Smaltmosaik (41 Bilder): Glassmaltmosaikplattor, Självhäftande Mästarklass, Tekniker Och Diagram, Tips För Att Arbeta Med Materialet

Innehållsförteckning:

Video: Smaltmosaik (41 Bilder): Glassmaltmosaikplattor, Självhäftande Mästarklass, Tekniker Och Diagram, Tips För Att Arbeta Med Materialet

Video: Smaltmosaik (41 Bilder): Glassmaltmosaikplattor, Självhäftande Mästarklass, Tekniker Och Diagram, Tips För Att Arbeta Med Materialet
Video: RONA - How to Install Mosaic Tiles 2024, Maj
Smaltmosaik (41 Bilder): Glassmaltmosaikplattor, Självhäftande Mästarklass, Tekniker Och Diagram, Tips För Att Arbeta Med Materialet
Smaltmosaik (41 Bilder): Glassmaltmosaikplattor, Självhäftande Mästarklass, Tekniker Och Diagram, Tips För Att Arbeta Med Materialet
Anonim

Smalt är det äldsta materialet som erhålls genom smältning av glas med tillsats av en oxid av olika metaller: guld, silver, koppar. Genom att krossa får hantverkarna fyrkantiga eller rektangulära plattor, som har ett brett spektrum av färger och olika texturer.

Smaltmosaik finns i de gamla kulturerna i Grekland, Romarriket, Bysans och till och med i gamla ryska kyrkor , bevarar än idag otroliga konstverk, utmärkta av extraordinär glans, överflöd av nyanser, en kombination av glansiga och matta element.

Bild
Bild

Fördelar

Moderna designers använder djärvt mosaikteknik i inredning. Det finns flera fördelar med detta dekorationsalternativ.

  • det rikaste utbudet av färger - ljusa och mörka, mättade och transparenta, som inte bleknar under några omständigheter;
  • livslängd, vilket framgår av freskerna i de äldsta templen som har överlevt till denna dag;
  • slitstyrka: smalt utsätts inte för korrosion, sönderfall, nötning, gallring, vilket gör det möjligt att använda det både i utformning av väggar och golv, och detta material tål hög belastning (tack vare den här egenskapen, smaltmosaik används i det inre av offentliga platser);
  • materialets vattentäta egenskaper tillåter användning av mosaik i hamamer, simbassänger, bastur och badrum;
  • smalt är helt oberoende av temperaturförhållanden. Det här är ytterligare två av dess viktigaste fördelar - värmebeständighet, tack vare vilken moderna designers dekorerar väggarna i eldstäder och kaminer med smalt, samt frostbeständighet, vilket gör att materialet kan användas för fasader och landskapsdesign.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mosaik typer

Moderna konstkritiker skiljer flera typer av smaltmosaik. Klassificeringen baseras på särdragen i att lägga ut tesserae - glasbitar. Det finns flera typer av sådana ytbehandlingar.

Bysantinsk

Bysantinsk mosaik är den traditionella och äldsta typen, där fragment väljs ungefär av samma geometriska former och storlekar. Smaltbitar placeras så nära varandra som möjligt och luckorna fylls med en speciell injekteringsbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Florentinsk

Florentinsk mosaik skiljer sig inte mycket från den tidigare typen i läggningstekniken, men de färdiga dukarna representerar en komplett tomt. Tessera här kan ha olika former och storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intarsia

Denna typ innebär att man lägger ut en mosaik på en duk som skiljer sig åt i material och struktur (till exempel skärning av smalt i ett träd).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Marquetry

Marquetry är en modern typ av smaltmosaik på glas eller metall. Som ett exempel - dekoration av inredningsartiklar (glasbord med mosaik på bordsskivan, dekoration av ytterdörren).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

På grund av sin hållbarhet kan mosaikmålning appliceras på en mängd olika områden. Till skillnad från en fresko- eller stenmosaik, smälter inte smalt, bleknar inte och kräver därför ingen särskild vård, restaurering eller skydd. Det är därför smaltmosaik används i sina interiörer av äkta konstkunnare.

Smalt kan användas för beklädnad i en mängd olika former . Dessa kan vara väggar, golv, pelare, kupoler, dörrar, trappor, fasader. Smaltmosaik framstår som ett separat konstverk (målning), och i kombination med andra dekorativa element, prydnadsdekorationer, inomhus och utomhus, i kylan och i värmen, även under vatten - detta är det unika med denna dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du funderar på att använda smaltmosaik i inredningen i din lägenhet eller offentliga institution är det bättre att vända sig till en professionell.

Om rum med hög fuktkoncentration (bad, bastu, badrum) ska inredas krävs först vattentätning. Numera är det sällan man hittar en mästare som lägger en mosaik för hand, eftersom det finns färdiga dukar, med vilken du bara behöver överföra mönstret till ytan som ska dekoreras. Smalt produceras ofta i form av block baserade på papper eller tyg.

Kvalificerade installatörer kommer oberoende att utföra allt arbete med ytbehandling och mosaikapplikation , plocka upp ett självhäftande material, injektera och installera, observera normerna för temperatur och luftfuktighet. Men om du har turen att anlita en professionell mosaikartist, var beredd att ta ut en betydande summa för hans arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man lägger ut med egna händer?

Om du drömmer om att dekorera interiören med smalt själv, måste du skaffa dig vissa färdigheter. På Internet är det svårt att hitta en detaljerad mästarklass om dekoration med mosaikteknik från smalt. Detta arbete är extremt mödosamt och kräver mycket tid och en viss skicklighet. Om du ändå bestämmer dig för att försöka dekorera någon del av din inredning i den här stilen, har vi utvecklat en liten instruktion med tips speciellt för dig.

Bild
Bild

För att dekorera mosaiken behöver vi bitar av krossat glas i olika geometriska former. Det är osannolikt att du kan måla det själv hemma - riktig smalt tillagas i ugnar vid höga temperaturer med tillsats av olika färgpigment. Det är bekvämare att använda färdigt material i form av en plåt.

Vi föreslår att du noggrant läser instruktionerna

  • Förbered arbetsområdet på en plan horisontell yta, exklusive glasfragment från att falla på möbler, hörn. Begränsa tillgången för barn och husdjur till arbetsområdet. Täck arbetsytan med ett skyddande material (tjock film, tidning). Använd handskar och byggglasögon.
  • Rätt delning är mycket viktigt. Placera en trästubbe (klyv) eller metallcylinder i mitten. Lägg ett smalt arbetsstycke på det och kläm fast det med en mejsel. Applicera inte för svepande slag med en hammare (glasflis flyger snabbt isär).
  • Efter en viss mängd arbete, sortera skärvorna i behållare efter deras färg, geometriska form och storlek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skynda inte att kasta taggiga element - de kan också vara till nytta för din duk.

  • När klyvningen är klar rengör du noggrant arbetsytan - byt skyddsmaterialet, dammsug, gör en våtrengöring, byt handskar.
  • Förbered en duk eller annat föremål för att lägga smalt. Substratet för mosaikapplikationen måste vara starkt, torrt och inte smuligt. Ytan måste vara helt ren och noggrant utjämnad - dammpartiklar och annat skräp, oegentligheter och porer kan bidra till att avverka fläckar i framtiden.
  • Låt oss gå ner till den roliga delen - att lägga mosaiken. Moderna hantverkare använder två beräkningsmetoder: direkt och omvänd. I det första alternativet appliceras glasbitar på limbasen (eller mastiken) med framsidan uppåt, något nedtryckt. I det här fallet ser du alltid resultatet du får.
  • När man använder den omvända metoden läggs smaltbitar med framsidan nedåt och fylls sedan med lim, eller lim appliceras på materialet (tyg, kartong, film, nät), som används för att täcka den utlagda mosaiken. Efter härdning vänds duken, och sedan redigeras tessera -layouten. Denna metod är mer komplicerad, men den låter dig göra den mest plana duken och montera stora delar av panelen på kort tid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Börja lägga ut mosaiken från stora rektangulära bitar och bilda kanterna på den framtida bilden från parallella rader. Det är ganska enkelt och tar inte mycket tid, vilket möjliggör ytterligare installation för att bestämma rätt arbetsriktning.

Således blev vi bekanta med tekniken att lägga smaltmosaik . Att lägga ut smaltflis är ett kreativt arbete och kräver vissa färdigheter, speciell färguppfattning, uthållighet och utveckling av finmotorik. Kom ihåg att en sådan panel kan användas i en mängd olika stilar: från klassiker till avantgarde, såväl som i futurismutställningar och orientalisk inredning. Spelet med form och färg kommer inte att lämna någon gäst likgiltig.

Rekommenderad: