Skruvmejselchuck: Funktioner Hos Sexkantiga Nyckelfria Chuckar För Sladdlösa Skruvmejslar

Innehållsförteckning:

Video: Skruvmejselchuck: Funktioner Hos Sexkantiga Nyckelfria Chuckar För Sladdlösa Skruvmejslar

Video: Skruvmejselchuck: Funktioner Hos Sexkantiga Nyckelfria Chuckar För Sladdlösa Skruvmejslar
Video: Hex adapter with keyless chuck 2024, Maj
Skruvmejselchuck: Funktioner Hos Sexkantiga Nyckelfria Chuckar För Sladdlösa Skruvmejslar
Skruvmejselchuck: Funktioner Hos Sexkantiga Nyckelfria Chuckar För Sladdlösa Skruvmejslar
Anonim

Skruvmejseln är en av de mest populära och efterfrågade av handverktygsmästare. Verktygets design är ganska monotont, men patronerna som används kan vara väldigt olika. Vad de är och hur man väljer dem - mer detaljerat i den här artikeln.

Bild
Bild

Verktygsfunktioner

Populariteten för detta elverktyg beror på ett antal fördelar, vars huvudsakliga är dess mångsidighet. Du kan skruva in (skruva loss) skruvar, skruvar, självgängande skruvar med ett brett utbud av olika bitar . Du kan, genom att sätta in en borr, borra ett hål både i en träprodukt och i metall. Det finns andra tillbehör som utökar tillämpningsområdet för skruvmejseln. Nästa fördel med verktyget är rörlighet. Med ett löstagbart batteri kan den här elektriska enheten användas där det är omöjligt att slå på en konventionell elektrisk borr på grund av bristen på ett elnät.

Bild
Bild

Enheten är utrustad med ett antal regulatorer. Du kan justera borrens eller borrens rotationshastighet och kraften med vilken påverkan på arbetsverktyget kommer att inträffa, liksom axelns rotationsriktning. Och i vissa modeller finns det också en lykta, ett sådant verktyg kan användas i rum där det inte finns någon artificiell elektrisk belysning.

Bild
Bild

I specialiserade bilverkstäder och företag används ofta pneumatiska skruvmejslar . En funktion hos detta alternativ är drivningen från en tryckluftsström. För att verktyget ska fungera korrekt krävs en komprimerad gascylinder eller kompressor som tillför luft genom en slang. Fördelen med denna produkt är dess höga produktivitet. Om du under ett arbetspass hela tiden behöver dra åt och skruva loss många skruvar och muttrar är en pneumatisk skruvmejsel oumbärlig.

Bild
Bild

Den vanligare hushållsapparaten med utbytbart batteri, vars prestanda begränsas av batteriets elektriska kapacitet, är naturligtvis inte avsedd för den industriella omfattningen av det utförda arbetet.

Bild
Bild

Ett sådant verktyg behöver periodisk kylning, små men regelbundna pauser i arbetet. Vilket är ganska tillfredsställande för alla hantverkare, och de flesta reparationspersonal klarar sig ganska bra med vanliga, om än professionella, skruvmejslar med ett avtagbart batteri.

Vad är en patron?

Chucken är en av de viktigaste delarna av en skruvmejsel. Patronen fick han av sin föregångare - en vanlig handborrare, och hon i sin tur från en stationär borrmaskin. På grund av kraven på det nya verktyget har denna del genomgått ett antal designförbättringar.

Bild
Bild

Konventionell borrchuck, vars huvudsakliga uppgift är att säkert hålla borrmaskinen länge att arbeta i konstant läge för ett handhållet mobilverktyg var inte helt bekvämt. På grund av dess höga tillförlitlighet är denna typ av chuck mycket utbredd, den kan framgångsrikt användas för en mängd olika redskap, och en speciell skiftnyckel låter dig på ett tillförlitligt sätt dra åt knuten. Men nyckeln är också den svaga länken i hela strukturen. Ett snabbt byte av ett arbetsverktyg är omöjligt med det, och en oavsiktlig förlust av en nyckel kan stoppa arbetet under lång tid, eftersom det blir omöjligt att ta bort eller installera en borr eller borr.

Bild
Bild

Chucken för skruvmejseln måste bli inte mindre rörlig än själva verktyget, avsett för individuellt bruk. Designtanken, som ofta är fallet, gick åt ett håll, men på olika sätt. Som ett resultat dök flera typer av patroner för sladdlösa skruvmejslar upp, vars gemensamma egenskap var deras funktionalitet, hastighet och användarvänlighet, det vill säga byte av arbetsverktyg.

Bild
Bild

För vissa modeller har möjligheten att installera den klassiska chucken med justering av klämmekanismen bevarats med en speciell nyckel.

Bild
Bild

Typer av patroner

Industriföretag har behärskat flera typer av patroner som används för sina skruvmejslar, vissa är utbytbara, andra är strikt individuella. Varje art har ett antal fördelar, men ingen saknar nackdelar. Detta är förmodligen anledningen till att en enda universell produkttyp ännu inte har utvecklats som skulle tillgodose konsumenternas önskemål och tillverkarnas möjligheter.

Nyckelfri chuck har enkel design: en stålhylsa är installerad på stålspindeln med en räfflad yta för enkel handhållning. För att dra åt behöver du inte en speciell nyckel som kräver ständig uppmärksamhet. Detta är en av de mest pålitliga och hållbara patronerna, men den blir också oanvändbar med tiden med aktiv användning. Runda skaftövningar blir allt svårare att dra åt när de börjar vända. Med tiden kommer käftarna som håller borren att triggas. Det är bättre att helt enkelt byta ut produkten.

Bild
Bild

Den självlåsande chucken kräver inte heller någon speciell nyckel . Detta är en av de mest tekniskt avancerade patronerna. Det kräver inte användning av muskelstyrka för att dra åt det. Det är tillräckligt att vrida den rörliga kopplingen. Vissa skruvmejselmodeller använder enkelmuffar. Andra har två vridbara kopplingar. Denna typ av chuck är mest lämplig för frekventa byten av arbetsredskap, till exempel när du borrar alternerande med skruvskruvar och du snabbt måste ordna om borr och borr. Huvuddelarna i denna chuck är gjorda av verktygsstål och de yttre delarna är av plast.

Bild
Bild

Chuck med sexkant (sexkant). Som namnet antyder har skaftet på denna produkt en sexkantig form. Denna chuck kräver inte heller någon speciell nyckel. Denna typ av knut är utbredd på miniborrar och för speciella gravyrmaskiner som används vid smyckestillverkning och benskärning. Dessutom används speciella spännhylsor för mini-borrar och borrar. Med hjälp av sådana mikroverktyg borras hål för montering av elektroniska brädor.

Bild
Bild

Bitchuck - en speciell chuck för bitar. En sådan produkt används vanligtvis för att installera en bit och används endast för att lossa (linda) gängade fästelement (bultar, muttrar, skruvar, skruvar, etc.). Dess version är en vinkelchuck, som används för arbete på svåråtkomliga platser, den överför vridmoment till biten, vars position kan justeras med ett speciellt handtag.

Bild
Bild

Axelfäste

Fästningen av chucken på verktygsaxeln är också annorlunda. Det är inte alltid möjligt att hitta denna viktiga designfunktion hos din skruvmejsel i instruktionerna. Med den oundvikliga bytet av patronen måste du ofta hantera denna svåra fråga på egen hand. Det finns flera typer av fästelement, liksom patronerna själva.

Bild
Bild

Gängad infästning är ganska vanlig . För att ta bort en sådan chuck måste du klämma in sexkantnyckeln med största möjliga storlek. Vrid nyckeln moturs, det är värt att skruva loss chucken från axeln. Ibland krävs ganska mycket ansträngning för att ta bort knuten. I vissa fall måste du använda en hammare.

Bild
Bild

Att fästa med en fästskruv är inte mindre populärt. För att bestämma denna typ av infästning är det nödvändigt att späda chuckbackarna så mycket som möjligt, vilket öppnar åtkomsten till skruvhuvudet, som har en vänster gänga. Det kommer att ta lite ansträngning att skruva loss; under drift dras den vänstra skruven åt ordentligt. Tja, glöm inte att tråden är vänsterhänt.

Bild
Bild

Det finns också ett gammalt Morse koniskt fäste. Denna metod för att ansluta patronen och axeln har varit känd sedan slutet av 1800 -talet och är fortfarande ganska utbredd. Axeln har en avsmalnande så att den omvända konan måste vara på chucken. Kottarnas vinklar måste matcha. En vänster skruv används också för att säkra enheten. På patroner med ett sådant fäste kan det finnas markeringar: B10, B14, etc., från 4 till 45.

Bild
Bild

Siffrorna krypterar storleken på konen. Siffrorna bredvid indikerar skaftets diameter på arbetsstycket som kan spännas fast av denna enhet . Kottar i långsiktigt arbete kan gnugga ganska tätt mot varandra. Ofta måste du använda en hammare för att separera dem, och ibland demontera själva verktyget, ta bort drivaxeln. Ytterligare manipulationer kommer att vara mycket bekvämare. Ibland har chucken skiftnyckelkanter, detta förenklar arbetet kraftigt.

Bild
Bild

Viktig! Om det blir nödvändigt att ta bort chucken, vänta tills verktyget har svalnat. Allt material expanderar vid uppvärmning och verktygsstål, från vilket delar av något elverktyg är tillverkade, är inget undantag. Försök att ta bort heta delar kan resultera i onödig ansträngning och som ett resultat av att delar som inte var avsedda att bytas ut gick sönder.

Bild
Bild

Möjliga problem

Skruvmejselns chuck förblir den mest sårbara delen av den, detta beror på de ständiga manipulationer som är nödvändiga för att byta arbetsverktyg. Denna största nackdel med webbplatsen orsakas av själva logiken i dess existens. Det är omöjligt att undvika periodisk byte av chucken under intensiv användning av skruvmejseln. Under användning av verktyget upplever enheten ständigt stress, vilket är svårt att kombinera med rörligheten för sina enskilda delar.

Bild
Bild

Chuckfel är lätt att identifiera. Den första signalen är borrens frekventa vevning, först med en liten diameter och sedan mer och mer. Med tiden kan bitar börja dyka upp i arbetet. I vissa fall störs centreringen och borren "träffar" aktivt, detta fenomen är inte bara obehagligt, utan också ganska farligt, eftersom det får borren att gå sönder. Vid höga varv kan en splittring av den orsaka allvarlig skada.

Bild
Bild

En felaktigt fastspänd bit kan orsaka ökad materialförbrukning på grund av oavsiktlig försämring och kan också orsaka skada vid skruvning av skruven. När du väljer en ny patron istället för en sliten måste du vara uppmärksam på fabriksmärkningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter långvarig drift är det ofta svårt att känna igen dess spår, då bestäms typen av patron och sättet för fastsättning av ögat.

Rekommenderad: