Gör-det-själv-vagn För En Bakomliggande Traktor: Ritningar Av En Självtillverkad Självgående Dumper. Hur Gör Man Bromsar?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-vagn För En Bakomliggande Traktor: Ritningar Av En Självtillverkad Självgående Dumper. Hur Gör Man Bromsar?

Video: Gör-det-själv-vagn För En Bakomliggande Traktor: Ritningar Av En Självtillverkad Självgående Dumper. Hur Gör Man Bromsar?
Video: Volvo L250G hjullastare - lanseringsfilm för nya lastmaskinen från Swecon 2024, Maj
Gör-det-själv-vagn För En Bakomliggande Traktor: Ritningar Av En Självtillverkad Självgående Dumper. Hur Gör Man Bromsar?
Gör-det-själv-vagn För En Bakomliggande Traktor: Ritningar Av En Självtillverkad Självgående Dumper. Hur Gör Man Bromsar?
Anonim

En vagn för en bakomliggande traktor är en oumbärlig sak för ägare av både stora markinnehav och blygsamma trädgårdar. Naturligtvis kan du köpa det i nästan vilken specialaffär som helst, men du kan försöka göra det själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenproduktion

Denna enhet kommer att förenkla bearbetningen av en sommarstuga och hjälper också till att transportera olika varor, från hö och grödor till resterande skräp. Dess produktion kräver inte dyra och komplexa material, utan de flesta kommer att hittas i en hemverkstad. I det här fallet kommer en hemgjord vagn att vara mycket mer ekonomisk än en köpt, eftersom den senare kommer att kosta från 12 tusen rubel vid en ny design och från 8 tusen när du väljer en begagnad. Dimensionerna på den konstruerade släpvagnen beror på vilken typ av last den måste arbeta med . Till exempel, för transport av 2,5 centner last, måste vagnen ha en bredd lika med 1150 millimeter, en längd på 1500 millimeter och en höjd av 280 millimeter.

Bild
Bild

Träning

När det är bestämt vilka parametrar den planerade vagnen motsvarar är det värt att göra ritningar och sedan beräkna mängden material som krävs, inklusive kanalen. Hantverkare rekommenderar att förlita sig på de detaljer som redan finns till hands, och vid behov köpa något. Profilröret i rektangulärt eller fyrkantigt avsnitt kan enkelt bytas ut mot det runda som finns . Alla upptäckta delar måste rengöras från korrosionsfläckar och täckas med en rostomvandlare med primingfunktion. I enlighet med ritningarna måste några av dem korrigeras genom att ta bort onödiga element. Sedan återstår bara att justera och kombinera dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av de verktyg som kan vara användbara i arbetet ringer experter till en svetsmaskin, en borrmaskin eller en fullvärdig borrmaskin, en slipmaskin med grov- och skärskivor, samt en specialanordning utrustad med nitar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många yrkesverksamma rekommenderar dessutom att fylla på oljefärg för metall eller ett specialverktyg med polymerfyllmedel. I det andra fallet blir målningen mer stabil och kroppen behöver inte målas igen i slutet av säsongen. Färgbeläggning utförs före montering av stora släpvagnsdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att designa en enkel vagn

Den enklaste släpvagnen kan bära från 450 till 500 kilo last och rymmer cirka 8 fulla påsar potatis. Om du studerar ritningen blir det klart att den självgående vagnen kommer att bestå av sådana typiska element som en kaross, bärare, ram, hjul och andra. Ramen svetsas bäst av skurna rör med ett runt eller rektangulärt tvärsnitt, liksom järnhörn . Detta bör göras på en plan yta och med hjälp av ljusbågssvetsning. Under arbetet är det nödvändigt att sömmen är likformig vid alla leder, som sedan slipas med en slipmaskin. Den resulterande strukturen kommer att kunna fungera i områden med oegentligheter och små skillnader i höjd. En kropp med ett skelett är vanligtvis fixerad med hjälp av stift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom rekommenderas installation av fjädrar för att minimera skakningar som uppstår vid körning genom gropar. En dumper kan inte fungera utan hjälp av en hjulaxel, som är en nål 1 meter lång, vars diameter inte överstiger tre centimeter. Det är viktigt att se till när du väljer en stång så att dess hjul inte går utöver kroppens gränser. Det kommer att vara möjligt att montera delarna genom svetsning genom stödhörnen, liksom rambjälkarna med halsdukar med längsgående gångjärn. Förresten, eftersom huvudlasten kommer att falla på den punkt där släpvagnen är direkt ansluten, liksom på svängzonen, bör de förstärkas ytterligare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dumpvagnens kaross är gjord antingen av metall eller trä - plankor eller plywood . I vilket fall som helst bör materialets tjocklek vara minst 20 millimeter, och det skulle vara bättre att förstärka det med stålhörn. Rekvisita krävs för att ansluta ramen och kroppen. I sin kapacitet kan det förresten finnas starka 50 x 50 mm stänger tillgängliga på gården. Tyngdpunkten bör inte korsa hjulstiftets raka linje, och förstyvningar krävs underifrån och från sidorna.

Dessutom är det viktigt att tänka på i vilket syfte vagnen ska användas . Om påsar med last kommer att transporteras i den, är vikningssidor inte alls nödvändiga. För lossning är det dock värt att tillhandahålla en öppningsbar bakre vägg på kroppen eller tippmekanismer för att vända enheten. Naturligtvis får alla sidor fixas. Dessutom måste de vara släta på insidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att den resulterande släpvagnen ska gå med i den befintliga bakomliggande traktorn behöver du en speciell del som kallas en konsol. I detta fall måste anslutningsmekanismen avlägsnas i den längsgående gångjärns cylindriska kropp och säkras med en speciell tryckring. Detta kommer att göra det möjligt att skapa oberoende för vagnhjulen från hjulen på en bakomliggande traktor eller andra jordbruksmaskiner, vilket innebär att förenkla processen att köra ett fordon i rörelse. Dragkroken är gjord av valfritt lämpligt metallstycke, vars längd bestäms så att transportanordningen är bekväm att använda.

Bild
Bild

Hjul är vanligtvis monterade av skrotmaterial . - däck på en motoriserad sidovagn, i kombination med den centrala delen som är hämtad från andra reservdelar. Båda axlarna är vässade till diametern på motorcykelns navlager från sidvagnen. För hjulaxeln krävs en stålcirkel, vars diameter når minst tre centimeter, som sedan kommer att svetsas ihop med ett längsgående gångjärn och hörnstöd.

Botten på själva vagnen är bekvämare att utforma från en metallplatta, vars tjocklek varierar från 2 till 3 millimeter. Kantad bräda, som är mer prisvärd, men mindre stabil, kommer också att fungera.

Bland annat måste en plats och ett fotstöd skapas för föraren. Sitsen är antingen fäst vid ett drag eller monterad direkt i kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av bromsar

Utan tvekan är det värt att lägga till ett bromssystem till en hemlagad släpvagn. Annars kan varje nedstigning från kullen sluta i tragedi. Bromsarna på vagnen tas vanligtvis bort från ett annat fordon, till exempel en vanlig bil eller en bakomliggande traktor. Parkeringsmekanismen anses vara den mest lämpliga: den kan användas för att fixera släpvagnen i orörligt tillstånd under lång tid, stoppa den under körning eller till och med lämna den i en vinkel. Du kan använda bromsen genom att trycka på spaken eller pedalen.

För att förse släpvagnen med ovanstående funktion krävs en motorcykelbromstrumma och bromsbelägg som tillval ., liksom ekrarna, igen, på ett motorcykelhjul. Implementeringen av den direkta ändringen kommer att ske med hjälp av en svetsmaskin och tång. Förbrukade skivor frigörs från kablar och stavar och slipas av en specialist. Därefter sätts trummorna på naven och fixeras på baksidan. Det resulterande tomma utrymmet mellan revbenen måste fyllas genom att omsluta revbenen själva med vanlig metalltråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

I nästa steg placeras skivorna på axeln och fästs med bussningar. Dessutom är det värt att svetsa ett litet fragment av en metalldel, till exempel ett hörn, till axeln för att förhindra att skivan rör sig. Kablarna är monterade på trummor och når den plats där föraren kan aktivera bromsen, vanligtvis en spak eller pedal.

Rekommenderad: