Värmebeständigt Lim För Metall: Hög Temperatur Och Vattenbeständig, Värmebeständig Vid 300 Och 1000 Grader, Brandbeständig För Glas Och Gummi

Innehållsförteckning:

Video: Värmebeständigt Lim För Metall: Hög Temperatur Och Vattenbeständig, Värmebeständig Vid 300 Och 1000 Grader, Brandbeständig För Glas Och Gummi

Video: Värmebeständigt Lim För Metall: Hög Temperatur Och Vattenbeständig, Värmebeständig Vid 300 Och 1000 Grader, Brandbeständig För Glas Och Gummi
Video: Quick steel Thermosteel ( Review ) 2024, April
Värmebeständigt Lim För Metall: Hög Temperatur Och Vattenbeständig, Värmebeständig Vid 300 Och 1000 Grader, Brandbeständig För Glas Och Gummi
Värmebeständigt Lim För Metall: Hög Temperatur Och Vattenbeständig, Värmebeständig Vid 300 Och 1000 Grader, Brandbeständig För Glas Och Gummi
Anonim

Värmebeständigt lim för metall är en populär produkt för hushålls- och byggkemikalier. Det används i stor utsträckning inom bilreparation och VVS, samt för trådreparation och sprickreparation i metall. För limningens höga tillförlitlighet och de reparerade konstruktionernas långa livslängd fick limmet namnet "kallsvetsning" och har fast tagit modern användning.

Tekniska egenskaper för värmebeständigt lim av olika märken

Värmebeständigt lim är en fast eller flytande komposition som består av epoxiharts och ett metallfyllmedel.

  • Harts fungerar som huvudkomponenten som binder samman elementen.
  • Metallfyllmedlet är ett viktigt element i blandningen, vilket ger hög värmebeständighet och tillförlitlighet hos den bundna strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom basämnena innehåller limmet modifierande tillsatser, mjukgörare, svavel och andra element som ger limmet den nödvändiga konsistensen och reglerar härdningstiden.

Initial torkning av limmet varierar från 5 minuter för Penosil -produkter till 60 minuter för Zollex -lim . Tiden för fullständig torkning av dessa föreningar är 1 respektive 18 timmar. De maximala driftstemperaturerna för limmet börjar från 120 grader för Penosil och slutar vid 1316 grader för Almaz högtemperaturmodell. Den genomsnittliga högsta möjliga temperaturen för de flesta föreningar är 260 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för produkter beror på tillverkaren, frisättningsformen och limets prestandaegenskaper. Bland budgetalternativen kan noteras "Spike", som används för limning av järnhaltiga och icke-järnmetaller och produceras i rör med en kapacitet på 50 g. Det kan köpas för 30 rubel.

Inhemska märket "Super Khvat" har ett optimalt förhållande mellan pris och kvalitet. Sammansättningen kostar inom 45 rubel per 100 g. Kompositioner med en smal specialisering är dyrare. Till exempel är kostnaden för ett 300 gram paket med "VS-10T" cirka två tusen rubel, och märket "UHU Metall" kostar cirka 210 rubel för ett 30 gram rör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Hög konsumentefterfrågan och ett brett användningsområde beror på ett antal obestridliga fördelar med värmebeständigt lim.

  • Tillgängligheten och rimliga kostnader för formuleringarna gör limmet ännu mer populärt på konsumentmarknaden.
  • För limning av delar genom kallsvetsning krävs inte yrkeskunskaper och särskild svetsutrustning.
  • Möjligheten att utföra reparationsarbete utan att ta bort och demontera de reparerade delarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den snabba tiden med fullständig torkning av vissa modeller gör att du kan utföra reparationer på egen hand och på kort tid.
  • Till skillnad från traditionell svetsning har kompositionerna ingen termisk effekt på metallkomponenter, vilket är bekvämt vid reparation av komplexa mekanismer och känsliga enheter.
  • Den höga kvaliteten på anslutningen garanterar kontinuiteten hos de fastsatta elementen även under påverkan av mekanisk spänning.
  • Med hjälp av varmt lim bildas en eldfast och värmebeständig fog. Detta är viktigt vid reparation av metallkonstruktioner som arbetar vid temperaturer över 1000 grader.
Bild
Bild
  • Inget behov av ytterligare sömbehandling som slipning och utjämning. Detta är fördelen med denna grupp lim över elektrisk gassvetsning.
  • Möjlighet att binda metall med gummi, glas, plast och träprodukter.

Nackdelarna med värmebeständigt lim för metall inkluderar oförmågan att eliminera stora skador och fel med den. Det finns också en lång tid för fullständig torkning av vissa föreningar och en ökning av reparationstiden. Ytorna som ska limmas måste förberedas noggrant med avfettning och tvätt av arbetsytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

På den moderna marknaden presenteras smältlim för metall i ett brett sortiment. Modellerna skiljer sig åt i sammansättning, syfte, maximal driftstemperatur och kostnad. Det finns både universella föreningar som används för att arbeta på alla metallytor och högspecialiserade produkter.

Det mest populära och vanliga är flera limmärken

" K-300-61 " - ett trekomponentmedel bestående av ett organosilikonepoxiharts, ett aminfyllmedel och en härdare. Materialet appliceras i flera lager på en yta som förvärms till 50 grader. Förbrukningen för bildandet av ett lager är cirka 250 gram per kvadrat. m. Perioden med fullständig torkning beror direkt på temperaturindikatorerna för basen och varierar från 4 till 24 timmar. Tillverkad i burkar med en kapacitet på 1, 7 liter.

Bild
Bild

" VS-10T " - lim bestående av speciella hartser med tillsats av organiska lösningsmedel. Produktens sammansättning innehåller tillsatser av kinolja och urotropin, som gör att kompositionen klarar en temperatur på 200 grader i 200 timmar och 300 grader i 5 timmar. Limmet har goda flödesegenskaper, vilket gör att det kan appliceras vid låga tryck. Efter montering på en tidigare beredd yta lämnas kompositionen i en timme, under vilken lösningsmedlet avdunstar helt. Därefter placeras de delar som ska limmas under en press med ett inställd tryck på 5 kg / kvm. m. och ställ in i två timmar i en ugn med en temperatur på 180 grader. Sedan tas strukturen ut och får svalna naturligt. Driften är möjlig 12 timmar efter limning. Priset på 300 gram av kompositionen är 1920 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • " VK-20 " - polyuretanlim, som har en speciell katalysator i sin sammansättning, vilket gör att det kan motstå korta termiska effekter upp till 1000 grader. Limmet kan användas hemma utan att förvärma ytan. Men i detta fall kan tiden för fullständig torkning vara 5 dagar. Uppvärmning av basen till 80 grader hjälper till att påskynda processen avsevärt. Materialet bildar en vattentät söm och gör att du kan göra ytan fast och tät. Brukstiden för en nyberedd blandning är 7 timmar.
  • Maple-812 - en hushålls- eller halvprofessionell förening som på ett tillförlitligt sätt ansluter metall till plast och keramiska underlag. Nackdelen med modellen är bräckligheten hos den formade sömmen, vilket gör det möjligt att använda den på ytor som inte utsätts för deformation under drift. Härdningsperioden för skiktet vid rumstemperatur är 2 timmar, och den slutliga limningen och torkningen av lösningen när basen värms till 80 grader är 1 timme. Materialet får inte utsättas för öppen låga. Kostnaden för ett paket på 250 g är 1644 rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

När du väljer ett lim är det nödvändigt att vara uppmärksam på kompatibiliteten hos denna komposition med metallen som ska limas. Styrkan hos det lager som bildas bör inte vara mindre än själva metallens hållfasthet. Tillsammans med den maximala temperaturen vid vilken en viss komposition kan användas bör även den lägre tillåtna termdefinitionen beaktas. Detta förhindrar risken för sprickbildning och deformation av sömmen vid förhållanden med negativa temperaturer.

Använd universella formuleringar med försiktighet. Det är bättre att välja specialprodukter, med hänsyn till de material som kommer att hålla ihop, till exempel "metall + metall" eller "metall + plast".

Bild
Bild

När du väljer limets frigöringsform måste du ta hänsyn till applikationsplatsen och typen av arbete. Vid limning av mikrosprickor är det mer bekvämt att använda en flytande konsistens, och plastpinnar är oumbärliga om det inte är möjligt att knåda epoxihartser och härdare. De mest praktiska att använda är färdiga halvvätskeblandningar som inte kräver oberoende beredning och är helt klara för användning. Du bör inte köpa lim för framtida bruk: hållbarheten för många formuleringar överstiger inte ett år.

Man bör komma ihåg att även det starkaste metalllimet inte matchar vidhäftningsstyrkan hos traditionella svetsytor . Om strukturen utsätts för regelbunden dynamisk spänning äventyras stötfogens integritet. I sådana fall är det bättre att använda svetsning eller mekaniska fästelement. Om den limmade delen kommer att användas hemma behöver du inte köpa dyra produkter med en hög termisk tröskel som används inom flyg- och bilindustrin. I det här fallet kan du klara dig med en budgetsammansättning med en övre term på 120 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Värmebeständigt metalllim är ett lättanvänt verktyg som låter dig självständigt utföra reparationer av hög kvalitet på metallkonstruktioner som används vid höga temperaturer.

Rekommenderad: