Gipspaneler: Vägg- Och Takpaneler, Former Av Dekorativa Paneler För Inredning, Paneler I Kökets Inre, Vardagsrum Och Andra Rum

Innehållsförteckning:

Video: Gipspaneler: Vägg- Och Takpaneler, Former Av Dekorativa Paneler För Inredning, Paneler I Kökets Inre, Vardagsrum Och Andra Rum

Video: Gipspaneler: Vägg- Och Takpaneler, Former Av Dekorativa Paneler För Inredning, Paneler I Kökets Inre, Vardagsrum Och Andra Rum
Video: Huntonit - Väggpanel Skygge Kulör 2024, April
Gipspaneler: Vägg- Och Takpaneler, Former Av Dekorativa Paneler För Inredning, Paneler I Kökets Inre, Vardagsrum Och Andra Rum
Gipspaneler: Vägg- Och Takpaneler, Former Av Dekorativa Paneler För Inredning, Paneler I Kökets Inre, Vardagsrum Och Andra Rum
Anonim

3D -gipsskivor har blivit, om inte ett genombrott i designindustrin, så definitivt en modetrend inom detta marknadssegment. Eftersom de ser icke-triviala ut är de prisvärda, och miljövänligheten i deras produktion möter tidens konsumentbehov. Att tro att platsen för sådana paneler bara är i ett stort och lyxigt hus på landet är fel. Och i en standardlägenhet kan de bli en utsökt inredning.

Bild
Bild

Särdrag

Tredimensionella gipsskivor kallas fyrkantiga eller rektangulära plattor på vilka ett tryck, struktur, någon form av bildmönster upprepas . På framsidan av gipspanelen kan det finnas praktiskt taget vilken prydnad som helst, imitation av olika material. Och baksidan av en sådan tallrik är vanligtvis platt. Det är sant att det är möjligt att fler och fler plattor, skrymmande på båda sidor, kommer att säljas - det finns också önskemål om detta. Hittills finns det inte många av dem, men vissa designtekniker kräver just sådana lösningar.

Panelerna dök upp 2008 i USA, och mycket snabbt blev de efterfrågade i Europa och i vårt land. År 2011 etablerades den inhemska produktionen redan. Trimelementet är förvånansvärt enkelt i sin teknik, vilket bara ökar sina poäng. Gipsbruk blandas på specialutrustning i verkstaden. Materialet G-16, som kännetecknas av sin plasticitet och icke-brännbarhet, anses vara optimalt . Och för att den nya produkten ska vara hållbar och stöttålig kan fiberfibermjukgörare läggas till gipsblandningen i produktionen. Men en sådan tillsats, som du kanske gissar, minskar produktens miljövänlighet.

Att skapa formulär för paneler förtjänar ett särskilt omnämnande . Först skapas en 3D -modell i ett specialprogram. Designers och konstnärer är direkt involverade i detta. Sedan skärs modellen som skapas på en dator ut på en speciell maskin och modifieras för hand, om konstnärens idé kräver det.

Bild
Bild

Under hällningen vibrerar matrisen något: som det var tänkt, tack vare detta, sprider blandningen sig jämnare i formen, bildandet av tomrum i panelen är utesluten. Sedan måste torkningssteget upprätthållas helt: detta sker i ett rum där luftfuktighet och termiska indikatorer är strikt kontrollerade. Och först efter den slutliga torkningen kan panelen anses vara klar för användning för inredning. Alla steg i produktionsprocessen är automatiserade, så att konsumenten kan räkna med en hög nivå av den färdiga produkten.

Otvivelaktigt, en ny trend på inredningsmarknaden ger också upphov till privata hantverkares vilja att upprepa produkten inte i industriell skala … Faktum är att en gipspanel kan tillverkas under ganska blygsamma förhållanden. Om befälhavaren tydligt förstår den tekniska processen, har nödvändiga material, verktyg, utrustning, får han en produkt som inte är sämre än en butik.

Bild
Bild

Huvudegenskaper för 3D -paneler:

  • fuktmotståndet är måttligt, i alla delar av huset, förutom badrummet, kan du med säkerhet använda panelerna;
  • materialet är lätt att återställa, för vilket gipsspackel används;
  • paneler ökar ljudisoleringen och värmeisoleringen;
  • skarpa temperaturfall påverkar inte materialets kvalitet;
  • med rätt användning är panelernas livslängd lång;
  • panelerna rengörs snabbt och enkelt från damm;
  • ungefärlig vikt - en platta på 50 x 50 cm väger mindre än 5 kg.

Den största fördelen med gipsfinishen är säkerhet för hälsan, frånvaro av skadliga inneslutningar, efterlevnad av konceptet miljövänlig rymddesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Idag är huvudsyftet med gipsskivor - för att placera accenter i det inre, markera zoner … I grund och botten är paneler för internt bruk mer efterfrågade, men fasadalternativ hittar också deras köpare.

Bild
Bild

Var används volymetriska paneler?

  • Rum väggbeklädnad … Väggpaneler är det vanligaste alternativet. De kan mantla hela väggen, och det kommer att bli en accent i rummet. Du kan bara mantla en del av en vägg för att markera ett visst område. Det händer också att volymetriska paneler blir en prydnad på varje vägg i rummet. Detta händer mindre ofta, och oftast inte i ett vardagsrum, men till exempel i en fotografstudio etc.
  • För taket . Takpaneler är mindre vanliga än väggpaneler. Men detta alternativ för dekoration kan övervägas med hänsyn till alla tekniska beräkningar. Med stor sannolikhet kommer detta tillämpningsområde att utvecklas, med tillkomsten av lättare och mer kompakta former kommer gipsblandningspaneler att vara ett seriöst alternativ till mycket mindre miljövänliga sträcktak.
  • För partitioner . Ett av de mest framgångsrika alternativen. Om till exempel ett kök och ett vardagsrum kombineras i ett hus, finns det fortfarande någon sorts zonator i rummet. Det borde locka uppmärksamhet till sig själv, och gipsskivor kommer ganska framgångsrikt att dekorera en sådan vägg eller skiljevägg. Samtidigt kan panelens design väljas så att partitionen visuellt ser lätt ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Frågan dyker ofta upp - används paneler som ämnen för målning? Detta alternativ är naturligtvis möjligt eftersom det inte är svårt att måla en gipsskiva. Detta löser vissa designproblem och ökar efterfrågan på en ny generation dekorativa efterbehandlingsmaterial.

Blankettöversikt

Valet av formen är ett verkligt nöje för älskaren av interiörtransformationer … Det bör noteras att blanketterna uppfanns av specifika specialister, konstnärer och designers. Varje blankett från säljaren måste vara notariserat och certifierat.

I allmänhet kan alla former av gipsskivor delas in i grupper. Den första gruppen kommer att ha vågor och linjer - och detta är den mest efterfrågade kategorin av paneler. Mjuka och flytande former harmoniserar interiören (särskilt i mindre rum). Vågornas och linjernas riktning kan vara både horisontell och vertikal, såväl som diagonal. De återskapar de mjuka kurvorna som vågorna lämnar på den varma sanden. Denna form anses vara den mest lämpliga för att markera avslappningszonen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra gruppen är honungskaka . Det anses vara ett bättre alternativ för en hall eller hall. Honungskakor är gjorda både med stora celler och med små, sexkantiga eller något långsträckta, nästan släta och "infällda" i förhållande till planet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje gruppen är sten . Det är svårt att komma bort från detta tema, det är ett av de mest populära inom design. Tegelstenar kan vara släta och präglade, de kan upprepa en schackbräda eller vinkelrätt arrangemang. Populära och paneler som imiterar sprucken gips, grov granityta eller till och med svampig skal. Detta är ett diskret, mycket naturligt alternativ för inredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den fjärde gruppen av former är en imitation av tyg och liknande material . Sådana element imiterar perfekt klädseln och, vilket är väldigt trevligt, har till och med samma knappar som pryder lädersoffor. Ibland reproducerar de en träig struktur, samma naturläder, tapet. Inuti ett bibliotek eller kontor kommer detta alternativ att vara särskilt framgångsrikt.

Bild
Bild

Den femte gruppen är abstraktion . Inom högteknologi, loft och minimalism är sådana paneler platsen. Och antalet mönster som används är inte omedelbart beräknbart. Och diamanter, och invecklade labyrinter och fantasifullt arrangerade trianglar, flätor och skrynkligt papper - mycket intressant och riktigt moderiktigt. Sådana prydnader väcker liv och personifierar interiören.

Bild
Bild

Sjätte gruppen - sfärer och bubblor … Lite rymdtema, oväntade associationer, men även en sådan design för någon kommer att vara en idealisk inredningslösning. Intressanta former som liknar regndroppar på väggen. Och även om gipsskivor inte ofta finns i ett klassiskt badrum, finns det moderniserade, fuktbeständiga paneler som är lämpliga just i ett vått område, också på grund av sfärerna och bubblorna i deras design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till sist, den sjunde gruppen är en blommig prydnad . Det här är blommor i alla former och storlekar, med vackra, känsliga vävar. Det här är löv av olika storlekar, enorma orkidéer, prästkragar, murgröna - vad som helst. Dessa paneler är så kraftfulla att de kan övermätta en redan färgglad inredning. Det är därför de måste bestämmas i ett rum där doseringen av ljusa element observeras.

Bild
Bild

Olika mönster och texturer

Dekorativa paneler är intressanta för sin variation. Den här eller den där teckningen, utskriften, texturen ser intressant ut med motljus, med laminerade inredningsdetaljer. Det är alltid nyfiket hur panelen kommer att vänja sig vid den redan existerande interiören.

Exempel på texturer

  • Kant - en av de enklaste och mest kortfattade formerna.
  • Alomit - en polygon i kompositionens huvud, som påminner om en mycket stor mosaik.
  • Begrepp - i formen är något som liknar långsträckta tegelstenar.
  • Abstrakt - skapar ett mönster som ser ut som en volymetrisk tapet.
  • Aphelia - en intressant teckning för sofistikerade interiörer.
  • Flerfärgad - ett mer komplext ämne med vridna element.
  • Järnväg - förlänger visuellt väggen.
  • Diagonalskena - ställer in dynamiken i rummet.

Och det finns många sådana alternativ. Plattorna används för att skapa en vägg, dess fragment, dekorationen av skiljeväggen, som ser övertygande ut i varje tankeväckande interiör.

Bild
Bild

Använd i olika rum

Inuti kan en gipspanel bli en del av alla rum, även i ett badrum, fuktresistenta alternativ förändrar utrymmet på allvar.

I vardagsrummet

Vardagsrummet eller hallen är det mest efterfrågade området för gipsblandningspaneler. I det här rummet är det viktigt att skapa en atmosfär av avkoppling som är trevlig för hela familjen på kvällen . Tallrikar passar enkelt in i vilken stil som helst i vardagsrummet utan konflikt med andra inredningselement. Om vardagsrummet är gjort i en klassisk stil, väljs panelerna så att en förening med stuckatur uppstår.

Reliefer med vågiga element, geometriska former, abstraktion utvecklas i moderna vardagsrumsinredningar. Valet av mönster och form bör vara underordnat de redan skapade inre förhållandena. Om rummet har många växtmotiv är det osannolikt att sofistikerade former, plattor med tydlig och strikt geometri stämmer överens med bilden av vardagsrummet. Men varje fall är individuellt, därför måste du prova, experimentera, ordna "passning" i specialprogram. Ibland visar sig till och med paradoxala lösningar vara de mest framgångsrika.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket utrymme att utforma är också en individuell fråga. Någon bestämmer sig för att bara dekorera mediezonen med paneler, så att den blir ljus och texturerad. Och detta är ofta den riktigt bästa lösningen. Någon accentuerar hela väggen. Var inte rädd för färgvariationer .… En svart gipsvägg kan vara mer intressant än en vit, och det kommer att ge extra djup i rummet.

Bild
Bild

I sovrummet

Oftare i sovrummet är området vid sängens huvud utformat med paneler. Det finns också gott om möjligheter i färg: allt beror på ägarens preferenser, någon sover bra bara i ett ljust rum med ljusa texturerade accenter, någon behöver mörker, djup av nyanser för en vilsam sömn. Och panelerna är redo för alla alternativ.

Om sovrummet är stort kan du skapa en antik stil i den, som är perfekt byggd exakt på grund av sådana dekorativa element som gipsskivor. Men det är oönskat att lindringen av panelerna i sovrummet bokstavligen skär ögonen. Det bästa är ett projekt där designen är underordnad användningen av nyanser av samma färg eller angränsande färger .… Man tror att för nervsystemet är detta en mycket bra inre idé.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I köket

I köksutrymmet används gipsskivor mindre ofta, eftersom hög luftfuktighet dominerar … Men för det första kan du använda paneler med fuktbeständig impregnering, och för det andra ta bort panelerna från kokzonen så mycket som möjligt. Och om de dekorerar väggen i matsalen, och även i ett riktigt rymligt kök, kommer det att vara ett intressant och snyggt alternativ. Om panelerna är belagda med emaljfärger i önskad nyans kan de torkas av med en fuktig trasa. I alla fall för ett stort antal människor är detta alternativ mycket mer intressant än en tråkig kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I korridoren

Om korridoren är liten och smal kan det hända att gipsskivorna inte rotar sig här - de kommer ytterligare att betona den blygsamma storleken på utrymmet. Men det finns en lösning: det här är paneler med imitation av en vagnskopplare . I en klassisk korridor ser sådana plattor väldigt organiska och snygga ut. Det är svårt att omedelbart förstå om det här är en äkta läderband eller en imitation av den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsregler

Om du bestämmer dig för att göra installationen själv måste du förbereda verktygen enligt listan. Och detta: panelerna själva (enligt preliminära beräkningar), en primer för väggarna, gipsmonteringslim, sandpapper, en hacksåg med små tänder, färg, en stor gummispatel, en rulle / pensel / sprutpistol.

Installationsstadierna av plattor ser ut så här

  1. Väggar måste rengöras från damm och smuts, gammal finish . Det är bekvämare att starta installationsarbetet från väggens vänstra eller högra hörn.
  2. Appliceras på väggarna jordkomposition djup penetration, nödvändigtvis - 2 lager. Baksidan av panelerna är också grundad.
  3. Medan marken torkar du kan göra markeringen med en nivå .
  4. Guideprofilen installeras , på vilken den första raden av paneler är fixerad.
  5. Innan du installerar paneler de måste läggas ut på golvet för att matcha mönstret - detta kommer att ge en uppfattning om hur hela kompositionen kommer att se ut på väggen.
  6. På ytan av panelen med en kamspackel lim appliceras , appliceras den på väggen längs markeringslinjerna. Limmet härdar snabbt, så du behöver inte späda ut det mycket i förväg.
  7. Interpanelsömmar är igensatta med kitt … Du måste vänta tills det torkar och applicera ett annat kittlager.
  8. Sy på vanligt sätt överskrivet sandpapper.
  9. Ytan på plattor grundad sprutpistol eller rulle.
  10. Du kan börja måla: det är bättre att göra detta antingen med vattenlösliga akrylfärger eller latexföreningar. Färgen appliceras i 3 lager med en sprutpistol eller en enkel rulle. Ytan kan lackeras över färgen, men detta är valfritt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns några tvivel om att installationen av panelerna kan utföras på egen hand med hög kvalitet, proffs kommer att göra det … Även om det inte är något komplicerat i installationen till en början, är det bara att detta ännu inte är den mest bekanta fronten för arbetet för många.

Gipsskivor är en modern version av rymdtransformation, intressant, miljövänlig, enkel i sin idé, men fortfarande långt ifrån typisk. Definitivt värt att överväga inför en kommande renovering.

Rekommenderad: