Nutrunner "Köttkvarn": Egenskaper För Manuell, Pneumatisk Påverkan, Elektriska Och Mekaniska Mutterdragare För Lastbilar

Innehållsförteckning:

Video: Nutrunner "Köttkvarn": Egenskaper För Manuell, Pneumatisk Påverkan, Elektriska Och Mekaniska Mutterdragare För Lastbilar

Video: Nutrunner
Video: Never heard of Rzhev Meat Grinder? Here is why... 2024, Maj
Nutrunner "Köttkvarn": Egenskaper För Manuell, Pneumatisk Påverkan, Elektriska Och Mekaniska Mutterdragare För Lastbilar
Nutrunner "Köttkvarn": Egenskaper För Manuell, Pneumatisk Påverkan, Elektriska Och Mekaniska Mutterdragare För Lastbilar
Anonim

Idag har nästan alla förare en sådan enhet som en skiftnyckel. Det behövs särskilt för lastbilschaufförer. Dessa maskiner är trots allt väldigt stora och med hjälp av en vanlig skiftnyckel är det ganska svårt att hantera störningar, särskilt om problemen inträffade på vägen.

Bild
Bild

Egenskaper

Nyckeln "köttkvarn" är en helt okomplicerad design. Den är baserad på en cylinderformad kropp. Det sammanför alla detaljer och säkerställer också deras fulla interaktion. Oftast är en sådan kropp gjord av polymerer eller metall (stål). I vissa fall kan den dock vara tillverkad av kompositmaterial.

Bild
Bild

Inuti är det en planetväxellåda. På dess huvuddel finns också en drivaxel, vid änden av handtaget som det finns en fyrkant av. På andra sidan finns en utgående axel. Det är på denna axel som alla huvuden installeras så att du kan arbeta med fästelement. Skiftnyckeln har också en spak som du kan stoppa rotation i själva processen.

Bild
Bild

En av de viktigaste egenskaperna hos ett sådant verktyg är planetväxellådans utväxlingsförhållande eller, med andra ord, multiplikatorn. Det tjänar till att omvandla vridmoment. Den sätts i rörelse med ett handtag, varför den kallas för "köttkvarn".

Bild
Bild

Oftast på försäljning kan du hitta nutrunners med ett multiplikatorförhållande på 1 till 56 eller 1 till 58. Vridmomentet bör vara från 2700 N * m till 3400 N * m. Dessutom kommer nutrunner med två huvuden som kan skruva loss eller dra åt muttrar från 27 till 58 millimeter.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Efter att ha bekantat dig med slagnycklarnas ganska enkla egenskaper, det är nödvändigt att överväga hur denna enhet fungerar.

  1. Först måste du installera ett huvud med önskad storlek på skiftnyckeln och sedan fixa det väl.
  2. Sedan sätts huvudet på den nödvändiga delen, det vill säga en bult eller mutter.
  3. Sedan kan du börja rotera handtaget. I detta fall överförs denna rotation till den utgående axeln. Själva huvudet roterar mycket långsamt, men samtidigt hjälper momentförstärkaren att klara det givna arbetet tillräckligt snabbt. Det vill säga skruva loss eller dra åt fästelement som är nästan omöjliga att hantera manuellt.
  4. Med sådant arbete är det emellertid nödvändigt att vara medveten om att rotationerna hos den skruvade muttern och själva handtaget är riktade i olika riktningar.
Bild
Bild

Därför, efter att muttern har rivits av och det har blivit mycket lättare att gå, är det bättre att ta bort skiftnyckeln och skruva loss muttern för hand. Detta måste göras för att inte slita av tråden eller bryta tappen.

Fördelar och nackdelar

Nästan alla fördelar med denna design är associerade med multiplikatorn, som konverterar och förbättrar vridmomentet. Det är värt att notera följande viktiga funktioner i slagnyckeln.

  • Designen i sig är ganska enkel, men samtidigt är den hållbar och pålitlig.
  • Med hjälp av en nutrunner "köttkvarn" fästelement kan skruvas loss mycket smidigt. Dessutom kan detta göras med de delar som vanliga skiftnycklar inte klarar av.
  • En sådan skiftnyckel är liten i storlek, därför är den mycket bekväm både i arbete och i transport.
  • Det är autonomt.
Bild
Bild
  • Det är ganska bekvämt att arbeta med ett sådant verktyg, eftersom en person gör väldigt lite ansträngning och arbetet rör sig mycket snabbt.
  • Reparationsarbetet kan påskyndas, vilket sparar tid betydligt.
Bild
Bild

En av de största nackdelarna anses av många vara slagnyckelns tunga vikt . Detta är dock inte helt korrekt, med tanke på att mycket starka metaller används vid tillverkning av verktyget, därför ökar vikten. Följaktligen kommer dess styrka att vara flera gånger större. Dessutom tror de personer som inte följer reglerna för användning av verktyget att enhetens höga effekt också är en nackdel, eftersom du helt enkelt kan slita av tråden. Genom att dra en slutsats av allt ovanstående kan det noteras att om alla rekommendationer följs behöver du inte möta nutrunnerns brister.

Bild
Bild

Vyer

En manuell skiftnyckel för lastbilar behövs inte av alla, men för ägare av stora maskiner och servicestationsanställda underlättar det arbetet mycket. Sådana verktyg är av flera typer och typer. De är indelade i slagverk och icke-chock, el och batteri. Och även för verktyg med växellåda och utan den. För att själv bestämma vilken skiftnyckel du ska välja måste du ta reda på grundläggande information om alla dess sorter.

Bild
Bild

Elektrisk

Sådana modeller är mer lämpliga för hushållsbruk. De drivs av elnätet, är lätta och gör samtidigt sitt jobb bra. Oftast köps de för små servicestationer, däcktjänst, samt för personligt underhåll av bilar. Dyrare och kraftfullare verktyg kan dock fungera även för lastbilar. Det är sant att en kraftfull och bra modell kommer att kosta många gånger mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppladdningsbar

Dessa verktyg används i stor utsträckning och är populära bland många drivrutiner. Sladdlösa skiftnycklar finns med olika parametrar, så det är värt att välja dem, med fokus på det arbete som du måste klara av.

Batteriet i sådana utföranden är tillräckligt kraftfullt, vilket gör det möjligt att byta en hel uppsättning hjul samtidigt, även på en lastbil . När du väljer måste du dock vara uppmärksam på hur länge laddningen kan pågå. Detta är särskilt viktigt för lastbilschaufförer eftersom ett svagt batteri kan ta slut på vägen.

Bild
Bild

Pneumatisk

Tillräckligt stark nutrunner med utmärkt vridmomentprestanda. Nackdelen med sådana modeller är dock behovet av att ständigt ansluta dem till kompressorn. Oftast används de för arbete i stora bilhandlare, liksom i industrier.

Bild
Bild

Mekanisk

Ett av de mest pålitliga alternativen bland alla anses vara en manuell skiftnyckel "köttkvarn". Han kan skruva alla nödvändiga delar utan hjälp. Det vill säga, han behöver inte ett batteri, tryckluft eller en elektriker. Ett sådant verktyg kallas ofta ett hjulverktyg, eftersom det används vid däckmontering för lastbilar. Bland dess "kollegor" är det den mest efterfrågade av lastbilschaufförer på grund av dess tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydraulisk

Dessa slagnycklar har stor precision och har också ett högt vridmoment. Oftast är de vana att arbeta med mycket stora fästelement just på grund av detta. Sådana verktyg vibrerar praktiskt taget inte, dessutom är de ganska hållbara. De är dock olämpliga för arbete inom däcktjänsten. Kanske som ett extra verktyg som används i de svåraste fallen.

Bild
Bild

Hydrauliska mutterdragare kan delas in i två undergrupper: hylsa och kassett . De förra används i de svåraste fallen: när muttern sitter för hårt eller fästelementen är täckta med rost. I det här fallet är det den kraftfulla hydrauliska slagnyckeln som hjälper till att lösa problemet.

Kassetthydrauliska mutterdragare kan också "spara" i ett svårt ögonblick. De låter dig bearbeta svåråtkomliga platser. Detta underlättas av deras lilla diameter och platta form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för val och drift

För att kunna skruva loss muttrarna även på vägen är det bäst att använda en mutterdragare med en mekanisk anordning. När du väljer måste du noggrant studera dess egenskaper så att de fullt ut uppfyller de nödvändiga kraven.

  • För att skiftnyckeln ska hålla mycket längre är det nödvändigt att testa den, var noga med att smörja in den med speciellt inköpt olja för detta och kontrollera även alla detaljer i verktyget.
  • Efter det måste du sätta ihop skiftnyckeln helt. För att göra detta är det nödvändigt att sätta huvudet på muttern och ställa tryckknappen så nära muttern som möjligt.
Bild
Bild

Sedan kan du börja rotera handtaget och göra detta tills du lyckas slita muttern från dess plats. Därefter måste du bygga om själva verktyget med en lägre hastighet. Efter testning kan du fortsätta till alla arbeten som är möjliga för skiftnyckeln.

  • Glöm inte att nutrunner måste vårdas, som alla verktyg.
  • Det är nödvändigt att komma ihåg om säkerhetsåtgärder. Se till att det inte finns några sprickor, inga skarpa hörn eller till och med vassa kanter på själva kroppen, liksom på alla element i multiplikatorn.
  • Du bör inte tillåta höga belastningar när du arbetar med verktyget. Om du behöver arbeta länge kan du tillfälligt stanna och låta verktyget vila.
  • Var noga med att se till att själva handtaget är mycket hårt.
  • Om sexkanten är trasig, får inget sådant verktyg användas i något fall.
Bild
Bild
  • För att förlänga skiftnyckelns livslängd är det nödvändigt att utföra inspektioner och reparationer i tid. Det är bättre att göra detta i specialiserade salonger för att inte skada instrumentet själv.
  • Det är nödvändigt att följa alla regler för lagring av produkten. Det vill säga se till att varken vatten eller smuts kommer in i den. Men om detta händer måste du omedelbart ta bort all smuts eller torka vattnet torrt. Smörj dessutom omedelbart alla delar så att de inte rostar.
  • När du väljer rätt verktyg är det värt att uppmärksamma en sådan parameter som vridmoment. När allt kommer omkring, om du väljer fel modell, kommer muttrarna att dra åt mer än nödvändigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på olika typer av verktyg kan vi dra slutsatsen att "köttkvarn" -muttern passar bäst för lastbilar. Det är inte bara lätt att använda, utan också tillräckligt kraftfullt. Dessutom hjälper verktyget dig att hantera alla situationer som händer på vägen. Det kan också köpas för däckmontering.

Bild
Bild

Du kan ta reda på ännu mer användbar och intressant information om nutrunner "Köttkvarn" från följande video.

Rekommenderad: