Lägga Mosaik: Installera Mosaikplattor På Väggen, Hur Man Lägger Det Själv, Hur Man Gör Det - En Mästarklass

Innehållsförteckning:

Video: Lägga Mosaik: Installera Mosaikplattor På Väggen, Hur Man Lägger Det Själv, Hur Man Gör Det - En Mästarklass

Video: Lägga Mosaik: Installera Mosaikplattor På Väggen, Hur Man Lägger Det Själv, Hur Man Gör Det - En Mästarklass
Video: köksrenovering| Hur Kaklar man Kök - Gör det själv [Steg för Steg] 2024, April
Lägga Mosaik: Installera Mosaikplattor På Väggen, Hur Man Lägger Det Själv, Hur Man Gör Det - En Mästarklass
Lägga Mosaik: Installera Mosaikplattor På Väggen, Hur Man Lägger Det Själv, Hur Man Gör Det - En Mästarklass
Anonim

Numera används mosaiktekniken för att dekorera hus för att göra dem mer originella. Mosaiken kan användas både inomhus och utomhus. Därför är det mycket viktigt att känna till invecklingarna med mosaikläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Mosaiker har prydat byggnader i tusentals år. Till exempel användes glas i mosaik redan 2500 f. Kr., men glasplattor introducerades inte förrän på 300 -talet f. Kr., när bysantinska konstnärer skapade ogenomskinliga glasplattor som kallas smalti och använde dem för att dekorera väggar, tak, valvfasader. Kyrkor och offentliga byggnader. Endast de mycket rika hade råd att använda materialet för privata bostäder.

Detta fortsatte fram till den viktorianska eran, då glasplattor dök upp i massproduktion, som var mycket billigare att tillverka och därför gjordes tillgängliga för medelklasshem. Under 1920 -talets art deco -rörelse gav pigmenterade glasmosaiker (mest känd av Vitrolite) ett elegant, modernt utseende på väggar i skyltfönster, tågstationer och mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag finns mosaiker i många former, storlekar, färger och kan användas i nästan alla rum i huset . Det är oftast tillverkat av material som är resistenta mot hög luftfuktighet och temperaturförändringar. Den höga slitstyrkan gör att mosaikdekor kan användas på olika platser. Mosaikplattor liknar beklädnad: de kännetecknas av hög hållfasthet. Produktens estetiska utseende bevaras länge.

Mosaikplattor kan skäras i bitar till önskad längd och bredd, vilket gör det lättare att installera på svåråtkomliga platser. Ett stort sortiment av mosaik gör att du kan skapa vilken dekorativ panel som helst, ett intressant mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns tre huvudtyper av mosaik: glas, keramik, sten. Varje typ har sina egna egenskaper och produktionsteknik, så det är viktigt att bekanta dig med dem mer detaljerat.

Glas mosaik. Det ger extravagant färg och glans till interiören, men kommer bara att synas på baksidan. Mosaiken är också gjord av frostat glas. Denna mosaik är ett plattare, mer ogenomskinligt alternativ till klart glas. Bubbelglas är också populärt inom mosaikframställning. Detta alternativ består av små luftbubblor i glaset, vilket ger visuellt intresse för interiören. Glasmosaik kan också se ut som ingen kristall. Den är gjord av glas som liknar ädelstenar - används bäst som accent på vissa delar av en vägg eller golv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Keramisk mosaik. Den är gjord av glaspulver, pressas in i matrisar och värms tills partiklarna sammanfaller. Detta dyra material är lämpligt för att avsluta alla delar av huset. Mosaiken är täckt med en blank glasyr eller förblir matt. Genom att lägga keramiska mosaiker kan du få en lättskyddad yta. Keramik är resistent mot mekaniska skador och slipmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sten mosaik. Detta är en mångfärgad mosaik i flera lager av kvarts, marmorflis, granit, skiffer eller travertin. Detta material är mycket hållbart, så det används inte bara för väggdekoration, utan också för golv. Stenmosaiken har en naturlig estetik, vilket ger rummet en speciell stil. Det finns också en stenmosaik gjord under ett träd. Träplattor är perfekta för att dekorera utomhuskonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska man välja?

Valet av mosaik beror på dess plats.

  • Den mest populära hemmabruk av mosaik är i badrum och kök. Men materialet är inte begränsat till bara en dusch eller ett förkläde i köket.
  • Sidorna och botten av stege pooler kan innehålla fantastiska, tankeväckande glasmosaikdesigner. Detta ger en gnista till ljuset, det reflekterar ljuset och får vattnet att se vackert ut när det ses från låg höjd. Detta är den främsta anledningen till att man använder glasmosaik i duschar, kök, pooler och spa.
  • Den är idealisk för vattenvägar som fontäner, där glasplattor kan verka känsliga, nästan eteriska.
  • Glasmosaik kan också dekorera utomhusbänkar och fristående konstinstallationer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att dekorera ytor kan du använda mosaik i kombination med keramik och metall, eftersom det ger en matt, ogenomskinlig yta.

Det finns till och med tapeter i mosaik : små plattor monterade i moduler som gör det lättare att upprepa mönster på väggarna. Dessa plattor kan appliceras på både plana och böjda ytor, så de används istället för tapeter.

Det finns mosaikmattor: små, perfekt formade handgjorda glasplattor fästa på en flexibel yta som skapar klassiska mattmönster som vinstockar och blad. Ytans hållbarhet innebär att mattorna kan placeras på verandor och andra områden med hög trafik, eller de kan också hängas på väggen som gobelänger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Många experter rekommenderar att du använder erfarna proffs för att installera mosaiken, men du kan göra det själv. Först måste du göra en "torr" layout av mosaiken och markera varje bit. Detta är nödvändigt för att exakt lokalisera element och säkerställa färgmatchning.

Efter att ha lagt ut det föreslagna mönstret på ytan är det värt att kontrollera att kakelbitarna är fixerade med tejp och numrerade - detta kommer att underlätta ytterligare montering av prydnaden.

Efter layouten skapas en skiss.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man utvecklar ett mosaikplattemönster måste vissa nyanser beaktas

  • Det är lämpligt att placera mönstret från det mest upplysta området eller från mitten av bilden. Mosaikens bitar ska placeras i kanterna eller i de inre hörnen, i de oansenliga delarna.
  • Om det finns yttre hörn börjar bildlayouten där. Det prioriterade elementet för att komma igång är alla dekorativa element i rummet: panel, spegel, nisch.
  • Efter att ha lagt, numrerat och skapat en detaljerad skiss bör mosaikarken försiktigt vikas tillbaka i lådorna. På väggen eller golvet är det nödvändigt att markera gränserna för mosaikmönstret; en laserlinjal är användbar för detta ändamål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste förbereda följande verktyg:

  • fuktresistent primer med svampdödande effekt;
  • limkomposition;
  • injekteringsanordning;
  • gummerad spatel för utjämning och pressning av plattor;
  • hackad murslev;
  • ythällvals;
  • konstruktionsblandare för enhetlig blandning av lim;
  • bricka för beredning av lim.
Bild
Bild

Limet ska blandas i enlighet med följande regler, detta är det enda sättet som mosaikplattorna håller länge:

  • vatten hälls i behållaren på en bricka och den torra blandningen tillsätts;
  • lösningen blandas två gånger med ett intervall på 60 sekunder;
  • varaktigheten av den första blandningen bör vara 5 minuter.
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Mosaikinstallation är en enkel, men noggrann uppgift, som vanligtvis utförs av hantverkare, men du kan försöka lägga små plattor själv.

Sekvensen för att lägga mosaikplattor är följande:

  • hackade murslev ska placeras på den förberedda ytan för applicering av den självhäftande lösningen. I god tid är det nödvändigt att täcka ett område som kan poleras inom en halvtimme;
  • det är värt att applicera mosaikarket och pressa lätt. För att fördela limmet jämnt kan ytan rullas med en rulle. Det är viktigt att se till att avståndet mellan rutorna förblir detsamma och att limmet inte tränger igenom mosaikens framsida. För att hålla klyftorna mellan elementen på samma nivå måste du använda kors;
  • du måste försiktigt ta bort filmen och låta limmet torka i en eller två dagar. Överskott av limlösning ska avlägsnas en halvtimme efter att mosaiken fixerats, eftersom det kommer att bli svårt att göra detta senare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kakelbelastning är endast tillåten efter slutlig torkning och fixering av mosaiken. Fogningsordningen är följande:

  • du måste förbereda spateln enligt instruktionerna på förpackningen;
  • För att underlätta rengöring av brickorna från spår av injektering måste ytan först behandlas med skyddande sprayer. Efter 20-30 minuter kan du börja gnugga sömmarna.
  • morteln ska appliceras på spateln och sömmarna ska fyllas i med stora rörelser, rör sig diagonalt. Spateln ska pressas något så att murbruk är något under mosaikens nivå;
  • lösningen ska fuktas något så att den inte blir våt i vatten och inte spricker. Du kan använda en fuktig svamp eller en liten spray på blommorna;
  • efter 20 minuter, när lösningen stelnar något, bör överskottsblandningen avlägsnas genom att beläggningen passeras med en fuktig hård svamp. Rester av bakat cementdamm kan avlägsnas med en 5% svavelsyralösning;
  • du måste skölja mosaiken med rent vatten omedelbart efter slipning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Om kaklet används för att skapa ett kök backsplash, är det nödvändigt att markera bottenplattans nedre kant på nivån. Det är han som kommer att vara avgörande för det jämna arrangemanget av mosaiken. Det är nödvändigt att fästa profilen med måtten 27x28 cm på väggen. Profilen fungerar som ett stöd. Tack vare dess närvaro kommer plattorna inte att glida.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Mosaikalternativen erbjuder ett unikt utseende och oöverträffad glans över andra golv-, vägg- och bänkmaterial. Genomskinliga plattor kan ge en ovanlig djupeffekt till en yta som andra material inte kan uppnå. Mosaikplattor är också resistenta mot fläckar, mögel och allergener. De är lätta att torka av och fläckar inte.

Du måste förstå att mosaikens blanka yta kommer att lämna fingeravtryck. Spår syns tydligare på sådana ytor än på tråkiga ytor, så ofta rengöring kan krävas för att bibehålla en jämn glans. Det finns några mosaikvariationer som kommer att repa över tiden.

Bild
Bild

Tänk också på att mosaik kan vara hala och kännas kallare under fötterna när du överväger kakel till badrum eller duschgolv ., till skillnad från konventionella porslin eller keramiska plattor. Att använda en mosaik på duschgolvet gör det naturligtvis lättare att skapa en lutning, och den speciella injekteringen mellan de mindre bitarna ger den lite grepp. Men beroende på hur slät och polerad ytan är kan det bli halt.

Att applicera ett speciellt tätningsmedel efter installationen är en lösning på detta problem. Det rekommenderas att använda glasväggplattor och begränsa deras användning på golv till accenter och designgränser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mosaik kan tillverkas av 100% återvunnet glas efter konsumtion eller av "postindustriellt" glas: det vill säga att de är trasiga bitar som ett resultat av produktionen av andra glasprodukter. Genom att använda återvunnet material elimineras energikostnaden för att producera helt nya material. Dessutom använder omformningsglas vanligtvis mindre energi än att skapa glasplattor från grunden. Därför tolereras mosaiken väl av personer med kemisk känslighet.

För bästa ekologiska resultat är det värt att köpa en 100% återvunnen mosaik. Du kan leta efter en lokal leverantör som säljer trasiga brickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mosaikbeläggningen i badrummet bör regelbundet behandlas med speciella fungicidmedel . Detta måste göras om ventilationen inte gör sitt jobb. För rengöring är det lämpligt att välja geliknande tvättmedel utan slipande komponenter. Kontaminerade områden på panelen kan torkas med en mjuk svamp doppad i tvålvatten. Skölj slutligen med vatten och torka av.

Ytan på mosaiken kan inte torkas med oljiga ämnen, fosforsyra och vax.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av mosaik kan du ge ett nytt liv åt gamla saker . Fyrkantiga eller rektangulära bord är det enklaste att dekorera med mosaikplattor. Även om mosaik eller andra små plattor kan användas på en rund yta med en slät yta.

Om du planerar en anpassad design måste du först lägga ut brickorna så att du vet exakt hur det kommer att se ut. För att ett bord ska kunna användas utomhus bör mer lim appliceras på mitten så att det är något högre än sidorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att applicera kakel runt spegelns kanter skapar en attraktiv och unik ram. Om det är en badrumsspegel kan du använda samma färgschema som plattorna i duschen. Det finns flera sätt att dekorera en spegel . Du måste applicera plattor direkt på ytan, rita en kant runt spegeln och hänga spegeln. För att limma plattorna direkt i spegeln, använd en 100% silikonfog. Men du kan se baksidan av plattorna reflekterade i spegeln, så det är bättre att använda ett transparent tätningsmedel och kakel med en mörk sida.

Om brickorna kommer att placeras runt en spegel, applicera injekteringen direkt på plattorna och fäst dem på väggen. Således kommer det inte att finnas något överflödigt lim på väggarna, vilket blir svårt att rengöra senare.

Bild
Bild

Vackra exempel

Mosaikplattor är en av de mest populära och mest använda plattorna på marknaden. Det används för att ge ett vackert och originellt utseende till hus.

Vardagsrum

För att skapa solida interiörer för ditt hem kan du täcka halva eller hela väggar med dessa plattor. Att hitta en mosaik som passar din smak blir en lätt uppgift. Om du letar efter helväggskakel är mosaikplattor bra för att skapa accenter i ett rum. Det är värt att installera mosaikinsatser i rutor längs den målade väggen eller sätta in dem i arbetsytan i köket.

Mosaikplattor kan också användas för att skapa dekorativa detaljer i en ram på valfri vägg, eller för att rama in en spegel eller ett fönster. Oavsett vilken stil du väljer kan du prova att skapa en mosaikplattor kant runt golvkanten . När du väljer en kant bör du noga överväga formen på utrymmet och se till att området bryts upp utan att titta på det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Golv

Mosaik kan verkligen hjälpa till att skapa vackra golv. Oavsett om det är ditt badrum, vardagsrum eller trädgårdsgolv, kan du använda rätt plattor för att skapa attraktiva golv och gångvägar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badrum

Det är möjligt att använda mosaikplattor i duschområdet för att ge det ett lyxigt utseende och charmig attraktion. När platsen ser vacker ut blir duschen automatiskt trevligare. I badrummet kan till exempel mosaikplattor användas för att skapa attraktiv väggdekor . Mer komplexa bilder och mönster kan också skapas i badrummet. Naturligtvis, om du vill skapa en sammanhängande inredning kan du täcka hela väggen med mosaik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stänkstänk är praktiska element i ett rum där det finns mycket vatten eller ånga, till exempel ett badrum eller kök. Deras huvudsakliga funktion är att förhindra vattenskador på väggen, men det betyder inte att de inte kan vara vackra. Det rekommenderas att använda mosaikplattor i ett färgblock för att kontrastera eller komplettera färgschemat i resten av rummet.

Det är också värt att välja ett djärvt mönster för att skapa en dekorativ prick av intresse. Mosaikplattor behöver inte bara vara rektangulära; du måste bli kreativ och skapa ett krökt eller omvänt stänk som uppmärksammar andra funktioner i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kök

Köket anses vara hemmets hjärta. Du kan använda mosaikplattor på bänkskivan eller skapa en backsplash -design. Dessa plattor kommer säkert att tillföra ny charm till ditt kök. I köket är mosaik i fokus för all inredning. Det är därför mosaikplattor är ett bra alternativ. Du kan använda dem för att skapa något komplext.

Ett annat alternativ är att använda mosaikplattor som rent dekorativa element och skapa intressanta mönster, mosaiken kan också klippas för att ge den ett intressant utseende. Mosaiken runt fönstren kan också användas för att dekorera viktiga delar av köket . Om köket är tillräckligt stort för att rymma en ö, finns det också möjlighet att inkludera mosaikplattor i din design. I det här fallet kan du inte vara rädd för mosaikflis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhusstrukturer

För att göra din uteplats mer intressant och visuellt tilltalande kan du omge dig med levande färger och mönster. Det är värt att lägga mosaiken på golvet. Det rekommenderas att använda stenar eller kakel. För en strandstil, prova en annan mosaik. Använd stora stenar eller gatstenar och låt gräset växa genom dem. Du måste ordna dem i en spiralform runt spisen för att simulera ett handfat. Detta alternativ är lämpligt för varma väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mosaikväg av trasiga plattor kompletterar perfekt ett modernt hem. Materialjämförelsen och växelverkan mellan trä och sten är också intressant. Du kan stapla dem en i taget. Tjockleken på mosaiken kan variera. Även om detta är ganska ovanligt, kan du också använda en mosaik på ditt staket för att göra det mer intressant.

Du kan bara lägga ut mosaiken på betongstaket med en slät yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den moderna uteplatsen har en mycket avslappnad och avslappnad design och en elegant utsikt. Sätena är definitivt knäppa, med vita mosaiker med guld accenter på nätet … Detta är en bra idé om mosaikplattor för ett vanligt hem. Växter kommer alltid att göra ett hem vackert, men om beslutet fattas om att skapa planteringar från mosaik, är hemmets skönhet fyrdubblad.

Bild
Bild

Om du vill renovera ditt hem eller bygga ett nytt, bör du överväga att använda mosaikplattor för att ge ditt hem skönhet och nåd. Detta hjälper till att skapa en inredning som passar ägarens önskemål.

Rekommenderad: