Reparation Av Måttband: Enhet Inuti. Hur Fixar Och Monterar Vi En Konstruktionstejp?

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av Måttband: Enhet Inuti. Hur Fixar Och Monterar Vi En Konstruktionstejp?

Video: Reparation Av Måttband: Enhet Inuti. Hur Fixar Och Monterar Vi En Konstruktionstejp?
Video: Repair Stuck Flexible Retracting Tape Measure 2024, Maj
Reparation Av Måttband: Enhet Inuti. Hur Fixar Och Monterar Vi En Konstruktionstejp?
Reparation Av Måttband: Enhet Inuti. Hur Fixar Och Monterar Vi En Konstruktionstejp?
Anonim

Att göra mätningar, göra exakta markeringar är viktiga skeden av konstruktions- eller installationsarbetet. För att utföra sådana operationer används en konstruktionstejp. En bekväm mätanordning, bestående av ett hölje som rymmer ett flexibelt tejp med indelningar, rullat till en rulle och en speciell mekanism för upprullning, finns i alla hushåll.

De är små, lämpliga för interna mätningar eller korta avstånd. Mätbandets längd i sådana måttband är från 1 till 10 meter. Och det finns måttband för mätning av stora avstånd eller volymer, där måttbandets längd varierar från 10 till 100 meter. Ju längre måttband, desto mer massivt byggtejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Mekanismens struktur inuti rouletterna är praktiskt taget densamma. Huvudelementet är ett måttband med en tryckt skala. Tejpen är tillverkad av en flexibel, något konkav metallprofil eller plast. Banans konkavitet är en förutsättning, på grund av det uppnås ytterligare styvhet längs centimeterns kant för att underlätta mätning av en person. Detta gäller för inte särskilt långa rouletter. Metriska band för geodetiska mätningar kan tillverkas av speciell nylon eller presenning.

Mätmekanismer kan delas upp efter hur bandet lindas till en rulle

  • Handlindade måttband . Oftast är det enheter med en mätbana över 10 meter, som lindas på en rulle med ett handtag. Livslängden för sådana enheter är obegränsad, eftersom upprullningsmekanismen är enkel och mycket tillförlitlig.
  • Roulette med mekanisk returanordning , som är en bandfjäder vriden inuti en speciell spole. Denna återspolningsmekanism är lämplig för mätinstrument med banlängder upp till 10 meter.
  • Elektroniskt drivna måttband för avrullning . Sådana anordningar har också funktionen att visa mätresultatet på en speciell display.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många modeller av måttband har en knapp för fixering, så att centimetern inte rullar in i en rulle. En speciell krok fästs på måttbandets yttre ände, som används för att fixera centimetern vid startpunkten. Spets-tå kan vara antingen enkel metall eller magnetisk.

Men även om roulette är enkel, som vilket instrument som helst, kan den gå sönder. Det allvarligaste felet med enheten är att måttbandet slutar rulla. Oftast sker en sådan uppdelning med verktyg med en mekanisk returanordning. För att inte köpa ett nytt måttband kan du fixa ett trasigt.

Bild
Bild

Reparationsfunktioner

Det finns flera anledningar till att centimetern inte rullar tillbaka av sig själv:

  • tejpen kom av våren;
  • våren har brustit;
  • fjädern hoppade av tappen som den var fäst vid;
  • tejpen har gått sönder, en fraktur har bildats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att avgöra orsaken till uppdelningen måste du demontera roulettekroppen; detta är ganska enkelt att göra

  1. Ta bort sidan genom att skruva loss bultarna som håller i den, som kan vara från en till fyra bitar.
  2. Ta bort ryggstoppet.
  3. Dra ut måttbandet till sin fulla längd. Om tejpen inte lossnar från fjädern, ta sedan försiktigt bort den från kroken.
  4. Öppna spolen, där returmekanismens vridna fjäder är placerad.
Bild
Bild

Om bandet lossnar från fjädern måste du för att reparera måttbandet:

  1. haka fast tejpen om den bara hoppade av;
  2. klipp ut en ny kroktunga om den gamla är trasig;
  3. slå ett nytt hål i tejpen om den gamla rivs.
Bild
Bild

Om fjädern har hoppat av fästpunkten kommer den att synas direkt när du öppnar spolen. För att återuppta arbetet med lindningsmekanismen måste du sätta tillbaka ringen till sin plats. Om antennerna är avbrutna måste du klippa ut en annan med samma form. För att göra detta är det nödvändigt att ta bort spiralfjädern från spolen och se till att den inte går sönder och inte skadar händerna. På grund av fjäderns olika styvhet kan tåren tillverkas med en tång, du måste också värma fjädern före bearbetning, annars går den kalla metallen sönder. Efter att du har klippt ut en ny stång, återför försiktigt våren till sin gamla plats, var noga med att se till att det inte finns några sprickor eller böjningar.

Bild
Bild

När fjädern har gått sönder kan tejpen repareras om avbrottet inträffade nära fästpunkten. Lindningsfjädern blir kortare och mätbandet kommer inte helt in i kroppen, men detta påverkar inte arbetsfunktionerna, och måttbandet kommer att fungera under en tid.

Men i framtiden är det bättre att köpa ett nytt verktyg, vilket också måste göras om våren bryter närmare mitten.

Bild
Bild

Mätaren vrider sig inte av sig själv om tejpen har böjningar, är täckt med rost eller smuts. Det är nästan omöjligt att återanimera ett måttband i närvaro av veck eller rost på mätbandet, det är lättare att köpa ett nytt. Men vid kontaminering kan tejpen rengöras noggrant från damm och smuts och sedan återföras till sin plats, så att knäckar undviks.

Bild
Bild

Efter att ha upptäckt och eliminerat orsaken till mekanismfelet måste bandet sättas ihop igen

  1. Rikta in upptagningsmekanismens fjäder så att den inte sticker ut någonstans ovanför ytan.
  2. Fäst det rengjorda måttbandet på fjädern så att vågen ligger på insidan av rullen. Detta är nödvändigt för att skydda avdelningarna från nötning.
  3. Rulla tejpen på spolen.
  4. Sätt in tejpen i kroppen.
  5. Byt ut hållaren och fodralets sida.
  6. Skruva tillbaka bultarna.
Bild
Bild

Mätband med elektronisk lindningsmekanism har en längre livslängd än mekaniska måttband. Men om de har ett fel i den interna kretsen kan de bara repareras i en specialiserad verkstad.

Tips för användning

För att förhindra att rouletten går sönder under lång tid måste du följa några enkla regler.

  • Upprullningsfjädermekanismen kommer att hålla längre om fjädern skyddas från plötsliga ryck under användning av hela utkastningsbältet.
  • Torka av tejpen från damm och smuts efter att mätningarna har slutförts så att mekanismen inte täpps till.
  • Spets-tå har en liten motreaktion för noggranna mätningar. För att förhindra att den ökar, rulla inte tejpen med ett klick. Från att träffa kroppen lossnar spetsen, vilket bildar ett mätfel på upp till flera millimeter och kan också leda till att kroken lossnar.
  • Plastfodralet tål inte stötar på en hård yta, så du bör skydda måttbandet från fall.

Rekommenderad: