Plexiglaslim: Transparent Lim För Plexiglas Och Akrylglas, UV -lim Och Dikloretan, Akvarium Och Metall Vattentäta Typer

Innehållsförteckning:

Video: Plexiglaslim: Transparent Lim För Plexiglas Och Akrylglas, UV -lim Och Dikloretan, Akvarium Och Metall Vattentäta Typer

Video: Plexiglaslim: Transparent Lim För Plexiglas Och Akrylglas, UV -lim Och Dikloretan, Akvarium Och Metall Vattentäta Typer
Video: How to glue Acrylic 2024, Maj
Plexiglaslim: Transparent Lim För Plexiglas Och Akrylglas, UV -lim Och Dikloretan, Akvarium Och Metall Vattentäta Typer
Plexiglaslim: Transparent Lim För Plexiglas Och Akrylglas, UV -lim Och Dikloretan, Akvarium Och Metall Vattentäta Typer
Anonim

Lim är mycket efterfrågade och används ofta hemma. Marknaden erbjuder ett brett utbud av sådana produkter. Om du behöver arbeta med plexiglas måste du välja ett speciellt lim som har ett antal tekniska egenskaper och har många fördelar. Denna komposition presenteras i flera sorter, så det är nödvändigt att studera deras detaljerade beskrivning för att hitta den som uppfyller dina specifika krav.

Bild
Bild

Särdrag

Plexiglas, vanligtvis kallat plexiglas, skiljer sig åt i smidighet, därför är det väldigt trevligt och lätt att arbeta med honom . Detta material används för tillverkning av olika behållare och produkter, medan speciella föreningar krävs för att ansluta elementen. Resultatet av limning ska inte bara vara positivt, utan också starkt, medan det vore önskvärt att inga leriga spår finns kvar på plexiglaset och integriteten säkerställdes. Experter rekommenderar att du använder olika lim, som erbjuds i ett brett sortiment.

Att arbeta med plexiglas och lim kan ge olika resultat, beroende på appliceringsmetod, kompositionens egenskaper, komponenter och andra faktorer . Här är det viktigt att nämna två grupper i vilka produkterna för sammanfogning av plexiglasstrukturer är indelade. Det första innehåller starka organiska lösningsmedel, som innehåller ett fyllmedel av akryl . Deras främsta fördel är att fusionen inte bara är stark, utan homogen, eftersom sömmarna skapas genom att upplösa själva plexiglaset. Detta alternativ används i fall där du vill få det perfekta resultatet utan att störa plexiglasproduktens presentabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra gruppen inkluderar lim tillverkade av epoxihartser, som ofta används för att täta sprickor och sprickor . Sådana kompositioner är ganska efterfrågade vid reparation. En liten nackdel är dock torkningsprocessens varaktighet, men detta täcks av ökat motståndskraft mot stress.

Bild
Bild

Med epoxihartser fäster materialet så bra att du inte behöver oroa dig för sprickor.

Bild
Bild

Typer och deras sammansättning

Strukturer som innehåller många delar kan inte monteras utan lim. I det här fallet är det viktigt att se till att sömmarna på de limmade elementen är starka, med hänsyn till materialets styrka . När du väljer sådana produkter är det nödvändigt att uppmärksamma alla indikatorer, samt studera produktens sammansättning för att hitta vad som uppfyller alla krav.

Fysisk vidhäftning uppnås med de produkter som erbjuds i form av lösningar … Med gradvis avdunstning av lösningsmedel kommer limmassan att bli fast, vilket indikerar anslutning av plexiglasdelar.

När det gäller kemisk verkan inkluderar detta alla tvåkomponentformuleringar . Komponenterna blandas, varefter de börjar verka och härda snabbt. För att uppnå önskad effekt måste flera faktorer beaktas - hög temperatur, kombination av ingredienser, introduktion av katalysatorer eller aktiverande komponenter, utan vilken reaktionen är omöjlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver reparera en plexiglasstruktur hemma, uppstår genast frågan om vilket sätt att välja så att resultatet blir av hög kvalitet och sömmarna är starka och motståndskraftiga mot eventuella skador. Tidigare var dikloretan mycket efterfrågad, vilket applicerades på materialets yta och löste upp det. När de var torra förvandlades delarna till en fast struktur och sömmen var knappt märkbar och vid behov kunde den tas bort och ytan poleras.

Det ska noteras att dikloretanbaserade produkter är mycket giftiga och flyktiga, men de anses vara bland de bästa för att arbeta med plexiglas . Idag erbjuder marknaden blandningar med innovativa komponenter i kompositionen som är säkra, så att de kan användas säkert även hemma.

Lämplig för enkel sammanfogning av plexiglasdelar vanligt lim "Moment ". Dess främsta fördel är att den reagerar snabbt och kan ansluta ytor av en mängd olika material. Naturligtvis är det nödvändigt att arbeta med det här verktyget noggrant, precis limma elementen, eftersom det inte längre kommer att vara möjligt att separera dem, eftersom integriteten kränks.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver justera kan du välja vattentätt limmärke "88 ", som har ökat styrkan. Flytande naglar anses vara ett mångsidigt verktyg som är lämpligt för hemreparationer. Den enda nackdelen är det sömmen kommer inte att vara transparent, så denna faktor måste beaktas i förväg.

Dikloroetan används ofta för att göra ett lim hemma. Komponenterna bör inte bara vara denna kemikalie, utan också plexiglasspån, som blandas till ett tillstånd av medeltäthet. Efter ett par dagar löser spånen upp sig och massan kan användas för att limma ihop delarna. En sådan dikloretanskomposition kan tätt kombinera elementen i plexiglas genom ackumulering av molekyler med varandra. Som ett resultat blir sömmen stark, enhetlig och transparent.

UV -lim innehåller metakrylat, härdaren är ultraviolett, vilket avger en speciell ficklampa. Du kan använda ett sådant ämne för att limma inte bara plexiglas utan även metall, trä, plast och mycket mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna inkluderar motståndskraft mot extrema temperaturer, mekanisk spänning, transparent söm och dess långsiktiga bevarande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varumärkesöversikt

Det finns många märken av lim på marknaden som är lämpliga för arbete med plexiglas, men de skiljer sig åt i styrka, transparens och har sina egna egenskaper.

Ämne Acrifix 117 är mycket efterfrågad på grund av dess höga sömstyrka, transparens och hållbarhet. Limmet fastnar snabbt, avdunstar inte toxiner och erbjuds också till ett överkomligt pris. På grund av dess kapilläregenskaper tränger föreningen lätt in i smala sprickor och sprickor, vilket korrigerar materialfel. För hemmabruk är sådant lim ganska dyrt, dessutom erbjuds det i literbehållare och säljs inte heller i varje butik. därför den används ofta av proffs, reparatörer, liksom olika fabriker och tillverkningsföretag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Acrifix 116 erbjuds i praktiska och kompakta behållare. När det gäller densitet liknar ämnet bi honung, men sömmarna blir transparenta. Detta lim används bäst på ojämna och grova ytor, eftersom det kan fylla i fördjupningar och gropar i materialet.

Bild
Bild

Klisteralternativ Colacril-20 och Colacril-30 är en bra ersättning för de ovannämnda medlen, som är något dyra. Det är värt att notera att dessa två kompositioner oftast används tillsammans genom blandning, på grund av att det första limet är mer flytande och det andra är tjockt. Kvaliteten på limning med sådana produkter kommer att vara på högsta nivå, dessutom kommer sömmen att förbli transparent och osynlig.

Momentlim, som Cosmofen, finns i alla järnaffärer . Ett stort plus är att de erbjuds i kompakta förpackningar med pip, så att fylla sprickor med detta lim är mycket bekvämt. Kompositionen innehåller cyanoakrylat, och huvudfunktionen är att dessa produkter inte löser upp materialet, därför är det bättre att välja något annat för större styrka. Ofta är snabblim lämpligt för reparation av små delar i leksaker, där det inte blir någon mekanisk spänning.

Det bör komma ihåg att sömmen bleker, därför är produktens presentabilitet något störd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket är bättre?

Det finns en mängd olika lim på marknaden som är lämpliga för material som plexiglas. Det är dock inte lätt att namnge den produkt som är bäst, eftersom var och en har sina egna egenskaper och fördelar. Eftersom egenskaperna är mycket lika är den största skillnaden förmågan att lösa upp eller inte lösa materialet, vilket påverkar fogens kvalitet.

Först och främst måste du bestämma vad som exakt ska limas och om det kommer att bli en belastning på plexiglasprodukten. Om vi pratar om en leksak eller ett dekorativt element kan du använda det vanliga Moment -limet som erbjuds i alla butiker.

Bild
Bild

Om du behöver bearbeta något dimensionellt och uppnå ökad styrka, samt se till att sömmen är transparent, bör du välja dyrare produkter med lämpliga egenskaper.

Dikloroetan är lämplig för reparation av akvarier, eftersom det är lufttätt, vidhäftar bra och samtidigt giftfritt, vilket är extremt viktigt för fiskens liv och säkerhet. Du måste dock arbeta med sådant lim i ett välventilerat område, och produkten ska endast användas efter att ämnet har härdat och torkat helt, vilket tar en månad.

Om du behöver fästa metall eller trä på plexiglasdelar måste du välja lim som klarar denna uppgift. Dessa inkluderar "88" märkesprodukter, flytande naglar och samma dikloretan. Sammanfattningsvis är det säkert att säga det dikloretan anses vara den mest mångsidiga, så du kan säkert använda den för akrylglas eller plexiglas.

Rekommenderad: