Castellerade Muttrar: GOST Och Applikation, Med Sprint, Stift Med Sexkantiga Och Sexkantiga Muttrar, Storlek M30, M12 Och M20 M.fl

Innehållsförteckning:

Video: Castellerade Muttrar: GOST Och Applikation, Med Sprint, Stift Med Sexkantiga Och Sexkantiga Muttrar, Storlek M30, M12 Och M20 M.fl

Video: Castellerade Muttrar: GOST Och Applikation, Med Sprint, Stift Med Sexkantiga Och Sexkantiga Muttrar, Storlek M30, M12 Och M20 M.fl
Video: Model Bolts and Nuts by Polygon Modeling Tools in Maya / Part One 2024, April
Castellerade Muttrar: GOST Och Applikation, Med Sprint, Stift Med Sexkantiga Och Sexkantiga Muttrar, Storlek M30, M12 Och M20 M.fl
Castellerade Muttrar: GOST Och Applikation, Med Sprint, Stift Med Sexkantiga Och Sexkantiga Muttrar, Storlek M30, M12 Och M20 M.fl
Anonim

skruva Är en produkt tillverkad av metaller eller polymerer som håller ihop delar, vilket är nödvändigt för olika arbeten. Det finns flera typer av detta fästelement. I den här artikeln kommer vi att prata om en av dem - kastellerade nötter.

Bild
Bild

Särdrag

Detta är en typ av metallprodukter med en invändig gänga, avsedd för fastsättning av delar på särskilt kritiska platser.

Dess huvudsakliga syfte är att förhindra självrullning.

Externt kastelmutter ser ut som en sexkant med vertikalt skurna slitsar (antalet splines kan vara olika, detta påverkas av diametern på den gängade anslutningen). På grund av detta ovanliga utseende fick det sitt namn. Dessa "tänder" är huvudfunktionen i detta fästelement.

Bild
Bild

Bulten har speciellt hål , efter att muttern har dragits åt sätts den in i den sprinten , eller den är fixerad med en säkerhetskabel. Som ett resultat av dessa manipulationer får anslutningen ytterligare tillförlitlighet.

Såväl som kronprodukter kännetecknas av ökad tillverkningskomplexitet … Denna process tar mycket längre tid än att släppa ut konventionella muttrar med de använda stansnings- eller gjutmetoderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste tillverkningsmetoden för kastellerade nötter ser ut så här: en mångfacetterad stång med erforderlig diameter tas, ämnen skärs och bearbetas därefter mekaniskt. På grund av dessa ytterligare komplikationer under produktionen är produkter av denna typ dyrare.

På grund av deras höga kostnad är det ekonomiskt opraktiskt att använda dem istället för konventionella nötter.

Vyer

Det huvudsakliga regleringsdokumentet enligt vilket muttrar med spår och låg spår tillverkas är GOST 5918-73 . Och används också Europeisk standard DIN 935 enligt vilken en slitsad produkt anses uppgå till en tråddiameter på M10 och ovanför den är en kastellerad.

Bild
Bild

Alla fästelement är indelade i tre typer enligt noggrannhetsklassen:

  • A (ökad);
  • B (normal);
  • C (reducerad).

Den kastellerade muttern tillhör klass B

Bild
Bild

En annan egenskap är styrka … Totalt finns det 7 styrka klasser , men i verkligheten identifierar proffs vanligtvis produkter med normal styrka och hög. Experter säger: för en lång livslängd för en gängad anslutning är det nödvändigt att bultar och muttrar motsvarar samma hållfasthetsklass . Och för maximal tillförlitlighet bör fästelementet vara mer pålitligt än bulten, minst ett steg och säkrat med en sprint.

Bild
Bild

Den tredje parametern är höjd … Nötter kan vara låga, höga eller långsträckta. Produktens höjd bestäms enligt följande princip: 0,5-0,6 tråddiametrar för små, för den andra typen - 1, 5, för förstorade - 3.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spår och krona hårdvara finns i låga och vanliga versioner.

Materialet som dessa produkter är tillverkade av: detta olika typer av stål - både konventionella och rostfria, icke-järnmetaller eller plast.

Formen på produkterna är huvudsakligen hex , men det finns också oktaedra … Och även de kan utföras konstruktivt i två former, med fasning (version 2) och utan (version 1).

Bild
Bild

Dimensioner

GOST definierar måtten för kronmuttrar med tråddiametrar från 6 till 48 mm. Totalt 17 storlekar enligt standarden, varav 11 och 6 ytterligare erbjuds för produktion (det rekommenderas inte att producera dem i industriell skala på grund av deras låga efterfrågan).

Trådtyp kan vara annorlunda: med ett stort steg och ett litet.

Bild
Bild

Förhållandet mellan alla parametrar beskrivs mer detaljerat i ett regleringsdokument av en inhemsk eller europeisk standard.

Beväpnad med en miniräknare kan du ta reda på medelvikten för en produkt med och utan fasning … Standarden anger ungefärlig vikt för tusen produkter i kilogram baserat på diametern. Till exempel väger ett ton kastellerade muttrar i den första versionen med en M12 -tråddiameter cirka 20, 881 kg.

Bild
Bild

Produktinformation kan erhållas från markeringar … I synnerhet om Symbolen är M20-6N. 5 GOST 5918-73, då dechiffreras det enligt följande:

  • diameter är 20 mm;
  • toleransfält 6H;
  • tillförlitlighetsklass 5;
  • typ av utförande först;
  • inget speciellt omslag.

Och om - 2 M30-6N. 5 GOST 5918-73, då är tråddiametern 30 mm, den andra typen av utförande, resten är densamma.

Bild
Bild

Ansökningar

Innan du köper kastellerade nötter, mycket Det är viktigt att besluta om användnings- och ändamålsmiljö … Om fästelementen kommer att användas under normala förhållanden kan du köpa och använda hårdvara från vanligt stål. Om den omgivande atmosfären antyder ogynnsamma omständigheter är det lämpligt att använda produkter tillverkade av material som är resistenta mot korrosion. Och om miljön är kemiskt aggressiv är alternativ av rostfritt stål eller icke-järnmetall bäst. Alla slottsnötter finns i olika utföranden.

Bild
Bild

I varje specifikt fall skulle det rätta beslutet vara att först rådgöra med specialister och självständigt bekanta dig med regleringsdokumenten.

Dessa fästelement används ofta i olika branscher, som ofta finns i vardagen . De har bevisat sig allra bäst inom bilindustrin, transportbyggande produktionsområden. De är också oersättliga i mekanismer som ständigt utsätts för höga belastningar eller ökad vibration.

Det finns ingen anledning att spara på denna typ av hårdvara, eftersom styrkan hos den bultade anslutningen och hela strukturen som helhet beror på deras tillförlitlighet.

Rekommenderad: