Askträ (13 Foton): Egenskaper Och Tillämpning, Färg Och Struktur, Struktur Och Mönster, Struktur. Vad är Gjord Av Det?

Innehållsförteckning:

Video: Askträ (13 Foton): Egenskaper Och Tillämpning, Färg Och Struktur, Struktur Och Mönster, Struktur. Vad är Gjord Av Det?

Video: Askträ (13 Foton): Egenskaper Och Tillämpning, Färg Och Struktur, Struktur Och Mönster, Struktur. Vad är Gjord Av Det?
Video: Wood Rendering with Colored Pencils 2024, Maj
Askträ (13 Foton): Egenskaper Och Tillämpning, Färg Och Struktur, Struktur Och Mönster, Struktur. Vad är Gjord Av Det?
Askträ (13 Foton): Egenskaper Och Tillämpning, Färg Och Struktur, Struktur Och Mönster, Struktur. Vad är Gjord Av Det?
Anonim

Aska trä är värdefull och i sin prestanda är egenskaperna nära ek, och i vissa avseenden överträffar den till och med. I gamla dagar användes aska för att skapa bågar och pilar, idag är materialet efterfrågat inom möbler och flygplanskonstruktion. Dessutom värderas den inte mindre än dyr mahogny.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Ask kännetecknas av en stark, men samtidigt elastisk trästruktur. Det finns få kärnstrålar - deras antal överstiger inte 15% av den totala volymen, respektive är aska svår att dela. Hög viskositet gör manuell träbearbetning omöjlig. Av natur har materialet ett vackert mönster och en trevlig nyans, varje färgning och färgning försämrar dess utseende. De fysiska parametrarna för aska är ganska höga.

  • Styrka. Draghållfastheten, mätt vid sträckning längs fiberlinjen, är cirka 1200-1250 kgf / cm2, tvärs över - bara 60 kgf / cm2.
  • Värmeledningsförmåga. Parametern för värmeledningsförmåga för värmebehandlat askvirke motsvarar 0, 20 Kcal / m x h x C. - detta är 20% lägre än för obehandlat trä. Den minskade värmeledningsförmågan i kombination med exceptionell densitet indikerar materialets förmåga att behålla värme; det är ingen slump att aska ofta används för att installera ett "varmt golv" -system.
  • Densitet. Tätheten av sent askvirke är 2-3 gånger högre än för det första. Denna parameter påverkas starkt av trädets naturliga fuktinnehåll. Så, den optimala densiteten för ett material med en fukthalt på 10-12% börjar från 650 kg / m3, och den högsta indikatorn motsvarar 750 kg / m3.
  • Naturlig fukt. På grund av sin höga densitet har askved en mycket lägre vattenabsorption än till exempel tall. Därför, i ett nyslipat träd, motsvarar nivån av naturlig fukt vanligtvis 35%, och i Manchu når den till och med 78%.
  • Hygroskopicitet. Virke absorberar inte aktivt yttre fukt. I en fuktig miljö kan dock mättnadsgränsen överskridas. I det här fallet börjar materialet skeva och deformeras, därför är hård aska inte lämplig för inredning av rum med hög luftfuktighet (pooler och bastur).
  • Hårdhet. Askträets densitet vid en fuktnivå på 10-12% är 650-750 kg / m3. Askhårdheten är 78,3 N / mm2. Detta material tillhör kategorin tunga och extra tuffa, vilket gör det möjligt att göra stora arkitektoniska kompositioner av det. Trots sin exceptionella densitet är askvirket ganska trögflytande och elastiskt. Efter torkning förblir ytstrukturen dekorativ. Kärnan är ljus, träved vanligtvis med en gulaktig eller rosa färg.
  • Brandfarlighet. Elden av denna träslag uppstår vid uppvärmning från 400 till 630 grader. När temperaturen överskrids avsevärt skapas förutsättningar för bildning av kol och aska. Den högsta värmeeffekten för trä är 87% - det är möjligt vid uppvärmning till 1044 grader. Under påverkan av förhöjda temperaturer förlorar askved sin hemicellulosa helt. Detta eliminerar risken för patogena mikroorganismer och mögel. Värmebehandling förändrar avsevärt den molekylära sammansättningen av askat trä, det skyddas maximalt från vridning och deformation. Värmebehandlat virke har en enhetlig nyans som sträcker sig från blek beige till mörkbrun. Detta material har funnits stor tillämpning inom utomhuskonstruktion, i synnerhet för balkonger, loggior och terrasser. Värmebehandlad aska har obestridliga fördelar: miljösäkerhet, hållbarhet, dekorativt utseende.

Den enda nackdelen är priset - det redan dyra materialet blir ännu dyrare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Totalt växer cirka 70 sorter av aska på jorden, alla används av människor. Detta träd finns på alla kontinenter och överallt tillhör det kategorin värdefulla arter . Fyra asktyper har blivit utbredda i Ryssland.

Vanlig

Ett sådant träd växer sällan till en höjd av 40 meter, oftast överstiger det inte 25-30 m . I ett ungt träd är barken grågrön, hos en vuxen blir den mörkgrå och täckt med små sprickor. Träets struktur är ring-vaskulär, kärnan är brunaktig-buffig. Sapvedet är mycket brett, med en uttalad gulaktig nyans. Kärnan passerar smidigt in i savträet men samtidigt ojämnt. I tidigt trä är stora fartyg synliga, årsringar är till och med synliga. Mogent virke är mörkare och tätare än tidigt trä.

Bild
Bild

Kinesiska

Den finns i den södra delen av Ryssland, liksom i norra Kaukasus, i asiatiska länder och i Nordamerika. Denna aska kan inte kallas en jätte - dess maximala höjd är 30 m, barken är ganska mörk i färgen, bladen är palmformade och vid beröring avger de en skarp lukt. Kinesiskt askträ är starkt, mycket hårt och spänstigt.

Bild
Bild

Manchurian

Trädet finns i Korea, Kina och Japan. På vårt lands territorium växer det på Sakhalin, i Amur -regionen och Khabarovsk -territoriet . Sådant trä är något mörkare än vanligt aska - i färg är det mer som en nöt. Den bruna kärnan upptar upp till 90% av området. Sapvedet är buffigt, smalt.

Sådant trä är tätt, flexibelt och visköst, tillväxtringarnas gränser är synliga.

Bild
Bild

Fluffig

Den kortaste typen av aska - ett sådant träd växer inte högre än 20 m. Kronan sprider sig, unga skott känns. Ask kan växa och utvecklas även på platser där marken är mycket fuktig - på översvämmade översvämningsplaner och längs med vattendrag. Tillhör kategorin frostbeständiga grödor. Träet har en imponerande densitet och en hög nivå av naturlig fukt.

Bild
Bild

Ansökan

Askvirke kännetecknas av motståndskraft mot biologiska påverkan. När det gäller styvhet, styrka, mättnad av nyanser och en mängd olika texturer är den inte på något sätt sämre än ek, och överträffar den till och med i sin förmåga att hålla fästelement, motståndskraft mot skevhet och viskositet . Detta ledde till efterfrågan på materialet vid tillverkning av räcken, trappor, fönsterkarmar, alla typer av golvbeläggningar. Ask används för att tillverka foder, blockhus, imitation av virke och andra byggmaterial. Dessutom är ask trä idealiskt för faner samt snidade möbler.

Eftersom detta timmer böjer sig bra och inte ger flingor kan det användas för att göra alla typer av sportutrustning - hockeyklubbor, racketar, basebollträn och åror. Tidigare år användes ofta aska för att göra köksredskap, eftersom detta träd inte har någon smak. För konstruktion av lekplatser för att öka deras säkerhet är detta material vanligtvis att föredra. Rider, stegar och rutschbanor av högkvalitativ aska är inte benägna att spricka, så det är svårt att få splitter i dem. Dessutom behåller de sina funktionella egenskaper och sitt ursprungliga utseende länge.

En av fördelarna med aska är den optimala balansen mellan styrka och tryck . Det är ingen slump att det i de flesta gym, hem och kontor är mycket efterfrågan på golv från detta material. Det finns inga spår av benen på den, och när ett tungt vinkelföremål faller behåller ytan sin integritet. Ask är oumbärligt som golv på platser med hög luftfuktighet och hög trafik. Bjälkar är gjorda av aska - de är så elastiska att de tål mycket större belastningar än någon annan träslag.

Askvirke används vid transport och flygplanskonstruktion. Verktygshandtag som är gjorda av dem är extremt hållbara och flexibiliteten gör att du kan skära ut kroppsdelar, armborst och andra krökta strukturer.

Rekommenderad: