Sapved Av Trä: Vad är Det Och Vad är Dess Roll? Trädet Av Gran Och Andra Träd. Var Ligger Den I Skaftet På En Träig Växt? Förening

Innehållsförteckning:

Video: Sapved Av Trä: Vad är Det Och Vad är Dess Roll? Trädet Av Gran Och Andra Träd. Var Ligger Den I Skaftet På En Träig Växt? Förening

Video: Sapved Av Trä: Vad är Det Och Vad är Dess Roll? Trädet Av Gran Och Andra Träd. Var Ligger Den I Skaftet På En Träig Växt? Förening
Video: Äntligen är granen nere! 2024, Maj
Sapved Av Trä: Vad är Det Och Vad är Dess Roll? Trädet Av Gran Och Andra Träd. Var Ligger Den I Skaftet På En Träig Växt? Förening
Sapved Av Trä: Vad är Det Och Vad är Dess Roll? Trädet Av Gran Och Andra Träd. Var Ligger Den I Skaftet På En Träig Växt? Förening
Anonim

Sapwood är det yttre lagret av ett träd . Det är ett separat specialskikt som ger växten näringsämnen och den nödvändiga mängden vätska. Skiljer sig i en ljus nyans. Det är värt att överväga mer detaljerat vad som är särdragets särart och var det används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Innan du förstår vad spindelens roll är bör du noggrant studera trädets allmänna struktur

  1. Kärna … Det bildas i trädets stjälk till följd av träcells död, det har en övervägande mörkbrun nyans. Det är enkelt att skilja kärnan från andra komponenter.
  2. Cambium … Ett speciellt lager av aktiva celler som ger en snabb ökning av tjockleken på stammen. Det är av kambium som rasens ålder bestäms, och inte av kärnan, som många tror. Dessutom är detta träelement ansvarigt för tillväxten av trädringar.
  3. Bastdelen . En ledare för organiska näringsämnen som produceras av löv. Från dem rör de sig längs bastdelen till rotsystemet. Ligger inne i bagageutrymmet.
  4. Bark … Ligger på utsidan, det är skinnet på ett träd - ett hårt lager som ligger på utsidan. Ger hållbart skydd av pipan från mekaniska, klimatiska och andra naturliga påverkan.
Bild
Bild

Nu kan du överväga vad savträet är. Det är ett träelement som är utformat för att överföra näringsämnen och vätskor från roten till kronan . Sapvedet ser lättare ut jämfört med kärnans nyans, har en låg mekanisk hållfasthet. Det senare beror på den stora mängden vatten. Och savträ är mindre resistent mot bildning av svampar och insektsskador jämfört med samma kärna eller moget virke.

Det är anmärkningsvärt att vissa träd i princip saknar en kärna, och trä, till exempel björk och asp, består helt och hållet av savträ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är efterfrågat både inom industrin och i ekonomin. Tidigare skördades den i stora mängder för transport till Sibirien, och detta bekräftas av många författare.

Allmänna egenskaper hos savved:

  • en stor mängd vatten jämfört med andra träslag;
  • låga indikatorer på densitet och styrka;
  • instabilitet för mekanisk och kemisk skada;
  • mottaglighet för insektsattacker;
  • snabb utsläpp av fukt vid torkning;
  • hög krympning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Flera faktorer påverkar den aktiva tillväxten av underhålet, som denna del av trädet också kallas. Träets typ, ålder och kvalitet är avgörande. Unga träd har bara ett lager av ved, vilket ökar i bredd när trädet växer. Hos mogna arter är lagret av lövträ upp till 50% tjockt, men i vissa träd överstiger det inte 25%. Lärken är ett sådant träd.

Som redan nämnts, i björk och asp, upptar savträ hela trädstammen och förhindrar bildandet av kärnan. Ek har också detta element, men dess styrka är så låg att trädet av denna art inte är särskilt värdefullt.

Bild
Bild

Detsamma kan inte sägas om kärnan. I ek används kärnan för olika snickeriarbeten vid tillverkning av starka och hållbara möbler.

Subcortexen är mycket svagare än kärnan, och är också biologiskt instabil. Det är dock lättare att behandla med antiseptika och andra lösningar som kan förbättra elementets ursprungliga egenskaper.

Bild
Bild

Vyer

Det finns otaliga trädslag, men allt kan delas in i flera typer

Ljud … Denna kategori inkluderar stenar med en uttalad kärna. Närvaron av en kärna kan bestämmas av träets mörka färg när det huggs ner. Gruppen inkluderar så kända träd som lärk, ek, äpple. Och även tallarter kan tillskrivas här.

Bild
Bild

Splintved . Det är lätt att gissa att sådana raser inte har någon kärna alls, och de representerar en ansamling av levande mikroorganismer. Det inre träet har en ganska ljus nyans. Lönn, päron, lind och naturligtvis björk är framstående representanter för kategorin.

Bild
Bild

Mogen träig ras . Skillnaden i denna kategori är färgen på näringsskiktet, som kan förväxlas med kärnans färg. Det mest efterfrågade materialet på grund av dess höga tillförlitlighet. Gruppens representant är en nyskuren bok.

Bild
Bild

Den andra och tredje gruppen kan bilda en falsk kärna. Sådant trä kännetecknas dock inte av hållbarhet, vilket till exempel inte kan sägas om tall. Det är möjligt att identifiera savträ med en ojämn ljus nyans, liksom ojämna former på grund av träets mjuka struktur, som innehåller vätska. Men även med beaktande av inte de högsta egenskaperna hos björksapved och andra träslag, var det möjligt att hitta dess användning.

Bild
Bild

Ansökan

Spindelträets huvudsyfte är att skydda det avverkade trädet från inträngning av mikroorganismer och andra skador. Det är därför många producenter behåller underbarken när de hugger virke.

Detta tillvägagångssätt beror på tillförlitligheten och hållbarheten hos det avverkade trädet. Det skyddar basmaterialet från yttre påverkan, samt från:

  • insekter;
  • ultravioletta strålar;
  • temperaturskillnad;
  • indikatorer för hög luftfuktighet.
Bild
Bild

Ett särdrag och underkroppens främsta kännetecken är dess ökade sugförmåga. Därför kommer ytterligare behandling av stockar med ett antiseptiskt medel att förlänga träets hållbarhet och låta dig få hållbara timmerhus vid utgången.

När det gäller hushållsbruk flimrar savträ i kosten hos de flesta nordliga människor. Den rika tillgången på näringsämnen och vatten i underbarken gör detta träelement verkligt värdefullt i regioner där det är svårt att få mat på vintern.

Sapwood är en del av trä som ger det ett flöde av flytande och användbara komponenter … Underbarkens svaga egenskaper gjorde inte att trädelementet efterfrågades mindre. Det används aktivt både inom industrin och i ekonomin.

Rekommenderad: