Cedertavlor: Okantade Och Kantade, För Bad Och Hyllor, Hyvlade Brädor Från Altai Och Kanadensisk Cederträ, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Cedertavlor: Okantade Och Kantade, För Bad Och Hyllor, Hyvlade Brädor Från Altai Och Kanadensisk Cederträ, Andra Alternativ

Video: Cedertavlor: Okantade Och Kantade, För Bad Och Hyllor, Hyvlade Brädor Från Altai Och Kanadensisk Cederträ, Andra Alternativ
Video: Making a Fractal River Table with Blue Epoxy Resin Rivers 2024, April
Cedertavlor: Okantade Och Kantade, För Bad Och Hyllor, Hyvlade Brädor Från Altai Och Kanadensisk Cederträ, Andra Alternativ
Cedertavlor: Okantade Och Kantade, För Bad Och Hyllor, Hyvlade Brädor Från Altai Och Kanadensisk Cederträ, Andra Alternativ
Anonim

För närvarande används träskiva för inredning av olika lokaler. Liknande byggmaterial kan tillverkas av cederträ. Sådana sorter används oftast i processen att skapa badstrukturer. Idag kommer vi att prata om de viktigaste egenskaperna hos ett sådant trämaterial och vilka typer det kan vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Cederskiva kännetecknas av bättre motståndskraft mot svullnad under påverkan av fukt jämfört med tall, bok och ek, därför anses bastur gjorda av sådant trä vara mer pålitliga och hållbara. Cedertätheten är direkt proportionell mot fuktinnehållet. Medeltätheten för det torra materialet är 410 kg per kubikmeter. Denna ras kan inte skryta med särskild styrka, den är relativt mjuk. Cedermaterial är lätt att förbehandla. Den har en hög hartshalt. En bräda av denna träslag har en vacker ljusbrun färg med en lätt gul nyans. Undantaget är den kanadensiska cedern, den har en intressant röd färg.

Cederytor har en hög motståndskraft mot sönderfall och insekter . Detta uppnås på grund av det höga hartsinnehållet. Cederträ är inte resistent mot förbränning, som de flesta andra träslag. Men samtidigt, på grund av samma hartsighet, kommer ett sådant träd dåligt att upprätthålla eld och sakta olja. Cederprodukter kan kallas ledare bland alla andra träslag när det gäller ljudisolering och värmeisolering. Cedar anses vara ett absolut miljövänligt material, eftersom det är fullt av fytoncider som hjälper till att rena och sanera luften.

Det bör noteras att cedertavlor kännetecknas av sina höga kostnader, eftersom denna art anses vara en elit typ av trä, som kännetecknas av en hög kvalitet och ett attraktivt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Cedertavlor kan vara av olika typer. Bland dem är det värt att lyfta fram följande sorter.

Sibirisk

En sådan cederträ växer i Sibirien och Altai. Varje år bygger han upp ett tunt lager av årringen. Denna sort anses vara den mest hållbara och resistenta mot extrema temperaturer. Som regel har sibirisk ceder en ljusgul färg, kärnan kan ha en gulrosa färg. Detta trä är lätt att bearbeta i alla riktningar, det har en ganska mjuk struktur … Trädet avger en stor mängd harts, som inte gillas av olika skadliga insekter, så de finns praktiskt taget inte i det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kanadensare

Denna sort av ceder med en ljus röd färg är mycket hållbar och motståndskraftig mot mekaniska skador. Materialet har en mjuk rätlinjig struktur. Den kanadensiska arten har resistens mot ruttnande, mögelbildning på ytan. Träet är lätt att hantera. Den rymmer perfekt olika fästelement, inklusive skruvar, spikar utan tillbehör . Den kanadensiska arten har utmärkt värmeisolering och låg värmeledningsförmåga. Dessutom har den brandmotstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Altaic

Denna typ är lätt att hantera, den kan enkelt skäras, trimmas, samtidigt som den får en vacker, lite blank yta. Denna typ har ökade värmeisoleringsegenskaper, hög motståndskraft mot överdriven fukt, sprickbildning. Byggnader dekorerade med Altai ceder kommer att avge en behaglig ljus doft som kommer att rena och desinficera luften runt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cedertavlor kan också kantas och ej kantas. Det första alternativet är en ytsnitt från en solid stock, som bearbetas noggrant från alla sidor. Kanterna på de kantade brädorna bör placeras vinkelrätt mot varandra, detta gör att du kan göra brädan till ett mångsidigt virke för att med hjälp av den mest täta och exakta sammanfogningen skapa.

En obruten variation av cedertavlor bildas genom att såga stockar i längdriktningen . I det här fallet förblir avtagande på kanterna. Separat är det värt att lyfta fram den hyvlade typen av träskivor. Sådant virke bearbetas noggrant från alla sidor med hjälp av specialutrustning. Resultatet är absolut smidiga och geometriskt korrekta produkter.

Den hyvlade cedertavlan är mycket motståndskraftig mot höga nivåer av fukt och förfall. Detta material anses vara multifunktionellt, det används inom olika områden, inklusive för dekoration av fasaddelar, konstruktion av skiljeväggar och staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Cedertavlor används för närvarande i en mängd olika konstruktions- och efterbehandlingsarbeten. Oftast används de för beklädnad. Cedern har en vacker yttre design med ett intressant naturmönster. Denna träslag har en lugn övergång av hårda och mjuka lager. Dessutom kommer en sådan mantel att vara användbar för människor, eftersom träet under drift kommer att släppa ut en stor mängd användbara eteriska oljor.

Detta material kommer att vara det bästa alternativet för efterbehandling av bad, eftersom det har utmärkt motståndskraft mot fukt och plötsliga temperaturförändringar .… Cedern kommer att kunna behålla sina vackra färger och mönster länge. Tack vare sina korta fibrer spricker cederträ inte heller. Paneler gjorda av sådana brädor kan upprätthålla rätt geometri även under konstanta negativa effekter av höga temperaturer. Materialet deformeras inte och böjer sig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande blir sidospår gjorda av cedertavlor mer och mer populär. Detta efterbehandlingsmaterial kommer att kunna tjäna så länge som möjligt, det kommer inte att kräva separat bearbetning, det används färdigt. Golvbeläggningar är också ofta gjorda av en sådan bräda. De kännetecknas av ett ovanligt attraktivt utseende. Dessutom ger denna design ett optimalt inomhusklimat. Det är lätt att arbeta med sådant material, det skärs enkelt och snabbt. T Vilket golv kan passa in i nästan vilken inredning som helst . Dessa virke kan också användas för tillverkning av hyllor, bänkskivor.

Cedertavlan kan också användas för att skapa kompositioner genom träsnideri . Sådana volymetriska bilder skärs enkelt åt alla håll från en sådan sten. Ofta används just sådant material av nybörjare. Cederträ är också ett bra alternativ för att bygga hållbara och pålitliga trädgårdsterrasser, lusthus, fartyg och andra mindre fartyg.

Sådana strukturer kommer att vara helt säkra, eftersom de inte stöder förbränning, inte skadas av olika insekter, överdriven fukt.

Rekommenderad: