Hur Slipar Man Saxen? Hur Kan Man Snabbt Slipa Sax Med En Bar Eller Nål Hemma? Slipningsvinkel

Innehållsförteckning:

Video: Hur Slipar Man Saxen? Hur Kan Man Snabbt Slipa Sax Med En Bar Eller Nål Hemma? Slipningsvinkel

Video: Hur Slipar Man Saxen? Hur Kan Man Snabbt Slipa Sax Med En Bar Eller Nål Hemma? Slipningsvinkel
Video: Lär dig slipa knivar på bästa sätt 2024, Maj
Hur Slipar Man Saxen? Hur Kan Man Snabbt Slipa Sax Med En Bar Eller Nål Hemma? Slipningsvinkel
Hur Slipar Man Saxen? Hur Kan Man Snabbt Slipa Sax Med En Bar Eller Nål Hemma? Slipningsvinkel
Anonim

Sax är en integrerad del av varje människas liv. Sax behövs alltid: de klipper tyg, papper, kartong och många andra föremål. Det är ganska svårt att föreställa sig ditt liv utan det här tillbehöret, men som alla skäranordningar kan saxen bli tråkig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det är ingen hemlighet att alla små verktyg som används för skärning behöver slipas då och då. Bortsett från kökknivar är sax bland de vanligaste skärverktygen för hushåll. Gör-det-själv-slipning rekommenderas uteslutande för hushållsverktyg som behöver bearbetas på grund av frekvent användning.

När det gäller sax för manikyr, gallring, klädmakares verktyg rekommenderas att du använder en professionell mästare med lämplig utrustning för att bearbeta sina blad. Specialister använder speciella elektriska redskap med utbytbara redskap för specifika typer av skärverktyg . Naturligtvis måste du betala för en specialist, men om vi pratar om dyra professionella verktyg är det bättre att lita på en professionell.

Om sax används i vardagen, kommer enklare metoder som ofta används av många ägare att göra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sax används av många yrkesverksamma: trädgårdsmästare, skräddare, manikyr, frisörer, kockar och så vidare. Det finns till och med liknande verktyg för skärning av plåt och metallplattor. Huvuddragen i alla tillbehör är två blad . Skärning sker med båda bladen, av denna anledning är metoderna för att slipa dem inte desamma som de som används för ett enda knivblad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

Alla saxar slipas på olika sätt, beroende på tillämpningsomfånget och bladens utformning, med hjälp av specialiserade enheter eller manuellt. Varje metod har sina egna egenskaper, t.ex. vid användning av grovt slipmaterial kvarstår ett grovt märke på saxbladens metall, vilket gör snittet ännu bättre.

Saxens halvor måste nödvändigtvis fästa vid varandra så att det praktiskt taget inte finns något gap, annars kommer de att klippa ojämnt och dåligt. Om det finns ett spel i knivarna, är det nödvändigt att föra dem tillsammans med försiktighet, och om halvsaxen lossas krävs ingen större ansträngning när du klämmer. I avsaknad av specialutrustning, använd de tillgängliga medlen (med en vanlig stång, en fil, även synålar och matfolie används).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fil och skruv

Om det finns en skruvstång och en fil för att skärpa saxen som används för att klippa metallplåt, då måste följande åtgärdssekvens följas:

  1. verktyget demonteras i sina komponenter;
  2. ena halvan av verktyget kläms fast i ett skruvstycke så att sidan från vilken arbetet planeras ligger ovanpå;
  3. filens arbetsslag bör vara långsam och uteslutande "borta från dig";
  4. för att skärpa den andra halvan av saxen upprepas stegen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Maskin

Med en elektrisk slipmaskin kan du slipa vilket blad som helst med ett minimifel. Ungefärlig sekvens av åtgärder:

  1. guiden är inställd på önskad vinkel;
  2. cirkeln roterar mot saxens kant;
  3. övning visar att det inte är nödvändigt att bära bladets kant över det mer än tre gånger så att det är tillräckligt vässat;
  4. som en förbättring av cirkeln kan du köpa eller självständigt installera en enhet som fixar saxen så att skärpning sker i enlighet med en viss skärpningsvinkel, vilket kommer att öka produktiviteten;
  5. denna slipningsmetod kräver inte ytterligare förband av bladen.

I det fall då små tvärgående defekter på bladet bildas, rekommenderas det att inte korrigera dem - de hjälper bara till att skära.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slipsten

Slipstenar har två sidor - en grov, den andra finkornig. Börja som regel skärpa från den grova sidan.

Vid arbete med brynstenar används följande operationssekvens:

  1. det är nödvändigt att blöta slipstenens yta;
  2. slipning av verktyget (arbetsslag) på den grovkorniga sidan av slipstenen bör uteslutande ske med rörelser "mot dig", från saxens spets till ringen, alltid med samma vinkel som saxens blad skärptes under tillverkningen;
  3. alla rörelser "mot sig själv" utförs med kraftpåverkan, och under omvända rörelser bör det inte finnas något tryck;
  4. sedan upprepas skärpningen på samma sätt med den bakre, finkorniga sidan av stenen;
  5. Slutligen kan det vara bra att använda fint sandpapper för att ta bort små grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sandpapper

Om du har en liten bit sandpapper behöver du bara vika den i flera lager med gnidning uppåt. Under dessa förhållanden måste du klippa sandpapper cirka tolv remsor . Efter att pappret har klippts kan de återstående sandpappersmulorna avlägsnas med en fuktig handduk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nål

Ett annat märkligt sätt att skärpa är saxens spets med en nål. Här är sekvensen av åtgärder när du använder en så ovanlig skärpare:

  1. nålen måste vara hård, saxen ska inte bita den (för detta öppnas bladen, nålen placeras så nära anslutningen av saxhalvorna och de försöker klippa den);
  2. en stark nål kommer inte att kunna bita, och som ett resultat av att trycka rör den sig från gångjärnet till saxens skarpa ände;
  3. för fabriksslipad sax ger upprepad upprepning av sådana åtgärder en bra skärpa på bladen.
Bild
Bild
Bild
Bild

En ytterligare metod för att slipa sax hemma är att klippa aluminiumfolie . För att göra detta viks matfolien och skärs i små bitar. För detta ändamål kan finkornigt sandpapper också användas. "Flaskmetoden" kan också kallas relativt ovanlig. Det finns nog en glasflaska hemma som du kan försöka klippa av halsen med en sax. Detta kommer också att ge bladen en vass kant.

När det gäller färdiga verktyg för skärpning kan de köpas i butikskedjor, även om de i regel är avsedda för en specifik sax - de är inte universella, till skillnad från små saxar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vilken vinkel ska man skärpa?

Det är ingen hemlighet att olika saxar används för olika ändamål. Till exempel, för att snabbt skära tunna material (papper, tyg), skärs deras blad i en vinkel på upp till 60 grader, och vid skärning av ett hårt material ökar de med 10-15 grader.

Det finns en regel här: det är starkt avskräckt att ändra fabriksvinkeln vid vilken saxen slipades - instrumentet kommer sannolikt att skadas irreparabelt.

Bild
Bild

Allmänna rekommendationer

För skärpning av sax eller andra skärverktyg av hög kvalitet rekommenderas det att ta bort det översta lagret av material tills en skarp skärkant bildas.

För hemslipningsmetoder kan ett antal exempel nämnas

  • När saxen blir obekväm att använda och de börjar klippa material inte tillräckligt bra, rekommenderas det först och främst att överväga deras gångjärn. Båda saxens delar bör alltid ha en tät, bra anslutning, och lossning av infästningen kommer säkert att ha en negativ inverkan på verktygets korrekta funktion. Fästet är antingen nitat eller skruvat. Du kan alltid dra åt fästet med en skruvmejsel. Vid nitning måste du applicera nitkomprimeringen.
  • När tillbehöret är säkrat kontrolleras knivarna för att se till att de inte är hackade. När du arbetar med tunna lager av material leder tandningarna till att bladen sätter sig, vilket gör snittet ojämnt;
  • Den andra vanliga orsaken till ett ojämnt snitt är främmande ansamlingar på bladytorna. Det rekommenderas att rengöra dem med alkohollösningsmedel innan du börjar slipa.
  • Om sådana förberedande åtgärder inte har återställt saxens funktion måste du börja slipa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att slipa gallringsaxen är inte för en hantverkare, att slipa dem är en av de svåraste operationerna . Faktum är att de har olika blad - raka och tandade, dessutom har deras tänder en ganska komplex form. I detta fall rekommenderas att kontakta en specialist som arbetar med högkvalitativ utrustning med laservägledning.

Bild
Bild

Manikyr sax har också den obehagliga egenskapen att förlora sin skärpa, men för att vässa dem måste du använda diamantbelagda skärpningsverktyg. I detta fall rekommenderas att du kontaktar en specialist, eftersom du måste noggrant övervaka bibehållandet av vinkeln vid vilken saxbladen ursprungligen slipades. Här är en grov beskrivning av processen:

  1. sax öppnar vida;
  2. installera (fixera i klämman) det bearbetade bladet på en stabil yta;
  3. skärpa skärkanterna - från bladets ände, utan att ändra skärpningsriktningen;
  4. för att polera bladen, använd en finkornig slipsten - de "passerar" ytan upprepade gånger.
Bild
Bild

Om dina nagelsaxar har rundade ändar är det osannolikt att du skärper dig själv för att ge önskat resultat. För sådana manikyrtillbehör eller speciella gallringsverktyg krävs tjänster från en specialist och en maskin, utrustad med en laseranordning för justering av skärpningsvinklarna.

Bild
Bild

Brevpapper, trädgårdsskötsel och några låssmedverktyg används ibland inte på åratal, de används inte under en mycket lång period, vilket inte kan sägas om manikyrtillbehör för någon kvinna - de har arbete varje dag. Det finns flera tips för att förlänga deras liv.

  • Vissa källor rekommenderar att man ofta desinficerar manikyrverktyget genom att koka det i vanligt vatten. Detta är ingen bra rekommendation. Anledningen är att saxen snabbt rostar. Idag finns det inga problem att besöka något apotek som erbjuder ett brett urval av billiga antiseptiska preparat som hjälper till att desinficera bladen utan några extrema temperaturer.
  • Det rekommenderas att smörja alla leder med olja eller andra smörjmedel minst var sjätte månad. Detta är inte svårt att göra, du behöver bara applicera en liten mängd smörjmedel (till exempel olivolja, ricinolja, vegetabilisk olja) på gångjärnsområdet och arbeta aktivt med sax - detta hjälper oljan att tränga in i friktionsområdet på Verktygshalvorna. Som ett resultat kommer eventuell korrosion att förhindras.
  • Vissa saxar är inte designade för demontering, så halvorna ska inte separeras, inte ens för smörjning. Alla kan inte anslutas på egen hand efter demontering.
  • Sax används i enlighet med sitt syfte: med frisörsax klipps hår, nagelband klipps med manikursax, trädgrenar trimmas med trädgårdssax och växter trimmas. Om du använder ett specialiserat verktyg som inte är avsett för avsedda ändamål, kommer troligen dess blad snabbt att bli tråkiga.
  • Hela tjockleken på bladet slipas inte, det är nödvändigt att upprätthålla en speciell vinkel, som tillhandahålls för enkel skärning. När du syr hela tyget kan saxen helt enkelt inte klippa materialet.
  • Saxen klipps inte heller om fel sömvinkel väljs.
  • Slipning bör alltid föregås av en kantkontroll. Grader eller hack är orsaken till dålig prestanda.
  • Rengöring av bladytan är också en viktig del av förberedelserna för slipning. Till exempel vidhäftar bitar av tejp (tejp), som ofta måste skäras, till bladen och skymmer skärytorna. Tejpen kan enkelt tas bort med alkohol eller lösningsmedel, detta hjälper till att återställa saxens skärförmåga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel är ett verktyg för skärning av metall tillverkat med material med hög hållfasthet och hårdhet, därför måste saxbladens skärpningsvinklar vara ganska höga: 75 grader eller mer . Ett sådant verktyg måste bearbetas på samma sätt som alla andra klippaggregat. För detta ändamål är både en nål och finkornigt sandpapper lämpliga.

Således skärs bladet på kort tid, men du bör inte förvänta dig att detta kommer att hålla länge.

Bild
Bild

Skärpningskvalitet kan uppnås genom att använda hårda slipmedel (till exempel en fil som har en högre hårdhet än saxmetall).

I detta fall måste verktyget demonteras, ena halvan fixeras i en skruvstång på ett sådant sätt att verktyget skärps, vilket är i "punkten från sig själv" -läge. Som redan nämnts, arbetsslaget görs med en fil, utan hast, riktningen "bort från dig " … Saxen skärps tills bladet är helt plant. Följaktligen utförs alla samma operationer för den andra halvan av saxen.

När slipningen är över rekommenderas att behandla båda halvorna av verktyget med en korrosionsskyddande förening, vilket gör det möjligt att öka verktygets livslängd utan att behöva ytterligare slipa. Efter bearbetning fästs saxens halvor igen på varandra och de är redo att användas.

Rekommenderad: