Lägg Plywood På Stockar: Under Linoleum Och Laminat. Vilken Tjocklek Av Plywood Ska Man Använda? Gör-det-själv-svarvning För Plywoodgolv, Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: Lägg Plywood På Stockar: Under Linoleum Och Laminat. Vilken Tjocklek Av Plywood Ska Man Använda? Gör-det-själv-svarvning För Plywoodgolv, Fördelar Och Nackdelar

Video: Lägg Plywood På Stockar: Under Linoleum Och Laminat. Vilken Tjocklek Av Plywood Ska Man Använda? Gör-det-själv-svarvning För Plywoodgolv, Fördelar Och Nackdelar
Video: Lägga parkett för idioter del 1 2024, Maj
Lägg Plywood På Stockar: Under Linoleum Och Laminat. Vilken Tjocklek Av Plywood Ska Man Använda? Gör-det-själv-svarvning För Plywoodgolv, Fördelar Och Nackdelar
Lägg Plywood På Stockar: Under Linoleum Och Laminat. Vilken Tjocklek Av Plywood Ska Man Använda? Gör-det-själv-svarvning För Plywoodgolv, Fördelar Och Nackdelar
Anonim

Innan du lägger en golvbeläggning i form av linoleum, laminat eller matta, är golvets yta förberedd på ett sådant sätt att det är jämnt och hållbart. För golvet används ett prefabricerat torrgolv, som utförs med trä stockar och plywood. Denna konstruktion tål tung belastning och kan appliceras på alla typer av golv. För att göra ett golv av plywoodskivor är det nödvändigt att välja rätt material och installera det. Uppförandet av golvytan kräver viss kunskap och färdigheter från befälhavaren.

Bild
Bild

Särdrag

Plywoodgolv används för grov och slutlig förberedelse av golvet både i ett trähus och i en lägenhet. En sådan anordning låter dig förbereda golvet för laminat eller linoleum . Kärnan i designen är att plywood läggs på stockar av träbjälkar.

Plywood är träbearbetningsprodukt , som består av flera lager tunn faner limmade ihop i tvärriktning. Rotary cut faner för plywoodskivor erhålls genom bearbetning av björk, tall eller industriella sorter av andra träslag.

Precis som alla andra material har plåtplywood dygder och lite nackdelar , som befälhavaren förbereder golvet behöver veta.

Material plus:

  • motståndskraft mot hög vikt och mekaniska belastningar;
  • motståndskraft mot fukt och kemiska komponenter;
  • böjhållfasthet;
  • möjligheten att välja önskat storleksformat;
  • lågt fuktinnehåll i trä och låg vikt på plåten;
  • möjligheten att använda för organisationen av systemet "varmt golv".
Bild
Bild
Bild
Bild

TILL nackdelar material kan hänföras till att vissa märken i limmet innehåller formaldehyd, vilket är skadligt för människors hälsa.

Att göra ett golv för golv med plywood och trä stockar är komplex konstruktion och installation , som måste utföras i enlighet med SNiP: s normer.

När du konstruerar detta komplex av verk är det viktigt att inte bara ta hänsyn till egenskaperna hos det använda materialet, utan också till metoderna för dess installation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av plywood kan jag använda?

För att utföra en torr golvbeläggning, som huvudmaterial, är det nödvändigt att lägga konstruktion eller konstruktionstyp plywood . Graden av plywood bör väljas beroende på de förhållanden under vilka materialet ska hittas.

Det finns 3 huvudtyper av plywood

  • FSF - det här är björkplywood, som består av faner och har harts och formaldehydkomponenter i sin limkomposition. Materialet har hög prestanda, det är motståndskraftigt mot fukt. Den kan användas både inomhus och utomhus.
  • FC - fanerarken i denna plywood är bundna med lim, vilket inkluderar formaldehyd. Materialet är motståndskraftigt mot en fuktig miljö, men det kan bara användas för interiör.
  • FBA - den självhäftande sammansättningen av denna plywood innehåller inga formaldehydkomponenter och består av kasein, som är ofarligt för människor. Sådant material har minskat motståndskraft mot fukt och kan endast användas inomhus i torra rum.

Av kvaliteten på utförandet av plywood delas in i 5 sorter . Grad E är elit, medan material av låg kvalitet är av klass IV.

För undergolvet är det lämpligt att använda plywood av klass II-IV, och för efterbehandling är det värt att välja materialets klass E eller klass I.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt för valet av material spelas också av dess storleken … Om du planerar att göra golv av små fragment av plywood, använd sedan ett material på 1525x1525 mm. Det är bekvämt att arbeta med det, men på stora ytor måste du göra många fogar. Måtten på 1210x2440 mm är bekvämare. Ett ark med sådana parametrar används i typiska stadslägenheter, för golv i rektangulära rum.

Efter att ha bestämt arkets dimensioner måste du välja rätt materialtjocklek … I det här fallet måste du ta hänsyn till alla nyanser av screed -enheten.

Beräkningen av plywoodtjockleken för golvet väljs beroende på i vilket steg stockarna läggs:

  • om avståndet mellan lagren är från 35 till 40 mm, bör tjockleken på plywoodskivan vara minst 9-10 mm;
  • om lådan har celler med en sida på 50 cm, är golvet tillverkat av plywood med en tjocklek på 10-12 mm;
  • om lutningen mellan svarvssegmenten är 60 cm, är golvet tillverkat av 12-14 mm plywood.

När du väljer tjockleken på plywood är det nödvändigt lägga en extra säkerhetsmarginal efter tjocklek på den viktbelastning som golvytan kommer att utsättas för. För platsen för massiva möbler är det bäst att ta plywood, vars tjocklek är 16-18 mm.

I vissa fall är det tillåtet att ta plywood med en tjocklek av 9 mm och lägga den i 2 lager för att fördela belastningskraften jämnt på golvytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

När måtten och tjockleken på arket är bestämda måste du beräkna hur många ark du behöver köpa för att slutföra golvbeläggningen. Du kan beräkna materialförbrukningen enligt följande:

  • efter att tydligt ha mätt rummets dimensioner ritar de ett diagram över fördröjningens placering på papper, bestämmer deras antal och steg;
  • diagrammet visar hur plywoodskivorna kommer att placeras, med hänsyn till materialets format;
  • enligt de slutliga uppgifterna beräknas den erforderliga mängden material.

I de fall där formen på rummet har en komplex konfiguration , objektet är uppdelat i delar och var och en av dem räknas separat. Om rummet har rätt proportioner i form av en kvadrat eller rektangel, beräkna sedan golvytan och räkna antalet ark som krävs för att täcka det, med hänsyn till ytan av plywoodskivan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

För att slutföra installationen av golvet måste du förbereda följande verktyg:

  • vätske- eller laserbyggnadsnivå;
  • måttband och penna för mätning och märkning;
  • elektrisk borr eller hammarborr;
  • borr för betong, borr för trä;
  • skruvmejsel med bits för självgängande skruvar;
  • självgängande skruvar för spånskivor och betongankare;
  • skruvar och metallbygelfästen för stockar;
  • en elektrisk såg eller en handhållen geringssåg;
  • kvarn;
  • tätningsmedel;
  • sandpapper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste köpa trä block från vilka eftersläpningarna kommer att utföras. Med hjälp av en fördröjning jämnas golvytan upp, vilket skapar en basram för plywoodgolv. För att göra eftersläpningar välj en torr träbalk 2 m lång . Träets bredd kan vara från 80 till 100 mm och tjockleken tas minst 40 mm.

För att utföra fästelement, förvärva hårdvara - galvaniserade självgängande skruvar med skruvgänga.

Självgängningsskruvens längd tas 2,5 gånger mer än plywoodskivans tjocklek, och diametern är lämplig från 3,5 mm till 5 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läggteknik

Innan du börjar lägga golvläktarna måste du förbereda betonggolv för vidare arbete. Den rätta arbetssekvensen är att först rengöra golvet för skräp och sedan inspektera ytan för mindre defekter - flis, sprickor, bucklor. Alla dessa brister måste elimineras redan innan lådan är klar.

I vissa fall, beroende på rummets syfte, innan ramstrukturen görs och det kommer att vara möjligt att täcka golvet med plywood, utför g vattentätning av en betongyta . Dessa arbeten kan utföras för hand. Isolera du behöver inte bara golvytan, utan också en del av väggen, upp till nivån på det färdiga golvet.

Detta isolerade avstånd hindrar dig från att läcka vatten in i rummen nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Efter att ha förberett ytan för att lägga stockarna, glöm inte väggarnas eventuella ojämnheter. En ojämn vägg hindrar dig från att lägga en platt plywoodskiva . Det finns två sätt att ta sig ur situationen: antingen plana väggarna innan golvreparationen påbörjas, eller trimma plywoodskivorna utifrån väggens krökning.

Beskärning görs enligt följande:

  • plywoodskivan flyttas i liggande läge till väggen så att dess motsatta kant placeras strikt parallellt med stocken på golvet;
  • en enda skena placeras parallellt med väggen ovanpå arket;
  • dra en linje längs vilken plywoodskivan trimmas.

Innan du börjar arbeta med golv måste du förbereda material … Den skärs in i de element som är nödvändiga i längd och bredd i enlighet med den tidigare upprättade schematiska arbetsplanen.

När du skär måste du komma ihåg att kanterna på plywoodskivan inte ska nå väggen med cirka 10 mm.

Bild
Bild

Rambildning

Nästa steg i arbetet, när träklossarna skärs i storlek, själva svarven utförs … Svarvets struktur bör inte göras nära väggen, det bör vara ett avstånd på 10-15 mm mellan dem.

Fördröjningsinstallationssekvens:

  • en punkt väljs som sticker ut över golvnivån mest, alla andra stockar kommer att justeras längs den;
  • för att påskynda installationsprocessen måste du dra i sladden på rummets sidor och justera dess position med hjälp av en byggnadsnivå;
  • under varje stock läggs ett substrat från en bit tunn plywood, det ökar kontaktytan på stödet;
  • stockarna fästs på betongfoten med ankarbeslag;
  • avståndet mellan arrangemanget av träblock måste motsvara din schematiska plan, ett intervall från 35 till 60 cm är tillåtet;
  • virket fästs på varandra med skruvar och metallbroar.

När du utför strukturen på svarven enligt ritningen bör du få en platt horisontell struktur. Lags placeras med ett enhetligt steg och indrag från väggarna. Spalten mellan väggen och lådan görs så att det expanderade träet under påverkan av fukt inte lyfter plywoodgolvet och inte orsakar deformation av laminatet eller andra golvbeläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvisolering

För golvisolering använd mineralull eller skum , som läggs i cellerna som bildas genom skärningspunkten mellan fördröjningen i lådan. Innan installationen måste mineralmaterial tillåtas 24 timmar för att anpassa sig till förhållandena i ditt rum, så att det inte finns några hål och håligheter efter installationen. Skumplåt eller isolering trimmas så att de passar tätt in i lådcellen. Den övre delen av isoleringen bör inte nå kanten av stocken med 1 cm.

Polyfoam och expanderad polystyren används för betongbaser, medan mineral- eller basaltull används i trähus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fästark

Beredda och skurna plywoodskivor läggs på lådan enligt följande:

  • början av läggningen utförs från det bortre hörnet av rummet och rör sig längs den fasta väggens riktning;
  • avståndet från väggen till plywoodskivan bör förbli 10 mm;
  • fästpunkter markeras på plywoodskivor och drar sig tillbaka från arkets kant med 2 cm;
  • intervallet mellan självgängande skruvar är 20-30 cm;
  • locken på de självgängande skruvarna måste drunkna helt i plywoodmaterialet, för detta görs ett hål i plåten med en träborr med en försänkning innan du installerar dem.
  • efter installation av 1 rad rengörs ytan från spån och 2 rader läggs ut;
  • för att fixa ett plywoodskikt måste du börja arbeta från mitten till periferin - detta gör det möjligt att jämnare montera arket på mantelstrukturen;
  • när du lägger plywood i 2 lager bryts fogarnas sömmar i ett rutmönster.

Efter att golvet är klart är det nödvändigt slipa golvyta med en slipmaskin. För detta ändamål, välj ett munstycke med slipande 120 enheter. När slipningen är klar rengörs golvet från spån och damm och sedan dockningssömmar och hål från självgängande skruvar är fyllda med tätningsmedel . Ett träspackel kan användas istället för ett tätningsmedel. När materialet stelnar slipas sömmarna med sandpapper. När du har slutfört dessa arbeten kan du börja lägga linoleum, kakel eller laminat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

I vissa fall, när det är nödvändigt att spara på material, läggs det sista golvet omedelbart. på lådan, utan att göra ett undergolv . Höjden på stocken i detta fall beror på vilken nivå du behöver för att höja golvet i rummet. Om avståndet är litet, ersätts strukturen i form av en låda med en vanlig skiva med en tjocklek av 30 mm.

Att utföra arbete välj trä för svarv och plywoodskivor med god kammartorkning … Helst ska materialet få vila i rummet där det ska användas i minst en vecka.

Uppfyllandet av detta villkor kommer att kunna ge dig en garanti för att det färdiga golvet senare inte kommer att knarka under dina fötter.

Bild
Bild

Du kan se en video om hur du sätter plywood på stockar nedan.

Rekommenderad: