DLP -projektorer: Skillnader Från LCP Och LED. Hur Miniprojektorer Fungerar. Varför Behöver Du Aktiva 3D -glasögon? Tekniska Funktioner

Innehållsförteckning:

Video: DLP -projektorer: Skillnader Från LCP Och LED. Hur Miniprojektorer Fungerar. Varför Behöver Du Aktiva 3D -glasögon? Tekniska Funktioner

Video: DLP -projektorer: Skillnader Från LCP Och LED. Hur Miniprojektorer Fungerar. Varför Behöver Du Aktiva 3D -glasögon? Tekniska Funktioner
Video: DLP vs LCD Projectors - What's the difference? 2024, Maj
DLP -projektorer: Skillnader Från LCP Och LED. Hur Miniprojektorer Fungerar. Varför Behöver Du Aktiva 3D -glasögon? Tekniska Funktioner
DLP -projektorer: Skillnader Från LCP Och LED. Hur Miniprojektorer Fungerar. Varför Behöver Du Aktiva 3D -glasögon? Tekniska Funktioner
Anonim

Trots att utbudet av moderna TV -apparater är fantastiskt, förlorar inte projiceringstekniken sin popularitet. Tvärtom, allt oftare väljer människor just sådan utrustning för att organisera en hemmabio. Två teknologier kämpar för handflatan - DLP och LCD . Var och en har sina egna fördelar och nackdelar. Den här artikeln beskriver detaljerna i DLP -projektorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En videoprojektor i multimediaformat är utformad för att projicera en bild på en skärm. Funktionsprincipen för sådana anordningar liknar den för konventionella filmprojektorer . Videosignalen, upplyst av kraftfulla strålar, riktas till en speciell modul. En bild dyker upp där. Detta kan jämföras med ramarna på en filmremsa. Genom att passera genom linsen projiceras signalen på väggen. För att underlätta visningen och klarheten i bilden är en speciell skärm fixerad på den.

Fördelen med sådana system är möjligheten att få videobilder i olika storlekar . De specifika parametrarna beror på enhetens egenskaper. Fördelarna inkluderar även enheternas kompakthet. De kan tas med dig för att demonstrera presentationer, på landsresor för att titta på filmer. Hemma kan denna teknik också skapa en imponerande miljö, jämförbar med att vara i en riktig biograf.

Vissa modeller har 3D -stöd. Genom att köpa aktiva eller passiva (beroende på modell) 3D -glasögon kan du njuta av effekten av fullständig nedsänkning i det som händer på skärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

DLP -projektorer innehåller i strukturen speciella matriser … Det är de som skapar bilden tack vare de många spegelspårämnen … Som jämförelse bör det noteras att principen för LCD -drift är att bilda en bild genom påverkan av ljusflöden på flytande kristaller som förändrar deras egenskaper.

Matrisspeglar på DLP -modeller överstiger inte 15 mikron . Var och en av dem kan jämföras med en pixel, från vilket aggregatet en bild bildas. Reflekterande element är rörliga. Under påverkan av ett elektriskt fält ändrar de position. Först reflekteras ljuset och faller direkt in i linsen. Det visar sig en vit pixel. Efter att positionen har ändrats absorberas ljusflödet genom att reducera reflektionskoefficienten. En svart pixel bildas. Eftersom speglarna hela tiden rör sig och omväxlande reflekterar ljus skapas de nödvändiga bilderna på skärmen.

Matriserna själva kan också kallas miniatyr. Till exempel i modeller med Full HD -bilder är de 4x6 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rörande ljuskällor används både laser och LED . Båda alternativen har ett smalt utsläppsspektrum. Detta gör att du kan få rena nyanser med bra mättnad som inte kräver speciell filtrering från det vita spektrumet. Lasermodeller utmärks av hög effekt och prisindikatorer.

LED -alternativ är billigare. Dessa är vanligtvis små produkter baserade på DLP-teknik med en array.

Om tillverkaren inkluderar färgade lysdioder i strukturen är det inte längre nödvändigt att använda färghjul. Lysdioderna reagerar direkt på signalen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader från annan teknik

Låt oss jämföra DLP- och LSD -teknik. Så det första alternativet har obestridliga fördelar.

  1. Eftersom reflektionsprincipen används här har ljusflödet en hög effekt och fullhet. På grund av detta är den resulterande bilden slät och perfekt ren i nyanser.
  2. En högre videosignalsöverföringshastighet ger den smidigaste bildändringen, eliminerar bild "jitter".
  3. Sådana enheter är lätta. Frånvaron av många filter minskar sannolikheten för haverier. Instrumentunderhåll är minimalt. Allt detta ger kostnadsbesparingar.
  4. Enheterna är hållbara och anses vara en bra investering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns få nackdelar, men det är rimligt att notera dem:

  • en projektor av denna typ kräver bra belysning i rummet;
  • På grund av den långa projektionslängden kan bilden visas något djupgående på skärmen;
  • vissa billiga modeller kan ge en regnbågseffekt, eftersom filtreringens rotation kan leda till snedvridning av nyanserna;
  • på grund av samma rotation kan apparaten göra lite ljud under drift.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu ta en titt på fördelarna med LSD -projektorer

  1. Det finns tre huvudfärger här. Detta säkerställer maximal bildmättnad.
  2. Filtren rör sig inte här. Därför fungerar enheterna nästan tyst.
  3. Denna typ av teknik är mycket ekonomisk. Vitvaror förbrukar väldigt lite energi.
  4. Regnbågseffektens utseende är uteslutet här.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller nackdelarna är de också tillgängliga

  1. Filtret för denna typ av enhet måste rengöras regelbundet och ibland bytas ut mot ett nytt.
  2. Skärmbilden är mindre slät. Om du tittar noga kan du se pixlar.
  3. Enheterna är mer massiva och tyngre än DLP -alternativen.
  4. Vissa modeller ger bilder med låg kontrast. Detta kan få svarta att se grå ut på skärmen.
  5. Under långvarig drift brinner matrisen ut. Detta gör att bilden blir gul.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

DLP -projektorer klassificeras i en- och tre-matris . Det är en signifikant skillnad mellan dem.

Enstaka matris

Enheter med bara ett munstycke fungerar genom att rotera skivan … Det senare fungerar som ett ljusfilter. Dess plats är mellan matrisen och lampan. Elementet är uppdelat i 3 identiska sektorer. De är blå, röda och gröna. Ljusflödet passerar genom den färgade sektorn, riktas till matrisen och reflekteras sedan från miniatyrspeglar. Sedan går det genom linsen. Således blir en viss färg synlig på skärmen.

Därefter bryter ljusflödet igenom en annan sektor. Allt detta sker i hög hastighet. Därför har en person inte tid att märka förändringen i nyanser.

Han ser bara en harmonisk bild på skärmen. Projektorn skapar cirka 2000 ramar av huvudfärgerna. Detta ger en 24-bitars bild.

Bild
Bild

Fördelarna med modeller med en matris inkluderar hög kontrast och djup av svarta toner . Det är dock just sådana enheter som kan ge en regnbågseffekt. Du kan minska sannolikheten för detta fenomen genom att minska frekvensen av färgförändringar. Vissa företag uppnår detta genom att öka filtrets rotationshastighet. Ändå kan tillverkarna inte helt eliminera denna nackdel.

Bild
Bild

Tre-matris

Design med tre dörrar är dyrare. Här är varje element ansvarigt för projektionen av en nyans . Bilden är gjord av tre färger samtidigt, och ett speciellt prisma -system garanterar exakt inriktning av alla ljusflöden. På grund av detta är bilden perfekt. Sådana modeller skapar aldrig en skimrande eller iriserande effekt. Normalt är det här avancerade projektorer eller alternativ avsedda för stora skärmar.

Bild
Bild

Varumärken

Idag erbjuder många tillverkare DLP -teknik. Låt oss granska flera populära modeller.

ViewSonic PX747-4K

Detta miniprojektor hem ger bildkvalitet 4K Ultra HD . Felfri klarhet och realism med ultrahög upplösning och toppmoderna chips DMD från Texas Instrument . Mättnad garanteras av höghastighets-RGBRGB-färghjulet. Ljusstyrkan på modellen är 3500 lumen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Caiwei S6W

Detta är en enhet på 1600 lumen. Det finns stöd för Full HD och andra format, inklusive föråldrade . Färgerna är levande, bilden är jämnt färgad, utan att mörkna runt kanterna. Batteriet räcker för mer än 2 timmars kontinuerlig drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

4 Smartldea M6 plus

Inte ett dåligt budgetalternativ med 200 lumen ljusstyrka. Bildupplösning - 854x480. Projektorn kan användas både i mörker och dagsljus … I det här fallet kan du projicera bilden på valfri yta, inklusive taket. Vissa använder enheten för att spela brädspel.

Högtalaren är inte särskilt hög, men fläkten går nästan tyst.

Bild
Bild

Byintek P8S / P8I

Utmärkt bärbar modell med tre lysdioder. Trots enhetens kompakthet bildar den en högkvalitativ bild . Det finns en mängd olika alternativ som är användbara för att göra presentationer. Det finns en version med Bluetooth och Wi-Fi-stöd. Modellen kan fungera i minst 2 timmar utan laddning. Ljudnivån är låg.

Bild
Bild
Bild
Bild

InFocus IN114xa

En lakonisk version med en upplösning på 1024x768 och ett ljusflöde på 3800 lumen . Det finns en inbyggd 3W högtalare för rikt och klart ljud. Det finns stöd för 3D -teknik. Enheten kan användas både för att sända presentationer och för filmvisning, inklusive vid utomhusevenemang.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smart 4K

Detta är en högupplöst Full HD- och 4K -modell . Möjlig trådlös synkronisering med Apple -enheter, Android x2, högtalare, hörlurar, tangentbord och mus . Det finns stöd för Wi-Fi och Bluetooth. Användaren kommer att vara nöjd med den tysta driften av utrustningen, liksom möjligheten att projicera en bild på en skärm upp till 5 meter bred. Det finns stöd för kontorsprogram, vilket gör enheten universell. Dessutom överstiger dess storlek knappt måtten på en mobiltelefon. En verkligt fantastisk pryl, oumbärlig när du reser, hemma och på kontoret.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Det finns flera viktiga egenskaper att tänka på när du väljer rätt projektor

  • Typ av lampor . Experter rekommenderar att man föredrar LED -alternativ, även om vissa produkter med sådana lampor i designen är lite bullriga. Lasermodeller flimrar ibland. De är också dyrare.
  • Lov . Bestäm i förväg vilken skärmstorlek du vill titta på filmer på. Ju större bilden, desto högre upplösning ska projektorn ha. För ett litet rum kan 720 räcka. Om du behöver oklanderlig kvalitet, överväg alternativen Full HD och 4K.
  • Ljusstyrka . Denna parameter definieras konventionellt i lumen. Ett upplyst rum kräver ett ljusflöde på minst 3000 lm. Om du tittar på videon vid dimning kan du klara dig med en indikator på 600 lumen.
  • Skärm . Skärmstorleken ska överensstämma med projektionsenhetens. Det kan vara stationärt eller roll-to-roll. Typen av installation väljs utifrån personlig smak.
  • Alternativ . Var uppmärksam på närvaron av HDMI, Wi-Fi-stöd, energisparläge, automatisk distorsionskorrigering och andra nyanser som är viktiga för dig.
  • Högtalarvolym … Om det inte finns ett separat ljudsystem kan denna indikator vara mycket viktig.
  • Ljudnivå … Om tillverkaren hävdar att projektorn är så gott som tyst kan det betraktas som ett stort plus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

För att projektorn ska fungera länge och korrekt är det värt att följa vissa regler när du använder den

  1. Placera apparaten på en plan och fast yta.
  2. Använd den inte vid hög luftfuktighet och minusgrader.
  3. Håll enheten borta från batterier, konvektorer, eldstäder.
  4. Placera den inte i direkt solljus.
  5. Låt inte skräp komma in i instrumentets ventilationsöppning.
  6. Rengör enheten regelbundet med en mjuk, fuktig trasa, kom ihåg att först koppla ur den. Om du har ett filter, rengör det också.
  7. Om projektorn av misstag blir våt, vänta tills den torkar helt innan du slår på den.
  8. Dra inte ut nätsladden direkt efter att du har tittat klart. Vänta tills fläkten stannar
  9. Titta inte in i projektorlinsen eftersom det kan skada dina ögon.
Bild
Bild
Bild
Bild

DLP -projektor Acer X122 presenteras i videon nedan.

Rekommenderad: