Efflorescence På Tegelverk: Hur Tar Man Bort Efflorescence På Tegel? Orsakerna Till Deras Förekomst Och De Bästa Lösningarna För Borttagning

Innehållsförteckning:

Video: Efflorescence På Tegelverk: Hur Tar Man Bort Efflorescence På Tegel? Orsakerna Till Deras Förekomst Och De Bästa Lösningarna För Borttagning

Video: Efflorescence På Tegelverk: Hur Tar Man Bort Efflorescence På Tegel? Orsakerna Till Deras Förekomst Och De Bästa Lösningarna För Borttagning
Video: MURSTENFRÄS Byta ut tegelsten verktyg från rivald dk 2024, Maj
Efflorescence På Tegelverk: Hur Tar Man Bort Efflorescence På Tegel? Orsakerna Till Deras Förekomst Och De Bästa Lösningarna För Borttagning
Efflorescence På Tegelverk: Hur Tar Man Bort Efflorescence På Tegel? Orsakerna Till Deras Förekomst Och De Bästa Lösningarna För Borttagning
Anonim

Tegelhus byggs av nitiska ägare under lång tid. Tegel är ett miljövänligt och ganska dyrt material, så jag vill att det ska se bra ut i många år. De försöker hålla ytan på det vackra tegelverket öppet. Mycket ofta visas växande fläckar med en oregelbunden form av en vitaktig färg på den. Dessa är den så kallade utblommningen. De förstör fasadens utseende och är en slags katalysator för förstörelse av tegel.

Hur vi ska hantera detta fenomen kommer vi att analysera i artikeln.

Bild
Bild

Vad det är?

Redan de första åren efter byggandet av hus kan vita ytor observeras på tegelverket, som om de stänks med krita. Så, under påverkan av överskott av fukt och ett antal andra skäl, visas alkaliska element på tegelns yta. De ser väldigt fula ut, vilket ger fasaden ett slarvigt utseende. Men det är nödvändigt att hantera dem inte bara för att förbättra byggnadens utsida … Faktum är att, efter att ha dykt upp en gång, växer utblommningar ständigt och upptar ett allt större område. Dessutom tränger de djupt in i tegelstenen och bidrar till dess tidiga förstörelse. därför när utbrott upptäcks på tegel, måste kampen mot dem startas omedelbart tills konsekvenserna förvandlades till irreversibla processer.

Oftast leder kränkning av den grundläggande SNiP av byggare till att alkalisk plack förekommer. Felaktigt beräknade designfunktioner i huset, som avslöjas redan när de bor i det, har en skadlig effekt på keramiska tegelstenar. Tekniska störningar är dock inte det enda problemet för tegelhusägare. Bildandet av utblåsning underlättas av själva tegelstrukturen, terrängens och klimatets egenskaper, liksom ett antal andra faktorer, som kommer att diskuteras mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till förekomst

Innan kampen mot ett irriterande fenomen påbörjas är det värt att ta reda på dess orsaker. Det är på dem som ytterligare steg för att eliminera vit plack kommer att bero på. Orsakerna till uppkomsten av utblomstring är indelade i de som är oberoende av en person, liksom de som orsakas av hans aktiviteter (i synnerhet ett brott mot tekniken för att göra tegel och murprocessen).

Följande faktorer anses vara huvudorsaken till alkalisk plack på fasader

  • Användningen av ett murverk av låg kvalitet med högt innehåll av alkalier, kemiska tillsatser och överflödiga föroreningar leder till tegelskador. Med tiden blir det inte bara vitt. I djupare lager börjar skalor bildas, vilket leder till gradvis förstörelse av materialet under påverkan av ytterligare mekanisk spänning.
  • Utför byggarbeten på vintern eller regnväder, särskilt med användning av olika hydrofobiserande och frostskyddsmedel, vilket också påverkar konstruktionens kvalitet negativt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det händer också att utblomstring uppstår på grund av bristande efterlevnad av tillverkningstekniken för själva materialet vid anläggningen. Till exempel, om den istället för att torka i en specialugn, var den helt enkelt lufttorkad. Salt i en eller annan mängd finns i själva aluminiumoxiden, som är en av huvudkomponenterna vid tillverkning av tegel. Dess överskott med en låg kvalitet på råvaror, dessutom, om produktionsprocessen störs, kommer den första allvarliga fukten att leda till avlägsnande av salt till utsidan.

En gråvit beläggning på utsidan av väggar är vanlig och vanlig. Det uppstår på grund av naturliga kemiska och fysiska processer. I grunden sker avdunstning av vattenlösliga salter med deras överföring till ytan. Fukt rör sig längs tegelns kapillärstruktur och tvättar ut salterna bakom den. På de platser där det kommer till ytan avdunstar alltså vatten och föroreningar i form av små kristaller ackumuleras på fläckar.

Bild
Bild

Nederbörd med högt innehåll av olika föroreningar och skadliga ämnen i vattnet kan också leda till tegelskador. Detta händer särskilt ofta i stora industristäder med dålig ekologi.

Om det finns en fabrik nära det framtida huset är det värt att ta hand om i förväg för att hålla teglet på fasaden i gott skick.

Den minst sällsynta orsaken är felaktiga förvaringsförhållanden för tegel under den kalla regnperioden utan skydd direkt på marken. Dessutom kan fukt komma från jorden, men detta är endast möjligt med dåligt utförd vattentätning av grundlagret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borttagningsmetoder

Om utblomstring visas på väggen kan du ta bort dem själv. För att göra detta kan du använda färdiga syralösningar som säljs i butiker, eller försöka ta bort vit plack med folkmedicin. Rengöring av hög kvalitet utförs i flera steg. Tekniken för korrekt bortskaffande av plack bör följas, då kommer den inte tillbaka till väggarna igen.

Först eliminering av de största partiklarna utförs med mekanisk verkan … För att göra detta behöver du en stel borste med metallborst och vanligt vatten, helst rent, utan orenheter. Denna process är ganska mödosam och tar mycket tid. Men med due diligence blir effekten märkbar omedelbart.

Välj sedan en specialprodukt för rengöring från utblomstring. Alkalier påverkas av syror i färdiga lösningar. Det är lämpligt att ta reda på sammansättningen och kemiska beskaffenheten av fläckarna själva för att välja det mest effektiva botemedlet. Eftersom det inte är möjligt att göra detta i de flesta fall är det nödvändigt att välja ett medel med hjälp av testmetoden för att bli av med den fula placken så effektivt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För testning används tvätten ofta först på testplatsen, varefter resultatet väntas. Ibland måste du experimentera för att välja en produkt, så du bör inte köpa en stor behållare direkt om du inte är säker på dess effektivitet. Du bör arbeta med personlig skyddsutrustning, eftersom de flesta produkter innehåller ganska starka syror och ytaktiva ämnen.

I vissa fall är det tillåtet att förbereda din egen lösning hemma. För att göra detta späds 20 gram saltsyra, ett par matskedar vinäger och 50 gram tvättmedel ut i 10 liter vatten (flytande tvål eller skum för rätter är lämpligt). Kompositionen appliceras vanligtvis med en pensel med konstgjorda borst eller en rulle. Om området som ska behandlas är stort kan en sprayflaska eller konventionella trädgårdssprutor användas. Teglet ska vara väl mättat med rengöringsmedlet ..

Om en färdig produkt väljs, bör instruktionerna som bifogas den strikt följas. Den tid det tar att rensa murverket visas vanligtvis på förpackningen. Arbetet utförs med handskar, glasögon och ibland respirator, eftersom sammansättningen av denna typ av produkter innehåller syror i olika koncentrationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

När tegelstenen har rengjorts från spår av utblomstring bör den sköljas. En liten yta kan bearbetas för hand.

Stora ytor tvättas med vatten från en vanlig trädgårdsslang eller använder en minitvätt.

Bild
Bild

Tvättade på det här sättet ytan ska torka väl. Detta kan ta upp till en och en halv dag .… Efter det, för att för alltid ta bort ett sådant problem från väggarna i rummet, är de täckta med en speciell förening, ofta baserad på akrylkomponenter. Ett sådant verktyg stöter helt enkelt bort vatten och förhindrar att det tränger in i tegelns porer. Dessutom skyddar impregneringen dessutom murverket från smuts och damm, som helt enkelt inte kan sätta sig på det. Ytan ser alltid ren och blank ut, vilket ser väldigt attraktivt ut.

Från enkla verktyg som alltid finns till hands kan du rekommendera ett billigt sätt, för att ta bort vit plack från ett litet område. Rengör det med vanlig ammoniak … En standardflaska med denna vätska späds ut i 10-12 liter rent vatten. Om så önskas kan koncentrationen ökas något genom att ta en mindre volym vatten. Applicera produkten med en fin sprayspray.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland, även med korrekt genomförande av alla rengöringsåtgärder, visas plack igen. Poängen här handlar inte om bearbetning av dålig kvalitet, utan i själva materialets struktur. Alla tegelstenar innehåller alkaliska föreningar som inte kan och inte behöver tas bort helt. Det särdrag hos organiska byggmaterial ligger just i att sådana element ingår i deras sammansättning. Extern behandling tvättar bort utblomstring endast tillfälligt. Om en stor mängd fukt kommer på murverket, efter ett tag, måste behandlingen utföras igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika upprepade rengöringsåtgärder måste ytan, som utsätts för betydande atmosfäriska påverkan eller inträngande vatten, skyddas mot fukt. Samtidigt ställs krav på ångpermeabilitet på den.

Förebyggande rekommendationer

Det är mycket lättare att förhindra uppkomsten av utblomstring än att hantera dem senare. När allt kommer omkring visas de ganska snabbt och ökar deras lokalisering. Att ta bort dem kan ta mycket tid, ansträngning och pengar. Dessutom finns det ingen garanti för att vita fläckar inte återkommer efter rengöring. Därför bestämmer vi i förväg med möjliga faktorer som kan förstöra tegelverket.

  • Det är bättre att köpa en tegelsten från en tillverkare, vilket har bevisats av många kunder i åratal .… Det är definitivt inte värt att spara på material. Samtidigt är det mycket svårt att skilja ett konstruktionsmaterial av hög kvalitet från ett material som erhållits med tekniska kränkningar helt enkelt i utseende. Recensioner och rekommendationer hjälper dig att hitta en bra leverantör.
  • För konstruktion måste du späda ut en så tjock lösning som möjligt .och utför byggnadsarbeten uteslutande i torrt väder. Det är lämpligt att bygga endast under det varma halvåret.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om möjligt behöver inga speciella tillsatser läggas till murbruket .… Det är bättre att försöka späda ut själva blandningen med rent vatten och grov sand av hög kvalitet.
  • Om det är nödvändigt att avbryta arbetet, bör oavslutade delar av byggnaden täckas med folie … Det är lämpligt att ta dem under taket så snart som möjligt så att luftfuktighet och nederbörd inte kommer in i materialet och inte mättar det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Läggningen ska utföras så noggrant som möjligt utan att lämna spår av murbruk på fasaden. Om tegelstenen blir smutsig bör den rengöras så snart som möjligt. Därefter appliceras en speciell hydrofob substans på murens yta, välimpregnerad tegelstenen, som kan avvisa fukt från mineralytor.

Ett system med dränering, dagvattendränering och speciella skjul bör utformas noggrant .för att undvika att överflödigt vatten tränger in på fasaden under nederbörd. Detta kommer att minska nederbörd på tegelstenarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är bättre att inte späda ut eller späda lösningen igen .… Ofta när de använder gamla tegelstenar är de dränkta i vatten. Det är bättre att inte göra detta, utan att ta bort resterna av det gamla cementet eller blandningen genom mekanisk verkan.
  • Särskilda tillsatser läggs till arbetslösningen, som ersätter kalkämnen och ge bindemedlet större plasticitet för att förhindra den naturliga processen för saltbildning i murverket och deras efterföljande utsläpp till ytan. Detta är en viktig förebyggande åtgärd, eftersom den praktiska och mest exakta applikationen skapar den mest korrekta och enhetliga belastningen på varje tegel. Tidigare användes äggulor för detta ändamål. Den moderna industrin erbjuder nyckelfärdiga lösningar. Dessa är mikroskummande medel baserade på petroleumderivat, fettsyror eller organiska kiselföreningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bildandet av utblomstring är ofta en naturlig och oundviklig process. Det är inte alltid möjligt att kontrollera sitt utseende. Men om det är möjligt är det nödvändigt att skapa förutsättningar för att observera rätt murteknik, då kan många problem undvikas.

Rekommenderad: