Kikare Lupper: Strålkastare Med LED -belysning Och Andra Modeller. Egenskaper, Syfte Och Urval

Innehållsförteckning:

Video: Kikare Lupper: Strålkastare Med LED -belysning Och Andra Modeller. Egenskaper, Syfte Och Urval

Video: Kikare Lupper: Strålkastare Med LED -belysning Och Andra Modeller. Egenskaper, Syfte Och Urval
Video: MedLED Spectra® Headlight | Versatile, Powerful Cordless LED Surgical Headlight 2024, Maj
Kikare Lupper: Strålkastare Med LED -belysning Och Andra Modeller. Egenskaper, Syfte Och Urval
Kikare Lupper: Strålkastare Med LED -belysning Och Andra Modeller. Egenskaper, Syfte Och Urval
Anonim

I medicinsk praxis använder de ofta kikare lupper . Läkarens högkvalitativa arbete och användarvänlighet beror på rätt val av denna enhet. Enhetens egenskaper, dess syfte och urvalskriterier - detta kommer att diskuteras nedan.

Karakteristisk

Kikare lupp är en optisk enhet med linser som gör att du kan se en klar, förstorad bild med två ögon samtidigt. De två bilderna som ses av båda ögonen smälter samman till en volymetrisk bild i hjärnbarken.

Förstoringsglaset har en uppsättning linser med olika förstoringsgrad … Förstoringsglasets bas är gjord av plast med inbyggda glasögon … Själva basen är fäst så att linserna är parallella med ögonen. Enheten är säkrad med ett band eller tinningar. Det beror på vilken typ av förstoringsglas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns modeller panna och glasögon med flera linser som ger kikarsyn.

Glasögon är gjorda av optisk plast . Vissa modeller är tillverkade från glas , men är mycket sällsynta. Okular i plast är inte värre än glasögon. Lätt plast är mycket säkrare än tungt glas, vilket skärvor kan komma i ögonen om de skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optiska instrument varierar efter förstoringsgrad, skärpedjup och arbetsavstånd . Vissa modeller är utrustade med ficklampor. Ljusflödets riktning kan justeras med ytterligare funktioner. Sådana enheter fungerar med batterier.

För en närmare titt har några slingor utbytbara glasögon med hög förstoring … Enheterna är utrustade med flera fack i vilka utbytbara linser enkelt kan sättas in.

För multipel förstoring rekommenderas att sätta in ett par glasögon samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Kikare luper används för professionella ändamål … Oftalmologer, tandläkare och ENT kan inte klara sig utan denna enhet. När man undersöker en patient är det ofta nödvändigt att tänka på de minsta detaljerna. Undersökningens kvalitet och efterföljande behandling beror på detta.

Användningen av enheten är relevant och för hushållsarbete … Enheterna används i samlingen av klockmekanismer och små element, vid reparation av mikrokretsar. Enheten är lämplig för handarbete. Linser med hög optisk prestanda ger tydlig synlighet och skärpa. Därför används förstoringsglas under broderi och stickning.

Kikare luper används ofta av juvelerare i sitt arbete. Enheterna är lämpliga för att utvärdera smycken och upptäcka förfalskning av små stenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Optiska lupper skiljer sig från varandra inte bara i egenskaper räckvidd och ökning … De är indelade i typer beroende på typ av redskap.

Typer av kikare med luppfäste:

  • glasögonram;
  • speciell hjälm;
  • fälg eller ring;
  • Metall ram.

När man undersöker en patient eller utför en operation är det viktigaste för en läkare fria händer. I detta fall väljs en pannanordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det anses bekvämt att arbeta skyddsglasögon eller hjälm … Sådana förstoringsglas gör det möjligt att fördela lasten korrekt. Dessutom har glasögonen speciella fästen för korrigerande okular. Detta system tillåter flera läkare att använda samma ram med olika synskärpa samtidigt. Glasögon kan enkelt bytas ut mot andra tack vare praktiska spår i basen av strukturen.

Hjälmmodeller ser ut som en struktur utan glas. De kan bäras direkt över dina egna glasögon. Enheten är justerbar i höjd och bredd. Inuti är designen utrustad med mjuka kuddar, vilket eliminerar obehag vid långvarigt slitage. Det finns också modeller av hjälmar med skyddsglas. Valet beror på bekvämligheten och syftet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att vissa kikarslupper är utrustade med LED -bakgrundsbelysning. Detta är mycket bekvämt: det behövs inget extra ljus. Under drift riktas ljusstrålen mot objektet. Detta eliminerar utseendet på skuggor.

Belysta armaturer kan utrustas med en ficklampa i mitten eller på ett speciellt visir . Det finns belysta enheter på sidorna. Om armaturen har flera linser kan en ficklampa placeras nära varje okular. Sådana modeller har också d Valfri strålriktningsfunktion.

Ett viktigt inslag i modeller med ficklampor övervägs plats för batterifacket . Det gör inte strukturen tyngre och orsakar inte obehag under arbetet.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Naturligtvis, när du väljer ett förstoringsglas måste du bestämma dig med enhetens syfte.

För människor som arbetar inom medicin är det viktigaste välj ett pålitligt fäste . Det är bättre att välja prover i form av en hjälm eller fälg. Modeller med glasögonbågar rekommenderas inte: enheten kan glida av när huvudet lutas.

För en mer detaljerad övervägande av små detaljer bör du välj modeller med bakgrundsbelysning … De används oftast av tandläkare och ENT -specialister.

Att montera små föremål, reparera klockor eller mikrokretsar kräver enheter med hög förstoring. Detta kommer att rädda din syn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera huvudkriterier för att välja kikarslupper

  • Mångfald av förstoring . Parametern är ansvarig för objektets förstoringsgrad.
  • Brännvidd … I detta fall är avståndet för objektet som övervägs från linsen avsett.
  • Avstånd mellan eleverna . Bekvämt arbete beror på detta värde. För personer med små pupillavstånd kan användning av okular orsaka trötthet och brännande känsla. Detta beror på närvaron av en skiljevägg mellan rutorna. Om det interpupillära avståndet är 64 mm eller mer, är risken för obehag minimal.

Ett förstoringsglas eller en head-up-modell är perfekt för hantverk och smycken. Det är bättre att välja en enhet med en uppsättning utbytbara glasögon med olika upplösningar.

Bild
Bild

När du väljer bör du också förstå att hög förstoring inte alltid är det bästa alternativet. Parametervärdet bör vara optimalt för varje typ av arbete. För hög förstoring kan göra bilden suddig.

Glasstorlek och form anses också vara huvuddragen i valet av förstoringsglas. Ju större glas, desto mindre skrymmande detaljer kan ses. Men okularens stora storlek ökar storleken på själva strukturen.

Därför väljs små glasögon för medicinskt bruk och andra typer av arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassiskt runt objektiv lätt att tillverka, men mindre bekvämt att använda än fyrkantiga glasögon. I huvudförstorare, förstoringsglas, hjälmar använder de precis samma sak fyrkantig form . Detta förenklar och påskyndar byte av glasögon.

Kikaren luppen är huvudverktyget för olika typer av arbete … Enheten kan hittas i vardagslivet på medicinska institutioner. Det används också för hushållsändamål. Valet av enhet beror direkt på syftet och några parametrar. Dessa rekommendationer hjälper dig att välja den optimala enheten för en viss typ av arbete.

Rekommenderad: