Handborr (28 Bilder): Funktioner I Användningen Av En Mekanisk Tvåväxlad Borrmaskin. Hur Gör Man Det Själv?

Innehållsförteckning:

Video: Handborr (28 Bilder): Funktioner I Användningen Av En Mekanisk Tvåväxlad Borrmaskin. Hur Gör Man Det Själv?

Video: Handborr (28 Bilder): Funktioner I Användningen Av En Mekanisk Tvåväxlad Borrmaskin. Hur Gör Man Det Själv?
Video: 5 DRILLS IN 1 - THE BEST DRILL DRIVER I'VE SEEN - Bosch GSR 18v Flexi Click 2024, Maj
Handborr (28 Bilder): Funktioner I Användningen Av En Mekanisk Tvåväxlad Borrmaskin. Hur Gör Man Det Själv?
Handborr (28 Bilder): Funktioner I Användningen Av En Mekanisk Tvåväxlad Borrmaskin. Hur Gör Man Det Själv?
Anonim

Trots elektrifierade verktygs stadigt ökande popularitet är användningen av handborrar fortfarande mycket relevant. Deras val är relativt litet, men de har alla många uppenbara fördelar med ett minimalt antal nackdelar. Giltigheten av denna avhandling bekräftas av både inhemska och utländska hantverkare som fortsätter att använda dessa verktyg för att framgångsrikt lösa olika vardagliga uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En handborr, även kallad mekanisk borr, har använts av människor i två årtusenden. Till en början var den extremt primitiv och representerade en bronslans med en böjd topp och en spetsig spets. I framtiden blev dess design mer perfekt, vilket ledde till att det uppstod en hängslen - ett verktyg som kan skryta med närvaron av en chuck för säkert att fästa borrar.

När det gäller de populära modellerna av handborrar som för närvarande används innehåller de en växellåda med växlar , den tidigare nämnda chucken, handtaget, fästhandtaget och stoppfliken. Med hjälp av dessa verktyg kan du borra hål i en mängd olika material, från formbart trä till betong och mycket hållbara metaller.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt effektiviteten hos moderna handborrar i jämförelse med rotorer: vid samma rotationshastighet för handtaget har de tre gånger mer produktivitet.

Bild
Bild

Förutom borrning kan verktyget i fråga användas för att lösa följande uppgifter:

  • märkning;
  • öka diametern på befintliga hål;
  • skapande av uttag för försänkta huvuden på skruvar, bultar och nitar;
  • efterbearbetning.

Dessutom använder vissa hantverkare en handborrare som ersättning för en skruvmejsel och en mixer - förutsatt att en lämplig enhet sitter fast i patronen.

Bild
Bild

fördelar

Det finns tillräckligt med fördelar fullt ut motiverar användningen av de beskrivna verktygen.

  • Enkel design . På grund av bristen på ett stort antal komponenter är borrmaskiner enkla att reparera och behöver inte särskilt noggrant underhåll. Detta låter dig avsevärt minska mängden tid och pengar som krävs för att säkerställa prestandan för det använda verktyget. Lösningen på detta problem skiljer sig inte åt i komplexitet: det innebär att smörjmedel appliceras i tid och byte av delar som har uttömt deras livslängd.
  • Pålitlighet och hållbarhet . Erfarenheten visar att det är mycket svårt att bryta en handborr, även vid regelbunden och mycket intensiv användning. Detta beror på den höga kvaliteten på de material som används vid tillverkning av sådana instrument (särskilt de som tillverkades under sovjettiden). Många motorövningar gjorda för flera decennier sedan fungerar fortfarande framgångsrikt, vilket upprepade gånger motiverar deras initiala kostnad.
Bild
Bild
  • Autonomi . De beskrivna verktygen behöver inte elektrisk ström, och därför kan de användas var som helst. Denna fördel med handövningar gäller särskilt för dem som måste arbeta bort från de vanliga fördelarna med civilisationen.
  • Prisvärt pris . Idag kan en ny handborr köpas för 600-1000 rubel, medan en begagnad mekanisk "assistent" kommer att kosta ännu mindre (ungefär hälften). Utöver det tekniska tillståndet påverkas kostnaden för verktyget av dess dimensioner, utrustning, karossmaterial och tillverkarens rykte.

Oftast föredrar hantverkare tvåhandsborrar och använder dem för att skapa små hål och spår. Noggrant utförande av sådant arbete innebär exakt kontroll av borrdjupet och extremt noggrann rotation, för vilket det beskrivna verktyget är mest lämpligt.

Bild
Bild

Minus

En av de främsta nackdelarna med handborrar är deras massivitet på grund av detaljerna i de använda delarna. Förutsatt att de senare är gjorda av gjutjärn kan verktygets massa nå 3 kg, vilket skapar vissa svårigheter för artisten under arbete och transport. En annan nackdel med sådana borrar är deras stora dimensioner: som regel anser hantverkare det inte vara kritiskt, men vissa hantverkare vägrar att använda handverktyg av just denna anledning.

Separat är det värt att nämna tillämpningen av fysisk ansträngning som föreskrivs genom att arbeta med motorövningar.

Denna omständighet leder till att många artister föredrar elverktyget. Dessutom är handborrar betydligt sämre än de senare i prestanda, och används därför praktiskt taget inte vid utförande av stora arbetsmängder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Beroende på funktionerna i deras design är de beskrivna verktygen en- och tvåväxlad. De förra används relativt sällan, vilket förklaras av deras låga effektivitet, medan de senare används mycket oftare, eftersom de har en mer perfekt design och kan lösa en mängd olika uppgifter.

Bild
Bild

Enstaka hastighet

Den klassiska handborren som tillhör denna sort förutsätter närvaron av ett par växlar, vars rotation sätter chucken i rörelse. Oftast är sådana verktyg öppna - utan användning av ett skyddshölje.

Den största fördelen med denna design är maximal smörjmedel.

När det gäller placeringen av växlarna är den större ansluten till handtaget, och den mindre är ansluten till chucken. En annan egenskap hos sådana borrar är närvaron av ett handtag, tack vare vilket du säkert kan fixa verktyget under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåväxlad

Den övervägda typen av handborr antar närvaron av en multiplikator - en mekanisk enhet som också kallas en accelerator.

Den består av kugghjul placerade på olika axlar i ett hus, på grund av vilket rotationsfrekvensen ändras.

För att ändra hastigheten på en sådan borr är det tillräckligt att installera handtaget på andra sidan. Denna åtgärd leder till en ökning eller minskning av utväxlingen, vilket naturligtvis påverkar prestandan hos det använda verktyget. Det finns också sådana modeller av borrar där en längsgående förskjutning av handtagets rotationsaxel tillhandahålls för att ändra hastigheten, och inte den ovan nämnda permutationen.

Borrmaskinerna varierar också beroende på vilken typ av chuck som används . Dess design kan ge närvaro av tre eller fyra kammar - klämelement som säkerställer tillförlitlig fixering av det roterande verktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur arbetar man med en borr?

För att framgångsrikt lösa problem med det beskrivna verktyget det räcker med att följa användbara rekommendationer.

  • Om en artist behöver standardhålplacering bör han vara uppmärksam på borrplacering. Under drift bör den vara i rät vinkel mot ytan, utan avvikelser i någon riktning. När det gäller de lutande hålen, för att få dem, bör borren placeras i önskad vinkel.
  • Vid borrning är det nödvändigt att minska inte bara rotationshastigheten utan också trycket - för att undvika skador på skärverktyget. Dessutom förnekar uppfyllandet av detta villkor sannolikheten för förlust av balans av befälhavaren.
  • För att använda en handborr som skruvmejsel räcker det med att fixa lite med en lämplig spets i hållaren. Blandaren är också ansluten där - i situationer där verktyget i fråga utför funktionen som en mixer.

I slutet av arbetet förblir handborraren noggrant rengjord för damm, spån eller sågspån.

Bild
Bild

Säkerhetsföreskrifter och urvalsregler

En av de viktigaste förutsättningarna som varje ägare till en handborr bör följa är säker användning av detta verktyg. Det senare föreskriver att man ska ta hänsyn till enkla regler.

  • Du kan borra en del först när den är ordentligt fixerad. Om du ignorerar detta villkor kan det leda till skada på objektet som bearbetas eller skada artisten.
  • Vidrör inte borrarna och munstyckena - både under borrningens gång och efter att en kort tid har gått sedan den slutfördes. Detta beror på att bearbetning av hårda material med ett snabbt roterande skärverktyg medför stark friktion, vars naturliga konsekvens är uppvärmning.
  • Efter att borren är ordentligt fixerad ska artisten ta bort nyckeln från chucken.
  • För att förhindra att skärverktyget slits ut måste det periodiskt kylas, ta pauser från arbetet eller applicera en speciell upphängning. Således kan du inte bara förlänga borrens livslängd utan också göra hålen mer exakta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bör skyddsglasögon användas för att undvika ögonskador från spån och andra små borrrester.

För att den köpta handborren inte ska göra sin ägare besviken måste den uppfylla följande villkor:

  • högkvalitativt utförande av alla synliga strukturelement (i närvaro av grader, skarpa kanter och andra defekter är det lämpligt att vägra att köpa ett verktyg);
  • bekväm handtag (en skyddande beläggning välkomnas också);
  • smidig rotation av patronen;
  • frånvaro av främmande buller under drift.
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt materialet i handtaget, som kan vara av trä eller plast.

Oftast föredrar experter det första framför det andra, vilket förklarar detta med materialets bättre slitstyrka.

När det gäller handborrvarianterna är den optimala lösningen ett tvåväxlad verktyg som har många funktioner. Detta gäller särskilt för komplexa arbeten - uppgifter som nästan är omöjliga att lösa utan att ändra hastigheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Slutligen återstår det att prata om att göra den enklaste handborren på egen hand. Den beskrivna metoden innebär användning av ett gammalt paraply, plugg och borr som komponenter i verktyget som skapas, liksom den enklaste utrustningen - en hammare och en bågfil för metall. Praktiken visar att denna uppgift kan lösas på några minuter, enligt algoritmen nedan:

  • ta ett paraply och skär av ett fragment av erforderlig längd från dess stav (tillsammans med ett handtag);
  • böj arbetsstycket på två ställen i en vinkel så nära en rak linje som möjligt;
  • välj en plugg med lämplig diameter och kör in den i röret till maximalt möjligt djup och fixera sedan borren säkert i den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om befälhavaren behöver ett tunnare skärverktyg behöver han ytterligare en plugg, som måste drivas in i den redan installerade. I slutet av denna åtgärd återstår att ta en borr med mindre diameter och fixa den enligt beskrivningen ovan.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att handövningar förtjänar att njuta av deras popularitet . Det är vettigt att använda dem för alla som uppskattar pålitliga och opretentiösa verktyg som kan säkerställa hög kvalitet på utfört arbete.

Rekommenderad: