Golvslipmaskiner: Hur Använder Man Parkettslipmaskiner? Val Av Slippåsar För Parkett Och Trägolv

Innehållsförteckning:

Video: Golvslipmaskiner: Hur Använder Man Parkettslipmaskiner? Val Av Slippåsar För Parkett Och Trägolv

Video: Golvslipmaskiner: Hur Använder Man Parkettslipmaskiner? Val Av Slippåsar För Parkett Och Trägolv
Video: Hur fungerar en parkettslipmaskin? 2024, April
Golvslipmaskiner: Hur Använder Man Parkettslipmaskiner? Val Av Slippåsar För Parkett Och Trägolv
Golvslipmaskiner: Hur Använder Man Parkettslipmaskiner? Val Av Slippåsar För Parkett Och Trägolv
Anonim

Slipning av golvet är ett av de viktigaste stegen för att skapa den perfekta finishen, tack vare vilken betong- eller träytan blir jämn, utan sprickor eller bucklor. För att utföra sådant arbete behöver du en kvarn med en uppsättning nödvändiga egenskaper.

Bild
Bild

Särdrag

Både betongbeläggningen och träparketten behöver poleras. Låt oss först tala om betonggolv. Underlaget är polerat för att göra ytan väldigt jämn, och om vi pratar om de första våningarna, så finns det en annan uppgift här - att skapa en ytterligare överlappning mellan källaren och bostadskvarteren. Slipade betonggolv är mycket praktiska . Den jämna ytan är perfekt kombinerad med alla interiörer, sådana ytor kräver inga stora ekonomiska investeringar, och i händelse av skada kan de enkelt och enkelt repareras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betong är säker, avger inte skadliga och giftiga ämnen, uppfyller alla miljökrav. Materialet kännetecknas av motståndskraft mot svaga syra- och alkaliska lösningar, hushållskemikalier, mekaniska stötar och skador. Betongytor gör ett utmärkt jobb med dynamiska och statiska krafter . Slutresultatet av allt reparations- och efterbehandlingsarbete i huset beror till stor del på hur väl ytan är slipad. Tack vare slipning är det möjligt att ta bort det "svaga" skiktet av betongbeläggning, som ligger på toppen och på grund av vissa tekniska funktioner helt enkelt inte tål ökade belastningar, och det ser långt ifrån idealiskt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slipning på betong för golv utförs i flera fall:

  • för en ny beläggning för att avlägsna alla defekter och oegentligheter;
  • innan du installerar självutjämnande golv;
  • för att bli av med det översta lagret av screed som avger skadligt damm;
  • för restaurering av de tekniska och operativa egenskaperna hos den gamla beläggningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte slipar betonggolvet blir det inte hållbart, eftersom opolerad betong absorberar fukt ganska intensivt. Under påverkan av kall luft börjar vattenpartiklar kristallisera och öka i storlek - som ett resultat förstörs betongstrukturen: den börjar exfoliera och smula.

Under tidigare år föredrog många husägare parkettgolv - det här är en mycket vacker och snygg beläggning, men tyvärr försämras parkettens utseende, brister uppstår på ytan, vilket leder till förstörelse av materialet. Det är för att återställa beläggningen till sin tidigare lyx, tar de till slipning som ett resultat:

  • små sprickor och repor elimineras;
  • gammalt lack tas bort;
  • gnisslan av lossade dörar elimineras;
  • skillnaderna i höjd utjämnas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare slipning blir parkettens yta slät - detta minskar sannolikheten för mekanisk skada på beläggningen, och dessutom, efter applicering av ett nytt lacklager, ser parketten ut som ny, vilket gör rummets övergripande utseende mer elegant och estetiskt. Förutom betong och trä kan slipmaskinen arbeta med marmor, skalsten samt granit- och polymerbeläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Den moderna marknaden erbjuder flera varianter av modifieringar av slipmaskiner, var och en av dem har fördelar och nackdelar. Trummodeller, liksom disk, vibrationer, bälte och excentriska enheter är den största efterfrågan bland konsumenterna.

Bild
Bild

Trumma CMM

Trumman behövs för slipning av träparkett, det är en ganska stor enhet utrustad med en cylindrisk axel som fungerar som arbetsyta och slipmedel - den används för slipning. Trummekanismer anses vara mångsidiga, eftersom de kan utföra både grov och fin strippning. Enheten drivs av en elmotor. När trumman startas pressas bältet ganska fast mot ytan som ska behandlas och tar bort ett lager från det till ett förutbestämt djup, vilket beror på vilken grad av slipande korn som fästs på slipenheten. I de flesta fall, i ett pass, tar verktyget bort ett lager av 1,5 mm tjockt. Dammpåsar finns i nästan alla bilar förutom de billigaste kinesiska modellerna (experter rekommenderar inte att köpa dem, eftersom små partiklar, spridning, kommer in i näsan, halsen och ögonen, vilket är fullt av de mest obehagliga hälsokonsekvenserna).

Bild
Bild

Disk

Skivslipmaskiner används för att hantera de svåraste områdena. Arbetet bygger på en roterande skiva eller flera skivor - de är stödet för att fästa slipmaterialet. Skivorna är plana och lämpliga för parkett och andra trägolv. Konventionellt är diskmaskiner indelade i två kategorier:

  • slipning av ytan;
  • hörn.
Bild
Bild

Ytkvarnar är utrustade med 2-3 hjul som rör sig runt en central axel och samtidigt runt sina egna. Tack vare detta säkerställs bearbetning av högsta kvalitet när ganska stora ytor slipas i ett pass. Men i hörnen och lederna kommer bearbetning inte att vara möjlig - för behandling av sådana områden bör du vara uppmärksam på hörnmodellerna. De har mindre betydande dimensioner än ytslipmaskiner och är praktiska för hushållsbruk.

Bild
Bild

Tejp

Bälteverktyg fungerar genom att placera ett slipmedel på basen - det roterar mellan ett par rullar. Detta alternativ är lämpligt för stora rum, enheterna är ganska lätta att underhålla, eftersom tyngdpunkten vanligtvis flyttas till golvet - detta möjliggör närmaste möjliga interaktion mellan tejpen och basen. Dragramen kräver inga speciella ansträngningar under drift, eftersom maskinen arbetar med sin egen vikt.

Bild
Bild

Vibrerande

Detta verktyg är lämpligt för känslig slipning, men kan också användas för grov rengöring, därför anses enheten vara universell. Under ytbehandling används slipmedel med varierande granularitet, dessutom efterfrågas nät med speciell sprutning och en polerduk. Kardborre eller klämmor används för att fästa dem. CMM fungerar i enlighet med en fram- och återgående mekanism, kännetecknad av hög hastighet under förhållanden med begränsad amplitud, som kan variera från 1,6 till 4,5 mm.

Bild
Bild

Excentrisk

Det huvudsakliga kännetecknet för en sådan maskin är dess design. Enheten kombinerar både vibrations- och cirkulära rörelser. Ett sådant system tillåter flera gånger att öka effektiviteten för hela installationen och beläggningens nivå. För grovt arbete hänger i det här fallet inköpta skivor och för tunna - mindre som fungerar med reducerade hastigheter. Arbeten med användning av sådan utrustning uppskattas ganska dyra, resultatet är verkligen perfekt.

Bild
Bild

Modeller

En av de mest populära modellerna på marknaden är Sapozhok -kvarnen. Denna enhet behövs för slipning av golvet i de svåraste områdena, till exempel i hörn och bakom radiatorer. Maskinerna i denna serie fungerar på slipskivor. Enheten är utrustad med en behållare för uppsamling av damm och sågspån. De vanligaste varianterna av "Skon" är produkter av det ukrainska märket SO-401 och tyska slipmaskiner Lagler Elan och Lagler Flip.

Bild
Bild

För slipning av betonggolv rekommenderar proffs att välja utrustning tillverkad av Husqvarna . Sådana maskiner låter dig uppnå en verkligt spegelliknande glans. Enheterna är förstärkta med kraftfulla dammutsugningssystem, så slipning sker utan att smuts och sågspån släpps ut. Utrustningen är dessutom utrustad med speciella förbrukningsmaterial för att uppnå maximal slitstyrka.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Att välja golvslipare är inte lätt. En av de mest produktiva modellerna är bältesmodellen. Dessa maskiner kännetecknas av höga effektparametrar, tillförlitlighet och hållbarhet. Med hjälp av bandaggregat kan du enkelt ta bort ett lager som är flera millimeter tjockt, och maskinen interagerar bra med en mängd olika aggregat. För efterbehandling av golvet är ytskärare optimala - en ganska stor arbetsyta är involverad, det finns möjlighet att bearbeta hörn, så det saknas områden och ingen ytterligare manuell slipning krävs.

Bild
Bild

Om du har bestämt vilken typ av maskin, kommer expertråd att vara användbart för dig när du väljer en modell

  • För periodisk hemmabruk behövs inga professionella enheter. Om du tänker arbeta en gång eller då och då, bör du välja produkter i hobbyklass. De bästa kvalitetsverktygen anses vara verktyg från Bosch, Skil, Sparky, samt Black & Decker, Interskol och Fiolent; produkter från vitryska tillverkare är också efterfrågade.
  • Vikten på installationen spelar också roll (särskilt om du väljer ett handverktyg). Med ett litet odlat område är det värt att välja ännu mindre kraftfulla, men kompakta verktyg. Du bör vara bekväm med installationen.
  • Var uppmärksam på switcharnas placering, liksom på tekniken för att byta ut slipmedel som inte används (det är lämpligt att sladden inte stör dessa manipulationer).
  • Det är bättre att testa maskinen i butiken - slå på den och se hur den går på tomgång - på detta sätt kan du uppskatta mängden buller och vibrationer som kommer från den.
  • Var noga med att inspektera hela installationen visuellt - huselementen måste vara tätt monterade på varandra, alla infällbara komponenter måste vara fria från backlash.
  • Kontrollera kostnaden och tillgängligheten för förbrukningsvaror, samt specifikationerna för tjänsten.
Bild
Bild

Först efter att ha bekantat dig med alla dessa punkter kan du göra rätt val och köpa den modell som bäst uppfyller alla driftsförhållanden.

Hur man använder?

Golvbearbetning har flera huvudfaser.

  • Primär grovbearbetning - skrapning. Dessa arbeten utförs med band- och trumslipmaskiner, utrustade med grova slipmedel.
  • Sedan påverkas med samma maskiner, bara de mindre slipmedlen tas, i samma skede behandlas de mest otillgängliga områdena.
  • Med hjälp av en- eller treskivars ytslipmaskiner tillverkas efterbehandlingsspacklet. För att göra detta, applicera det första lackskiktet och upprepa sedan spacklingen.

Rekommenderad: