Träskruvborre: Vad är Det? Utformningen Av Spiralborrmaskinen Lewis, Principen För Dess Funktion Och Funktioner

Innehållsförteckning:

Träskruvborre: Vad är Det? Utformningen Av Spiralborrmaskinen Lewis, Principen För Dess Funktion Och Funktioner
Träskruvborre: Vad är Det? Utformningen Av Spiralborrmaskinen Lewis, Principen För Dess Funktion Och Funktioner
Anonim

En mängd olika borrar används för att skapa hål i träet. De varierar i storlek, användning och andra faktorer. Vi kommer att överväga skärverktyg (skruv), och i synnerhet Lewis -borren.

Bild
Bild

Vad det är?

Skruvskärverktyg har ett andra namn - "skruvborrar för trä", på grund av att skärdelen liknar en skruv, och detta gör det möjligt att effektivt avlägsna flis och avfall under borrning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna grupp verktyg är ganska efterfrågad på grund av dess många positiva egenskaper

  1. Smidig ökning av arbetsbelastningen i enlighet med fördjupningen av borren i träet.
  2. Borrlängder kan vara upp till 600 millimeter, men den vanligaste och mest sålda verktygslådan är 450 millimeter. Om du behöver en längre borr för trä, så är det här alternativet precis vad du behöver. Med dessa verktyg kan du borra hål även i ganska tjockt trä, samtidigt som prestandaparametrarna uppfyller de högsta standarderna.
  3. Hålets inre yta är på en hög nivå. Grader som uppstår under borrningen skärs av utan rester med hjälp av sidoskäret och dras omedelbart tillbaka av skruvgeneratrisen på skärsårets arbetssida utåt, vilket också förhindrar att skärverktyget överhettas och ökar livslängden.
  4. Uppsättningen av alla storlekar är mycket omfattande och sträcker sig från 3 till 52 millimeter i startkörningen, detta är tillräckligt för att utföra huvuddelen av arbetet. För att säkerställa bästa prestanda bör varvtalet övervakas. På samma sätt beror denna indikator på typen av trä som bearbetas (det bör finnas en kort guide med viktiga prestandaegenskaper på produktlådan).
  5. Det 6-sidiga skaftet gör det möjligt att säkert hålla borren i de allra flesta chuckar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna grupp inkluderar också Lewis-borren, som har en ormlik konfiguration, 10-60 mm i diameter . Skruvverktygets huvudsakliga konstruktionselement är en kraftfull skruv (spiral) som omger huvudstången.

För att kasta in borren i materialet som bearbetas vid den önskade punkten är dess arbetsområde utrustat med en avsmalnande gängad punkt . Eftersom spiralens yttre yta är polerad till en spegelbild är hålets inre yta också helt plan. En annan karakteristisk egenskap hos strukturen hos denna verktygssats är en liten lutning av spåret genom vilket avfall och flis avlägsnas från borrområdet.

Lewis -borren har en gaffel med stor diameter . Om du behöver göra hål med stor diameter måste du ta ett ansvarsfullt tillvägagångssätt för valet av utrustning, samtidigt som skärverktyget kommer att användas. I sådana situationer bör enheter med låga hastigheter användas, och inte en vanlig elektrisk borrmaskin, som inte är specialiserad för att fungera med verktyg med stor diameter.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Borrprocessen börjar med att en konformad spets pressas in i materialet (trä), som, när det roteras, tränger in i djupet. Efter det vilar basen, arbetsdelen av skärverktygssatsen på den. Till skillnad från träborrar av andra utföranden har de verktyg som diskuteras för närvarande endast ett fungerande spiralformat spår, och sedan utförs borrning med en spiralformad skärdel . Ökningen av hela skärningsspårets längd gynnar en minskning av den totala effekten på borrens mittaxel, men ökar risken för att skärverktyget "rör sig bort" från mitten och fastnar.

Bild
Bild

För att eliminera det första problemet kan skruvborrningen praktiseras som en brytare, och grovskärningen, förutom särskilt djupa kanaler, kan utföras med en vanlig borrmaskin. Som praktiken har visat är direkt skapande av hål med en Lewis-borr rationellt för diametrar som inte är mer än 15-30 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

I andra situationer används pennborrar, och vridborrar används uteslutande på efterbehandlingspasset, när det är nödvändigt för att förbättra hålväggarnas jämnhet.

Det andra problemet är löst på detta sätt:

  • det är att föredra att sätta Lewis -skärverktyget på elektriska borrar med låga varv med hög effekt;
  • Sådana vridborrar är opraktiska att använda för att borra hål i hårda träslag, eftersom avfallet som släpps ut under denna process orsakar igensättning med flisar i ett tillräckligt långt spiralformat spår.

Som regel väljs antalet varv baserat på skärverktygets diameter till diametern på hålet som ska skapas. Med andra ord, om verktygets diameter ökar, minskar antalet varv och vice versa. När du använder ett sådant skärverktyg spelar materialets fuktnivå ingen roll.

Bild
Bild

Funktioner i drift

Lewis -borren ingår i den grundläggande verktygssatsen för professionella snickare. Med sin låga vikt, belastar den inte borrens elektriska motor kraftigt och gör det möjligt att producera genomgående och blinda hål i otillgängliga områden: i balkens hörn, fixeringspunkter för överlappande träelement och andra.

Med hjälp av skruv, eller skruv, skärverktyg, borras materialet längs och över dess träfibrer utan tryck . Längd och diameter är beroende av varandra. Så till exempel har det minsta skärverktyget i linjen, med en diameter på 10 millimeter, en längd på 400 millimeter. Skruvborren, som har en diameter på 50 millimeter, når 1100 millimeter i längd. En egenskap hos skruvborren är dess enkelgänga, som ger skärverktyget möjlighet att dras in i urtaget utan synlig yttre påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att arbeta med Lewis -borrar, som redan har viss erfarenhet, eftersom denna struktur i verktygssatsen är ovanligt mottaglig för rotationsmoment som belastar verktygssatsen kraftigt.

Man bör komma ihåg att skärverktyget måste användas med försiktighet för att undvika att det böjs under arbetet.

Rekommenderad: