Bränt Trä: Lackerad Bränd Bräda Inuti Och Exteriör, Träkorn För Möbler Och Dess Livslängd

Innehållsförteckning:

Video: Bränt Trä: Lackerad Bränd Bräda Inuti Och Exteriör, Träkorn För Möbler Och Dess Livslängd

Video: Bränt Trä: Lackerad Bränd Bräda Inuti Och Exteriör, Träkorn För Möbler Och Dess Livslängd
Video: How to do a Burnt Wood Finish on solid Ash 2024, Maj
Bränt Trä: Lackerad Bränd Bräda Inuti Och Exteriör, Träkorn För Möbler Och Dess Livslängd
Bränt Trä: Lackerad Bränd Bräda Inuti Och Exteriör, Träkorn För Möbler Och Dess Livslängd
Anonim

Naturligt trä är ett ganska dyrt och mycket populärt material. Det används för inredning, dekoration, möbeltillverkning och exteriördekoration. Samtidigt är trädet ganska nyckfullt och kräver särskild omsorg. För att förbättra dess dekorativa egenskaper och slitstyrka praktiseras eldning av materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Bränt trä förändras på grund av speciell bearbetning. Det kan ge en speciell charm till rummet där det används.

Sådant trä är relevant för både inredning och exteriör. Produktens mångsidighet gör det möjligt för designers att förkroppsliga de mest vågade idéerna.

Huvudsakliga fördelar och speciella egenskaper

  1. Eldningen av materialet kan göras hemma, på egen hand. Det är inte nödvändigt att involvera hantverkare. Det räcker bara att bekanta sig med tekniken, förbereda material och verktyg. Naturligtvis kommer utbildning att krävas. Det är dock möjligt att skapa unika råvaror med en speciell design.
  2. Materialet med sådan bearbetning är brandsäkert. Om du dessutom använder lämplig impregnering försvinner risken för brand helt.
  3. Under eldning förstörs cellulosakomponenter. De är den gynnsamma miljön för utvecklingen av olika patogena mikroorganismer. Bränt virke är inte mottagligt för mögel, insekter och andra skadedjur.
  4. Ökningen av gyroskopiska egenskaper är också en stor fördel.
  5. Som ett resultat av eldning ökar materialets livslängd. Ytterligare impregneringar och beläggningar gör det bäst för konstruktion och möbeltillverkning. Det förbättrar inte bara slitstyrkan, utan också styrkan.
  6. Efter bearbetning behåller materialet värme mycket bättre om det används för konstruktion.
  7. Ursprungligt utseende och ovanlig konsistens. Materialets unika dekorativa egenskaper gör det möjligt att använda det för alla ändamål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den enda nackdelen är att vedeldning är en ganska mödosam uppgift.

Hemma är det inte möjligt att använda industriell teknik, vilket innebär att du måste bränna, rengöra och bearbeta varje bräda manuellt.

Allt noggrant arbete belönas dock . Som ett resultat får befälhavaren en speciell konsistens och ett unikt utseende. Om du beställer färdiga brända brädor kommer denna nackdel inte att visa sig alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Vilket trä som helst kan användas för eldning. Raser med en ovanlig och uttalad konsistens är dock mer populära. Japansk teknik använde ursprungligen cederträ . Bok- och hornbalkbrädor är inte mindre populära och har höga dekorativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mer värdefulla raser bearbetas oftare . Om du bränner lönn, poppel eller al, blir konsistensen mer långsträckt. Valnöt och lärk bildar små och mycket strukturerade mönster på ytan. Björk används oftast för konstruktion av bad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barrträd avfyras också . Deras särdrag ligger i variationen av de resulterande ritningarna. Strukturen efter bearbetning är verkligen fantastisk. Det är anmärkningsvärt att små ritningar alltid är olika - repetitioner utesluts. Tallskiva är särskilt populär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör förstås att materialet kräver viss förberedelse innan avfyrning . Så ett träd med en fuktnivå på högst 13% används. Materialet ska inte beläggas med lack eller färg. Närvaron av sådana behandlingar kommer att förstöra ritningarna, de kommer att se ojämnt ut på grund av den höga temperaturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Den japanska konsten att dekorera trä är mycket populär. I själva verket är detta ett konstnärligt material från vilket du kan göra många inredningsartiklar och efterbehandlingselement. Resultatet beror på typen av eldning och materialet som används. Som ett resultat av kombinationen av ett antal faktorer får brädet en viss färg och textur. Avfyrningstyper.

Yta . Sådan behandling används oftare än andra på grund av dess enkelhet. Denna typ av avfyrning kräver minst erfarenhet, färdigheter och ledig tid. Du kan använda en gasbrännare eller ett lödkolv om processen görs hemma. Bearbetningen utförs till ett djup av högst 5 mm. Det är viktigt att noggrant gå igenom alla delar av brädet för att uppnå det perfekta resultatet. Avfyrningen måste vara enhetlig över hela området.

Bild
Bild
Bild
Bild

Full . Alla kan inte hantera ett träd på det här sättet. Det är nödvändigt att använda ett verktyg som kan ge temperaturer upp till 400 ° C. Detta är endast möjligt i en vakuumugn. Träet efter bränning reduceras (torkar) med nästan 2 gånger. Materialet används inte som byggnadselement - det är för dyrt. Vanligtvis används detta trä för att göra unika möbler eller inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Djup . Används för åldrande material som redan har använts. Oftare används djupbränning för virke. Ibland används det resulterande trädet för dekorativa paneler eller trädgårdsvägar. Uppvärmningsdjupet når 20 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Textur

Med ljus exponering för eld får träet en svagt uttalad konsistens, och med full exponering visas ett intressant mönster, som består av sammanvävning av träfibrer. Varje trädslag är unik . De mest uttalade fårorna kommer att vara i tätt material. Mjukt trä ger ett sällsyntare mönster.

Särskilt fascinerande inhomogena mönster och spår ser under lack. Produkten kan ha olika effekter beroende på bearbetningsdjupet.

Golvbrädan eldas vanligtvis ytligt, jämnas dessutom ut . Dekorativa föremål, bänkar och andra möbler är gjorda av material med vilken textur som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

Djup eldning gör träet blåaktigt svart, det liknar bokstavligen skuggan av kol. Om behandlingen är ytlig ändras den naturliga färgen praktiskt taget inte. Materialet kan ha vilken nyans som helst i en beige och brun palett.

Vissa träslag är mer intressanta . Till exempel, när man avfyrar hornbock och bok, dyker grå och antracitflöde upp. Brädan eller virket kan också målas ovanpå i valfri färg. Det bör noteras att de under behandlingen vanligtvis behåller sin naturliga färg. Så, bränt trä kan vara antingen grått, ljust eller svart, mörkbrunt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Invändig användning

Bränt trä används av designers överallt. Konstverkstäder och olika ateljéer låter dig köpa intressanta möbler, en ljuskrona eller trälampa. Varianter av att använda den brända brädan i inredningen.

Möbler kan tillverkas av släta bearbetade brädor eller grova balkar . Det är i alla fall högt uppskattat. Ibland används den inte ens för sitt avsedda ändamål, utan används bara som inredningselement.

Bild
Bild
Bild
Bild

En bräda med denna bearbetning är lämplig för tillverkning av trappor, steg och golv i ett lanthus . Materialet är också mycket populärt för golv. Men i det här fallet kräver det ytterligare justeringsbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa paneler på väggen ser fantastiska ut . Användningen av mycket texturerat trä i kol eller grå nyans är särskilt viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bordsskivan av sådant material ser original ut . Vanligtvis lackeras det så att träet inte försämras från yttre påverkan.

Bild
Bild

Det eldade materialet kan användas för att dekorera väggar i en lägenhet eller ett hus . Träet kan lämnas ojämnt som det är, vilket ser ganska imponerande ut. Om du inte gillar det här alternativet, använd sedan en vanlig transparent lack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sovrumsmöbler i trä har alltid varit populära . Eldning ger din sänggavel eller garderob en speciell charm. Kits är vanligtvis gjorda för att få interiören att se harmonisk ut.

Bild
Bild

Golvbeläggningen måste jämnas ut efter bränning . För detta används ett enkelt epoxiharts. Hon gör ett utmärkt jobb och kräver inga speciella färdigheter för att arbeta.

Hartset kan behålla ett unikt mönster.

Användning i yttre dekoration

De förkolnade träets speciella egenskaper gör det också lämpligt för utomhusbruk. Fasadskiva används för husbeklädnad. För fasaden krävs förbehandling så att trädet inte är rädd för effekterna av en yttre aggressiv miljö. Inredningen kan se ganska avantgardistisk ut. Användningsfall:

  • fasadfinish;
  • eldat ved kan användas för att göra en grind och ett staket;
  • en entrédörr av sådant material och plattband gör att du kan förvandla ditt hem, även om vi pratar om en lägenhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Bränt trä har höga dekorativa egenskaper. Skuggan kan varieras med en liten mängd färgämne. Interiören kombinerar vanligtvis flera element från sådant material - det övergripande utseendet blir mer harmoniskt.

Vackra exempel

På väggen ser ett sådant djupt eldat modernt och intressant ut. Ett sovrumsset av naturmaterial kombineras perfekt med dekoration

Bild
Bild

Det är i köket som du kan uppskatta alla fördelar med trä, som inte är rädd för eld och fukt. Intressant nog finns det också eldat material på golvet, men i mindre utsträckning

Bild
Bild

Ytbehandling gör materialet strukturerat, men så naturligt som möjligt. En sådan sovrumssats ser lyxig ut

Bild
Bild

Inredningsartiklar av bränt trä får en speciell charm. På panelen bearbetas brädorna på olika sätt, och några målas dessutom över

Bild
Bild

Naturmaterial i en plantskola har många fördelar. Huvudelementen i yteldat trä ser original ut och gör interiören mer livlig

Rekommenderad: