Pusselblad: Typer Och Funktioner. Hur Väljer Man En Duk Framför En Kakel? Vilken Typ Av Filer Finns För Plast Och Betong? Märkning

Innehållsförteckning:

Video: Pusselblad: Typer Och Funktioner. Hur Väljer Man En Duk Framför En Kakel? Vilken Typ Av Filer Finns För Plast Och Betong? Märkning

Video: Pusselblad: Typer Och Funktioner. Hur Väljer Man En Duk Framför En Kakel? Vilken Typ Av Filer Finns För Plast Och Betong? Märkning
Video: BADRUM 3 TIPS OCH TRICKS 5 MÅLA KAKEL 2024, Maj
Pusselblad: Typer Och Funktioner. Hur Väljer Man En Duk Framför En Kakel? Vilken Typ Av Filer Finns För Plast Och Betong? Märkning
Pusselblad: Typer Och Funktioner. Hur Väljer Man En Duk Framför En Kakel? Vilken Typ Av Filer Finns För Plast Och Betong? Märkning
Anonim

I samband med intermittenta hemreparationer finns det ett behov av ett sådant verktyg som en sticksåg. De kan klippa vilket material som helst snabbt och med lite skicklighet jämnt. Det hjälper dig att klippa runda eller fyrkantiga hål och klippa en rak remsa. Med den kan du till och med skapa vilken möbel som helst själv.

Bild
Bild

Sådana manipulationer görs med hjälp av speciella filer som skiljer sig åt i deras egenskaper.

Märkning

För att välja rätt fil måste du känna till särdragen hos produkttyperna. Märkning kan hjälpa till med detta. Dessa är vissa alfanumeriska förkortningar som anger munstyckets egenskaper och dess kvalitetsegenskaper.

Bild
Bild

Sådana beteckningar är främst nödvändiga för personer som inte yrkesmässigt sysslar med reparationer och inte kan bestämma syftet med ett visst munstycke på grund av yttre egenskaper.

Huvuddelen av informationen som behövs för rätt val ligger på filens svans. Den innehåller bokstäver och siffror. Var och en av symbolerna bär specifik information.

Den första bokstaven karakteriserar typen av svans, som kan vara:

  • T -figurativ form;
  • U - figurativ;
  • M - fästet är endast lämpligt för varumärket Makita;
  • Fein standard.
Bild
Bild

Det andra tecknet anger längden på duken, som produceras:

  • 1 - upp till 7,5 cm lång;
  • 2 - storlekar från 7,5 cm till 9 cm;
  • 3 - från 9 cm till 15 cm lång;
  • 7 - med en maximal längd över 15 cm.
Bild
Bild

Följande bokstav anger dimensionen på sågtänderna. De kan vara: A (liten), B (medium), C eller D (stor).

Den fjärde bokstaven hjälper dig att ta reda på den viktigaste informationen om skärbladet. Det här skulle kunna vara:

  • F - en mycket stark legering av två metaller används för tillverkning;
  • P - indikerar ett exakt snitt;
  • O - indikerar en smal baksida av duken;
  • X - beskriver tändernas progressiva tonhöjd;
  • R - när tänderna har en omvänd riktning.
Bild
Bild

För att ta reda på vilket material filen är avsedd att klippa måste du vara uppmärksam på skaftets färg.

Så, en grå spets indikerar möjligheten att skära trä, en blå - alla metallstrukturer och ett blad med en röd spets kan användas för att skära en plastyta.

Bild
Bild

Dessutom anger förkortningen på halsen typen av stålblad.

Skilja på:

  • HM - hårdmetalllegeringar;
  • HCS (CV) - stålprodukter med hög kolhalt;
  • HSS - stål som skär snabbt;
  • CV - krom- och vanadinstål;
  • BM (BiM) - en kombination av hårdmetall och höghastighetsstål.

Den sista kombinationen är den starkaste och mest hållbara.

Bild
Bild

Det finns ytterligare ett märke som fästs direkt på bladet. Detta är engelska ord för varje viktig kvalitet på bladet som måste beaktas vid användning.

Det här skulle kunna vara:

  • indikation på förmågan att bearbeta mjuka material - Trä ;
  • metallskärning - Metall ;
  • användning för bearbetning av lövträ och PVC -material - Hårt träslag ;
  • arbeta med rostfria beläggningar - Inox ;
  • arbeta med glasfiber - Fiber, gips ;
  • möjligheten att såga aluminiumytor - Alu ;
  • skärande gummi och mattor - Mjukt material ;
  • bearbetning av polykarbonatprodukter - Akryl .
Bild
Bild

Det finns också mångsidiga blad som kan användas vid skärning av material. Det kommer dock att vara svårt att skära ut olika former med ett sådant blad, därför krävs en uppsättning med ett stort antal filer för professionell verksamhet.

Bild
Bild

Material (redigera)

Generellt sett är alla dukar gjorda av metalllegeringar. För att skära mjukare material släpper de helt enkelt metallblad. Om du behöver skära metallen används tekniken för att smälta flera komponenter för att öka produktens hållfasthet.

Bild
Bild

Det finns material som är superstarka. Dessa inkluderar keramiska plattor, porslin stengods och granit, dekorativ sten. För deras exakta och högkvalitativa skärning behövs icke-standardiserade lösningar, eftersom de är mycket hållbara och lätt prickade. därför sticksågblad tillverkas med speciell sprutning eller lödning från hårda legeringar.

Bild
Bild

Så, beläggningen på framkanten är ofta diamant. Dess huvudsakliga indikator är kornighet, som kan vara hög eller låg. Frånvaron av flis och sprickor längs snittet, liksom hastigheten på själva processen, beror direkt på graden av kornighet. Ju högre den är, desto lättare är det att göra ett högkvalitativt och exakt snitt.

Det finns några allmänna regler för alla typer av material. Ett rakt snitt kan göras med ett brett blad. Om den ska utföra lockig skärning är det bättre att välja duken lite smalare.

Men skärning med en elektrisk pussel av hårda material (porslin stengods), i alla fall, är processen lång. Därför motiverar denna enhet dess användning endast för lockig skärning av delar.

Bild
Bild

Utnämning

Dessa produkter utmärks också av det material som de kan skära.

Dukar tillverkas av:

  • för plast;
  • trä;
  • metall;
  • keramik;
  • betong;
  • sten;
  • kartong (spånskiva);
  • universell.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna pusselfiler har ett stort antal parametrar för vilka de kan särskiljas. Men dessa markeringar betyder praktiskt taget ingenting för vanliga användare. Det enklaste och mest begripliga är skillnaden i syfte. Det vill säga skillnaden mellan dukarna i materialen som de kan klippa.

Vid arbete med trä använder de blad av stålkvaliteter: BM, CV och HCS … När det gäller spånskiva, för att få ett snyggt snitt utan spån, sågarna måste vara så stora att de är A eller B. Stora storlekar av typ D hjälper till att göra raka, grova snitt i tjockt trä och spånskiva eller fiberboard. Ett exempel är T344C -bladet.

Bild
Bild

Det finns också en filändring för att klippa kartong. Den har ett ganska ovanligt vågigt blad utan tänder. När du arbetar delar bladet smidigt upp materialet i delar.

Detta alternativ är också lämpligt för andra mjuka material:

  • sudd;
  • skum;
  • matta.

Vidare måste det sägas om de dekorativa material som oftast används för inredning av lokaler - dessa är laminat och belagda plattor.

Det mest lämpliga för dem är bladet märkt T101BR. De mittersta tänderna på detta blad hjälper till att förhindra materialskador i områden längs snittet.

Bild
Bild

För formskärning av ovanstående material är det bäst att välja ett litet, smalt blad med medelstora tänder (T101BO) … Den lilla storleken gör det enkelt att manövrera verktyget.

Bild
Bild

Vid sågning av metallkonstruktioner måste du veta att stålfiler BM och HSS med vågliknande tänder ger ett tydligare och jämnare snitt. Metallplåtar som är upp till 0,3 cm tjocka kan skäras med T118A, upp till 0,6 cm med T118B. När metallen är mycket tunn (upp till 0,15 cm) tas bladet med mikroskopiska tänder, med beteckningen T118G.

Bild
Bild

Om vi pratar om en metallprofil eller rör upp till 3 mm, vilket är viktigt vid reparation av vattentillförsel och hängande handdukar i badrummet, använd sedan T318A -duken. Dess längd kan vara upp till 15 cm.

Bild
Bild

När det gäller PVC använder de både specialfiler för bearbetning av plastmaterial och vanliga produkter för trä eller metall. Ett smidigt snitt kommer att uppnås vid användning av ett blad med stora tänder, eftersom smulan från plasten som värms upp av friktion kan fylla filens arbetsdel. Själva sticksågens hastighet hålls bäst till ett minimum. Bladets stålkvalitet kan vara antingen CV eller HCS eller HSS.

Tjockare ytor är lättare att skära med ett medeltandat, kortklippt blad-T101BF.

Plexiglas skärs väl med en fintandad T101A metallfil.

Bild
Bild

Keramiska föremål är också en viktig del av renoveringen. De har en mycket ömtålig struktur, så det är inte möjligt att använda en tandad fil. I sådana fall behövs ett speciellt blad, som i stället för tänder har en slipande sprayning av diamantflis.

Bild
Bild

Volframkarbid -tippade enheter kan också användas, men de är endast lämpliga för tunna väggplattor. Att skära dem i kakel kommer att vara ineffektivt. Vid markeringen av en sådan fil måste bokstäverna HM finnas.

Om det behövs (i avsaknad av en kvarn) kan betongbeläggningar, block eller sten skäras med en sticksåg. Bladet för sådan skärning har en dubbel märkning: Gasbeton / Kunststoffe och Fiber / plast HM / CT-31137. Vissa experter säger att en metallfil också är lämplig för sådant arbete, men bladet håller inte länge.

Och slutligen ett universellt blad, som är bekvämt för att göra inte bara grova snitt av träytor upp till 5 cm i tjocklek, utan också för sågning av stål, plast och mjuka metaller.

Dimensioner

Markeringen av måtten på sticksågsbladen, som ges ovan, gör att vi kan dra slutsatser om bladens storlek i storlek. Filer kan vara små, medelstora och stora. I det här fallet beskriver dimensionen längden. I detta fall betyder C -märkningen helt enkelt ett långt blad, och D - indikerar filens maximala längd.

Bild
Bild

Man tror att ju längre bladet är, desto bättre skär det i en rak linje. Medelstora och korta alternativ är lämpliga för lockig skärning.

Men det finns också funktioner i dukar av olika bredd. Denna parameter bestämmer hur mycket bladet avviker från vinkelrätt under skärning. Ju bredare filen desto mer avvikelse ger den .… Därför används breda versioner av sticksågspetsen för rak skärning och tunna för lockig skärning. Dessutom tillåter särdragen hos bladets spets ofta inte att den fixeras i verktygets självklämningsmekanism.

Hästsvansform

Enligt denna indikator kan du bestämma vilket märke av teknik och vilken typ av klämmekanism för en elektrisk sticksåg filen är lämplig för.

Den T-formade svansen uppfanns av Bosch-ingenjörer, så denna duk är lämplig för detta märke av utrustning. Senare började även andra företag använda denna blankett.

Bild
Bild

Det U-formade skaftet är amerikanska hantverkares kunskap. I den utrustning som säljs på vår marknad, ett sådant skaft är lämpligt för gamla modeller av sticksågar, liksom för enheter med klämskor och skruvtyper.

Ändarna på sågklingan som Makita och Bosch passar utrustningen från samma tillverkare respektive.

Bild
Bild

Geometriska parametrar för tänder

Snittets bredd, dess noggrannhet samt arbetshastigheten beror direkt på tändernas form och plats.

Tändernas geometri är:

  • utspädd fräst;
  • vågliknande fräst;
  • konisk slipning;
  • utspädd polerad.

De frästa tänderna, som är i båda riktningarna i sin tur, hjälper bladet att undvika överhettning. Det är bekvämt att skära icke-järnmetaller med sådana filer.

Vid vågig fräsning föds tänderna i grupper smidigt, med en något större lutning för varje efterföljande tand, även omväxlande till höger och vänster. De används för rena snitt (snitt med rena kanter).

Bild
Bild

Avsmalnande blad ger också rena snitt på plast, trä, laminat.

Sågar med utspädd tandslipning används när det är nödvändigt att utföra en grov skärning av material som fiberplattor, spånskivor och mjukt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

På den moderna marknaden finns ett stort urval av pusselfiler. Dukarna varierar dramatiskt i både pris och kvalitet. Med tanke på den osäkra användningen av filer av låg kvalitet är det lämpligt att köpa beprövade produkter. Detta kan väljas utifrån varumärkets popularitet. Policyn för sådana företag är att upprätthålla ett positivt rykte för produkter, så att de endast släpper ut pålitliga produkter på marknaden.

De bästa tillverkarna av tillbehör för sticksåg är Makita, Bosch och Matabo .… Det bästa alternativet för att kombinera pris och kvalitet är uppsättningen Bosch -märkenblad. Deras dukar är mycket enkla att använda och har en hög prestanda. Tyvärr, men produkterna från denna tillverkare är också de mest förfalskade, så det är bäst att köpa filer i specialiserade järnaffärer som kan ge kvalitetscertifikat för sina varor.

Förfalskade komponenter kan dock också särskiljas visuellt. Till exempel, när det finns korrosion eller annan skada på produkten, råder det ingen tvekan om att duken är falsk … Förfalskning kan också identifieras längs produktens kanter. Sågarna som släppts "i källarna" har en rundad ände på ena sidan … En sådan defekt uppstår på grund av processen att stansa plåtplåtar. Verkliga produkter kommer att ha samma rektangulära ändar på båda sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och naturligtvis bör du vara uppmärksam på kvaliteten på de märkta etiketterna. Om de är otydligt utförda eller suddiga på grund av användning av billig färg, så är en falsk uppenbar.

Driftfunktioner

För att duken ska fungera så länge som möjligt måste den användas och lagras korrekt. Först och främst, om arbetet utförs av en icke-specialist, är det nödvändigt att bekanta sig med instruktionerna för att klämma bladet i en sticksåg, eftersom en mängd olika tillverkare har lett till att det finns icke-standardiserade låsdesigner mekanismer.

Bild
Bild

Slipning är också viktigt för att bibehålla arbetsförhållandet. Det är möjligt att bestämma behovet av sådan manipulation genom avvikelsen av skärvinkeln från styrningen (från 90 grader till 45).

Om sågtänderna är tråkiga måste de slipas med en diamantfil om tänderna är små, och med en medelfil eller diamantfil om de är stora eller medelstora.

Rekommenderad: