Vattendispersionsfärg: Vad är Det, Vattendispersionsakrylat- Och Latexfärg, Vattendispergerbara Färgkompositioner

Innehållsförteckning:

Video: Vattendispersionsfärg: Vad är Det, Vattendispersionsakrylat- Och Latexfärg, Vattendispergerbara Färgkompositioner

Video: Vattendispersionsfärg: Vad är Det, Vattendispersionsakrylat- Och Latexfärg, Vattendispergerbara Färgkompositioner
Video: Dispersant Technology and Benefits Overview 2024, Maj
Vattendispersionsfärg: Vad är Det, Vattendispersionsakrylat- Och Latexfärg, Vattendispergerbara Färgkompositioner
Vattendispersionsfärg: Vad är Det, Vattendispersionsakrylat- Och Latexfärg, Vattendispergerbara Färgkompositioner
Anonim

Vattendispersionsfärger för att måla olika ytor blir mer och mer populära. De används inte bara inomhus, utan också för utomhusarbete. Färgen kännetecknas av sin miljövänliga sammansättning, ekonomi och höga täckförmåga, vilket bidrar till att utvidga sitt användningsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Vattenbaserad dispersionsfärg är en blandning av flera komponenter för att måla ytor av olika material. Ett karakteristiskt drag hos sådana färger är att vatten fungerar som utspädningsmedel för färgämnet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättningen av dispersionsfärger kan innehålla ett annat antal komponenter, men grunden är följande:

  • ämnen som bildar en polymerfilm på ytan och binder alla komponenter (polymerer: styren, akryl, latex);
  • pigmentämnen, tack vare vilken den önskade färgen erhålls;
  • syntetiska eller naturliga fyllmedel som ger färgkompositionens grundläggande egenskaper (mineraler: talk, kalcit, glimmer, krita, marmorpulver);
  • speciella tekniska tillsatser för att förbättra konsistensen och lagringen av blandningen. Tillsatsen av etylenglykol bidrar till att ge frostbeständighet. Kompositionen inkluderar konserveringsmedel, antiseptika, emulgeringsmedel och förtjockningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenbaserad färg säljs i form av en pasta med olika konsistenser. För att få färgblandningen, tillsätt rent kallt vatten i den mängd som krävs för applicering på området som ska målas med en rulle, pensel eller sprutpistol. När det torkar, avdunstar det tillsatta vattnet från ytan, vilket resulterar i en stabil skyddande film.

Fördelar och nackdelar

För att välja byggnads- och efterbehandlingsmaterial överväger de fördelarna och nackdelarna med tillämpning och drift.

Fördelarna med vattendispersionsfärgblandningar inkluderar följande:

  • det finns ingen skarp kemisk lukt;
  • miljövänlig komposition;
  • brandsäker;
  • låg torktid när den appliceras på ytan;
  • bara arbeta med färg;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ånggenomsläpplighet för målade väggar och fasader;
  • styrka och nötningsbeständighet;
  • livslängden för den målade beläggningen är från 5 till 15 år;
  • hög vidhäftningsgrad vid målning;
  • färger är i en överkomlig prisklass;
  • fuktresistenta kvaliteter ger en skyddande beläggning av hög kvalitet mot vatten;
  • stort utbud av färger. Du kan ge din egen färg med hjälp av färgschemat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett stort antal av de positiva egenskaperna hos en vattenhaltig dispersion uppväger nackdelarna . Nackdelen är förlusten av kvalitetsegenskaper under lagring och transport vid mycket låga temperaturer. Dispersionsfärg får inte kylas eller frysas. Det följer av detta att färgning inte är möjlig vid låga temperaturer. För att måla externa strukturer måste du välja en tidpunkt då det inte kommer någon nederbörd, temperaturen blir acceptabel och väderförhållandena gör att du kan börja arbeta, låter färgskiktet torka helt. Innan målning förbereds arbetsområdet noggrant, eftersom vattendispersionskompositioner inte kan dölja synliga oegentligheter och ytfel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Många typer av vattendispergerade färger produceras, så tillämpningsområdet är mycket brett. När det gäller motståndskraft mot fukt är vattendispersionslösningar uppdelade i tvättbara, fuktinstabila och fuktresistenta.

Den dispergerade blandningen är uppdelad enligt huvudkompositpolymerkomponenten:

  • polyvinylacetat;
  • akrylat;
  • latex eller styren-butadien;
  • silikon;
  • dispergerande silikat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komponenten i PVA -blandningar är polyvinylacetat, som inte tål fukt och lätt tvättas av. Sådana billiga blandningar är lämpliga för att måla torra tak eller sovrumsväggar. Akrylatdispersioner innehåller akryl, som kännetecknas av fuktbeständighet, motståndskraft mot mekanisk belastning, motståndskraft mot solljus utan missfärgning. Till skillnad från PVA är dessa material dyra.

En blandning med akryl klassificeras efter syfte:

  • interiör.
  • främre.

Akrylföreningar är mångsidiga i användning. Det betyder att de används för in- och utvändigt lackarbete. Den inre typen används för att måla väggar och tak i bostadslokaler och kontor. För yttre dekoration av strukturer används fasadföreningar med väderbeständiga egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylfärg kan tvättas eller torkas mekaniskt. Enligt typen av målade ytor skiljer man kompositioner för gips, trä eller metall.

Latexfärg liknar i sina egenskaper akrylkomposition . Skillnaden är att latex blir gul under påverkan av ultraviolett strålning, så den används inte för att måla de yttre delarna av byggnader och rum där direkt solljus tränger in. En typ av latexblandningar är en gummifärg med hög latexhalt, som har egenskaperna hos gummi vid applicering i 2-3 lager. Det skapar ett elastiskt, hållbart lager som inte är rädd för nötning, vatten, höga och låga temperaturer.

Det används som skydd mot atmosfärisk nederbörd av tak av järn, andulin, skiffer, betong. Materialet visade sig vara utmärkt i kvaliteten på fasaddekoration av betongbyggnader, träkonstruktioner, staket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Latexblandningar med tillsats av vinylversatat har nyligen dykt upp på färg- och lackmarknaden. Detta ämne ger stabila brandbekämpningskvaliteter. På grundval av detta tillverkas brandhämmande färgämnen. En mellanliggande länk mellan akryl- och latexföreningar är akrylat-latex. Genom att blanda latex och styren kan du ändra slutpriset på produkter och förbättra kvaliteten. Priset på sådana blandningar är lägre jämfört med rent akrylmaterial.

Vattendispergerbar silikonfärg med kiselhartser kan måla vilket material som helst , eftersom silikonmasker beläggningsdefekter. Det är möjligt att applicera på en fuktig yta: till exempel höga kvalitetsegenskaper gör det möjligt att måla rum med hög luftfuktighet och göra yttre efterbehandling av byggnader. En speciell egenskap hos silikonfärg är dess förmåga att inte absorbera smuts och damm, vilket garanterar renhet under användning. Silikatföreningar tillverkas med tillsats av flytande glas, så de förvärvar särskilt starka egenskaper. Perfekt för att måla fasader och skapa en skyddande beläggning med hög densitet. Endast mineralytor kan målas: betong, lera, gips, gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

All produktion av vattendispersionsblandningar regleras av GOST.

Vid val av produkter bedöms följande tekniska egenskaper:

  • Färg. Färgkarakteristiken är av stort dekorativt värde. Blandningen är initialt vit på grund av titandioxidpigmentet. Den önskade nyansen uppnås genom att applicera ett färgschema. Ju vitare spridningen först, desto rikare blir önskad färg.
  • Enhetlighet. Den utspädda lösningen ska vara fri från proppar och fasta ämnen. När den appliceras bör den bilda ett slätt lager.
  • Slitstyrka. Denna prestanda beror på styrkan hos det färdiga lagret.
  • Materialförbrukning. En viktig parameter som inte bara beror på ytan som ska målas, utan också på råvarans kvalitet, på lösningens densitet. Lösningar, som väger ett och ett halvt kilo med en volym på en liter, utmärks vanligtvis av god täckning. Den genomsnittliga förbrukningen av dispersionskompositioner är 130-180 g / kvm. m. Den ungefärliga förbrukningen anges på etiketten.
Bild
Bild
  • Fuktmotstånd. Graden av fuktbeständighet beror på vilka formuleringar som kan användas under olika fuktighetsförhållanden.
  • Motståndskraftig mot ljus. Beläggningens utseende beror på ljusbeständigheten. UV -resistens bestäms av komponenterna i kompositionen. Akryl och polyvinylacetat tolererar ljus exponering väl, de kommer inte att blekna.
  • Frostmotstånd. Parametern för låg temperaturbeständighet bestäms av antalet frysningscykler.
Bild
Bild

Tillverkare

På den inhemska byggmarknaden representeras vattendispersionsfärger av ryska och utländska tillverkare. Bland de utländska företagen som bedriver produktion av spridda emulsioner, de tyska företagen Dufa och Caparol, det turkiska företaget Marshall, det äldsta finska företaget Tikkurila, den slovenska tillverkaren Belinka, det polska företaget Snezhka och det brittiska företaget ICI, som producerar Dulux märke, stick ut. Märket Luxens, utvecklat av Leroy Merlin, har också många positiva recensioner. De erbjuder kvalitetsfärgmaterial, liksom ett brett utbud av andra tillverkade produkter. Färgerna Dulux, Caparol och Dufa tillhör premiumprissegmentet.

Material från utländska tillverkare är inte alltid bättre, eftersom europeiska råvaror ofta används i inhemsk produktion för tillverkning av dispersionsemulsioner. Till exempel har den tyska koncernen Dufa etablerat tillverkning av färgprodukter i Ryssland under varumärket Trend Farbe, vilket har minskat kostnaden utan att tappa tysk kvalitet. Om vi pratar om betyget värderas utländska motsvarigheter högre än ryska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland ryska tillverkare är produkterna från företagen "Tex", "Aqua", "Lakra", Krafor, "Oreol", "Kraskoff" brett representerade. Färgämnen under varumärket Tex intar en ledande position på marknaden, eftersom de producerar produkter av acceptabel kvalitet till ett överkomligt pris. Leningradskie Kraski representerar marknadens ekonomisegment. Kraskoff Pro -företaget producerar ett brett utbud av färgämnen för olika typer av ytor. Empils tillverkar Oreol- och Newtone -dispersionsemulsioner baserade på akryl, latex och silikon.

Concord-företaget, som producerar Ecopol-varumärket, tillverkar professionella vattendispersionspastor för konstruktion och dekoration. Förutom att kända tillverkare som säljer färg och lack på den ryska marknaden finns det ett stort antal små tillverkare som fokuserar på den regionala marknaden. Till exempel producerar gruppen av företag "Surskie paint" dispersionsemulsioner Grafics och "Svetlitsa", som är i en låg priskategori.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Vilken färg som ska väljas för målning beror på själva rummet och ytförhållandena.

När du väljer vattendispergerade kompositioner uppmärksammas följande kriterier:

  • typ av yta som ska målas;
  • tillverkare;
  • varumärkets popularitet;
  • driftförhållanden för den färdiga beläggningen: exponering för temperatur, fukt, ljus;
  • certifikat för överensstämmelse med kvalitet;
  • hållbarhetstid;
  • överensstämmelse med lagrings- och transportvillkor.
Bild
Bild

Dispersionsblandningar väljs med hänsyn till typen av yta. De säljer lösningar för bearbetning av trä, metall, betong. De innehåller tillsatser som förbättrar vidhäftningen till en specifik typ av material. Denna information anges på förpackningen. Sammansättningen för trä är lämplig för att måla trädörrar, fönster, foder, skivfasader, skydda trädbark från gnagare. Blandningar för betong väljs för mineralbeläggningar: putsade väggar, betongpaneler, tegel. Metallfärglösningar skapar ett skyddande lager på metallstrukturer och delar. Vattenburna dispersionsfärger kan appliceras på akrylemalj.

De lägger stor vikt vid tillverkaren och varumärkeskännedom när de väljer färger och lacker. Kvaliteten hos de ryska tillverkarna är lägre än den hos utländska på grund av kvalitetsstandarder. Det är värt att studera konsumentrecensioner, och i framtiden ge företräde åt märken som har visat sig på den positiva sidan.

Bild
Bild

För internt arbete används alla typer av vattendispersionskompositioner. För rum med fönster mot norr väljer du latexfärg. Den är också lämplig för att måla väggarna i korridorer och korridorer. För ljusa, ofta besökta rum eller kök och matplatser väljs en färgkomposition med akryl. Tak bör målas med en billig blandning av polyvinylacetat.

Vid målning av yttre konstruktioner faller valet på en akrylfasadfärg . Den har de prestandaegenskaper som krävs och är resistent mot negativa atmosfäriska förhållanden. Kompositionen appliceras i flera lager för att uppnå de nödvändiga skyddsfunktionerna. Gummifärgen har en hög grad av skydd, vilket skapar ett ånggenomsläppligt elastiskt lock. Silikon- och silikatföreningar är dyra, men motiverar fullt ut deras kostnad och skyddar ytan från vatten och för tidig förstörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glansig eller matt färg väljs enligt glansgraden. Valet görs beroende på rummets inredning och funktion. En blank yta är krävande för en grov finish, eftersom alla defekter är synliga på den, men glansen blir smutsig och lättare att rengöra. Shine ger rummet en speciell atmosfär. Matta lösningar har bättre täckning, ger en rik färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

På en burk eller en hink med färg måste du definitivt hitta information om tillverkningsdatum och hållbarhet. Du kan inte köpa en utgången produkt. Det är inte användbart. Stora butiker har möjlighet att lagra produkter i rätt temperaturförhållanden. På mindre byggavdelningar är det värt att fråga om förhållandena på lagret. Om du fryser kompositionen en gång, kommer den att exfoliera. dåligt måla över ytan.

Ibland är priset det avgörande kriteriet . Var i detta fall uppmärksam på billiga märken från inhemska tillverkare. Du kan välja en blandning baserad på styren med tillsats av latex, vilket kommer att sänka priset utan att ge avkall på slitstarka och ljusfasta egenskaper. Valet kan göras oberoende baserat på den studerade informationen. Det är också alltid möjligt att få rekommendationer från en konsult på byggavdelningen.

Rekommenderad: