Glödtrådsavståndsmätare: Bestämning Av Avstånd Och Mätning Av Linjelängder, Teori Om Glödtrådsavståndsmätare

Innehållsförteckning:

Video: Glödtrådsavståndsmätare: Bestämning Av Avstånd Och Mätning Av Linjelängder, Teori Om Glödtrådsavståndsmätare

Video: Glödtrådsavståndsmätare: Bestämning Av Avstånd Och Mätning Av Linjelängder, Teori Om Glödtrådsavståndsmätare
Video: Linjär Algebra: Avstånd mellan en punkt och en linje, spegling av en punkt i en linje 2024, Maj
Glödtrådsavståndsmätare: Bestämning Av Avstånd Och Mätning Av Linjelängder, Teori Om Glödtrådsavståndsmätare
Glödtrådsavståndsmätare: Bestämning Av Avstånd Och Mätning Av Linjelängder, Teori Om Glödtrådsavståndsmätare
Anonim

Det finns många typer av mätutrustning (avståndsmätare). En trådavståndsmätare finns i nästan vilken teodolitmodell som helst. Tack vare honom realiseras ett sådant ytterligare alternativ som att bestämma avståndet.

Grundläggande nyanser

Behovet av att mäta avståndet med en teodolit uppstår när en tacheometrisk eller horisontell undersökning utförs. En trådavståndsmätare är ett par avståndsmätarfilament. Proceduren är ungefär följande:

  • först sätts höjden på anordningen (teodolit) i förhållande till den stationära punkten;
  • sedan monteras nivelleringsstången på den plats som du vill mäta avståndet till;
  • rikta röret till en avläsning nära apparatens höjd;
  • ta avläsningar på två rader (topp och botten);
  • bestämma värdet på avståndsmätaravläsningen enligt en speciell formel som tar hänsyn till koefficienten, skillnaden i avläsningarna på personalen;
  • ange det erhållna resultatet i loggen över resultaten från den tacheometriska undersökningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är att ställa in det horisontella läget . För detta, i processen för kontorsbehandling av resultaten, används en annan formel, som tar hänsyn till lutningsvinkeln för siktbalkarna. För att förenkla arbetet, med hjälp av en teodolit med invers display, är avståndsmätarens filament ovanpå orienterat mot ett nära värde (i decimeter).

Detta gör det möjligt att påskynda bestämningen av provskillnaden. Men om en direkt teodolit används, måste siktningen göras på undertråden.

Bild
Bild

Teori och princip

En trådavståndsmätare, som gör det möjligt att mäta linjelängder, finns i den överväldigande majoriteten av modellerna för geodetisk utrustning. Nätverket innehåller ett par huvudlinjer . Deras projektion genom teleskopet bildar en parallaxvinkel. I detta fall är avståndet mellan de sträckande filamenten och objektivets fokus av stor praktisk betydelse. För att mäta avståndet, använd remsor med en centimeters skala.

Först görs en räkning som visar antalet centimeter som syns genom teleskopet som skiljer filamentens utsprång . Avståndsmätarens koefficient är lika med 100. Av den tillgängliga informationen att döma är noggrannheten för optiska filamentavståndsmätare cirka 1: 400 (0,25%) av det uppmätta avståndet. För en mer exakt mätning av långa rader rekommenderas att dela dem i segment på 50-100 m. Med detta tillvägagångssätt reduceras felet med 1,5-2,5 gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast är parallaxvinkeln konstant. I det här fallet måste du lägga till för att bestämma avståndet mellan två punkter med avståndsmätaren:

  • gapet från kanten av fokus till personalen;
  • brännvidd;
  • avståndet mellan linsen och teodolitens vridaxel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad mer behöver du veta?

Den så kallade konstanta termen för avståndsmätaren är starkt och entydigt specificerad i vilken design som helst. Dess storlek är flera centimeter; den exakta siffran anges i avståndsmätarens datablad. Vid mätning av stora avstånd eller krav på låg noggrannhet kan den konstanta termen ignoreras. En konsekvens av teorin om glödtrådsavståndsmätaren är att personalen under mätningen ska vara normal till siktlinjen . Vid mätning av lutningsavståndet ersätts den synliga delen av personalen med en annan sektion.

När avståndet på grund av hinder (reservoarer, gropar, byggnader) inte kan mätas med ett band, bestäms det med en indirekt metod. Var noga med att utföra en kontrollmätning genom att bygga en extra triangel på basis, och sedan, om det inte finns alltför stora avvikelser, måste det aritmetiska medelvärdet beräknas. Nityanaya, liksom alla andra avståndsmätare, arbetar genom att”lösa” en speciell lång likbent triangel AMN.

MN -sidan kallas vanligtvis basen, och vinkeln motsatt den kallas parallaxvinkeln. Oftast är parallaxvinkeln liten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mätning av avståndet i enheter med en konstant bas och en ändrad vinkel utförs med beaktande av radianen, målad i bågsekunder. Men oftare använder de avståndsmätare med en stabil vinkel och en föränderlig bas. Om intern fokus tillhandahålls ändras brännvidden genom att flytta fokuseringskomponenten. I detta fall används formeln för att bestämma avståndet, inklusive koefficienten, resultatet av avståndsmätarens avläsning på personalen och korrigeringen. Korrigeringsnivån väljs empiriskt med en horisontell grund upp till 150 m lång.

Detta avstånd är indelat i segment på 10 m. För att kompensera åtminstone delvis för effekten av vertikal brytning används horisontella lameller . Då måste du placera de sträckande trådarna horisontellt (i förhållande till rörnätet). Korrigeringen för att föra linjen till horisonten bestäms med hänsyn till horisontlinjens lutning. Glödtrådsavståndsmätaren låter dig mäta linjer med en maximal längd på 300 m, medan felet kan nå 0,3%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kan tyckas att detta värde är för högt. Men för topografiska och geodetiska undersökningar är ett sådant fel faktiskt acceptabelt. Du kan använda en trådavståndsmätare för att lösa ett antal andra problem som uppstår inom teknikgeodesi. Viktigt: ibland visar sig den allmänt accepterade koefficienten 100 för en sådan enhet vara felaktig och ger inte bra resultat. I detta fall beräknas den verkliga exakta faktorn genom att dividera brännvidden med intervallet från en till en annan filament.

Vissa glödtrådsavståndsmätare inkluderar schackstänger med centimeters avstånd . När ljusstrålarna, som lämnar avståndsmätarens filament, passerar genom linsen till främre fokus, träffar de personalen vid två punkter. En faktor 100 är bekväm om parallaxvinkeln är 34,38 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om denna indikator skiljer sig åt måste naturligtvis ytterligare beräkningar göras. Men att då beräkna det exakta avståndet i meter och få heltal är osannolikt att fungera.

Rekommenderad: