Virke 150x150x6000 Mm: Vikt Av Trä Av Naturlig Fukt Och Torrhet, Kvantitet I En Kub, Hyvlat Tall Och Kantvirke, Andra Typer Och Deras Volym

Innehållsförteckning:

Video: Virke 150x150x6000 Mm: Vikt Av Trä Av Naturlig Fukt Och Torrhet, Kvantitet I En Kub, Hyvlat Tall Och Kantvirke, Andra Typer Och Deras Volym

Video: Virke 150x150x6000 Mm: Vikt Av Trä Av Naturlig Fukt Och Torrhet, Kvantitet I En Kub, Hyvlat Tall Och Kantvirke, Andra Typer Och Deras Volym
Video: Timber business 'booming' as global demand soars 2024, Maj
Virke 150x150x6000 Mm: Vikt Av Trä Av Naturlig Fukt Och Torrhet, Kvantitet I En Kub, Hyvlat Tall Och Kantvirke, Andra Typer Och Deras Volym
Virke 150x150x6000 Mm: Vikt Av Trä Av Naturlig Fukt Och Torrhet, Kvantitet I En Kub, Hyvlat Tall Och Kantvirke, Andra Typer Och Deras Volym
Anonim

Trähus är mycket populära idag på grund av bekvämligheten att leva - på sommaren är det svalt i ett sådant hus, och under den kalla årstiden är det mysigt och varmt. Som regel fungerar förberedda stockar eller balkar som väggmaterial. Inom konstruktion ges ofta trä föredragna - även geometriska dimensioner gör att du snabbt kan sätta upp väggar, och själva timret kräver inte lång krympning.

Vid utformning av olika träkonstruktioner beaktas flera indikatorer - storlek, volym, vikt och mängd timmer som används, beroende på typ och egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

En balk på 150x150x6000 mm är lämplig för byggandet av ett sommarkök, badhus, lusthus. Denna storlek är en av de vanligaste, och även om materiallängden kan variera, erbjuder leverantörer i allmänhet 6 meter.

Byggmaterialets yta är något grov, innehåller inte hål, sprickor och spår av barkbaggar.

Bild
Bild

Tänk på träslag

Naturlig fukt - trä med en fuktnivå på 82-87% . Hög fuktnivå är vanligt i nysågat material. Sådana byggmaterial är efterfrågade bland konsumenterna på grund av överkomliga priser, men det är viktigt att ta hänsyn till att det är svårt att arbeta med rått sågat virke, eftersom timret i alla fall kommer att torka ut med tiden, vilket leder till dess allvarlig deformation under krympning av strukturen, liksom utseende av sprickor och mögel.

Bild
Bild

Torrt - ett träd som torkas naturligt eller i specialkammare, med en fuktnivå på 10-20% . Deformationen av sådana material på grund av byggnadens krympning kommer att vara minimal. Följaktligen kommer inte bara det vackra utseendet att bevaras, utan sprickor, mögel kommer inte att visas och strukturen kommer inte att "vrida".

Bild
Bild

Kammartorkning - trä torkas i en speciell kammare utrustad med luftvärmare . Torkprocessen är automatiserad - ett optimalt torkningsläge bibehålls i kammaren, vilket beror på virkets storlek, träslag och dess ursprungliga fuktnivå.

Bild
Bild

Skivad- gjord av vanligt virke, uppdelat i oprofilerat och profilerat . Chips exponeras för både en och flera eller alla sidor av produkten, vilket direkt påverkar priset på slutprodukten. Torrhyvlat virke har strikta geometriska dimensioner och behåller dem länge. På grund av dessa egenskaper används den i stor utsträckning, inklusive trappor och fönsteröppningar.

Bild
Bild

Ej profilerad - en stock med en restfuktighet på cirka 30% sågas av från fyra sidor till en sektion på 150x150 mm . En sådan balk förenklar och påskyndar byggandet av ett hus eller en grund, och har också ett attraktivt pris-prestanda-förhållande.

Bild
Bild

Profilerad - tillverkningsalgoritmen liknar icke -profilerad, men kvaliteten är en nivå högre . Vid arbetsstycksstadiet skärs spår, fördjupningar och utskjutande delar, som strikt motsvarar varandra. Monteringen av "törn-spår" är enkel (liknande montering av en barns designer).

Bild
Bild

Kalibrerat - allt virke som har genomgått särskild bearbetning (torkas och skärs i strikt överensstämmelse med de angivna parametrarna). I samma sats måste olika produkter ha samma tvärsnitt och samma form. Till exempel är vanligt, profilerat och limmat virke 150x150 mm ett kalibrerat virke.

Bild
Bild

Kantad - gjord genom sågning av stockar enligt strikt specificerade parametrar taget direkt från massivt trä. Som ett resultat skapas fyrkantiga produkter, vars funktion är fixering. Materialet är tillräckligt tätt fastsatt, vilket gör det enkelt att installera.

Bild
Bild

Med ett spår - på de övre och nedre delarna av stockarna skärs låsfogar ut för den mest täta anliggningen av virket . Sidornas släta yta och närvaron av åsdelar gör det möjligt att bygga ett vackert och varmt hus. Tack vare detta material uppförs väggarna utan sprickor, och sannolikheten för att fukt tränger in i strukturen och möjligheten till början av förfallsprocessen minskar också. Profilerat virke är ett sågat virke med ett spår.

Bild
Bild

Tall - hållbart virke (densitet är 500 kg per 1 m3), används ofta för konstruktion av bärande konstruktioner. Det har ett antal fördelar - enkel bearbetning, hög värmeisolering och fuktbeständighet, minimalt med slöseri efter bearbetning, hållbart och estetiskt material med ett brett spektrum av färger.

Bild
Bild

Lärk - hårt trä (30% hårdare än tall, gran), har bra motståndskraft mot sönderfall, kännetecknas av brand-, bio- och fuktbeständighet, värmekapacitet. Materialen är effektiva i dekoration, praktiska och ekonomiska på grund av deras höga prestanda, mekaniska och estetiska egenskaper. Den största fördelen är styrkan, överlägsen styrkan hos andra barrträd (till exempel tall, gran eller cederträ).

Bild
Bild

2: a klass - timmerkvaliteten är tillåten ett litet antal defekter (klyftor, sprickor, knop). Det anses acceptabelt om den maximala spricklängden inte är mer än 1/3 av produktens längd, knop med minsta diameter och högst 3 små spår eller 1 stort spår av tråkiga skalbaggar per 1 m längd. Träet ska inte vara mögligt, möglat, ruttnande. Visuellt är skillnaderna obetydliga - trä i första och andra klass ser torrt ut, det finns inga synliga skador.

Bild
Bild

Perforerad - profilerat virke med en fukthalt på 10-12%, tillverkat enligt en ny produktionsteknik. Sådant virke krymper praktiskt taget inte, har mindre vikt, hög värmebeständighet, minimal sannolikhet för material "vridning" och bildning av mögel eller "blå", sprickor, och kräver inte heller användning av lim, materialet är ganska enkelt konvektion torkning.

Bild
Bild

Volym och vikt

Virkens vikt beror inte bara på fuktigheten i träet, utan också på trädets art - till exempel kommer en produkt av rå björk att vara lättare än från ek. Det är också viktigt att förstå att en stång av samma träslag av naturlig fukt väger mer än torr.

Tabellen visar värdena på vikten på 1 m3 trä, beroende på träslag och fuktnivå.

Bild
Bild

Vikten av ett virke 150x150 mm med en längd av 6 meter beror på parametrarna ovan . Till exempel blir massan av en sådan produkt tillverkad av det mest använda träet i konstruktion - tall med våt fukt (24-45%) 81 kg.

Antalet virke i 1 m3 beror direkt på dess dimensioner - bredd, tjocklek och längd. Till exempel, för laminerat fanerträ på 150x150x6000 mm blir kvantiteten i en kub 7 stycken.

I specialiserade källor anges vikten per 1 m3 ofta, men du kan beräkna den vikt som krävs när material köps individuellt.

Bild
Bild

Ansökningar

Balk 150x150x6000 mm är en av de vanligaste typerna av virke. Denna popularitet förklaras av enkelheten i installationen, tillräcklig styrka och tillförlitlighet.

Det används i stor utsträckning i konstruktion, avsett för byggande av bostadshus, låga byggnader, bad, bastur, kaféer och andra lokaler, även lämpliga för husets yttre och inre väggar, vilket skapar golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett 150x150 timmer håller värmen inne i byggnaden och minskar ljudnivån från gatan . Tall- och granmaterial är starka, perfekta för användning som bärande stöd, och inte bara för att bygga husets väggar.

Bild
Bild

Med hjälp av en stång på 150x150x6000 mm görs ofta trappor och fönsterkonstruktioner, dörrkarmar, interiörpartitioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utför funktionen av rekvisita, formverk, fackverkskonstruktioner. För konstruktion av husväggar används ofta ett profilerat och limmat utseende.

Bild
Bild

Vid tillverkning av bilvagnar och plattformar för tåg används även timmer. Lärktimmer används ofta vid skeppsbyggnad.

Kostnaden för produkten beror direkt på parametrar som timmer, träslag, typ, torkning.

Det billigaste anses vara ett naturligt torkat virke av tall eller gran.

Rekommenderad: