Skivor 30 Mm: 30x100, 50x30 Mm Och 80x30 Mm, Hyvlade, Kantade Och Okantade Brädor Med En Tjocklek Och Bredd På 30 Mm

Innehållsförteckning:

Video: Skivor 30 Mm: 30x100, 50x30 Mm Och 80x30 Mm, Hyvlade, Kantade Och Okantade Brädor Med En Tjocklek Och Bredd På 30 Mm

Video: Skivor 30 Mm: 30x100, 50x30 Mm Och 80x30 Mm, Hyvlade, Kantade Och Okantade Brädor Med En Tjocklek Och Bredd På 30 Mm
Video: Tips for Woodworking with Beech 2024, Maj
Skivor 30 Mm: 30x100, 50x30 Mm Och 80x30 Mm, Hyvlade, Kantade Och Okantade Brädor Med En Tjocklek Och Bredd På 30 Mm
Skivor 30 Mm: 30x100, 50x30 Mm Och 80x30 Mm, Hyvlade, Kantade Och Okantade Brädor Med En Tjocklek Och Bredd På 30 Mm
Anonim

Vid utförande av olika installationsarbeten, liksom vid tillverkning av möbelartiklar, används träförpackningar, träskivor av olika storlekar. Detta material kan tillverkas av nästan alla raser. Idag kommer vi att prata om brädor med en storlek på 30 mm, om deras nyckelfunktioner och användningsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och omfattning

Brädor med en tjocklek av 30 millimeter används för närvarande inom olika fält. De har ett bra hållfasthetsindex. Strukturer gjorda av detta virke kan tjäna i många år och till och med decennier.

Brädor med en sådan tjocklek genomgår en särskild behandling under produktionen - torkning. Oftast utförs denna procedur i speciell kammarutrustning, men vissa modeller genomgår normal naturlig torkning.

Bild
Bild

Virke av denna typ kan skapas av olika träslag, men de vanligaste produkterna är tall, gran, lärk, björk, lönn och ek. Mindre vanligt produceras sådana strukturer av cederträ, asp och lind.

Brädor med sådana dimensioner kan användas inom olika konstruktionsområden. Så de används när du lägger golvbeläggningar, både för efterbehandling och grovt arbete. Dessa strukturer är ganska starka och hållbara.

Det rekommenderas att använda plankor för golv. De har en tung-och-spår design som gör dem enkla att installera.

Under installationen kommer spiken enkelt att sättas in i spåret, denna fixeringsteknik låter dig bilda en monolitisk beläggning, och samtidigt är risken för sprickor minimal.

Bild
Bild

Även timmer med denna tjocklek kan köpas för byggande av bostadshus, hushållsbyggnader. Ibland för dessa ändamål köps de mest hållbara limmade versionerna, som består av flera sådana brädor anslutna till varandra . De används också vid tillverkning av möbler, trappor, fönster och dörröppningar.

Det är tillåtet att ta brädor på 30 millimeter för att skapa landliga verandor och terrasser (det är bättre att använda speciella terrassmaterial). Ibland förvärvas de när de bildar snidade dekorativa produkter, men för detta är modeller gjorda av vackrare naturliga träslag mer lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Brädor med sådana dimensioner kan tillverkas i olika utföranden. Låt oss överväga varje sort separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trim

Dessa kvalitetsvirke bildas genom att skära en hel stock i längdriktningen. Kantade brädor utsätts nödvändigtvis för den djupaste bearbetningen av alla delar samtidigt under tillverkningsprocessen .därför har de maximal livslängd, en mer estetisk design.

På ytan av sådana brädor kan det inte finnas några stora sprickor, oegentligheter och andra defekter, därför används de för inredning och yttre dekoration, efterbehandling av golv.

Huvudskillnaden mellan kantat och okantat sågat virke är att de produceras utan avtagande, deras kanter är helt bearbetade . Enligt den officiella standarden kan det finnas en liten avtagning, men dess värde är minimalt och strikt normaliserat. Kanterna på sådant virke ligger i en vinkel på 90 grader mot varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oskadad

En okantad timmerart skapas med sågade stockar i längdriktningen, som kantade vyer. Men samtidigt kommer avmattningen att förbli på kanterna. Således förblir kanterna på sådana brädor obehandlade.

Kostnaden för sådana material blir mycket lägre jämfört med föregående alternativ.

Okantade brädor är huvudsakligen gjorda av barrträd. Men för detta väljs råvaror av bättre kvalitet med ett minimalt antal knop och sprickor.

Dessa brädor ska inte användas vid efterbehandling, skapa möbler . Oftast tas de för tillverkning av transportcontainrar, små tillfälliga byggnader, samt för bildandet av ett grovt golvbeläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hyvlad

Sådana brädor är också föremål för obligatorisk djupbearbetning samtidigt på alla sidor. Som ett resultat bör du få produkter med perfekt släta ytor. Hyvlat virke har hög motståndskraft mot fukt och olika temperaturförhållanden . Dessutom förvärvar de under behandlingen motstånd mot ultraviolett strålning, deformation, sprickbildning.

Dessa produkter är miljövänliga material. De har utmärkta värmeisoleringsegenskaper, så de kan användas vid konstruktion av pålitliga bostadshus.

Hyvlade sorter måste kammartorkas . De används ofta i efterbehandlingsarbeten, bland annat vid design av golvbeläggningar, interna skiljeväggar i rum. Deras bearbetning utförs med specialutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

Brädor med en tjocklek på 30 mm finns i olika längder och bredder. De vanligaste modellerna är med måtten 30x100, 80x30, 90x30, 10 x 30, 30 x 60, 30 x 50.

Vid uppförande av bostadshus används huvudsakligen brädor med måtten 30x100x6000, 30x30x6000, 30x30x1000 eller 30 x 120 x 6000. Brädornas vikt kan variera avsevärt.

Detta värde beror på många faktorer, inklusive bredd och längd, träslag och typ av torkning (modeller som genomgår naturlig torkning väger lite mer).

Bild
Bild

Urvalstips

Innan du köper sådant timmer bör du överväga flera viktiga nyanser. Besluta genast för vilket syfte dessa brädor kommer att vara avsedda. För efterbehandling, skapande av möbler bör företräde ges till hyvlade eller kantade alternativ . För en ojämn yta lämpar sig okantade material.

Du måste också vara uppmärksam på vilken typ av trä som brädorna är gjorda av. När man bygger starka strukturer, inklusive bostäder, rekommenderas det att köpa modeller från tall, ek, lärk, eftersom detta trä anses vara det hårdaste, tätaste och mest hållbara.

När du väljer, kom ihåg att torra modeller är det mest föredragna alternativet för att bygga pålitliga strukturer, starka ramar och efterbehandling. De är starkare och mer hållbara än naturliga fuktskivor.

Bild
Bild

Var noga med att titta på den träslag som brädorna är gjorda av:

  • 1: a klass - används vid konstruktion av dörrar, fönsteröppningar, trappor, efterbehandling;
  • Grad 2 - används för att skapa formning och svarv, konstruktion av starka golv, byggnadsstruktur av lagertypen;
  • Klass 3 - köpt för skapande av bärande konstruktioner av den tredje kategorin, lastcontainrar;
  • 4: e klass - används också när du skapar behållare och små ämnen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer timmer rekommenderar experter att uppmärksamma dimensionerna, materialets styrka för böjning och komprimering, brädornas överensstämmelse med tillåtna fuktindikatorer.

Rekommenderad: