Skruvuttag (33 Bilder): Vi Väljer Bilmonteringsställ, Teleskopisk Och Kabel, Industriell Med Eldrift Och Andra Typer, Driftsprincip Och Enhet

Innehållsförteckning:

Video: Skruvuttag (33 Bilder): Vi Väljer Bilmonteringsställ, Teleskopisk Och Kabel, Industriell Med Eldrift Och Andra Typer, Driftsprincip Och Enhet

Video: Skruvuttag (33 Bilder): Vi Väljer Bilmonteringsställ, Teleskopisk Och Kabel, Industriell Med Eldrift Och Andra Typer, Driftsprincip Och Enhet
Video: Chloe pantar burkar & köper POOPSIE slime surprise! 2024, Maj
Skruvuttag (33 Bilder): Vi Väljer Bilmonteringsställ, Teleskopisk Och Kabel, Industriell Med Eldrift Och Andra Typer, Driftsprincip Och Enhet
Skruvuttag (33 Bilder): Vi Väljer Bilmonteringsställ, Teleskopisk Och Kabel, Industriell Med Eldrift Och Andra Typer, Driftsprincip Och Enhet
Anonim

En skruvjack är ett av de viktigaste verktygen som även en nybörjare måste ha i satsen. Med hjälp av en domkraft kan du snabbt och effektivt byta hjul, enkelt höja bilen för ytterligare underhåll. Verktyget är kompakt och inte särskilt tungt, vilket minskar kostnaden. Det finns många modeller på marknaden idag, varje bilist kommer att kunna välja något som är mest lämpligt för sig själv, eller så kan du montera den nödvändiga kopian med dina egna händer.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Skruvjacket är en billyft som är avsedd främst för personbilar. Den är kompakt, stabil och har ett antal funktioner:

  • konstruktionen ger ett plan som, när det lyfts, gör lasten stabil och minskar risken för olyckor vid reparationer;
  • domkraften kan vara mycket längre än minimiperioden, beroende på den rekommenderade lastnivån;
  • verktyget är motståndskraftigt mot negativ miljöpåverkan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jackens design är enkel, dess huvudsakliga syfte är att lyfta och fixera lasten i ett läge på en strikt definierad höjd . Verktyget fungerar utifrån elementära fysikaliska lagar, vridmomentet skapar en translationell rörelse som gör att du kan lyfta och fixa lasten. Huvuddelarna i konstruktionen är: mutter, skruv och växellåda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Verktyget måste smörjas regelbundet och mekanismens tillstånd måste övervakas. Detta gäller särskilt modeller med en mutter och växellåda. Om lasten överskrids eller om det inte finns någon smörjning, går domkraften snabbt sönder.

Det finns också en hydraulisk domkraft med sina egna egenskaper: den är mer tillförlitlig på grund av närvaron av en mekanisk broms i konstruktionen … Växellådan överför vridmoment till muttern och lyfter därigenom. Och vid rätt tidpunkt, när den maximala höjdnivån uppnås, utlöses bromsmekanismen och bilens position fastställs.

Bild
Bild

En moderniserad manuell domkraft har också dykt upp på marknaden, vars design ger närvaro av speciella lyftvalsar. Detta gör strukturen mer tillförlitlig eftersom friktionskraften reduceras. Som ett resultat håller verktyget mycket längre och mer effektivt än sina motsvarigheter.

Bild
Bild

Vad är dem?

Det finns olika typer av skruvuttag med snäckväxel, men huvudverktyget för varje verktyg förblir detsamma - att lyfta och fixera lasten i en viss position under reparationen. Närvaron av en skruv hjälper till att lyfta bilen utan ytterligare enheter i form av rep eller kedjor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast, under förhållandena på ryska vägar, används en vertikal spak-skruvjack. Fordonets vikt kan vara upp till ett ton.

Spakar och en skruv är de viktigaste i designen . Vinkeln mellan spakarna ändras med ett speciellt handtag. Sådana verktyg är små, har en liten höjd och ett arbetsslag. Strukturen är stel, stödet är brett. Deras plus ligger i enkelheten och mångsidigheten vid reparationsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kuggstång

Denna typ av långslagskonstruktion kan ha flera skruvar, vilket ökar lyftkapaciteten. Dessutom har mekanismen en stel kropp och gänga, den ena skruven skruvas fast i den andra, vilket garanterar en viss lyfthöjd . Den enda nackdelen med sådana konstruktioner är deras vikt och låga lyfthöjd (med en skruv).

Bild
Bild

Teleskopisk

Den typ av uttag som fungerar på grund av närvaron av en cylinder och en svängpunkt, vilket garanterar fixering av lasten i en given position. Ibland tillhandahålls i sådana modeller en distansmekanism, vilket ökar prestandan . I cylindern upptar en speciell kolv en nyckelplats, som ger en anslutning till resten av mekanismen. Om konstruktionen är hydraulisk, tillhandahålls också närvaron av en pump med vätska. Skillnaden i vätskenivå är det som ger arbetet effektivitet.

I detta fall utför kolven pumpens funktion med hjälp av ventiler . En av dem ligger nära cylindern och förhindrar att olja tränger in i mekanismens nyckeldelar. Vätskans position i behållaren bibehålls under tryck. Trycket när lasten sänks minskar jämnt och arbetsvätskan återgår till behållaren under drift.

Bild
Bild

Kabel

Myten om att uttag endast används för att byta hjul har länge upphört att hålla koll. På vägen används verktyget just för detta, men detta är långt ifrån det enda syftet . Allt beror på typen av verktyg och designfunktioner.

Kabeluttaget är utformat för att lyfta trummor . Den används som en avbetalningsenhet vid kabelupprullning och -läggning. Med den är det mycket lättare att spola tillbaka eller spola tillbaka kabeln helt.

Bild
Bild

Jackaxeln trädes genom trummans centrala hål och är fixerad mellan bussningarna och kottarna . Strukturen får dessutom skydd i form av ramar och först efter det är det arbetets tur för lyftmekanismen. Lyft i konventionella modeller kan utföras upp till 100 mm. Utformningen av kabeluttag kan vara skruv, spak eller hydraulisk. Allt beror på vilken typ av verktyg användaren behöver för att arbeta.

Bild
Bild

Industriell

Industriella knektar är lyftanordningar av en helt annan klass, utformade för professionellt underhåll av ett stort antal fordon. Deras design kan vara med spärr eller skruvar, men det viktigaste som utmärker dem är deras höga tekniska egenskaper.

Till exempel, industriella mekaniska domkraftar har en lyftkapacitet på mer än 20 ton . Och prestandan för hydrauliska modeller av samma linje kan nå upp till 200 ton. Allt detta kombineras med styrka och en fast lyfthöjd. Det är klart att det här alternativet inte är lämpligt för en hemverkstad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är industriella uttag som används i många servicecenter för att säkerställa arbete med en mängd olika profiler.

Med eldrift

Trots deras namn är sådana uttag ganska kapabla till autonom drift; de behöver inte ständigt vara anslutna till uttaget. Det inbyggda elsystemet fungerar också, domkraften fungerar även om motorn är ur funktion. Arbetsalgoritmen är ganska enkel:

  • enheten ansluter till nätverket;
  • önskad höjd skapas med fjärrkontrollen;
  • domkraften lyfter lasten på egen hand.
Bild
Bild

Kostnaden för en sådan enhet kommer att vara något högre än för andra modeller. Andra egenskaper förblir desamma, men särskild uppmärksamhet bör ägnas stabilitet, detta påverkar belastningsbalansen.

Övrig

Om vi pratar om andra typer av verktyg, då är en mini-plastjack mer lämplig för egenproduktion, detta är det alternativ som slutförs idag för de flesta ryska bilar. Vanligtvis klassificeras dessa enheter som rackuttag och har en enkel gängad skruvkonstruktion . Det finns två skruvar i konstruktionen. Det är med deras hjälp som bilen lyfts, och sedan fixeras lasten säkert. Lätt att använda en sådan design är individuell för alla, många förare tycker att det är lättare och mer vana att använda hydrauliska modeller. Men den mekaniska modellen är lättare att transportera.

Bild
Bild

Modellbetyg

När du köper en jack för en bil bör du inte bara överväga de bästa modellerna och recensionerna, utan också de viktigaste parametrarna. På den moderna marknaden finns exemplar med en bärighet på 2-3 ton och upp till 16-20 ton . Mer kraftfulla modeller har också en högre hastighet. Till exempel kan du köpa en domkraft med en lyftkapacitet på 50 till 100 ton inklusive. Sådana verktyg har ett smalare användningsområde, men de är mer motståndskraftiga mot negativa yttre påverkan under hela deras livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika uttag har en annan design, den gängade jacken kommer att skilja sig åt i tråden i nyckelnoderna, och i utformningen av den rombiska kontakten kommer det att finnas flera spakar anslutna med gångjärn. Gångjärnen är fästa på ett stöd eller en plattform som fungerar som bas för hela mekanismen . Utåt sett påminner allt detta mycket om en rombe, därför fick instrumentet sitt namn.

Bild
Bild

Förutom de viktigaste egenskaperna bör du vara uppmärksam på verktygets märke och dimensioner. Bland de kända modellerna med en minsta bärighet kommer vi att överväga ett antal produkter.

" Zubr 43040-1 " - lämplig för monokromatisk last. Lyfthöjden är 383 millimeter, vilket är tillräckligt för de flesta personbilar.

Bild
Bild

STVOL SDR2370 lyfter redan 2 ton, men maxhöjden är 13 cm mindre än den förra modellen. Små bilar i medelklassen kan enkelt få service med det här verktyget.

Bild
Bild

Inforce T10202 har också en lyftkapacitet på 2 ton, men lyfthöjden är 395 mm.

Bild
Bild

Utbudet av modeller är extremt brett, men det här är bara några exempel på överkomliga priser.

Valbara kriterier

Beroende på de avsedda målen ändras också kriterierna för att välja uttag för bilar. En nybörjare måste omedelbart bestämma om en manuell jack eller en elektrisk jack behövs för arbete. I båda fallen beaktas fordonets vikt och lastnivån som enheten måste tåla under drift.

Bild
Bild

Viktig! Noggrannheten i beräkningen av en domkraft för en släpvagn eller en bil som helhet avgör den förväntade effektnivån, arbetsslaget och den maximala höjd till vilken lasten kommer att behöva lyftas. Mycket beror på typen av jackkonstruktion. Till exempel, vid användning av hydraulik, beaktas motoreffekten och belastningsnivån på domkraftshandtaget.

Dessutom finns det ett antal grundläggande egenskaper som du bör vara uppmärksam på när du köper en domkraft

  1. Lastkapacitet - en parameter som beaktas beroende på märket på användarens bil. För universellt bruk i detta fall är regeln "ju mer desto bättre."
  2. Lyfthöjd - liknande det första fallet. Men här är det viktigt att ta hänsyn till bilens designfunktioner, eftersom dess botten kan utrustas med spår och celler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den elektromekaniska jacken, som kombinerar fördelarna med flera modeller, är särskilt populär på marknaden . Ibland kommer ett sådant verktyg eller dess enkla mekaniska motsvarighet med maskinen. Vid köp bör särskild uppmärksamhet ägnas åt dokumentation, effekt- och viktindikatorer. Detta hjälper dig att välja rätt lyftverktyg.

Bild
Bild

Hur man använder?

Hur man "jackar" rätt är en av de första frågorna som nybörjare bilister alltid ställer. Problem med hjulet kan komma över alla vid de mest oväntade ögonblicken, så det är värt att räkna ut algoritmen för huvudåtgärderna i förväg.

Domkraften är ett verktyg inte bara för att lyfta ett timmerhus, utan också för att helt byta hjul . Men innan du byter ut dem är det absolut nödvändigt att lossa bilen, annars kan det leda till övervikt och skada på verktyget. Maskinen måste stoppas på en plan yta och hjulen måste blockeras. Vid reparation av framhjulen måste bakhjulen vara låsta och vice versa.

Bild
Bild

Installera domkraften noggrant. Vanligtvis är platserna för "anslutning" markerade med en stämpel, så det är svårt att göra ett misstag här . Sidokuddarna tas bort i förväg. Det är endast möjligt att arbeta med domkraften i ett strikt vertikalt läge i förhållande till stödpunkten. Maskinen måste lyftas jämnt, utan onödiga ryck. Blockera sedan och se till att fordonet sitter ordentligt på plats.

Sedan återstår bara att byta ut hjulet och sänka bilen i omvänd ordning . Om du följer instruktionerna kan även den mest oerfarna användaren hantera det.

Bild
Bild

Man behöver bara ta hänsyn till att, beroende på de individuella egenskaperna hos maskinmodeller, är schemat för att arbeta med en domkraft något annorlunda.

Rekommenderad: