Högtalare: Vad är Musikhögtalare? Hur Väljer Man? Runda, Ovala Och Fyrkantiga, Sladdade Och Sladdlösa, Specifikationer

Innehållsförteckning:

Video: Högtalare: Vad är Musikhögtalare? Hur Väljer Man? Runda, Ovala Och Fyrkantiga, Sladdade Och Sladdlösa, Specifikationer

Video: Högtalare: Vad är Musikhögtalare? Hur Väljer Man? Runda, Ovala Och Fyrkantiga, Sladdade Och Sladdlösa, Specifikationer
Video: Hur fungerar en högtalare? 2024, Maj
Högtalare: Vad är Musikhögtalare? Hur Väljer Man? Runda, Ovala Och Fyrkantiga, Sladdade Och Sladdlösa, Specifikationer
Högtalare: Vad är Musikhögtalare? Hur Väljer Man? Runda, Ovala Och Fyrkantiga, Sladdade Och Sladdlösa, Specifikationer
Anonim

Högtalare är speciella enheter som används för att överföra ljud. I vår artikel kommer vi att titta närmare på beskrivningen av kolumner, deras funktioner, populära sorter och regler för att välja den optimala modellen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Musikhögtalare är ytterligare enheter som behövs för att överföra och förstärka ljudinspelningar. Nästan alla andra enheter än datorer fungerar med inbyggda högtalare, men det finns inga förinstallerade utdatasystem på datorn, så de kräver högtalare . Dessutom behöver musikinstallationer som hemmabiosystem också högtalare - man tror att tillverkare artificiellt skapar behovet av högtalare, vilket gör de inbyggda högtalarna svaga.

Den största fördelen med högtalarna är volymen av ljudåtergivning, liksom deras mångsidighet. Samma enheter kan anslutas till en dator, bärbar dator, surfplatta, radio, TV eller mobiltelefon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Varje kolumn är utformad så att dess layout innehåller flera grundläggande element:

  • högtalare - de är ansvariga för ljudets intervallaktivitet;
  • fall - det är i det en eller flera högtalare finns;
  • korrigeringskretsar för att minska störningar och buller;
  • ytterligare kontrolldetaljer - till exempel indikatorer för uppspelningsvolym.

Vissa högtalarsystem är utformade med en ljudförstärkare. Funktionsprincipen för högtalarna är enkel: en signal från en extern källa förstärks många gånger upp till en given effekt och överförs till de inbyggda högtalarna. Under arbetets gång uppstår resonans, på grund av vilket ljud bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Alla högtalare är inte desamma; de kan variera i design, storlek och funktionell användning. Låt oss bo mer i detalj om huvudtyperna av sådana enheter.

Genom närvaron av en inbyggd förstärkare

Kolumner kan vara aktiva eller passiva. Aktiva enheter innehåller en inbyggd enhet som behandlar ljudsignalen från spelaren till högtalaren - den består av högtalaren och förstärkaren själv. Användningen av en sådan enhet låter dig justera signalstyrkan i högtalaren. T Sådan akustik är ansluten till bäraren genom ledningar, detta orsakar ibland besvär, men på grund av den direkta anslutningen av förstärkaren till högtalaren är ljudåtergivningskvaliteten mycket högre.

Uppvärmningen av elementen i sådana ljudsystem är mycket lägre, vilket garanterar en lång driftstid. Dessa högtalarmodeller används vanligtvis för små publik och hemlyssning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ingen inbyggd förstärkare i passiva högtalare, de är faktiskt de vanligaste högtalarna. Svårigheten är att samma högtalare kan producera olika ljud - det beror på förstärkarens egenskaper. Helst ska den matcha högtalaren när det gäller dess effektparametrar, annars misslyckas akustiken snabbt.

Sådan utrustning är populär inom yrkesområdet, deras främsta fördel är att de kan installeras på avstånd från styrsystemet, till exempel långt från scenen.

Från produktens nackdelar kan man notera den snabba uppvärmningen av elektroniska delar på grund av den ökade effekten under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med makt

Ström är en av de grundläggande egenskaperna hos någon ljudutrustning, det beror på hur högt ljudsystemet kommer att återge ljud. Valet av en kolumn för detta kriterium beror till stor del på utrustningens funktioner . Så för att skapa bakgrundsljud på arbetsplatsen nära datorn är modeller med en effekt på upp till 5 watt tillräckligt. I ett litet rum är det korrekt att använda högtalare som ger från 5 till 20 W, men för att pumpa en stor hall eller organisera ett diskotek är det bättre att välja utrustning på 50 W eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter storlek och form

Moderna kolumner har en mängd olika geometriska lösningar, de kan representeras av sådana former

  • Regelbundna former med uttalade vinklar är parallellpiped och kuber. Den fyrkantiga designen har visat sig förbättra ljudkvaliteten.
  • Geometriska modeller med rundade hörn - trapets och pyramider, vanligtvis har denna form mer designvärde.
  • Oval eller rund - den sfäriska kolumnen är optimal för uppspelning av ljudinspelningar i bredbandsformat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med antalet kanaler

Beroende på antalet kanaler kan högtalarna vara enkla eller flerkanaliga. En kanal i sitt arbete använder endast en ljudutmatningsenhet . Detta är ett bra alternativ till en överkomlig kostnad. Sådana högtalare ger dock inte en tredimensionell effekt. Flerkanalig - sådana system inkluderar flera högtalare samtidigt under ett gemensamt styrsystem.

De är oumbärliga när du behöver ändra ljudkvaliteten och lägga över intressanta ljudeffekter för att skapa effekt av närvaro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med antalet ränder

För att ljudkolonnen ska återge ett stort frekvensområde och samtidigt ge högkvalitativ ljudåtergivning installeras flera högtalare i den, som fungerar i olika intervall. Beroende på deras antal är högtalarna en-, två- och trevägs . För att högtalaren ska "förstå" vilken av högtalarna som ska leverera ljudet, sätts delningsfilter in i den, som skär signalen till det område som krävs för varje högtalare.

På ett sätt indikerar antalet band hur många högtalare som är inbyggda i högtalaren, men detta är helt sant endast när det gäller enkelriktade system. På två sätt kan det till exempel inte bara finnas 2 högtalare utan också 3. I det första fallet matas de låga frekvenserna till en högtalare och i den andra - till två på en gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akustisk design

Den akustiska designen på fodralet är utformad för att lösa problemet med onödiga ljud från utrustningens baksida. Denna signal bildas i antifas till basljudet; i avsaknad av ett slutet hus ansluts den till den och försvagas avsevärt . Den enklaste lösningen på problemet är ett förseglat fodral, dess inre ytor är mantlade med ljudisolerande material, på grund av vilket ljudet helt enkelt dämpas. Samtidigt bildas en luftkudde bakom högtalaren, som slätar ut alla plötsliga rörelser i konen och därigenom hjälper utrustningen att klara ökade belastningar.

Av nackdelarna med denna lösning kan det noteras att en ganska betydande del av kraften helt enkelt går till spillo: ljudet bjuds in, därför kommer högtalarna i sådana fall att låta tystare. Basreflexhus antar ljudutmatning genom ett rör . I detta fall överförs vågen från diffusorns bakre yta till hålen i samma fas som basvågen från frontpanelen.

Således förstärks ljudet många gånger och högtalareffekten används mer effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Våglängden beror direkt på frekvensen, därför är basreflexeffekten märkbar endast i ett lågt område - vanligtvis vid låga frekvenser. Således låter lösningen dig något expandera och fördjupa högtalarnas frekvensparametrar. Hornakustik används vanligtvis i kombination med andra typer, även om 100% hornmodeller kan hittas kommersiellt. Den överväldigande majoriteten av experter är mycket skeptiska till sådana mönster - det finns flera anledningar till detta:

  • teknisk och designkomplexitet, ökade krav på kvaliteten på utrustningsenheten;
  • funktionerna i vågorna i hornakustiska system gör volymen av ljudåtergivning ganska låg;
  • dynamiken i sådana system är låg.

Hornkonstruktioner ger ett brett utbud av karakteristiska övertoner. Vissa ljudfiler gillar dock detta ljud och tar det som en fördel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter anslutningstyp

Beroende på anslutningsmetod skiljer sig trådbundna och trådlösa högtalare. Det enklaste alternativet är ett trådbundet system. I detta fall används en kabel för att tillhandahålla kommunikation mellan själva enheten och högtalarna, men detta binder utrustningen till ljudhållaren, minskar rörligheten och skapar betydande begränsningar för placeringen av högtalare. Sådana modeller anses vara föråldrade nuförtiden.

Trådlösa högtalare är ett mer modernt alternativ . Som regel är högtalarna anslutna via bluetooth, Wi-Fi eller speciella chipfiler. Denna metod är bekvämare, men kräver mer energi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter kroppsmaterial

Ljudet av ljudet är till stor del beroende av materialet från vilket högtalarskåpet är tillverkat. "Kroppen" i en akustisk installation måste vara tät för att ge den nödvändiga reflektionsnivån och absorptionen av vågor vid olika frekvenser. Sådana material kan användas för tillverkning av kolonner.

Trä . Det bästa materialet för att skapa akustiska installationer, men också det dyraste. Massivt trä är vanligtvis efterfrågat för att skapa produkter av elitkategorin - detta beror på processens höga arbetsintensitet. Träet måste väljas noggrant även i skärningsstadiet, varefter det måste torka länge under naturliga förhållanden.

De flesta tillverkningsoperationer utförs manuellt, så inte alla kunder har råd med sådana kolumner.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av mer budgetmodeller används spånskiva. Spånskiva dämpar perfekt alla ljudvibrationer, men passerar samtidigt ljud genom sig själv. Spånskiva är billigare än trä, men detta är långt ifrån den enda fördelen med brädan. Materialet kännetecknas av ökad densitet, vilket gör det möjligt att uppnå en signifikant minskning av kroppsresonanser. Problemet med delaminering av materialet löses enkelt genom att behandla ytan med speciella impregneringar och emaljer. Med tanke på de höga akustiska egenskaperna och överkomligheten finns sådana högtalare i sortimentlistan för många välkända tillverkare. Plywood är inte mindre populärt för tillverkning av högtalare - som regel används flerskiktsmaterial från 12 lager. Den har utmärkta ljudabsorberande egenskaper, är praktiskt taget inte benägen för delaminering och är lätt i vikt. Plywood är dock inte billig, så sådana högtalare lanseras inte i massegmentet.

MDF Är ett av de vanligaste högtalarmaterialen. MDF är tillverkat av träfibrer torkade på ett speciellt sätt, bearbetade med lim med ytterligare varmpressning. Klädseln är tillverkad med syntetiskt faner. Trots den relativa lättheten att erhålla materialet är plattor av medeltäthet typ många gånger överlägsna trä när det gäller motståndskraft mot fukt och mekanisk skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa stereohögtalare produceras tillverkad av metall , i överväldigande majoritet av fallen används aluminiumlegeringar. De ger alla de egenskaper som är nödvändiga för bra ljud: densitet, liksom styvhet och lätthet. Enligt vissa experter hjälper aluminium till att minska resonans och förbättrar därmed ljudet vid höga frekvenser. För att materialet inte ska genomgå oxidation under användning är det täckt med en speciell transparent film. Allt detta bidrar till den aktiva tillväxten av intresset för tillverkare av ljudsystem i materialet, aluminium är särskilt vanligt för tillverkning av ljudsystem i alla väder.

Det kanske vanligaste alternativet är plast, som har funnits ganska länge i denna bransch. Låg kostnad och möjligheten att producera högtalare i olika former har gjort det möjligt att organisera massproduktion av budgethögtalare.

Men det låga priset medför också ett antal betydande nackdelar - för sådan utrustning är brister i ljudet, medelfrekvensresonanser samt skramling vid höga och låga volymer typiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett av de dyraste materialen är en sten … Detta är inte förvånande, eftersom det ger nästan perfekt ljudreflektion och frånvaro av vibrationsresonanser. Sådant material används vid tillverkning av högtalare för de mest krävande lyssnare med hög ekonomisk förmåga.

Plexiglaspelare har blivit en ganska original lösning . Hittills har bara två företag släppt glasprodukter - Waterfall och SONY. Detta material är av stort intresse ur designmässig synvinkel, men glas skapar också vissa akustiska problem, särskilt utseendet på resonanser. Tillverkarna har dock lärt sig att hantera detta problem genom att lansera produktionen av omvända modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

När det gäller designen är kolumnerna oftast gjorda i en lakonisk inredning - de har strikt geometri och återhållsamma färger. Normalt finns modeller anslutna till en dator, TV och annan stationär utrustning i svart, grått eller vitt . Men om vi pratar om bärbara enheter, så här är designlösningarna mycket bredare och mer intressanta. Dessa kolumner kan vara röda, orange, blå, turkosa och gula.

Modeller för barn ser särskilt imponerande ut, den moderna industrin erbjuder leksakshögtalare, väskhögtalare, pannkakshögtalare, väckarklockhögtalare, klockhögtalare och till och med ryggsäckhögtalare. De kan vara vanliga eller tvåfärgade, vissa modeller är till och med dekorerade med tryck . Kolumner med färgmusik är mycket populära.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare funktioner

Som du vet blir modern elektronik mer kompakt, så att inte bara en förstärkare, utan också en inbyggd spelare, samt enheter för läsning från flash-enheter och mikro-SD-kort, kan enkelt placeras i lådan. Vanligtvis, ljudfiler från externa media läses via USB -porten, men det finns också modeller med kortläsare . Ett annat alternativ som är inbyggt i nästan alla moderna högtalare är möjligheten att trådlöst kommunicera via bluetooth. Det är relevant i situationer där du behöver överföra musik från en surfplatta eller smartphone utan att göra en trådbunden anslutning.

Närvaron av en FM -tuner, som låter dig lyssna på radio, uppskattas mycket av älskare av bra musik . Vissa multimediehögtalare är dessutom utrustade med alternativet "klocka med larm", det är anmärkningsvärt att de vid en given tidpunkt kan avge en signal i form av en vacker melodi. När det gäller bärbara högtalare kan några av dem användas som en mobiltelefon - i det här fallet överförs signalen från smarttelefonen till högtalaren, och användaren kan prata lugnt utan att ta upp händerna. Det här alternativet är särskilt användbart när du behöver flera personer för att delta i en konversation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Nästan alla välkända tillverkare erbjuder inte en, utan flera högtalaralternativ med olika funktioner. Högtalarna kan vara platta, med ett handtag, på hjul, det finns hängande, bord och svävande modeller, samt lågfrekventa eller bas, produkter med optisk ingång, batterier, laddningsbara batterier och trådbundna. Det är ganska svårt att göra ett val till förmån för någon specifik modell. Experter rekommenderar att fokusera på att välja ett specifikt varumärke med ett pålitligt rykte och bra användarrecensioner. Hittills är följande märken erkända som de bästa.

Yamaha . Det japanska företaget, känt över hela världen sedan 1887. Ljudsystemen för detta märke kännetecknas av höga tekniska och operativa parametrar och snygg design. Utbudet av modeller erbjuder golv-, hyll- och takalternativ, alla är kompakta, men samtidigt har de ett kraftfullt ljud.

Bild
Bild

Kanton . Detta tyska företag har funnits sedan 1972. Huvudkonceptet för tillverkaren är att producera rumshögtalare med oklanderligt ljud och bred funktionalitet. Under de senaste åren har företaget fokuserat på Bluetooth-system, liksom trådlösa avancerade system och IP-högtalare.

Bild
Bild

Heco . En annan tysk tillverkare som tillverkar högtalare i enlighet med världens strängaste kvalitetsstandarder. Produkterna från detta märke intar med säkerhet ledande positioner i TOP -listorna och betyg på grund av deras gynnsamma pris / kvalitetsförhållande. De senaste modellerna av detta märke har erövrat marknaden med tydlig återgivning av ljud vid olika frekvenser och exceptionell ljudrealism.

Bild
Bild

Dali . Ett relativt ungt skandinaviskt märke. Trots att företaget grundades först 1983 har namnet redan blivit välkänt bland musikälskare på grund av dess höga ljudkvalitet och flexibla prispolicy.

Bild
Bild

Pionjär . Ett världsberömt företag, registrerat i Japan 1938. Idag har varumärket snarare blivit ett känt namn, som förknippas med elektronik och apparater av högsta kvalitet.

Bild
Bild

Mackie . Tillverkare från USA, verksam på marknaden för ljudsystem sedan 1969. Engagerad i produktion av akustiska system, samt digitala och analoga blandare, ljudkort och andra tillbehör. Företagets huvudparoll är "sund som du förstår det". Varje produkt tillverkas med särskild tonvikt på dess tillförlitlighet och funktionalitet.

Bild
Bild

JBL . Den absoluta ledaren på marknaden för bärbara högtalare. Det amerikanska företaget har varit verksamt sedan 1946. Under dess existens har det presenterat ett stort antal olika serier av akustiska system, så sortimentlistan innehåller både premiummodeller och rimligt billiga produkter.

Bild
Bild

Isär . Belgisk tillverkare med mer än två decenniers erfarenhet. Företaget är specialiserat på tillverkning av komplexa ljudhögtalare. Alla tillverkade produkter levereras till över 80 länder i världen.

Bild
Bild

Hur väljer man?

De allra flesta högtalarna är universella ljudalternativ. Godkända standarder gör att du kan ansluta samma enheter till både en dator och en TV med en spelare, och till och med använda på fester . Men med tanke på skillnaden i driftförhållanden är högtalarna indelade i flera kategorier. Mobil utrustning som drivs av en USB -port används traditionellt för att ansluta till en surfplatta eller bärbar dator, och de kan också installeras på en cykel. Sådana stereohögtalare kan inte skryta med hög ljudkvalitet, men om volymen på det inbyggda ljudsystemet inte är tillräckligt, kommer högtalarna att kunna lösa problemen med ljudåtergivning i små rum. Den största fördelen med sådana modeller är deras överkomliga kostnad.

För hem- och lekutrustning är kraven något högre - Det är inte ovanligt att närvaron av ytterligare högtalare och subwoofers ger surroundljud. Ljudhögtalare för hifi-hemdatorer innehåller ofta ytterligare satelliter, har ett ganska brett frekvensområde och hög effekt. Följaktligen är deras kostnad ganska hög.

Om du har råd att betala för kvalitetsljud kan du titta på bärbara modeller - de ger djupare ljud samtidigt som rörligheten bibehålls.

Rekommenderad: