad som behövs för en lertandoor.

För att bilda chamottelera avfyras lätt kaolin och bringas sedan till pulverform: i sin krossade form, lera, kan du köpa i butiken. Lerpulver späds ut med vatten, sand och växtfibrer tillsätts där. Olika föroreningar kan finnas i pulvret. För att bli av med dem bör den siktas genom en fin sil och sedan fyllas med vatten. Partiklar, som är lättare, kommer att flyta upp, de avlägsnas genom att tömma vätskan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det kan leran knådas. En gång gjorde de det rätt med fötterna, idag använder de en speciell konstruktionsblandare. Lerlösningen förblir på en skuggig plats i 2-3 dagar, den omrörs regelbundet . Och vattnet som samlats på ytan (om något) dräneras. Sedan skickas flodsand och halm till kompositionen, de kommer att ge leran den nödvändiga viskositeten. Under bränningsprocessen kommer fibrerna att brinna, det vill säga att produkten blir relativt lätt.

Viktig! Andelen av kompositionen för tandoor är följande: 1 del eldstadslera, 2 delar sand, 1 del växtämne. Växtfibrer kan dock ersättas med ull (får, kamel). Om inte kan du använda sågspån och halm.

Som ett resultat har vi ett ämne som påminner något om plasticine. Och nu kan du arbeta med det och göra en framtida tandoor av det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Du behöver olika verktyg i ditt arbete: vissa är förmodligen på gården, några måste letas efter. Tillsammans med materialen blir listan ganska stor.

Du måste förbereda:

  • fireclay tegel;
  • sand;
  • fibrer (grönsaker eller djur);
  • förstärkningsnät i lämplig storlek;
  • betong;
  • fireclay lera;
  • tjock kartong med vattentäta egenskaper;
  • behållare för utspädning av lösningen;
  • byggmixer;
  • penna;
  • slipmaskin (det skulle vara bra att byta ut den mot en tegelmaskin om det är möjligt).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna lista är universell, men varje specifik design kan kräva andra hjälpverktyg. För tillverkning av en enkel tandoor av eldstadslera är denna lista också lämplig.

Mycket ofta kan du hitta alternativet att bilda en tandoor på grundval av ett fat . Tja, för ett sommarresidens är det här en bra idé, dessutom är det enkelt att utföra. Du behöver inga speciella ritningar, det räcker med att kompetent följa steg-för-steg-instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningssystem

Om det beslutas att göra en sådan värmebeständig skål på grundval av en fat, bör själva fatet fyllas med vatten och lämnas fullt i en dag. Det ska vara väl mättat med vatten och svälla. Efter det (eller bättre parallellt) kan du börja knåda lösningen, det vill säga blanda kaolin med sand och ull (eller en vegetabilisk ingrediens). Blandningen ska infunderas i ungefär en vecka.

Därefter dräneras vattnet från tunnan och tunnan torkas naturligt . Därefter smörjs behållaren väl med vegetabilisk olja och blötläggs i den i cirka 20 minuter. Slutligen kan du fästa lerblandningen på fatets väggar, ett lager lera - 6 cm. Vid arbetets slut, massan jämnas ut för hand. Tandoorns hals smalnar uppåt, vilket innebär att lerlagret tjocknar. En plats är planerad där fläkten kommer att utrustas.

Skörden ska spenderas minst 3 veckor på en mörk, alltid torr plats med god ventilation. När det torkar kommer träkomponenterna att röra sig bort från leran, efter en månad kan de, liksom metallringarna, försiktigt tas bort.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att göra utan pipan kommer instruktionerna att vara annorlunda.

fundament

För denna del måste du gräva ett hål, vars djup är cirka 20-25 cm. Ett skålformat hål är antingen runt eller fyrkantigt. Gropparametrarna bör vara 15-20 cm större än kaminens bas. Om det är planerat att göra det med en meter i diameter, bör hålets storlek vara 120-130 cm. Halva hålet ska täckas med sand, och ett obligatoriskt krossat lager ska läggas ovanpå.

Därefter installeras formen så att fundamentet är över marknivå . Du kan lägga armeringsnät och slutligen hälla betong. De som någonsin har deltagit i byggnadsarbete med betong kommer sannolikt inte att misstas i detta skede.

I vilket fall som helst behövs en solid grund, eftersom tandoor inte är något för en säsong, utan en underbar enhet som kommer att glädja ägarna i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bas

Det är absolut nödvändigt att göra en markering, markera exakt var tandoor kommer att placeras. Formen på basen på en sådan brazier är en cirkel, vilket innebär att det är bekvämt att markera med en sträng eller skena, varav en spets är fixerad i mitten. Fireclay -tegelstenar måste läggas i en sådan cirkel. Det skulle vara trevligt att lägga dem utan mortel och sedan justera om det behövs.

När läggningen av tegel redan är solid, fylls sömmarna mellan dem med eldstadslera gjord tidigare . Vissa människor använder en speciell murbruk för att lägga kaminer, vilket också är acceptabelt i princip.

Bild
Bild

Formande kon

För att underlätta skulptering av tandoorns väggar installeras en mall. Det är som regel tillverkat av en fuktbeständig kartongtyp. Och inuti, så att strukturen är stabil, hälls sand.

De färdigskurna remsorna kan läggas runt den avsmalnande mallen . Rumpzonerna är nödvändigtvis utjämnade. Ytan på de resulterande väggarna måste bringas till homogenitet, inga luckor ska kvarstå. När tandoorns väggar äntligen är i linje med kartongmallen kan du göra ett halvklot till toppen av brännaren. Du behöver lite mer sand.

Ytan är fodrad med tidningar som är dränkta i vatten. Dessa våta tidningar är täckta med ett lager lera lika tjockt som väggarna. Sedan torkar spisen (mer om det nedan), och locket kan helt enkelt klippas av . För montering kan du ta önskad storlek hink.

Tidningar, samt kartong med sand kan tas ut - de har fullgjort sitt uppdrag. Ett speciellt hål för blåsning skärs ut vid basen, dess dimensioner är i genomsnitt 10 x 10 cm, lite mer är möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkning

Lerstrukturen måste tåla en vecka, eller till och med två, tills den är helt torr. Om klimatet i regionen är fuktigt kan det ta längre tid att torka . När väggarna är klara för vidare bearbetning bör de verkligen smörjas med vegetabilisk olja inifrån. Helst är detta bomullsfröolja. Detta gör att väggarna blir släta, det vill säga de kakor som snart kommer att tillagas i den uzbekiska tandooren (eller annan version av spisen) kommer inte att hålla fast vid dess väggar.

Efter att ha missat kan du gå vidare till den primära avfyrningen . Hur man gör det: tänd en låga inuti tandooren. Uppvärmning, liksom kylning, ska vara smidig, inga plötsliga temperaturhopp är tillåtna. Ju långsammare detta går, desto färre sprickor kommer att uppstå i ugnens väggar.

Så först görs en eld - flis och pensel går in i den. Elden ska inte släckas på flera timmar, då finns det redan ved. Hela processen kan vara lång, avfyrningen kan ta en dag . Under denna tid kommer materialet att värmas upp ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under eldning kommer tandoorns innerväggar att täckas med sot, men i slutet brinner det ut och väggarna rengörs som om de själva.

Efterbehandling

Då måste strukturen svalna, det är inte nödvändigt att speciellt kyla den, bara på ett naturligt sätt. Om du märker att sprickor har bildats i tandoorns väggar är de täckta med sand och lera . Och de brinner igen.

Bild
Bild

Uppvärmning och efterbehandling

Lerskålen är inte allt, och tandoorns slutliga utseende är inte alls så. Det andra lagret, tegel, läggs ut. Mellan de två vägglagren bör isolering läggas, eller snarare ett lämpligt värmeabsorberande material . Det kan vara vanlig sand. Och det som är viktigt är att ju tjockare väggarna desto längre håller de värmen - denna regel fungerar även för tandoor.

Och slutligen, för många, är det mest favorit ögonblicket i hela arbetsprocessen att dekorera tandooren. Du kan lägga ut ytan med vackra plattor (med orientaliska och asiatiska mönster, till exempel). Ytan kan vara vackert putsad eller användas för efterbehandling med natursten, målning, mosaikteknik - vad som helst.

Brasugnsugnen, dekorerad med små mosaikplattor, ser särskilt vacker ut . Bara inte kaotiskt dekorerad, men med hjälp av någon form av mönster eller annan konstnärlig logik för att lägga kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis måste du ta hänsyn till tandoorns harmoni med det område där det kommer att stå. Detta är särskilt viktigt när det gäller färgval.

Eliminering av eventuella problem

Huvudfelet för dem som har bråttom att göra en tandoor är att vägra locket som skyddar kaminen under torkning. Om det regnar kommer vatten att komma in i den ännu inte helt torkade tandooren, och detta kan förstöra alla ansträngningar från befälhavaren. Ett tillfälligt lock, en vattentät baldakin över tandoor är förutsättningar för ett långsamt tillverkningsskede.

Men vilka regler du behöver veta för att undvika misstag under användning

  1. På vintern är det viktigt att gradvis öka temperaturen inuti kaminen, annars finns det risk för sprickor i väggarna. På sommaren är det osannolikt att sådan försiktighet krävs.
  2. Tandoor ska vara två tredjedelar fyllda med bränsle. Med mindre fyllning finns risken att den inte värms upp helt. Du kan fylla på mer bränsle, men det är irrationellt ur värmesynpunkt.
  3. Om det finns ett bra, säkert skydd över tandoor kan du använda kaminen i alla väder.
  4. Det är också viktigt att rengöra tandoor och göra det regelbundet. Bränt trä och aska tas bort efter varje användning. Om ugnens väggar är färgade med fett, eller till och med matrester, behöver du inte tvätta dem - senare kommer allt att brinna ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Frågan uppstår ofta vilken tandoor som är bättre - lera eller keramik . Men båda typerna av spisar är bra, bara att göra en keramik med dina egna händer kommer att vara mycket svårt. Även om det finns ett trick här också: du kan ta en butikstillverkad keramisk blomkruka genom att omvandla den till en tandoor. Men om du vill ha äkthet är det optimala materialet lera, och inget annat.

Tandoor är inte bara saftiga kakor, utan också grönsaksrätter med kött och samsa och bakad fisk och shashlik och vingar. På din webbplats, i din egen handgjorda tandoor, kommer alla dessa rätter att bli ännu godare, och detta har bevisats!

Rekommenderad: