Slipning Av Cirkelsågblad: Hur Man Slipar Ett Sågblad Med Lödt Trä Med Egna Händer? Slipningsvinkel På Skivor För Maskinen

Innehållsförteckning:

Video: Slipning Av Cirkelsågblad: Hur Man Slipar Ett Sågblad Med Lödt Trä Med Egna Händer? Slipningsvinkel På Skivor För Maskinen

Video: Slipning Av Cirkelsågblad: Hur Man Slipar Ett Sågblad Med Lödt Trä Med Egna Händer? Slipningsvinkel På Skivor För Maskinen
Video: slipning av sågklinga 2024, April
Slipning Av Cirkelsågblad: Hur Man Slipar Ett Sågblad Med Lödt Trä Med Egna Händer? Slipningsvinkel På Skivor För Maskinen
Slipning Av Cirkelsågblad: Hur Man Slipar Ett Sågblad Med Lödt Trä Med Egna Händer? Slipningsvinkel På Skivor För Maskinen
Anonim

Rätt val av skärpningsvinkel för skivor för en maskin eller en cirkelsåg är en viktig del av framgång när du utför alla operationer själv. Återställning av tändernas skärpa i detta fall är av särskild vikt, befälhavaren måste agera mycket noggrant. Det är värt att prata mer detaljerat om hur man korrekt skärper ett sågblad med lödt trä med egna händer.

Bild
Bild

Hur bestämmer man slitage?

Minskningen av skärelementets kvalitet beror till stor del på minskningen av tändernas skärpa . Slipning av cirkelsågblad måste utföras i tid, innan djup skada uppstår, vilket gör restaurering omöjlig. Att bestämma tecken på slitage är en uppgift som kräver särskild uppmärksamhet från arbetsledaren.

Bild
Bild

Skärpning är nödvändig om verktyget beter sig på ett speciellt sätt

  • Värmer kraftigt, röker . Ett tråkigt sågblad ökar belastningen på motorn. När den överhettas börjar den intensivt avge värme, rök och kan till och med misslyckas.
  • Kräver ökat tryck . Denna funktion gäller främst modeller med en mekanisk typ av materialförsörjning. Om du måste använda mer kraft än vanligt när du skär, är det värt att kontrollera bladets skärpa.
  • Lämnar spår av kolavlagringar, oljor och en specifik obehaglig lukt på arbetsstycket .
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka som helst av dessa tecken, som avslöjades under cirkelsågens användning, indikerar att det är dags att byta ut eller slipa bladet. Slitningsgraden kan bestämmas mer exakt endast genom att ta bort den från verktyget.

Skärpa principer och vinklar

Skärtänderna i utformningen av cirkelsågbladet har 4 plan: 2 sidor, fram och bak. Enligt deras form är alla dessa element uppdelade i flera grupper.

  • Hetero . Sådana tänder efterfrågas vid sågning av material i längdriktningen, i hastighet. Snittets kvalitet och noggrannhet är inte särskilt viktig.
  • Sned . Tänder av denna typ har alltid en lutande plan förskjuten till vänster eller höger. Oftast alternerar sådana element på en skiva, kanten kallas variabelt fasad. För olika typer av material - trä, plast, spånskiva - är en viss lutningsvinkel inställd. Det kommer att vara maximalt vid skärning av spånskiva, och möjligheten att luta den främre eller bakre delen kan användas.
  • Trapezformad . Sådana tänder på ett cirkelsågblad har en stor fördel - de blir långsamt tråkiga. Vanligtvis i framkant kombineras de med raka, som ligger ovanför dem. I detta fall kommer trapetselementen att användas för grovt arbete, och de raka hjälper till att uppnå ett rent snitt. Sådana skivor används vid bearbetning av polymerark, MDF, spånskivor.
  • Konisk . De är också hjälpmedel, används på skivor för skärning av laminat och andra ömtåliga material. Elementens speciella form skyddar ytan från flis och andra skador. Framkanten på avsmalnande tänder är vanligtvis rak eller konkav och är bra för finsågning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på vilken typ av tänder som används på sågbladet väljs en lämplig slipvinkel och andra parametrar. Det är strängt förbjudet att bearbeta alla element under en allmän lutning, utan att ta hänsyn till varje elements individuella egenskaper.

Bild
Bild

Varje sågblad i ett cirkulärt verktyg har 4 huvudhörn som kräver skärpning. De bestämmer, tillsammans med tandens form, egenskaperna hos skärkantens geometri. För varje enskilt element är det vanligt att mäta skärets vinklar på ytan och direkt de främre, bakre delarna.

Beroende på typ, syfte, massa på sågen, urskiljs möjliga alternativ

  • För ripsågning . Dessa skivor använder en 15-25 graders rakvinkel.
  • För tvärsnitt . Här används en rakvinkel på 5-10 grader.
  • Universell . I det här fallet slipas verktygständerna 15 grader i området för rivvinkeln.

Typ av bearbetat material spelar också roll. Ju svårare det är, desto mindre bör indikatorerna för den valda vinkeln vara. Mjukt trä kan klippas i en bredare lutning.

Bild
Bild

När du använder hårdmetallskivor kan slitage ses bokstavligen med blotta ögat. I detta fall raderas det främre planet mer intensivt än baksidan.

Vad är nödvändigt?

Slipning av ett cirkelsågblad är endast möjligt med hjälp av specialverktyg . För att öka noggrannheten under arbetet används specialiserade maskiner, vilket förenklar processen mycket. Och du kan också använda mer primitiva verktyg - en fil och en skruvstycke för fixering, liksom en träbit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skärpa man?

En cirkel med segrande soldater eller en vanlig träskiva för en cirkelsåg är ganska du kan skärpa det själv , återställa tändernas skärpa. Det är sant att många faktorer måste beaktas vid arbete. De kan påverka valet av skärpningsmetod - manuellt eller med hjälp av en maskin. Högre noggrannhet tillhandahålls genom mekaniserad bearbetning , men du måste köpa specialutrustning för det.

Bild
Bild

Manuell skivslipning

När du väljer denna metod för att återställa skärpan på tänderna på sågbladet, använd de tillgängliga verktygen. Det är bara viktigt att förbereda ett speciellt plattformat stativ. Det kommer att undvika behovet av att hålla skivan i dina händer och skyddar dig från skador.

Följande krav ställs på montern:

  • sammanträffande på axelns nivå med den bearbetade ytan;
  • möjligheten att placera den tandade cirkeln i ett vinkelrätt plan;
  • Svängfog.
Bild
Bild

Stativet fungerar inte bara som ett fästelement - det låter dig slipa sågbladets tänder i olika vinklar och garanterar skador vid arbete . Preliminär markering av ytan med en färgad markör hjälper till att uppnå högre noggrannhet. Dessutom används en skruvstång, med vilken cirkeln pressas mot stativet.

En kvarn hjälper till att underlätta själva skärpningsprocessen, men erfarna hantverkare eliminerar mindre trubbighet med en enkel fil.

Bild
Bild

Flerriktade tänder kräver bearbetning från två sidor av hjulet … I detta fall fästs skivan först horisontellt med den markerade sidan och vrids sedan. Åtgärder upprepas. Om det behövs kan du ändra vinkeln om skärpning utförs på en skiva med en blandad typ av tänder.

Bild
Bild

Med hjälp av en kvarn

Om du har specialutrustning till hands med en manuell eller elektrisk drivning, löses problemet med att återställa tändernas skärpa på sågbladet snabbt och enkelt. Speciella slipmaskiner har kompakta mått, är ganska rörliga och funktionella. De kan anpassas för användning i hemverkstaden.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att välja en maskin för slipning av cirklar för en cirkelsåg, var noga med att uppmärksamma materialet på slipmedlet som används. De bästa alternativen är gjorda av:

  • kiselkarbid (grön);
  • elbor belagd med diamantpulver.

Det är viktigt att ta hänsyn till att hårdmetallskivor är svåra att verktygsslipa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter med segrande sprutning, andra komplexa element som beläggning kan också orsaka problem under drift. Även med en maskin blir det svårt att garantera framgångsrik slipning.

Att arbeta med sliputrustning är så enkelt som möjligt. Mästaren behöver bara fixa den förberedda skivan på ett speciellt stöd med en spärr och sedan utföra flera åtgärder.

  • 1 tand är markerad med en markör eller krita.
  • Den önskade vinkeln mäts vid vilken behandlingen utförs. Om det inte finns några särskilda krav väljs en universell lutning på 15 grader.
  • Börja slipa genom att klippa från 0,05 till 0,15 mm. Behandla varje tand i följd så att den får den skärpa som krävs.
Bild
Bild

Vid slipning av hårdmetallskivor rekommenderar vi slipa metall på tändernas främre och bakre ytor samtidigt . Med vanliga stål och legeringar kan mindre ansträngning undvikas. Nog med skärpning bara framsidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med en segerrik skiva måste du först se till att frigöra den från damm och smuts . Det är viktigt att inte utsätta den för mekanisk påfrestning, bara för att ta bort främmande inneslutningar. I detta fall behandlas tändernas arbetsplan sekventiellt. Du kan inte spendera mer än 20-25 gånger på ett ställe. Maskinen tar vanligtvis bort en trubbig kant i bokstavligen 1 pass. När skivan slits ut ersätts den helt enkelt med en ny.

Rekommenderad: