Värmeledningsförmåga Hos Tegel: Koefficientvärde, Indikatorer För Materialfrostbeständighet, Värmekapacitetsvärde I Tabellen

Innehållsförteckning:

Video: Värmeledningsförmåga Hos Tegel: Koefficientvärde, Indikatorer För Materialfrostbeständighet, Värmekapacitetsvärde I Tabellen

Video: Värmeledningsförmåga Hos Tegel: Koefficientvärde, Indikatorer För Materialfrostbeständighet, Värmekapacitetsvärde I Tabellen
Video: Intuition behind formula for thermal conductivity | Physics | Khan Academy 2024, Maj
Värmeledningsförmåga Hos Tegel: Koefficientvärde, Indikatorer För Materialfrostbeständighet, Värmekapacitetsvärde I Tabellen
Värmeledningsförmåga Hos Tegel: Koefficientvärde, Indikatorer För Materialfrostbeständighet, Värmekapacitetsvärde I Tabellen
Anonim

Värmeledningsförmåga och värmekapacitet hos tegel är viktiga parametrar som gör att du kan välja materialval för byggande av bostadshus, samtidigt som du behåller den nödvändiga värmenivån i dem. Specifika indikatorer beräknas och anges i specialtabeller.

Vad är det och vad påverkar dem?

Värmeledningsförmåga är den process som sker inuti ett material under överföring av värmeenergi mellan partiklar eller molekyler. I det här fallet får den kallare delen värme från den varmare. Energiförluster och värmeutsläpp förekommer i material inte bara som ett resultat av värmeöverföringsprocessen, utan också under strålning. Det beror på vad ämnets struktur är.

Bild
Bild

Varje byggnadskomponent har ett visst index för värmeledningsförmåga, erhållet empiriskt i laboratoriet. Värmeutbredningsprocessen är ojämn, därför ser det ut som en kurva på grafen. Värmeledningsförmåga är en fysisk mängd som traditionellt kännetecknas av en koefficient. Om du tittar på tabellen kan du enkelt märka att indikatorn är beroende av driftsförhållandena för detta material. Utökade referensböcker innehåller upp till flera hundra typer av koefficienter som bestämmer egenskaperna hos byggmaterial i olika strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För en riktlinje vid valet anges tre förhållanden i tabellen: vanligt - för ett måttligt klimat och en genomsnittlig luftfuktighet i rummet, materialets "torra" tillstånd och "våta" - det vill säga drift vid förhållanden med ökad temperatur mängden fukt i atmosfären. Det är lätt att se att för de flesta material ökar koefficienten med ökande luftfuktighet. Det "torra" tillståndet bestäms vid temperaturer från 20 till 50 grader över noll och normalt atmosfärstryck.

Om ämnet används som värmeisolator väljs indikatorerna särskilt noggrant . Porösa strukturer behåller värmen bättre, medan tätare material släpper ut den mer i miljön. Därför har traditionella värmare de lägsta värmekonduktivitetskoefficienterna.

Som regel är glasull, skum och luftbetong med en särskilt porös struktur optimala för konstruktion. Ju tätare material, desto mer värmeledningsförmåga har det därför överför energi till miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialtyper och deras egenskaper

Tegel, som tillverkas idag i många typer, används i konstruktion överallt. Inte ett enda föremål - en stor industribyggnad, ett bostadshus eller ett litet privat hus - är byggt utan tegelsten. Byggandet av stugor, populärt och relativt billigt, bygger enbart på tegel. Tegel har länge varit det viktigaste byggmaterialet.

Detta hände på grund av dess universella egenskaper:

  • tillförlitlighet och hållbarhet;
  • styrka;
  • miljövänlighet;
  • utmärkta ljud- och ljudisoleringsegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande typer av tegelstenar utmärks

Röd . Den är gjord av eldad lera och tillsatser. Skiljer sig i tillförlitlighet, hållbarhet och frostbeständighet. Lämplig för vägg- och grundkonstruktion. Vanligtvis placerad i en eller två rader. Värmeledningsförmågan beror på förekomsten av luckor i produkten.

Bild
Bild

Klinker . Den mest hållbara och täta tegelstenen. Ett fast, fast och pålitligt ugnsmaterial på grund av dess höga densitet har också den mest signifikanta värmeledningskapacitetskoefficienten. Och därför är det meningslöst att använda det för väggarna - det kommer att vara kallt i huset, betydande väggisolering kommer att behövas. Men klinkerstenar är oumbärliga vid vägbyggande och när man lägger golv i industribyggnader.

Bild
Bild

Silikat . Ett billigt material tillverkat av en blandning av kalk och sand, produkter kombineras ofta till block för att förbättra prestanda. Vid konstruktion av byggnader används inte bara fast utan även silikat med hålrum. Sandblockets hållbarhetsindikatorer är genomsnittliga och värmeledningsförmågan beror på anslutningens storlek, men är fortfarande tillräckligt hög, så huset kommer att kräva ytterligare isolering.

Indikatorn för den slitsade briketten är lägre jämfört med den analoga utan interna luckor. Det bör också beaktas att produkten absorberar överflödig fukt.

Bild
Bild

Keramisk . Modernt och vackert material producerat i ett brett sortiment. Om vi pratar om värmeledningsförmåga, så är det betydligt lägre än för vanligt rött tegel.

Bild
Bild

Det finns en solid keramisk brikett, eldfast och slitsad, med tomrum. Värmekonduktivitetskoefficienten beror på tegelns vikt, typ och antal sprickor i den. Varm keramik är vacker på utsidan och har många fina luckor på insidan, vilket gör dem mycket varma och därför idealiska för byggande. Om den keramiska produkten också har porer som minskar vikten kallas tegelstenen porös.

Bild
Bild

Nackdelarna med en sådan tegel är att enskilda enheter är små och ömtåliga. Därför är varm keramik inte lämplig för alla mönster. Dessutom är det ett dyrt material.

När det gäller eldfast keramik är detta den så kallade eldstensstenen - ett bränt block av lera med hög värmeledningsförmåga, nästan samma som för ett vanligt fast material. Samtidigt är brandmotstånd en värdefull egendom som alltid beaktas under byggnationen.

Bild
Bild

Eldstäder är byggda av sådana "spis" -stenar, det har ett estetiskt utseende, behåller värmen i huset på grund av dess höga värmeledningsförmåga, är frostbeständiga, lämpar sig inte för syror och alkalier.

Specifik värme är energin som förbrukas för att värma ett kilo material med en grad. Denna indikator behövs för att bestämma värmebeständigheten i en byggnads väggar, särskilt vid låga temperaturer.

För föremål gjorda av lera och keramik varierar denna indikator från 0,7 till 0,9 kJ / kg. Silikattegel ger indikatorer på 0,75-0,8 kJ / kg. Chamotny kan vid uppvärmning ge en ökning av värmekapaciteten från 0,85 till 1,25.

Bild
Bild

Jämförelse med andra material

Bland de material som kan konkurrera med tegel finns både naturligt och traditionellt - trä och betong och modern syntet - penoplex och luftbetong.

Träbyggnader har länge rests i norra och andra regioner med låga vintertemperaturer, och det är ingen slump. Den specifika värmekapaciteten för trä är mycket lägre än för tegel. Hus i detta område är byggda av massiv ek, barrträd och spånskiva används också.

Om träet skärs över fibrerna överstiger materialets värmeledningsförmåga inte 0,25 W / M * K. Spånskiva har också ett lågt index - 0, 15. Och den mest optimala koefficienten för konstruktion är träskärning längs fibrerna - högst 0, 11. Det är uppenbart att utmärkt värmebehållning uppnås i hus av ett sådant träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tabellen visar tydligt spridningen i värdet av värmeledningsförmågan hos en tegelsten (uttryckt i W / M * K):

  • klinker - upp till 0, 9;
  • silikat - upp till 0,8 (med hålrum och sprickor - 0,5-0,65);
  • keramik - från 0,45 till 0,75;
  • sprickkeramik - 0, 3-0, 4;
  • porös - 0,22;
  • varm keramik och block - 0, 12-0, 2.

Samtidigt kan bara varm keramik och porösa tegelstenar, som också är dyra och ömtåliga, argumentera med trä när det gäller värmekonserveringsnivån i huset. Trots detta används tegelverk oftare vid konstruktion av väggar, och inte bara på grund av de höga kostnaderna för massivt trä. Träväggar är rädda för atmosfärisk nederbörd, de bleknar i solen. Han gillar inte trä och kemiska influenser, dessutom kan trä ruttna och torka ut, det bildas mögel på det. Därför kräver detta material särskild bearbetning före konstruktion.

Bild
Bild

Dessutom kan eld mycket snabbt förstöra en träkonstruktion, eftersom träet brinner bra. Däremot är de flesta typer av tegelstenar ganska motståndskraftiga mot brand, särskilt eldstensstenar.

Som för andra moderna material väljs vanligtvis skumblock och luftbetong för jämförelse med tegel. Skumblock är betong med porer, som inkluderar vatten och cement, en skummande förening och härdare, samt mjukningsmedel och andra komponenter. Kompositen absorberar inte fukt, är mycket frostbeständig och behåller värme. Det används för att bygga låga (två eller tre våningar) privata byggnader. Värmeledningsförmågan är 0,2-0,3 W / M * K.

Gasbetong är en mycket stark förening med liknande struktur . De innehåller upp till 80% av porerna som ger utmärkt värme- och ljudisolering. Materialet är miljövänligt och bekvämt att använda, liksom billigt. Värmeisoleringsegenskaperna för gasbetong är 5 gånger högre än för rött tegel och 8 gånger högre än för silikatsten (värmeledningsförmågan överstiger inte 0,15).

Bild
Bild
Bild
Bild

Gasblockstrukturer är dock rädda för vatten. När det gäller densitet och hållbarhet är de dessutom sämre än röda tegelstenar. Ett av de byggmaterial som efterfrågas på marknaden kallas extruderat polystyrenskum eller penoplex. Dessa är plattor avsedda för värmeisolering. Materialet är brandsäkert, absorberar inte fukt och ruttnar inte.

Enligt experter tål denna komposit jämförelse med tegel endast när det gäller värmeledningsförmåga. Isoleringen har en indikator lika med 0, 037-0, 038. Penoplex är inte tillräckligt tät, den har inte den nödvändiga bärighet. Därför är det bäst att kombinera det med en tegelsten när man reser väggar, medan ett murverk av en och en halv ihåliga tegelstenar kompletterade med penoplex gör att du kan följa byggkoder för värmeisolering av en bostad. Penoplex används också för grunden till hus och blinda områden.

Bild
Bild

Frostmotstånd

Frostmotståndet bestäms av frysnings- och upptiningscykler. Denna parameter är viktig när du väljer typ av tegel för att lägga bärande väggar. Märket beror på antalet cykler och anges på produkterna. Facing och röda tegelstenar har det högsta frostmotståndet, som tål temperaturer upp till -50 grader Celsius och lägre. Om du använder sandkalksten är dess egenskaper sämre, så murverket måste utföras i två lager. Silikat är inte heller lämpligt för att bygga en grund.

Under dåliga vinterförhållanden behålls värmen i huset av värmepannan i värmesystemet. Men för att förhindra värmeavledning behövs väggar, golv och tak från lämpligt material som håller den inställda temperaturen väl. Typen av tegel spelar en viktig roll under konstruktionen. Materialet bör väljas med hänsyn till alla parametrar och väderförhållanden.

Rekommenderad: