Motoblock "Cascade" (45 Bilder): Egenskaper Och Bruksanvisning. Hur Väljer Man Reservdelar Och Remmar Efter Storlek? Ägarrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Motoblock "Cascade" (45 Bilder): Egenskaper Och Bruksanvisning. Hur Väljer Man Reservdelar Och Remmar Efter Storlek? Ägarrecensioner

Video: Motoblock
Video: Lesson 8: OpenCascade modules : Foundation, Modelling, Data Exchange, Mesher, Visualization, OCAF 2024, Maj
Motoblock "Cascade" (45 Bilder): Egenskaper Och Bruksanvisning. Hur Väljer Man Reservdelar Och Remmar Efter Storlek? Ägarrecensioner
Motoblock "Cascade" (45 Bilder): Egenskaper Och Bruksanvisning. Hur Väljer Man Reservdelar Och Remmar Efter Storlek? Ägarrecensioner
Anonim

Markodling har mekaniserats ganska länge. Men om traktorer, skördetröskor och andra "seriösa" maskiner aktivt används på stora gårdar, behövs något enklare för vanliga bönder. Och detta "något" visar sig i många fall bara vara en bakomliggande traktor.

Bild
Bild

Utnämning

Slutsatsen är ganska enkel: en miniatyrtraktor med en axel bearbetar marken med hjälp av en mängd hjälputrustning. I vårt land har walk-behind-traktorer använts i stor utsträckning sedan 1980-talet. Designers närmar sig flitigt lösningen på de tilldelade uppgifterna. Som ett resultat kan den bakomliggande traktorn "Cascade" styras, vilket spenderar ett minimum av fysiska och intellektuella ansträngningar. Han kan:

  • plantera olika grödor;
  • hjälp med vård av rabatter och sängar;
  • samla frukt;
  • ogräs ogräs;
  • ta bort skräp;
  • samla och ta bort snö;
  • att transportera olika varor som behövs i dotterbolaget, och så vidare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Naturligtvis kan en så mångfald av uppgifter inte utföras av någon enhet. Noggrant val av lämplig modifiering är viktigt. först då blir det möjligt att uppnå bättre resultat än på den gammaldags Neva MB-1.

Egenskaper walk-behind traktor "Cascade MB61-25-04-01 " låta dig odla marken framgångsrikt. Tack vare dekompressorn är det enkelt att starta motorn efter en lång tomgång eller under kalla timmar. Konstruktörerna har utrustat den här enheten med en fyrtaktsmotor med ökad effekt, med bensinklasser 92 och 95.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du lägger till tillbehör till den bakomliggande traktorn kan du öka dess funktion avsevärt. På grund av banans förlängning är det möjligt att expandera plöjningsremsan till 0,93 m. Vanligtvis är den 0,35 eller 0,61 m (på 0,32 m djup). Motorn på den bakomliggande traktorn ger en insats på upp till 6,5 hästkrafter. Växellådan är konfigurerad för 2 hastigheter framåt och 2 bakåt.

Ändring "B6-08-02-01 "rekommenderas för bearbetning av en mängd olika (inklusive jungfruliga) jordar. Eftersom designen är anpassad för användning av olika tillbehör fungerar den bra under alla årstider. Omvänd är i praktiken mycket bekvämt. Stora hjul med ett välspårat mönster gör att den bakomliggande traktorn kan köra tyst även i vår- eller höstlera. Liksom i föregående fall kan du installera en enhet som vidgar banan till 0,93 m. Avståndet på 0,14 m är tillräckligt stort för alla trädgårdsområden. Den 6-hästars motor är pålitlig.

Den grundläggande leveransuppsättningen innehåller:

  • plöjda spårförlängningar;
  • hjul;
  • kultivatorer (alla - 2 stycken);
  • en uppsättning reservdelar;
  • användarmanual.
Bild
Bild

Det är knappast möjligt att i detalj beskriva alla modeller som produceras under varumärket Cascade inom en publikation. Men mycket viktigare är att ett företag som tillverkar delar till helikoptrar är engagerat i tillverkningen av dessa motoblock. En gedigen forskning, produktion och designbas gör att vi framgångsrikt kan lösa de tilldelade uppgifterna.

Skillnaden mellan de enskilda modellerna är inte bara relaterad till deras storlek, utan också till:

  • typ av rattstångar;
  • utförande av växellådor;
  • motorerna som används.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På motorblock i den tidiga serien installerades DM68 -motorn . Denna modell har producerats i över två decennier och har moderniserats flera gånger. Men i nyare versioner av minitraktorer ersattes den främst av japanska, kinesiska och amerikanska motsvarigheter. Kraften hos de flesta modifieringarna är 6-7 hästkrafter. Motoblock MB-6, eller snarare, MB 6-06, liksom andra versioner, monteras enligt det klassiska schemat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden mellan specifika produkter beror på några punkter, till exempel:

  • egenskaper hos motorer;
  • växellådor;
  • ramanordning;
  • tekniska specifikationer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla "Cascade" -motorblock har ganska lika dimensioner:

  • längd 0,83;
  • bredd 0, 48;
  • höjd 0, 74;
  • frigång från 0, 11 till 0, 17 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

I det här fallet kan enheterna svänga i en radie av minst 0, 11 m. Skillnaden i MB6-06-serien manifesteras i förstärkningen eller grundkvaliteten hos växellådan, standard- eller vridratten, närvaron eller frånvaron av hjulets upplåsning. Massan av motoblock är enhetlig (105 kg), deras högsta hastighet är 10 km / h. Plogzonen kan vara 0, 35 eller 0, 61 m. Vanligtvis är enheterna i denna serie utrustade med fyrtakts bensinmotorer DM-66 med en kapacitet på 6 liter. med. och en totalvikt på 25 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

I tanken med MB6 -motorblock blockerar upp till 4,5 liter bensin . De kan startas med en elektrisk start och är som standard utrustade med en dekompressor. Användare kan fylla på bensin från AI-80 till AI-95. Bränsleförbrukningen per timme är cirka 2 liter. Det vill säga, med en full bensinstation kan du säkert arbeta 2 timmar i rad. Ett bra alternativ är MB6-08-serien. Hon åtnjuter välförtjänt popularitet bland bönder. Variationer av växellåda, roder och hastigheter är desamma som för MB6-06. Massan av motoblock är 103 kg, och de kan röra sig med en hastighet av 10, 3 km / h. Men plogdjupet överstiger inte 0,3 m.

Bild
Bild

Det finns tre spåralternativ - 0, 45, 0, 6 eller 0, 9 m. En dekompressor och en oljepump finns. Standard är en bensinmotor DM-68 med 4 arbetsslag. Manuell start och konstgjord smörjning av motorer är möjlig. Med en vikt på 25 kg producerar motorerna 6 liter. med., spenderar upp till 2 liter bränsle per timme.

MB61-12-serien kan plöja marken till ett djup av 0,26 m; Det finns 3 odlingsremsor - 0, 45, 0, 6 och 0, 95 m. Motorblocket som väger 94 kg är utrustat med en kedjereducering och kopplingen är gjord med ett bälte. Enheten kan färdas med en hastighet på upp till 13 km / h, energin för dess rörelse genereras av en amerikansk fyrtakts förgasarmotor som väger 15 kg. För att tanka tanken behöver du 3,6 liter bensin AI-92 eller AI-95. Bränsleförbrukningen per timme når 1,6 liter; den förstärkta versionen (vid 7,5 hk kontra den vanliga 6) har ett mer allvarligt vridmoment.

Bild
Bild
Bild
Bild

MB61-21-serien innehåller traktorer som går bakom och som kan sänka odlingsfräsar på 0,1-0,2 m i jorden . Odlingsremsans bredd kan vara upp till 0,9 m. Enheter som väger 105 kg kan färdas med en hastighet av 13 km / h. Utvecklarna föredrog att utrusta dem med en japansk bensinmotor med en kapacitet på 6-7 liter. med. Kraftöverföring sker med ett speciellt bälte. MB61-21 walk-behind traktorer har en inbyggd elektrisk generator som genererar likström. Enheten kan bara fungera på AI-92, tankens kapacitet är 3,6 liter. Enheten är utrustad med en manuell start och en transistorinduktor. Motorolja varierar beroende på säsong; bränsleförbrukningen per timme varierar från 1,6 till 1,8 liter.

Bild
Bild

Motoblock MB61-22 kan plöja marken till ett djup av 0, 32 m; den odlade remsan är 0,45 eller 0,93 m. Bakåt kan dessa bakåtgående traktorer köra med en hastighet av 4 km / h och framåt - 12 km / h. Motorn kyls av luftrörelse. Upp till 4,5 liter AI-92 eller AI-95 hälls i bensintanken. Bränsleförbrukning per timme 1, 4-1, 7 liter per timme. Den totala effekten når 6-7 liter. med. Bakomgående traktorer med Lifan-motorer förtjänar särskild uppmärksamhet. Dessa kinesiska enheter anses förtjänstfullt pålitliga enheter och ger en effekt på 6 eller 6,5 liter. med. Motoblock med liknande motorer kan köra med en hastighet av 10 km / h och plöja marken till ett djup av 0,2 m. Bredden på odlade remsor sträcker sig från 0,45 till 0,9 m. Ett dragrep används för att starta enheten; bensinförbrukning per timme från 1, 8 till 2 liter.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Av driftserfarenheten att döma är alla Kaskad-baktraktorer inte sämre än de ledande utländska modellerna. Deras tillförlitlighet uppfyller helt konsumenternas förväntningar. Trots det låga priset är denna utrustning ganska funktionell och utvecklar hög prestanda. På grund av olika versioner är det inte ett problem att välja den lämpligaste enheten. Användare kan framgångsrikt lösa olika uppgifter:

  • förbereda hål;
  • att plantera;
  • flytta tunga laster;
  • gräva upp rotfrukter;
  • plöja marken.
Bild
Bild

Motorernas effekt är praktiskt taget densamma som minitraktorn. Ramen är pålitligt skyddad mot korrosionsprocesser med en speciell färg. Motorer är noga utvalda så att de kan arbeta tyst under lång tid. Denna bakomliggande traktor (oavsett serie) har inga speciella nackdelar. Oftast är svårigheter förknippade med tidig eller felaktig smörjning.

Jag måste säga att vissa användare också möter objektiva problem. Svårigheter med driften av drivenheter, med "konflikter" mellan remmar sinsemellan är ganska frekventa. Problemet löses ofta genom att ta bort ett av bältena, men detta leder alltid till prestandaförluster. Ibland finns det klagomål om svagheten i ärendematerialet. Därför är det inte helt motiverat att köra en bakomliggande traktor på stenig mark.

Bild
Bild

Eftersom alla bakgående traktorer är relativt stora måste du omedelbart tänka på hur du förvarar dem . Transport med personbil (om det inte är en last Gazelle eller något liknande) är omöjligt. Vanligtvis måste du beställa en specialtransport till dacha eller till ett lanthus, eftersom du inte kan köra en bakomliggande traktor på egen hand. Detta problem är emellertid vanligt för alla bakomgående traktorer. Om tillbehör installeras måste förgasaren justeras noggrant.

Bild
Bild

Design och driftsprincip för enheten

Strukturellt är Kaskad walk-behind traktorer byggda kring ett fyrtakts kraftverk. DM-6-motorn eller andra motorer i DM-linjen, Lifan-motorer installeras ofta. Styrstången används uteslutande för styrning. Växellådan är placerad under motorn, ansluten till den, tillsammans med följande delar:

  • kraftuttagsaxel;
  • differentiell;
  • koppling.
Bild
Bild

I en standardkonfiguration rullar "Cascade" bakomgående traktorer på pneumatiska däck i 4x11-format. För att de ska kunna köra bildar och levererar förgasaren en blandning av bränsle och luft. Förutom motorn är andra relaterade system integrerade i kraftverket. Det löpande systemet inkluderar:

  • förstärkt ram;
  • hjul (vanliga eller stål med tillägg av klackar);
  • anslutningskomponenter (remmar, remskivor).
Bild
Bild
Bild
Bild

Växellådan är monterad från en kedjereducerare, växellåda och koppling. Fyrväxlad växellåda kan producera ett par framåt och ett par bakåt. Det är detta system som möjliggör största möjliga manövrerbarhet. Växellådan är konstruerad för maximalt motstånd mot vibrationer och andra mekaniska påverkan. Detta skydd säkerställs genom anslutningen till utgående axeln, som är monterad på stora lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ratten används ytterligare 4 spakar för kontroll. Själva ratten kan justeras vertikalt. Därför är det så bekvämt som möjligt att styra den bakomliggande traktorn. Förutom subjektiv komfort minskar det också trötthet på jobbet. Precis som med andra märken rekommenderas det att endast köpa originaldelar.

För att motorn ska fungera korrekt måste ventiltopparna (både inlopp och utlopp) installeras utan förvrängning. Om ett sådant misstag görs i produktionen är det absolut nödvändigt att byta ut problemdelarna. Fästet stöder gastanken i ett väldefinierat läge. Ett fäste för ett annat fäste som är utformat för att säkra ytterligare utrustning kan till och med göras för hand. Men i det här fallet måste du tydligt följa standardritningarna. När den bakomliggande traktorn lämnar trädgården kopplas ofta fräsar som är avsedda att ta bort ogräs till den. Men dessa enheter behövs också för att:

  • krossa jorden och blanda den;
  • jämna ut ytan;
  • införa gödselmedel i jordlagret.
Bild
Bild
Bild
Bild

Remskivans diameter bestäms på ett sådant sätt att den mest effektivt överför vridmoment från motorn till växeln (och det överför energi till fräsarna och andra arbetsdelar). Endast under detta förhållande säkerställs den bästa rörelsehastigheten och hög arbetseffektivitet. Det bör noteras att separata remskivor används för framåt och bakåt. Varje prov av en sådan del, med sällsynta undantag, kan användas på bakomliggande traktorer av olika märken. Den elektriska startmotorn, som startar den bakomliggande traktorn, fungerar ganska tillförlitligt, men samtidigt är det svårt att installera den; många föredrar till och med att använda manuella eller hydrauliska motsvarigheter.

Bild
Bild

Bilagor

Efter att ha behandlat rollen för var och en av komponenterna i den bakomliggande traktorn "Cascade" måste du fortfarande ta reda på detaljerna om installation av redskap. Först och främst rekommenderas en vändbar plog av modellen PN-1-20-MB för arbete. Denna enhet är monterad på en enda dragkrok. Med denna plog kan du enkelt förbereda marken för vinterperioden. De senaste versionerna har förbättrat metallens kvalitet och ökat dess tjocklek.

Bild
Bild

Bilagor med larver används ofta . De förbättrar den bakomliggande traktorns körprestanda och gör den mer stabil. Redskap kopplas med kopplingar med en genomsnittlig vikt på 5 kg. En typisk dragkrok låter dig ansluta blocket inte bara till plogen, utan också till harven och till och med till kullaren. På motorblock som används i landet monteras ofta en potatisgrävare. I de flesta fall används potatisgrävare av modellerna KM eller KMT. Men enheter med aktiva knivar och vibrerande potatisgrävare är också lämpliga. Det viktigaste är att grävarens massa och dimensioner ligger inom motorns effekt. Ganska olika gräsklippare, inklusive bälttyp, är kompatibla med Kaskad-traktorerna. För att klippa gräset så försiktigt som möjligt används segmentklippare.

Bild
Bild

Frontadaptern spelar en stor roll. Denna ridkonstruktion med säte ökar komforten med att använda den bakomliggande traktorn. När det krävs för att öka dragkraften, minska vridmomentet, används krypväxlar. När du väljer dem beaktas motorns effekt. Men det specifika märket för creeper spelar ingen roll.

Driftsregler

Instruktionen för alla modeller av "Cascade" bakomliggande traktor informerar om att den fungerar stabilt i temperaturområdet från –5 till +35 grader. Om den används i strid med denna begränsning, fråntar tillverkaren ansvaret för skador. När du kör in är det nödvändigt att byta olja i motorn efter 5 timmar . Under denna period är motoblock endast tillåtna i första växeln; det är förbjudet att köra den med lägsta och högsta hastighet. När du arbetar i andra växeln, se till att gasreglaget öppnas maximalt. När steniga jordar odlas kör de den bakomliggande traktorn bara i första växeln. Detta för att minska risken för att kniven går sönder. Överbelastning av gående traktorer är inte tillåten. Använd endast bränsle och smörjolja som är lämpliga för just din modell.

Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Innan du påbörjar arbetet, var noga med att kontrollera:

  • oljenivå i alla delar av enheten;
  • kvalitet på koppling och montering;
  • däcktryck.
Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att kontrollera ljusets användbarhet, luckorna i magnetkretsen och tändspolarna . Erfarna ägare av bakomgående traktorer rengör regelbundet bränsle- och luftfiltren, justerar förgasaren. Det är oacceptabelt att vidröra motorns delar under drift och omedelbart efter dess slut. Använd endast smörjolja som är viskös mot omgivningstemperaturen. I motoblock med remdrift är det nödvändigt att regelbundet kontrollera remmarnas spänning; både bälten själva och reservdelar får exakt samma längd som ursprungligen installerades på enheten under förhållandena i tillverkningsanläggningen.

Bild
Bild

Ägarrecensioner

Motoblock "Cascade" passar även dem som väljer tekniken länge och eftertänksamt. Även i kladdig lera visar dessa trogna hjälpare sig bra. Enheterna är kraftfulla och opretentiösa. Ibland finns det dock svårigheter med att börja efter vintern. Det gäller visserligen främst gamla bilar.

Rekommenderad: