Vad är Tegel Tillverkat Av? Vad är En Tegelsten Gjord Av? Sammansättning Och Tillverkningsförhållanden

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Tegel Tillverkat Av? Vad är En Tegelsten Gjord Av? Sammansättning Och Tillverkningsförhållanden

Video: Vad är Tegel Tillverkat Av? Vad är En Tegelsten Gjord Av? Sammansättning Och Tillverkningsförhållanden
Video: How Bricks Are Made 2024, Maj
Vad är Tegel Tillverkat Av? Vad är En Tegelsten Gjord Av? Sammansättning Och Tillverkningsförhållanden
Vad är Tegel Tillverkat Av? Vad är En Tegelsten Gjord Av? Sammansättning Och Tillverkningsförhållanden
Anonim

Det finns många fördelar som gör tegel till ett av de mest eftertraktade byggmaterialen. Förutom standardstorlekar och enkla former, har denna konstgjorda sten styrka, hållbarhet och skönhet, varför den har använts under mycket lång tid och nästan överallt.

Också anmärkningsvärt är den teknik som tegelstenen tillverkas med - som en uppsättning processer som gör det möjligt att få fram ett material med alla de egenskaper som kunden behöver.

Bild
Bild

Sammansättning beroende på typ

Bland alla typer av tegel är två mest populära - keramik och silikat, även kallat rött respektive vitt.

De skiljer sig åt i följande funktioner

  • Huvudkomponenten i eldade keramiska tegelstenar är lera. Sådant material har ett estetiskt utseende, dämpar buller och lagrar perfekt värme i rummet.
  • Sammansättningen av silikatstenar, gjorda under påverkan av högt tryck och ånga, ger närvaro av sand och kalk. Genom att följa tekniken kan du få hållbara och billiga produkter som tål förändringar i temperatur och luftfuktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att markera eldfasta tegelstenar av chamotte med tillsats av koks eller grafit - komponenter som avsevärt ökar dess styrka.

En annan aktuell sort står inför, vars produktion innebär användning av cement, kalksten och en pigmentingrediens. En sådan tegelsten, gjord med pressteknik, har inte bara ett estetiskt utseende utan också ett imponerande livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på de röda och vita sorternas största betydelse bör de övervägas mer detaljerat - vilket kommer att göras härnäst.

Keramisk

Huvudingrediensen i denna typ av tegel är vanlig lera. Det är en mineralmassa som:

  • blir plast när vatten tillsätts till det;
  • behåller sin form under torkning;
  • hårdnar till följd av bränning och får styrka som kan jämföras med natursten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprunget till den använda leran förtjänar särskild uppmärksamhet. Beroende på djupet kan den ha olika egenskaper - både lämpliga för tegeltillverkning och inte uppfyller de fastställda kraven.

Om vi pekar ut den komponent som oftast utgör grunden för leran, så är det kaolinit - ett av de vattenhaltiga aluminiumsilikaterna. Sammansättningen av de använda råvarorna kan också innefatta montmorillonit, illite, kvarts och andra mindre ingredienser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom lera består keramiska tegelstenar av andra komponenter som är tillsatser. De används för att förmedla vissa egenskaper till tillverkade produkter och de viktigaste är följande.

  • Utmärglad - aska, sand, slagg. Främjar bättre massbildning och mindre krympning.
  • Utbrändhet - sågspån, kol eller torv. De ökar materialets porositet, vilket naturligt minskar dess densitet.
  • Färg - som regel metalloxider. De ger produkterna önskad färg eller nyans.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det värt att nämna de järnbärande malmerna och sandstenen, vars användning gör att du effektivt kan kontrollera bränningstemperaturen.

Även mjukgörare kan användas - tillsatser som minimerar risken för sprickbildning av det keramiska materialet. Den specifika mängden av var och en av de listade ingredienserna bestäms av kundernas krav och / eller tillverkarens policy.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikat

Tillverkningen av vitt tegel innebär användning av tre obligatoriska komponenter, vars lista är följande.

Sand … Det kan vara av både naturligt och artificiellt ursprung. Det är önskvärt att kornen som används är enhetliga och har en storlek på 0,1 till 5 mm. Av inte mindre betydelse är ytegenskaperna hos sandkornen (i närvaro av skarpa hörn ger de bättre vidhäftning). En förutsättning är den preliminära rengöringen av materialet från främmande inneslutningar.

Den rekommenderade andelen sand i silikatstenar är 85 till 90%.

Bild
Bild
  • Kalk … För att få denna komponent används råvaror, som kännetecknas av ett högt innehåll av kalciumkarbonat (90% eller mer) - först och främst kalksten och krita. Före avfyrning vid en temperatur av cirka 1150 ° C krossas det beredda berget till en storlek som inte överstiger 10 cm. När de angivna förfarandena har slutförts tillsätts kalk till kompositionen av silikatstenar (det optimala värdet är 7%).
  • Vatten … Denna ingrediens behövs för att lösa två huvuduppgifter - att släcka kalk och ge den bildade massan plasticitet. Det används i alla stadier av tillverkningen av silikatstenar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta innebär produktionen av de beskrivna produkterna användning av ytterligare komponenter som är nödvändiga för att ge produkten önskade egenskaper

  • Kemiska föreningar … Ett exempel är titandioxid, på grund av vilket silikatstenar förblir vita så länge som möjligt.
  • Komponenter som ökar frostbeständigheten … Oftast används industriella bearbetningsprodukter för att lösa detta problem, vilket gör det möjligt att minska materialets värmeledningsförmåga med 10-12%.
  • Färgämnen … De används i situationer där en tillverkare behöver ge produkterna en specifik nyans eller ton.
Bild
Bild

Den expanderade lersanden är också värd att nämna - en tillsats som samtidigt kan lösa två problem samtidigt. Förutom en märkbar ökning av termisk verkningsgrad hos silikatprodukter ger det dem en vacker kaffefärg, tack vare vilken de ser mer solida ut.

Produktionsteknik

Beroende på vilken typ av tegel som produceras har deras produktion sina egna egenskaper. Detta beror på specificiteten hos de ingredienser som används, vilket kräver användning av olika tekniska processer.

Bild
Bild

Röd

Det finns två huvudmetoder för tillverkning av keramiska tegelstenar - halvtorr formning och plast. Det senare, som är mer populärt, innebär en steg-för-steg-lösning av följande uppgifter.

  • Beredning av huvudkomponenten - lera. Det är tillåtet att inkludera tillsatser i blandningen - högst 1/3 av dess totala mängd. I detta fall bör fraktionen av huvudingrediensen inte överstiga 1,2 mm.
  • Överföring av den beredda massan för ytterligare gjutning.
  • Uppdelning av en gemensam uppsättning i standardstorlekar.
Bild
Bild
  • Torkning av keramiska tegelstenar.
  • Perforering av produkter (relevant i situationer där produkter måste göras ihåliga).
  • Brinnande. Denna typ av behandling möjliggör en smidig förändring av temperaturen i ugnen (först uppåt och sedan vice versa). Genom att följa denna regel kan du undvika sprickor på tegelstenar på grund av plötsliga temperaturförändringar.
Bild
Bild

När det gäller tillverkning av keramiska tegelstenar med metoden för halvtorr formning innebär det följande procedur:

  • beredning av råvaror och deras slipning;
  • torkning och krossning;
  • lätt fuktning med ånga;
  • återtorkning;
  • avlägsnande av de sista fuktspåren från keramiska produkter.
Bild
Bild

Det är rimligt att nämna produktionen av rött tegel hemma: på detta sätt är det fullt möjligt att göra en fyllig "rå" variant av detta material.

För att lösa ett sådant problem är det nödvändigt:

  • gör en boll av en homogen bit lera, tidigare fuktad med vatten;
  • inspektera provet noggrant efter 4 dagar - för förekomst av ojämn krympning och sprickor;
  • förutsatt att det inte finns några synliga defekter måste bollen tappas till marken;
  • om provet inte klarar hållfasthetstestet måste dess sammansättning förstärkas med lämpliga tillsatser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter avslutad förberedelse måste blandningen fördelas över träformarna. Färdiga keramiska produkter får torka i skuggan, varefter de kan användas för att bygga ljusa envåningsbyggnader.

För att göra ytor mer hållbara är det lämpligt att täcka dem med färg eller cementmurbruk av hög kvalitet.

Vit

Ett av huvuddragen i tillverkningen av sandkalkstenar är komplexiteten, vilket inte gör det möjligt att lösa detta problem hemma. I synnerhet förklaras detta av en imponerande lista över nödvändig utrustning - transportörer och transportörer, krossar och satser, blandare och autoklaver, kranar och lastare.

Bild
Bild

Det finns två huvudsakliga produktionsmetoder för de produkter som övervägs - trumma och silo.

Tillverkningstekniken för silikattegel innehåller följande steg:

  • kontrollera och förbereda huvudkomponenterna - sand och kalk (den första separeras från stora inneslutningar och den andra krossas);
  • blandning av komponenter följt av sedimentering i bunkern;
  • mala blandningen och tillsätta vatten till den;
  • kalkning, utförd i en trumma eller silo (bestämd med den valda produktionsmetoden);
  • ta bort fukt från sand;
  • gjutning med en press;
  • ångbehandling i en autoklav (rekommenderad temperatur - 180-190 ° C, tryck - 10 atmosfärer).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det sista steget reduceras temperaturen och trycket gradvis. När alla förfaranden som tekniken föreskriver har slutförts packas färdiga sandkalkstenar och skickas till kunden.

Avfyrningstyper

Värmebehandlingsprocessen för keramiska tegelstenar, kallad eldning, förtjänar en särskild övervägande. Det representerar det sista steget i produktionen av dessa produkter och föreskriver närvaron av tre steg - uppvärmning, eldning själv och kylning.

  • Tegelstenarna värms till 120 ° C för att ta bort det kvarvarande vattnet från dem.
  • För att eliminera inneslutningar av organiskt ursprung och de sista spåren av fukt höjs temperaturen till 600 ° C, och sedan till 950 ° C, vilket ger produkterna ytterligare styrka.
  • Efter avslutad härdning kyls tegelstenarna, gradvis sänker temperaturen.
Bild
Bild

Om tekniken följs kommer en produkt med en enhetlig struktur och en orange-röd nyans att erhållas.

Jag skulle också vilja nämna två typer av enheter som används för att lösa problemet som beskrivs ovan

  • Tunnel … Det är en lång förseglad ugn, bestående av 3 kammare, inuti vilka skenor för transport av keramiska tegel läggs. I den första kammaren torkas produkterna, i den andra bränningen med hjälp av brännare och i den tredje - kylningen.
  • Ringformig … Utformningen av denna ugn förutsätter närvaron av ett stort antal separata sektioner, som har sin egen värmekälla och är placerade i form av en ring. Dess särdrag är att tegelstenarna går igenom alla eldningsstegen utan att lämna gränserna för en kammare. Så, det intilliggande facket ger initial uppvärmning, kalcinering utförs på grund av sin egen värmekälla, och kylningen av produkten sker under påverkan av nästa avsnitt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Således gör kunskapen om tegelproduktionsteknik det möjligt att erhålla ett starkt, estetiskt och slitstarkt material från ömtåliga och formbara råvaror, som till en början inte har något värde för byggaren.

Rekommenderad: