Täck Taket Med OSB-plattor: Efterbehandling Och Svarv För Arkivering I Ett Privat Hus Och Garage, Tjockleken På OSB än Att Täcka

Innehållsförteckning:

Video: Täck Taket Med OSB-plattor: Efterbehandling Och Svarv För Arkivering I Ett Privat Hus Och Garage, Tjockleken På OSB än Att Täcka

Video: Täck Taket Med OSB-plattor: Efterbehandling Och Svarv För Arkivering I Ett Privat Hus Och Garage, Tjockleken På OSB än Att Täcka
Video: DMH–Effektiv och snabb isolering som sparar tid och utrymme! 2024, Maj
Täck Taket Med OSB-plattor: Efterbehandling Och Svarv För Arkivering I Ett Privat Hus Och Garage, Tjockleken På OSB än Att Täcka
Täck Taket Med OSB-plattor: Efterbehandling Och Svarv För Arkivering I Ett Privat Hus Och Garage, Tjockleken På OSB än Att Täcka
Anonim

Utmärkt bearbetning, miljövänlighet, förmåga att skära med olika verktyg - från en handsåg till en cirkelsåg, hög installationshastighet (skruvar kan skruvas in även utan förborring). Alla dessa är betydande fördelar med att använda orienterad strängskiva i efterbehandlingsarbeten. Men det finns inte bara fördelar och nackdelar, klasser och egenskaper som måste beaktas när du väljer ett användningsområde. Svaret på frågan om hur och vad som är bäst för att mantla taket inkluderar också preliminär förberedelse och slutbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mantelfunktioner

Byggspecialister är säkra på att tanken på att mantla taket med OSB -plattor är ett utmärkt alternativ för dem som inte har råd med stretch- eller gipsskikt. Trots vissa begränsningar finns det starka råd att applicera OSB -beläggning endast i bostadslokaler och på lätt belastade tak. Men tillämpningsområdet för spånskivor är brett, de utför två viktiga funktioner - dekorativa och skyddande. Allt beror på om plattorna kommer att spela rollen som huvudtaket eller om de fungerar som en grov grund för vidare design. Möjliga tillämpningar:

i badet kan du använda OSB-4: det är inte ett billigt nöje, men det har den fuktbeständighet som krävs för rummet;

Bild
Bild

i ett trähus kommer OSB-2 och OSB-3 att vara bra hållbar, behållande konsistens och tillräckligt dekorativ;

Bild
Bild

i garaget - OSP -3 , med dess ökade motståndskraft mot mekanisk påfrestning och atmosfäriska förhållanden;

Bild
Bild

i taket i ett privat hus eller på vinden det rekommenderas att använda OSB-2 och OSB-3-kort som ökar driftstiden och materialets användbara egenskaper;

Bild
Bild

i lusthuset vid sommarstugan räcker det att använda OSB-1 , eftersom detta är en bostadslokal, ofta avsedd för dekorativ design.

Bild
Bild

Det speciella med beklädnaden bestäms inte bara och inte så mycket av antalet lager av spånmaterial i brädet. Dessa byggmaterial är sällan efterfrågade som huvuddekoration. De används oftare som bas för fin efterbehandling.

Preliminär förberedelse och slutlig inredning är av stor vikt - beläggning med lack eller färg, dekorativ gips, tak tapeter och så vidare . När det gäller själva pläteringsprocessen kan även en amatör som strikt följer processtekniken, säkerhetsreglerna och reglerna för efterbehandling i olika rum utformade för specifika ändamål hantera dem.

Bild
Bild

Materialval

OSB -skivor är en allmän samlingsbeteckning för efterfrågade byggmaterial med olika tjocklekar (från 8 till 26 mm). Det beror på antalet lager med träflis. Materialets klass beror inte bara på plåtens tjocklek, utan också på motståndskraften mot fukt och mekanisk belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För vindtak är det bättre att inte jaga tjockleken. Styrka och elasticitet gör att plattan böjer sig i önskad vinkel så att värme och ljudisolering inte kommer att drabbas av detta. Homogen struktur, motståndskraft mot aggressiva föreningar, insekter, svampar och mögel garanterar långsiktig drift. Även om produktens tjocklek också spelar roll.

  1. Vissa typer av produkter tål en belastning på flera hundra kilo, och detta gör att de kan användas för montering av kritiska strukturer.
  2. Resistens mot insekter, sönderfall, svampar och mögel tillhandahålls av en speciell impregnering, denna punkt måste också beaktas.
  3. Det finns två typer av montering - ram och ramlös. Det sista alternativet är endast tillgängligt för proffs. Vanligtvis gör de en låda från en trästång.
  4. Om arbetet utförs utan assistent skärs arket i flera fragment, det tjocka arket skärs tätt.
  5. Tjockleken på arket är också viktig när du köper fästelement och bestämmer längden på skruvarna.
  6. Slutligen beror det svåra valet mellan 4 typer av OSB på hur arket kommer att avslutas med lack eller tapeter. De gör inte brickorna mycket tyngre. Men keramiska plattor eller väggpaneler kommer att göra taket tyngre, vilket kan påverka konstruktionens tillförlitlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla nyanser kan konsulteras med specialister, en försäljningskonsult eller på forumet för byggare. Det är absolut nödvändigt att besluta om förekomsten av impregnering vid köp. Om det inte finns där, måste du i det inledande skedet göra det själv.

Bild
Bild

Träning

Det utförs i flera steg. Inkluderar optimering av befintligt material och ramens struktur (svarv). Kaminen är vid behov täckt med antiseptiska, svampdämpande föreningar och brandskyddsmedel. I vissa källor kan du hitta tips för att slipa och avfetta ytan på brädorna med ytterligare fuktbeständigt skydd. Taket rengörs från smuts, sedan görs markeringar för att placera svarvvirket. Närvaron av kommunikation och balkar i taket komplicerar uppgiften: i det första fallet krävs konstruktion av separata strukturer, i det andra är ramen utrustad på en enda nivå. Sedan måste du klippa arken enligt det tidigare upprättade schemat för att placera ramställen. Om taket är beläget omedelbart under vinden måste du förse med ånga och vattentätning, tänk igenom isoleringsalternativen väl. Den inledande etappen inkluderar också:

  • förberedelse av verktyg - en skruvmejsel, etc.;
  • köp av fästelement - självgängande skruvar;
  • förvärv av improviserade strukturer - en stege eller konstruktion get;
  • impregnering av rambalkarna med speciella föreningar och deras noggranna torkning efter denna process.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det inledande skedet spelar handlingssekvensen egentligen ingen roll. Om det är två personer som arbetar kan de arbeta parallellt med olika objekt på listan. Men redan vid arrangemanget av svarven blir överensstämmelse med algoritmen en förutsättning för kvaliteten och styrkan hos takmanteln.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Det måste sammanställas för att på ett korrekt sätt skapa ett pålitligt och hållbart tak från OSB-plattor. För en person kommer arbetet att verka obekvämt och svårt, så det är bättre att arbeta med en assistent . Men det är fullt möjligt att göra arbetet med egna händer genom att skära arket i segment. Det är nästan omöjligt att installera en solid spånskiva 2,5 m lång ensam.

När du installerar OSB -paneler måste du göra en markering . Frekvensen för placering av hoppare bestäms av behovet av att stärka strukturen, liksom antalet klippta fragment. Deras antal dikteras av takkonfigurationens komplexitet.

Bild
Bild

Montering av ramen

De börjar montera lådan från en av väggarna. Sedan dras sladden och koordinaterna för den andra liknande delen ställs in. Därefter fästs de tvärgående stolparna med metallankare. Avståndet mellan dem bestäms av tjockleken (och därmed vikten av OSB -korten, samt efterbehandlingen, om någon finns). I detta skede läggs all nödvändig kommunikation, den framtida platsen för belysningsenheter beskrivs.

Bild
Bild

Fästplattor

En av fördelarna med spånskivor är möjligheten att fästa dem på väggar eller tak utan förborrade hål för självgängande skruvar. Experter är dock säkra på att en amatör också kan fälla delarna korrekt och förhindra att snedvridningar uppstår endast om hålen är markerade och borrade på märkena så att de självgängande skruvarna sätts in fritt. Att börja från väggen är inte den enda tekniken . Du kan göra det från mitten, men detta kommer att kräva ytterligare märkning och dra i installationssnören, vilket kommer att skapa onödiga komplikationer.

Bild
Bild

Varje ark eller fragment av snittet ska placeras på en strikt definierad plats, med ett gap från väggen på minst en centimeter. Korrekt arkivering utförs genom att dränka huvudet på den självgängande skruven i träytan. Installation kommer att vara av hög kvalitet endast om kanten på varje ark eller dess skurna fragment är säkert fastsatt på lådan.

Bild
Bild

Efterbehandling

Fin efterbehandling, eller snarare variationen i sätten att ge ett tak av OSB-plattor, funktionalitet och dekorativitet är en av anledningarna till efterfrågan på detta byggmaterial. Till byggmästarens eller reparatörens förfogande - flera utmärkta alternativ för att förbättra ytan på plattorna.

  1. Täck med lack . Men först, spackla oegentligheterna, slipa och mätt med en primer och täck sedan med flera lager lack. Sådan dekoration låter dig bevara trädets spektakulära naturliga struktur, och ytterligare extern efterbehandling krävs inte.
  2. Att klistra in tapeter i taket är ett bra sätt att stänga alla skarvar, oegentligheter, fästelement . Användningen av glasfiber- eller flerskikts tapeter eliminerar eventuella komplikationer. För rulltapeter måste du behandla basen med kitt och täcka lederna med ett förstärkande nät.
  3. För kalkning eller målning måste du först täcka taket med en primer (efter avfettning av ytan) . Taket målat med akrylfärg är täckt med pigmentlack.
Bild
Bild

Det finns andra, men dyrare alternativ för efterbehandling av plattor för en grov version av taket. Det är täckt med ett sträcktak, upphängda strukturer, gipsskivor, takplattor, dekorativt gips, laminat eller PVC.

Om du täcker taket med laminerade OSB -ark kan du klara dig utan dekoration . När du väljer ett material måste du komma ihåg att dess tjocklek för efterföljande efterbehandling med dekorativa element inte bör vara mindre än 12-18 mm. Det är ingen idé att ta till tjockare tallrikar - de väger mer och kommer att komplicera DIY -installationen.

Rekommenderad: