Bituminöst Lack: Applikation, Val För Betong, Trä Och Metall. Hur Späds Det Ut Och Hur Mycket Torkar Det? Vad Det är? Förening

Innehållsförteckning:

Video: Bituminöst Lack: Applikation, Val För Betong, Trä Och Metall. Hur Späds Det Ut Och Hur Mycket Torkar Det? Vad Det är? Förening

Video: Bituminöst Lack: Applikation, Val För Betong, Trä Och Metall. Hur Späds Det Ut Och Hur Mycket Torkar Det? Vad Det är? Förening
Video: How to do waterproofing (Bituminous Coating) 2024, April
Bituminöst Lack: Applikation, Val För Betong, Trä Och Metall. Hur Späds Det Ut Och Hur Mycket Torkar Det? Vad Det är? Förening
Bituminöst Lack: Applikation, Val För Betong, Trä Och Metall. Hur Späds Det Ut Och Hur Mycket Torkar Det? Vad Det är? Förening
Anonim

Modern produktion erbjuder en mängd olika kompositioner för beläggning och skydd av olika produkter från de negativa effekterna av naturliga miljöfenomen. För att måla alla typer av ytor används bituminöst lack aktivt - en specialiserad komposition baserad på bitumen och polyesterhartser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Bituminösa lacker varierar i kvalitet och sammansättning. I synnerhet påverkas detta av de komponenter som används för tillverkning av sådana produkter. Bland de mekaniska egenskaperna kan man särskilja dess förmåga att mjukna och smälta under temperaturpåverkan, dessutom tenderar det att lösa sig endast när det interagerar med organiska lösningsmedel. Enligt dess fysiska parametrar är en sådan lack ett ämne med en oljig konsistens, vars färg varierar från brun till transparent . Det är ganska flytande i konsistensen och kräver därför omsorg vid applicering för att inte täcka ytan med en överdriven mängd lack. Färger och lacker tillverkas på vegetabiliska oljor, med derivat av kolofonium, lösningsmedel, harpyuseter.

Dessa är huvudkomponenterna i sammansättningen av bituminösa lacker av alla märken. De kan också innehålla antiseptiska tillsatser och korrosionshämmare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av lack används olika typer av bitumen som standard:

  • naturligt ursprung - asfalter / asfaltiter av olika kvalitet;
  • konstgjorda i form av resterande oljeprodukter och andra;
  • kol (torv / träiga platser).
Bild
Bild

Produktmärkning och översikt

Idag representeras bituminöst lack av 40 märken. Flera formuleringar används i stor utsträckning.

BT-99

Färg- och lackmaterial (LKM), lämpligt för impregnering och elektrisk isolering. Förutom lösningen av bitumen, alkydoljor och hartser innehåller den torkmedel och andra tillsatser. Efter applicering skapar den en spektakulär svart film. Används för bearbetning av lindningar av elektrisk utrustning. Lacken måste först spädas med toluen eller lösningsmedel.

Appliceringen utförs med en pensel, men i vissa fall är det hela nedsänkt i lacken.

Bild
Bild

BT-123

Designad för att skydda metallprodukter från rost. Ger skydd för icke-metalliska föremål under transport under svåra förhållanden och under långtidsförvaring. Den transparenta lackbeläggningen ändrar inte sina kvaliteter i upp till 6 månader i tempererade klimat. BT-123 används vid arbete med takmaterial och i andra byggstadier … Lacken kännetecknas av motståndskraft mot temperaturfluktuationer, fukt och vissa kemikalier. Beläggning med lack av detta märke förlänger produkternas livslängd, ger dem styrka och glansig glans. Ytan är slät, utan fickor och utbuktningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

BT-142

Lacken av detta märke har en god nivå av vattenbeständighet och skyddande egenskaper.

Designad för att måla metall- och träytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

BT-577

För tillverkning av detta lackmärke används bitumen blandat med bensen, med tillsats av koldisulfid, kloroform och andra organiska lösningsmedel. Blandningen är berikad med modifieringsämnen i form av polystyren, epoxihartser, syntetiskt gummi, gummimulor och andra. Sådana inneslutningar ökar produktkvaliteter som elasticitet och dragegenskaper .… Denna massa innehåller också komponenter som påskyndar torknings- och härdningsprocessen: vax, vegetabiliska oljor, hartser och andra torkmedel.

Bild
Bild

BT-980

Detta märke kännetecknas av en fet bas och en lång torkningstid (12 timmar vid t 150 ° C).

Arbetsviskositeten tillföres materialet genom att späda ut det med ett lösningsmedel, xylen eller en blandning av något av dessa lösningsmedel införda i vit sprit i ett förhållande 1 till 1.

Bild
Bild
Bild
Bild

BT-982

Anständiga elektriska isolerande egenskaper demonstreras också av lacken av detta märke. Det används för att behandla elmotorer och som en korrosionsskyddande beläggning för andra saker.

Bild
Bild

BT-5101

Snabbtorkande lack. Det används främst som en dekorativ och korrosionsskyddande beläggning för metall- eller träytor. Innan arbetet är det nödvändigt att motstå lacken i 30-48 timmar … Torka vid 20 ° C i ca 2 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

BT-95

Oljebitumenhäftande lack som ofta används som elektrisk isolering . Och det används också som ett lim vid tillverkning av glimmertejp. I tillverkningsskedet tillsätts vegetabiliska oljor till den.

Materialet löses med vitsprit, xylen, lösningsmedel eller en blandning av dessa medel.

Bild
Bild

BT-783

Detta märke är en lösning av petroleumbitumen med vegetabiliska oljor, med införande av torkmedel och organiska lösningsmedel som tillsatser. En produkt för ett specifikt ändamål - de är heltäckande belagda med batterier för att skydda dem mot svavelsyra. Resultatet är en elastisk, hållbar, hård beläggning som är resistent mot extrema temperaturer. Den appliceras genom sprutning eller med pensel, förtunnad med standard mineralsprit eller xylen. Dags att slutföra torkningen - 24 timmar, i arbetsutrymmet under applicering, är en temperatur på + 5 … +35 grader tillåten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad används det till?

Idag finns bitumenbaserad lack i olika märken och används för att bearbeta en mängd olika material. LKM är mycket efterfrågat för träbearbetning. Den är lämplig för att ge de nödvändiga fysikaliska och kemiska egenskaperna till en träyta för vidare användning. I det här fallet appliceras det tunt, eller så sänks ett föremål ner i det och torkas sedan. Det används också som överlack för betong, tegel och metall.

Bituminöst lack ger en optimal täckningsgrad, det är ganska lätt att applicera med en pensel, rulle, genom en spray … Skiktet är enhetligt och snyggt, det finns inga droppar. Förbrukningen av produkten beror på vilken typ av material som ska bearbetas. I genomsnitt täcker det 1 kvm. m material kräver cirka 100-200 ml.

Bitumenlacket måste torkas efter applicering. Hur lång tid det tar, anger tillverkaren i instruktionerna direkt på behållaren. I genomsnitt kan sluthärdning och härdning förväntas efter 20 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bituminösa lackmaterial i vardagen är lämpliga för olika ändamål

  • För att skydda metalliska material från rost. Det finns många sätt att bekämpa rost, vilket påverkar de flesta typer av metall. Lackering är definitivt en fungerande lösning. Lacken sprids över metallen i ett minimalt lager, vilket förhindrar kontakt med ytan med fukt eller luft. Denna lack är idealisk för utomhusapplikationer, till exempel beror metallens skick på hur staketet målas. Om du täcker det med lack, kommer det att hålla mycket längre i sin ursprungliga form.
  • Det andra syftet med lackmaterial bestämmer dess vidhäftning. Lacken uppvisar god vidhäftning till en rad ytor och hjälper till att binda vissa material. På grund av detta används det i olika situationer som lim. Ofta används denna limningsmetod i byggbranschen när man installerar takmaterial. Samtidigt är det mer rimligt och lönsamt att ekonomiskt använda metoden för kallbindning med bitumenlack. Till exempel, jämfört med varmlimning bitumen, förhindrar användning av lackmaterial ur säkerhetssynpunkt en eventuell brand.
  • Det tredje syftet med bitumenlacket är att göra ytor resistenta mot fukt. Ofta behandlas de med träytor, vilket förhindrar att de blir blöta. Som ett resultat ökar objektets fuktmotstånd, och det varar längre. En sådan komposition fungerar som en pålitlig vattentätning under ganska lång tid för strukturer och lokaler som pooler, garage, källare eller källare.
Bild
Bild

Det finns många områden där detta material tillämpas framgångsrikt. Den bituminösa kompositionen är utbredd på grund av dess överkomliga pris och acceptabla sammansättning . Dessutom är denna produkt idealisk för att dekorera alla typer av ytor. Lack är efterfrågat i decoupage, och vissa märken ger material en blank glans, medan andra är utformade för att imitera antiken. Det som han bearbetar ger det visuella intrycket av att vara gammal.

LKM med brunt pigment är lämpligt för fiberboard- och trädsnitt, eftersom det ger materialet en attraktiv ton. Lacken på bituminösa komponenter är dock universell och lämplig för många produktionsprocesser och överallt i vardagen. Men den förblir endast lämplig om den förvaras korrekt. Produkten ska förvaras under lock, tätt tillsluten, vid en rumstemperatur på + 30 ° C och högst + 50 ° C. Det är viktigt att skydda materialet från direkt solljus.

För närvarande produceras bitumenlack av många tillverkare. Olika komponenter används för tillverkning. Därför kanske inte lackens sammansättning på bitumen är lämplig för GOST. I den ursprungliga versionen av lackmaterial används naturliga hartser och bitumen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkra arbetsregler

Man måste komma ihåg att denna typ av lack tillhör explosiva ämnen. Grov hantering kan leda till brand och skada. Arbete med denna produkt bör utföras i luften eller på en tillräckligt ventilerad plats. Rök inte när du målar med lack. Om lacken har kommit på huden måste den torkas av med en trasa eller en fuktig trasa, tvålas och sköljas noggrant med vatten.

Om lack kommer in i ögat är det fullt av sorgliga konsekvenser. I en sådan situation är det viktigt att snabbt skölja slemhinnan med vatten. Efter det måste du träffa en ögonläkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

För fullständig säkerhet rekommenderas att måla med lack, ta på en speciell kostym och skydda dina ögon med speciella glasögon och dina händer med tjocka handskar. Vid oavsiktlig förtäring av lackmaterial i magen måste du omedelbart gå till sjukhuset. I en sådan situation är det förbjudet att framkalla kräkningar hos offret.

Det är nödvändigt att använda ett lack av bitumen enligt anvisningarna på förpackningen . Observera den rekommenderade torktiden. Späd endast enligt anvisningarna. Bituminöst lack är definitivt en färgämne. Lämnar lätt smutsiga fläckar på plagg och läder, avlägsnas lacken genom bearbetning med bensin. Och även white spirit är lämplig för detta. Behållaren med lacken ska hållas borta från eld för att undvika uppvärmning. Utgången lack är inte lämplig för användning. Det måste återvinnas.

Rekommenderad: