Montering Av Brandbeständigt Skum: Brandsläckande Icke-brännbara Produkter För Skorstenen, Brandbeständigt Termoexpanderande Skum

Innehållsförteckning:

Video: Montering Av Brandbeständigt Skum: Brandsläckande Icke-brännbara Produkter För Skorstenen, Brandbeständigt Termoexpanderande Skum

Video: Montering Av Brandbeständigt Skum: Brandsläckande Icke-brännbara Produkter För Skorstenen, Brandbeständigt Termoexpanderande Skum
Video: Högeffekt brandsläckare Dafo skum 2024, April
Montering Av Brandbeständigt Skum: Brandsläckande Icke-brännbara Produkter För Skorstenen, Brandbeständigt Termoexpanderande Skum
Montering Av Brandbeständigt Skum: Brandsläckande Icke-brännbara Produkter För Skorstenen, Brandbeständigt Termoexpanderande Skum
Anonim

Brandsäkerhet är en av huvudindikatorerna för byggnadernas kvalitet. För att uppnå de nödvändiga parametrarna som uppfyller alla regleringsdokument används obrännbart material. Montering av brandsäkert skum fungerar som en utmärkt brandisolator, eftersom det kan bli ett tillförlitligt skydd för lokalerna från inträngning av giftiga gaser och kvävande rök.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Brandbeständigt skum är ett relativt nytt material. När det appliceras på vertikala ytor rinner inte tätningsmedlet ner under sin egen vikt. Det tränger perfekt in i hålrum och fyller dem upp till 100%. Eldfast polyuretanskum fäster hårt på alla typer av ytor: glas och polymerer, trä och cement, tegel och metall, natursten och cementblock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter införandet i hålrum, spår eller sprickor ökar tätningsmedlets volym och efter avslutad stelningsprocess får massan stelhet. En liknande egenskap används för att i en viss position fixa olika ramar, lådor, dörr- och fönsterblock. Byggelement, inneslutna i en tät tätningsring, ändrar inte sin position i någon riktning. Skumutrymmet tillåter inte gas och fukt att passera igenom. Dessutom fungerar tätningsmedlet som en utmärkt ljudisolator.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man överväger egenskaperna i detalj markeras följande punkter:

  • Bevarande av användbara egenskaper efter slutlig polymerisation inom ett brett temperaturintervall (från -60 till +100 grader).
  • Fullständig inertitet mot fukt. Varken svamp eller mögel slår rot på det härdade brandhämmande ämnet.
  • Ökad hållfasthet i förhållande till andra polyuretanskum.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största fördelen med denna typ av tätningsmedel är dess motståndskraft mot brand. Efter långvarig exponering för öppen eld kommer skummet fortfarande att antändas. Tiden till brandmomentet anges på förpackningen. Olika tillverkare har olika perioder, till exempel kommer Soudal -märkesskum att börja brinna efter 360 minuter. Dessutom flödar materialet inte vid uppvärmning, faller inte i droppar, och om det tar eld, släcks det efter att exponeringen för öppen eld upphört av sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med detta material är oförmågan att motstå solens strålar - ultraviolett ljus har en destruktiv effekt på öppna monteringssömmar. För att säkerställa skummets tillförlitlighet måste sömmarna skyddas, därför behandlas de ofta med kitt eller cementbruk, mindre ofta målas de.

Bild
Bild

Visningar

Eldstoppskum används ofta. Dess unika egenskaper gör att den kan användas i olika konstruktionstyper. Värmebeständigt skum krävs vid utrustning av bad och bastur, olika spisar, pannor, eldstäder och andra uppvärmningsanordningar, det vill säga där det finns betydande uppvärmning eller öppen eld.

Eldfast skum är markerat i färg - det är antingen rött eller rosa . Färgen kommer att berätta vilken typ polyuretanblandningen är, vilket undviker förvirring med applicering av en mindre resistent massa där ett brandskyddsmedel krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte allt brandsäkert skum skapas lika - det är uppdelat i flera typer.

Vid användningstid kan värmebeständigt skum vara året runt och vinter . Den första kan användas på sommaren och med frost som inte är lägre än -10 grader. Vinterskum kan också appliceras vid lägre temperaturer. Den nedre temperaturgränsen för denna typ av brandresistent tätningsmedel anges på förpackningen. Ibland når det -18 grader.

Man bör komma ihåg att i kylan förlorar skummet volym: ju kallare luften är, desto mindre blir tätningsmedlets volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skummets sammansättning är indelad i följande kategorier

  • En komponent . Kompositionen stelnar under normala fuktighetsförhållanden. Tillverkare rekommenderar att man sprayar behandlade ytor med vatten för att förbättra vidhäftningen.
  • Tvåkomponenter . Den innehåller reagenser som får blandningen att stelna. Vid negativa temperaturer kan endast tvåkomponentsblandningar fungera.

Enligt användningsmetoden kan skum användas för hushålls- och yrkesändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hushållsalternativet används i små mängder uteslutande för småskaliga lokala reparationer. Ämnet lämnar behållaren genom röret.

Den professionella blandningen pressas ut med en speciell pistol. Skiljer sig i ökad hållfasthet och värmebeständiga egenskaper

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet inkluderar:

  • Katalysatorer som ansvarar för att accelerera skumexpansionen. Det är de som gör att du kan arbeta under den kalla vintern.
  • Skummedel som skapar skum, som bestämmer konsumtionen av skum och hastigheten för härdning.
  • Gas, under påverkan av vilket det termiskt expanderande polyuretanskummet skjuts ut ur röret.
  • Stabilisatorer som påverkar skumningens enhetlighet. Stabilisatorerna fungerar korrekt om burken skakas väl innan den öppnas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanskum är indelade i tre klasser av brandmotstånd. Det mest tillförlitliga materialet tilldelas klass B1. Den används i rum med maximal mänsklig trafik.

Material med denna märkning har följande egenskaper:

  • motstår öppen eld under lång tid;
  • stöder inte förbränningsprocessen;
  • efter att ha tagit bort elden slocknar den av sig själv.
Bild
Bild

Mindre tillförlitligt skum av andra klass - B2. Den tål inte brandelementets "attack" under lång tid och börjar smälta. I detta fall frigörs en okritisk mängd toxiner. Det bleknar av sig själv. Skum är lämpligt i rum med medeltrafik.

Brandfarligt tätningsmedel tillhör klass B3. Dess användning är begränsad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Ungefärlig materialförbrukning per 1 kvm. m anges på tätningsmedelsbehållaren. Det är inte värt att ta tillverkarens data som ett universalmedel - skumlagret kommer aldrig att vara överflödigt. Alla skum ger inte samma resultat när de appliceras på ytor.

Flödeshastigheten varierar beroende på följande faktorer:

  • komponenter som ingår i blandningen;
  • storleken på slitsar, spår, urtag, det vill säga på parametrarna för utrymmet som ska fyllas;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • metod för applicering av tätningsmedel (professionell pistol eller specialrör);
  • närvaro eller frånvaro av skumhanteringskunskaper;
  • närvaron av en doseringsanordning;
  • temperatur och luftfuktighet i arbetsområdet.
Bild
Bild

I byggorganisationer, vid beräkning av behovet av polyuretanskum, går uppskattare ut från att arbetet uteslutande utförs av kvalificerade arbetare, professionella pistoler under normala klimatförhållanden.

Följande omständigheter beaktas:

  • obligatorisk fuktning av det behandlade hålrummet;
  • periodisk skakning av behållaren;
  • jämn applicering av materialet från botten till toppen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid bestämning av antalet cylindrar av tätningsmedel för behandling av en fönsterram antas det att tjockleken på sömmen är cirka 35-40 mm. Det antas att för att lägga blockisolering för 1 kvm. m står för cirka 10 liter skum. Som regel lägger byggare ett anständigt lager med hänvisning till vissa specifika förhållanden.

Bild
Bild

Ingen av instruktionerna ger en exakt bestämning av förbrukningen av tätningsmedel . Alla instruktioner beräknas ungefär, i genomsnitt, justeras till ideala parametrar för alla möjliga indikatorer. Därför kan tillverkarens data tas som ungefärliga testresultat. I varje fall måste du komma ihåg att endast en utgångspunkt ges, och den "extra" ballongen kommer aldrig att vara riktigt överflödig.

Bild
Bild

Parametrar som djup och bredd på fogen som ska bearbetas har en betydande effekt på förbrukningen av tätningsmedlet. Om sömmen är ojämn och bredden på platser ökar upp till tre gånger, kan skumförbrukningen öka flera gånger. En minskning av förbrukningen kommer att följa med ytterligare fyllning av sömmen med andra material.

Vi får inte glömma ut expansionskapaciteten för själva skummet. Starka, medelstora och svagt expanderande arter ger resultat som skiljer sig mycket från varandra. Vissa i polymerisationsprocessen kan femdubblas, andra - bara tre eller bara två gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderbarheten beror på skumproducenter. I vissa fall räcker till och med ett paket för att bearbeta ett helt fönster, medan det i andra inte räcker med två cylindrar.

Tillämpningsområde

Användning av brandsäkra polyuretanskum är motiverat på platser där standarder kräver strikt överensstämmelse med brandsäkerhet.

Bild
Bild

Sömmar, luckor, inklusive blinda, i brandväggar är fyllda med skum.

För att ge strukturer med skum röktäthet och brandmotstånd:

  • tätningsfönster och dörrkarmar;
  • fylla tomrum i väggar och tak;
  • Skumhål runt elektriska ledare, strömbrytare, kontakter och uttag;
  • används som spalttätning vid installation av skorsten och dammfönster.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med sin hjälp limmas isoleringsmaterial . Det absorberar buller och ljud, förbättrar kvaliteten på värmeisolatorer i luftkonditioneringssystem såväl som i kylnät. Den brandsäkra blandningen används för kabelgenomföringar, den används för att bearbeta sömmarna vid installation av ugnar och annan värmeutrustning.

Oavsett vilket material skummet appliceras på (betong, tegel eller trä) bör den föredragna fogbredden vara i intervallet 3 till 10 cm. Den optimala temperaturen för den behandlade ytan för högkvalitativ tätning av sprickor och luckor övervägs att vara ett positivt temperaturintervall på 5-30 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Personer som har börjat reparera på egen hand behöver veta att de inte kan använda skum förrän cylindern och dess innehåll har värmts upp till +10 grader. Tätningsmedlet kommer att utföra de funktioner som tilldelats det om dess temperatur är fastställd inom 10-30 grader.

Om skummet kom från kylan måste du hålla det varmt en stund. Att tvinga cylindern att värmas upp kommer att skada blandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Närvaron av ett stort antal tillverkare bidrar till utseendet på marknaden av ett överflöd av polyuretanskum med olika egenskaper. Till exempel, DF -skum (artikel DF1201) klassificeras som brännbart med ett brandmotstånd på 150 minuter. Har en rosa färg, förpackad i en cylinder med en volym på 0,740 liter. Vid utgången bildar den cirka 25 liter skum.

Till skillnad från DF-skum, CP 620. Detta material är termiskt expanderande, tvåkomponent. Skumutmatningen är 1,9 liter. Den används på svåråtkomliga platser och där det är nödvändigt att skapa tillförlitlig isolering från rök, ånga och vatten. Den används för isoleringskablar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nullifire - professionellt skum med en röd nyans, har den högsta brandmotståndsklassen B1. Perioden från exponering för öppen eld till eld är 4 timmar. Formad på modifierad polyuretan och obrännbar gas.

Den används för att ordna skorstenar, rör- och kabeldragningar, branddörrar. Den fäster perfekt på alla ytor. Blandningsutbytet är cirka 42 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponentsskum Hilti 660 tillämpas i olika fall. Den är mångsidig och kan skydda alla inträngningar från eld och rök. Brandmotståndet bibehålls i tre timmar. Den termiskt expanderande massan är röd och levereras i patroner på 325 ml. Materialutbytet är 2,1 liter.

Rush Firestop Flex 65 - måttligt brandfarligt skum, enkomponent. Skiljer sig i blandningens enhetlighet som går ut ur behållaren, höga värmeisolerande egenskaper hos sömmarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omfattningen av denna komposition är genomskinliga strukturer. Används för tätning av byggnadsstrukturer. Låg vidhäftning till fluoroplast, polyeten och propen. Hög vidhäftning till tegel, sten, betong, trä.

Estnisk skum Penosil -märken konstruerad för tätning och isolering av skarvar i brandresistenta konstruktioner. Produkten är lämplig för tätning av tegeltak. Materialet behåller sin täthet vid uppvärmning i tre timmar. Rekommenderas för installation av brandsäkra dörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nullifire FF197 - enkomponentblandning av klass B1 för brandfarlighet. Den används för isolering, tätning, fyllning och isolering av skarvar och sömmar i brandfarliga konstruktioner. Lämplig för plast, inklusive skum, kabelmantlar, plast. Den fäster perfekt på sten, betong, metall, tegel, trä.

Profflex - Rysk tillverkare. Polyuretanskummet med samma namn är avsett för både hushåll och professionellt bruk. Materialet är hela säsongen, kan appliceras vid temperaturer under noll (upp till -15 grader).

Bild
Bild
Bild
Bild

Remixa flamskyddsmedel med en brandfarlighetsgräns på 240 minuter. Det härdar på 10 minuter, polymeriserar helt efter applicering på en dag. Kräver bearbetning, eftersom den är rädd för ultraviolett strålning. Effekten vid en temperatur på +23 grader kan nå 65 liter.

Bild
Bild

Tips

Vid val av skum bör företräde ges till kända betrodda tillverkare.

Du måste vara uppmärksam på kostnaden för varorna och behållarens volym. Volymen skiljer sig markant från tillverkare till tillverkare, medan priset kan vara detsamma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ju bättre skummet är, desto längre tål det en brand . För installation av eldstäder och spisar är det värt att köpa skum av brandfarlighetsklass B1. Om det behövs skum för isolering av värme, vattenförsörjning eller avloppsnät kan du begränsa dig till brandfarlighet för B2.

Arbetsytor måste rengöras innan skum appliceras. Vidhäftningen blir bättre om de skummande fläckarna fuktas med vatten. Förekomsten av vattendroppar är dock oacceptabel. Grundning av ytorna bidrar också till bättre vidhäftning av tätningsmedlet.

Bild
Bild

Du måste lagra cylindrar i upprätt läge, du måste också övervaka utgångsdatumet. Skaka förpackningen före användning.

Det första skumutloppet är ett försök. När tillförseln av blandningen är jämn kan du börja täta medan cylindern ska ha en vinkel på 90 grader mot ytan som ska behandlas. Spåret måste fyllas en tredjedel, två tredjedelar fylls när skummet expanderar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av en professionell pistol istället för ett rör kan du utföra arbete effektivt, medan skummet matas in i spåren jämnare.

Du bör inte delta i tätning i kallt väder, om detta inte är absolut nödvändigt, eftersom vinterarbete är mycket dyrare. Vid varmt väder minskar kostnaderna på grund av att skummet expanderar mycket bättre vid positiva temperaturer. Den optimala temperaturen för arbete och skum ligger i intervallet från +20 till +23 grader.

Rekommenderad: