Sidengips (57 Foton): Dekorativ Blandning Med Effekten Av Vått Siden, Texturerade Alternativ För Silketryck I Interiören

Innehållsförteckning:

Video: Sidengips (57 Foton): Dekorativ Blandning Med Effekten Av Vått Siden, Texturerade Alternativ För Silketryck I Interiören

Video: Sidengips (57 Foton): Dekorativ Blandning Med Effekten Av Vått Siden, Texturerade Alternativ För Silketryck I Interiören
Video: Musikbildspel med Animoto 2024, Maj
Sidengips (57 Foton): Dekorativ Blandning Med Effekten Av Vått Siden, Texturerade Alternativ För Silketryck I Interiören
Sidengips (57 Foton): Dekorativ Blandning Med Effekten Av Vått Siden, Texturerade Alternativ För Silketryck I Interiören
Anonim

Användningen av dekorativt gips i ytbehandling har blivit ett vanligt sätt att dekorera väggar och tak. Vad det är, vilka egenskaper hos detta material, hur man dekorerar utrymmet med det, kommer vi att överväga i artikeln.

Särdrag

Dekorativ gips eller sideneffektbeläggning är ett ytbehandlingsmaterial med en tjock konsistens, som används för att dekorera väggar och tak i ett rum. Detta överdrag likställs ofta med flytande silkesbaserade tapeter. I själva verket är det två olika efterbehandlingsmaterial, som huvudsakligen skiljer sig åt i sammansättning. Det finns inget siden i dekorativt sidengips, det är visuellt snyggare och mer enhetligt, har ingen grovhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En egenskap hos detta material i jämförelse med flytande tapeter är texturens unika karaktär . Utåt ser siden gips mer presentabel ut, därför kostar det mer än flytande tapeter. Det är mer hållbart och tätare i konsistens, lämpligt för inredning av lokaler. Vanligtvis appliceras kompositionen på basen vid en temperatur av +5 till +35 grader. Det kallas ibland dekorativ pärlemor färg för interiör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det skiljer sig också genom att det är svårare att applicera det än flytande tapeter. Detta komplicerar också korrigeringen av skadade områden som behöver bytas ut. Det är nästan omöjligt att göra detta obemärkt. Fördelen med denna finish är möjligheten att lägga till olika glitter till efterbehandlingsmassan. Konsistensen är också annorlunda i utseende: den ser solid ut, medan flytande tapeter vid noggrann undersökning består av individuella granulat.

Bild
Bild

En annan egenskap hos applikationen är skikttjockleken . Om för flytande tapeter, som appliceras i ett lager, är det 4-7 mm, i detta fall är den totala tjockleken upp till 3 mm, medan för önskad effekt utförs applikationen i två lager. Skillnaden mellan varje typ av sidengips ligger i metoderna för att bilda det andra lagret. För ett sådant material spelar till och med verktyget som mönstret bildas roll. Utåt kan det likna sprickor, överflöden, skrynkliga textilier. Ritningar som är mycket mer estetiskt tilltalande än de som ritats med flytande tapeter ser särskilt vackra ut på en sådan grund.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material ger en sömlös applikationsteknik, som liknar metoden för att möta flytande tapeter. På grund av några av de fyllmedel som ingår i kompositionen kan ytmönstret se genomskinligt ut. Sidengips är ett slags flytande siden som sprids på förberedda väggytor. Denna beläggning har en behaglig glans och prägling som kommer att se annorlunda ut från olika vinklar. Sådant material är inte billigt, men dess effekt kan inte jämföras med vanlig gips eller flytande tapeter.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Efterbehandlingsmaterialet är unikt och har många fördelar:

  • Sidengips kan användas för att dekorera väggar och tak i alla typer av rum. Det ser vackert ut i korridoren, korridoren, relevant i sovrummet, vardagsrummet, arbetsrummet, barn- och hemmabiblioteket.
  • Effekten av den färdiga ytan ser bättre ut än någon typ av tapeter och andra efterbehandlingsmaterial. Utseendet på den färdiga beklädnaden skapar en elegant bakgrund för inredningen.
  • Detta material är en miljövänlig råvara. Det finns inga skadliga komponenter i kompositionen, därför kommer hälsofarliga toxiner inte att släppas ut från ytan under drift.
  • Bland komponenterna i dekorativt gips finns antimikrobiella tillsatser, tack vare vilka svamp eller mögel inte kommer att börja på väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Denna beläggning är antistatisk. Det elektrifieras inte, under drift kommer damm inte attraheras av det, så ytan kommer att se snygg ut.
  • På grund av mjukningsmedel kommer klädseln att motstå lätt deformation av själva väggarna. Om en liten spricka kan bildas på basen kommer fodret inte att riva utan sträckas utan att bryta ytans soliditet.
  • Dekorativt sidengips har god ljudisoleringsprestanda. Det kommer att minska nivån av irriterande ljud som ofta kommer från angränsande lägenheter.
  • Detta efterbehandlingsmaterial har värmeisoleringsegenskaper, vilket gör att rummet där väggarna kommer att dekoreras med detta material blir varmare. Samtidigt är materialets struktur kapabel av luftgenomsläpplighet.
  • På grund av ett brett spektrum av nyanser tillåter materialet ytbehandling i form av enfärgad duk eller ett mönster enligt en individuell skiss, som bildas efter applicering av baslacken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna komposition torkar vanligtvis inom 24 timmar, även om vissa sorter kan torka upp till 4 dagar. Den säljs i pulverform och i små plasthinkar. Förbrukningen är cirka 150-300 g per 1 kvm. m, det beror på tjockleken på det applicerade lagret och typen av verktyg för att fördela massan över basens yta.

Dessutom är en sådan komposition praktisk och hållbar . Med korrekt förberedelse av basen och implementering av applikationstekniken kommer den att fungera som inredning i upp till 10-15 år. För att förlänga hållbarheten måste beläggningen emellertid behandlas med ytterligare föreningar.

Bild
Bild

Förutom denna nyans har dekorativt sidengips flera fler nackdelar:

  • Kostnaden för denna finish är ganska hög; inte alla köpare kan köpa den för att dekorera innerväggar. I genomsnitt kostar en kvadratmeter efterbehandling från 600 till 950 rubel.
  • Produkten absorberar olika lukter, vilket är särskilt dåligt om du röker eller lagar mat inomhus.
  • För att lägga till textur måste du applicera materialet på basen två gånger.
  • Ytan för en sådan finish måste förberedas så noggrant som möjligt, annars kommer utseendet på beklädnaden inte att se vackert ut.
  • Ytbehandlingstekniken med denna komposition är mer noggrann än tapetsering, så en dag kanske inte räcker för att slutföra en högkvalitativ beläggning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att anlita en specialist utifrån för att utföra detta mötesarbete kommer att kosta mycket. Detta kommer att vara särskilt märkbart om det är planerat att lägga en ritning med detta material. Nackdelen med vissa sorter är behovet av erfarenhet av att utföra en sådan finish, annars fungerar det inte för att uppnå en siden och sammetslen effekt.

Vyer

Dekorativt gips av silke beroende på appliceringseffekten kan vara av tre typer: vått, skrynkligt och slätt (flytande) siden. Dessutom finns det andra typer av silketryck.

De mest intressanta är:

  • under en sten;
  • med imitation av åldrat trä;
  • med marmorflis;
  • texturerat venetianskt;
  • regn;
  • trasig sten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetoderna för varje typ är olika:

  • För krossat siden, efter huvudskiktet, appliceras ett tunt lager flytande siden i kaotiska rörelser i olika riktningar. Du kan använda en svamp. Efter 20 minuter slätas ytan ut med en plastspatel.
  • För ytan "under vått siden", efter att basskiktet applicerats med en venetiansk murslev, applicera en andra, efter 15-20 minuter med cirkulära rörelser med en rulle i olika riktningar, vilket gör fläckarna olika på grund av appliceringsamplituden.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den klassiska appliceringsmetoden liknar den föregående, men vid applicering av det andra lagret med en venetiansk murslev glättas ytan med en lätt lättnad. Rörelser ska vara vågiga och långa.
  • För konstruktionsritningen är rörelseriktningen, deras tryck avgörande: verktyget ska inte fastna i väggen.
  • Ritningen "regn" appliceras i en vinkel: en speciell sparkel pressas mot ytan och rivs sedan av, varefter lättnaden lättas ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Texturerat gips med en silkeffekt låter dig skapa färgbilder som skiljer sig från flytande tapeter: en sådan applikation av ett mönster liknar en våtmålning. Detta är inte en utsmetning av tomrum, utan bildandet av ett mönster med en färgad pasta. Om du behöver göra ett monokromatiskt överdrag med ett mönster kan du inledningsvis försöka göra det på en plats som senare kommer att täckas av möbler.

Texturer och komposition

Konsistensen av sidengips beror på typ av applikation, kompositionens densitet och ytterligare inneslutningar, samt konsistensen. I vissa fall är den relativt slät, i andra är den flätig. Ytets släthet beror på de fina fibrerna. Dessutom innehåller kompositionen färgämnen och metalliserade pigment. Glansens effekt överförs genom att mikropartiklar av pärlemor ingår i blandningen av polymerlösning, på grund av vilken beläggningen verkar voluminös. Detta material är tillverkat på grundval av stickade akrylpolymerer och polyestertrådar med tillsats av kvartsflis, som flytande tapeter inte har. De viktigaste beståndsdelarna är bomulls- eller cellulosafibrer. På grund av mjukgörare ökar livslängden för sidengips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Färgintervallet av nyanser av pärlstavsgips är varierat. I paletten finns det många färger, förutom de grundläggande vita, "silver" och standardfärgerna (mjölkiga, beige, persika, marmor, grå och silverblå, blekt-rosa), innehåller den många toner som kan användas för att dekorera vilken inredning som helst. Den neutrala gruppen inkluderar dämpade gråtoner med en blandning av färgade pigment. Raden av känsliga nyanser inkluderar: mint, naken, oliv, karamell, kaffe med mjölk, lila, turkosa toner. Av de mättade färgerna lockar smaragd, vinröd, orange och deras nyanser, aqua, terrakotta, blått, sand, grönt, kaffe, tegelfärger uppmärksamhet.

Bild
Bild

Användning i interiören

Detta dekorativa material kan användas på många sätt. Silketryck är lämpligt för att dekorera ytan på väggar, tak och arkitektoniska funktioner i ett rum. Dekorationen av hela väggområdet är den traditionella tillämpningen av denna dekoration. Accentueringen av en viss del av väggen med sådant material ser mycket mer intressant ut. Till exempel kan du kombinera sidengips för att markera området vid sängens huvud i sovrummet och klistra in resten av ytorna med silkescreent tapeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fogarnas inriktning kan maskeras med en gjutning . Användningen av sidengips i form av en panel ser särskilt intressant ut. Så dekorationen kommer inte att träffa fickan och du kan använda den för att skapa unika målningar genom att dekorera dem med en baguette eller taksockel. Om ekonomin tillåter kan du ordna en accent med en övergång till taket. Detta kommer att ge nyheten till interiören och låta dig accentuera det önskade funktionella området.

Användningen av en sådan finish i köket är oönskad. Men i vardagsrummet, korridoren, kommer sådan väggdekor att se fördelaktig ut. Det är långt ifrån att förstå klassikerna, därför kommer det att vara en höjdpunkt i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avsatsens sidgips kommer att se intressant ut. Till exempel kan den användas för att dekorera en vägg nära gästområdet eller för att zonera utrymmet i karnappfönstret om det finns ett burspråk i rummet.

Tips för ansökan

Materialets tillämpning är omöjlig utan förberedande väggar. För att få beläggningen att se vacker och presentabel ut är det värt att notera några tekniker av erfarna hantverkare. Beklädnadsprocessen inkluderar utjämning av basen, grundning av ytan och applicering av föreningen.

Bild
Bild

Matlagning av ytan

  • Om basen tidigare var täckt med kalkning med en inhomogen struktur och sandkorn, slipa dem: de kan orsaka en beläggning av dålig kvalitet.
  • Om det finns fettiga fläckar, gammal färg eller kalkning, ta bort dem helt och gå sedan över ytan med en fuktig trasa för att ta bort damm från kalkningen.
  • Ta bort alla stötar från ytan, täck gropar och sprickor så att gipsskiktet är jämnt.
  • Låt dammet lägga sig en stund innan du applicerar primern och torka sedan av golvet.
Bild
Bild

Primer

  • Förbered en byggrulle och en platt borste för att påskynda bearbetningen av underlaget.
  • Använd en djup penetrationsprimer i ditt arbete, med hänsyn till bastypen (för betong, trä, gips), dessa förberedelser för varje yta är olika.
  • Ta en komposition med en penetrerande kraft på upp till 1 cm, det kommer att stärka väggarna och jämna ut deras struktur.
  • Köp en komposition med kvartsflis: det kommer att skapa ett grovt kristallgitter på ytan, på grund av vilket det dekorativa gipset kommer att hålla längre.
  • Behandla ytan två gånger med intervall som är nödvändiga för att torka varje lager.
  • Köp en vit primer, den är relevant inte bara för mörka ytor: på grund av den primära vita nyansen utesluts snedvridning av färgen på vått siden som appliceras på basen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling

  • Observera: detta material appliceras inte i ett lager, som flytande tapeter. Du kan inte få en sådan silkeslen yta.
  • Tjockleken på det första lagret bör inte överstiga 2 mm.
  • Applicera massan i små portioner, men optimalt snabbt, jämna ut tjockleken på områdena emellan.
  • Strokes kan göras i olika riktningar: detta kommer att lägga till personlighet i finishen (så här skapar de utskrifter i form av lockar och blad, samt ett radiellt mönster).
Bild
Bild
  • För att ge strukturen av vått siden är det värt att applicera det första lagret av kompositionen med en maximal tjocklek på 1 mm.
  • När du avslutar ytan med ett andra lager kan du använda speciella texturerade rullar: de hjälper till att ge den sömlösa beklädnaden alla mönster och strukturer (upp till imitation av textilveck) som kommer att spela i solen.
  • Om du behöver göra ett kontrastmönster på den färdiga duken efter torkning, bör du köpa en speciell rulle med ett mönster och, efter att ha doppat den i materialet i önskad färg, rulla den över ytan i riktningen uppifrån och ner.
Bild
Bild

Kompositionen säljs i form av en färdig massa och en blandning för utspädning . Den första sorten behöver inte justeras förutom fallet om det är nödvändigt att tillsätta pärlemor eller pigment till kompositionen. Den andra kategorin tillhandahåller utspädning med vatten vid rumstemperatur i de proportioner som anges på förpackningen. En viktig nyans i processen för att avsluta arbetet är det faktum att vid oberoende förändring av blandningens färg är det nödvändigt att knåda allt material på en gång. Annars kan finishen se ut som fläckar som skiljer sig åt i intensiteten i skuggan.

Recensioner

Dekorativt sidengips har många positiva recensioner på nätet. De som använde det för att dekorera interiören i sitt hem, notera: vått siden är ett vackert och ovanligt sätt att dekorera väggarna i olika rum. Samtidigt ser en sådan inredning av ytor väldigt snygg ut, vilket betonar ägarnas välbefinnande och deras känsliga smak. Recensioner av sidengips är mestadels entusiastiska: beläggningen ser lyxig, vacker ut som på målningarna. Den enda nackdelen, enligt konsumenterna, är behovet av att hitta en bra mästare som kommer att utföra beklädnaden felfritt, eftersom finishen är svår att applicera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsexempel

För att förstå skillnaden mellan vått siden och vanliga gips- och flytande tapeter och för att uppskatta dess betydelse för inredning är det värt att hänvisa till exemplen i fotogalleriet. Om så önskas kan sådant gips användas för att dekorera interiören i en klassisk, modern, etnisk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ett exempel på att använda konstmålning på siden av gips på en väggavsats.
  • Att framhäva en nisch med en bild ser vacker och ovanlig ut.
  • Mottagande av en visuell ökning av utrymmet i gästområdet med hjälp av en monokromatisk beläggning med effekten av "vått siden".
  • Utformningen av avsatsen med den venetianska gipsmetoden förmedlar en speciell beläggningseffekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ett exempel på utformningen av väggen i vardagsrummets gästutrymme med effekten av en åldrad yta och en central bild.
  • Att accentuera sovområdet fyller utrymmet med en speciell atmosfär som främjar avkoppling.
  • Ett exempel på att kombinera ytbehandling av två texturer: sidengips passar bra med dekorativa tegelplattor.
  • Den halvantika ytan med sprickor och en silkeslen glans ser ovanlig ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ett exempel på att göra en bild med hjälpverktyg och färg i flera färger gör det möjligt att förstå skillnaden mellan mönstren för flytande tapeter.
  • Användningen av mjuk teknik gör att du kan skapa en textileffekt på väggarna, vilket visuellt gör vardagsrummet mysigare.
  • En original teknik för att dekorera ytan med ett sidenmönster. På grund av den pärlglansiga glansen verkar mönstret omfattande.
  • Att applicera ett volymetriskt mönster över en silkesyta ser ovanligt ut.

Rekommenderad: