Storlekar På Fotoramar (21 Foton): Vad är Standardformaten? Hur Tar Jag Reda På Parametrarna För Fotoramen På Väggen?

Innehållsförteckning:

Video: Storlekar På Fotoramar (21 Foton): Vad är Standardformaten? Hur Tar Jag Reda På Parametrarna För Fotoramen På Väggen?

Video: Storlekar På Fotoramar (21 Foton): Vad är Standardformaten? Hur Tar Jag Reda På Parametrarna För Fotoramen På Väggen?
Video: Gör det själv: Jättestor fotoram med pappersblommor - för fest, bröllop, födelsedag, student etc. 2024, Maj
Storlekar På Fotoramar (21 Foton): Vad är Standardformaten? Hur Tar Jag Reda På Parametrarna För Fotoramen På Väggen?
Storlekar På Fotoramar (21 Foton): Vad är Standardformaten? Hur Tar Jag Reda På Parametrarna För Fotoramen På Väggen?
Anonim

Även målningar har länge upphört att vara föremål för chic utan motstycke och har fyllt heminredningar, och bra fotografier kan ses på väggen i nästan alla hem.

För skönhet och ytterligare skydd är fotot inramat, men det är nödvändigt att välja sådana produkter klokt, vara säker på att det passar storleken på dess "fyllning".

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka är standardstorlekarna?

En gång klippte konstnärer duken som de ville. Med fotograferingens framkomst förändrades situationen inte direkt - under de första decennierna efter skapandet av den första kameran experimenterade tillverkarna aktivt med själva bildens form och storlek . (ett fragment av en film), och det utskrivna resultatet . På den tiden kunde man bara drömma om vilken standard som helst av fotoramar, och var och en av dem måste beställas separat från befälhavaren, vilket gjorde nöjet, som var så dyrt på den tiden, ännu dyrare.

Med tiden insåg tillverkarna att det är mycket billigare och mer lönsamt att sätta igång produktionen av film och skriva ut foton, och för detta är det nödvändigt att ena parametrarna för ramen, fotot och fotoramen . Det är naivt att tro att absolut alla tillverkare har samma standarder, men i ett överväldigande antal fall är det inte svårt att välja en ram för att fästa ett foto på en vägg - det är säkert tryckt i ett av de mest populära format, som du själv har valt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mest troligt skrevs din ram ut i något av följande format

  • KLOCKAN 7 . För fotografering är det här formatet mest typiskt - de berömda 9 x 13 cm. Ändå är det fler liggande dimensioner - bilden kommer att se för liten ut på väggen, detaljer går förlorade, eftersom så små ramar sällan syns.
  • A6 . Den näst mest populära fotostandarden är 10 x 15 cm, en fjärdedel av den klassiska A4. Album görs ofta för det, men A6 är redan väl lämpad för skrivbordsramar.
  • VID 6 . Kanske den största av de vanligaste versionerna av klassisk fotografering - 13 x 18 kommer att skrivas ut i vilken fotostudio som helst. För placering på väggen är det här själva - det finns ganska många sådana ramar, och ramens storlek är tillräcklig för att undersöka detaljerna på avstånd.
  • A5 . Denna storlek beror till stor del på att de flesta moderna skrivare arbetar med det välkända A4-formatet. Följaktligen är A5 hälften av det, och många människor är intresserade av ramar av sådana dimensioner om de själva skriver ut fotografier av ett hus två per sida. Variationer av fotoramar 15 x 20 centimeter (ett typiskt väggval) och 15 x 21 (ofta skrivbordslösningar med bakre stativ) stöter på.
  • A4 . Eftersom någon skriver ut ett foto två bitar per sida måste det finnas någon som inte kommer att ångra färgen på ett helt ark, om bara detaljerna är tydligt synliga. Det bör noteras att ramar av den här storleken är mycket utbredda på grund av det faktum att många dokument som är värda att demonstrera trycks på hemskrivare i helark - till exempel tack, certifikat, diplom och brev. Precis som i fallet med A5 talar vi faktiskt om två väldigt lika standarder på en gång - 20 x 30 och 21 x 30.
Bild
Bild

Icke-standardformat

Att hitta en ram med någon av ovanstående dimensioner är inte svårt - även om det av någon anledning inte finns någon produkt med det önskade formatet på närmaste plats som säljer fotoramar, kommer du säkert att hitta det på nästa plats. En annan sak är det alla de mest populära standarderna är strikt rektanglar, med proportioner på cirka två till tre . För några av de kreativa människorna som vill ge inredningen lite charm eller originalitet kommer detta att verka för tråkigt och banalt, för om det behövs kan till och med ett rektangulärt foto hemma beskäras så att det får en atypisk form.

Med icke -standardiserade fotoramar eller produkter av inte de mest populära standardstorlekarna blir det lite svårare - i den moderna världen är det redan lättare att beställa dem på Internet än att hitta dem i ett vanligt uttag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om rektangulära alternativ som vi inte övervägde ovan, så finns det ganska många av dem. I de flesta fall imiterar de populära pappers- och kartongarkstorlekar - till exempel A3 (30 x 40), A2 (40 x 50 eller till och med 60), A1 (60 x 80) eller A0 (80 x 120) . Dessa är 2, 4, 8 och 16 A4 -ark som vi känner till. På grund av pappers popularitet i motsvarande storlek är liknande fotoramar relativt populära, även om de oftare inte används för foton, utan för affischer och målningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ungefär samma logik är relevant för standarder med bokstaven B i titeln - att minska antalet med ett medel fördubblar ramens dimensioner . B4 -formatet i 24 x 30 -versionen anses vara det största av skrivbordet med ett bakben - allt som är större är på förhand hängt på väggen.

Standarder i kategori B4 och högre är relativt sällan efterfrågade, de används oftast för att dekorera landskapsfotografier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom A och B finns det en annan, relativt sällsynt grupp av standarder i proportionerna två till tre - SRA . Genom siffrorna som anger storleksnumret är den här storleken något mellan A och B. Så SRA3 är 30 x 45 centimeter och SRA0 är 90 x 120. Om den rektangulära formen generellt uppfattas som banal kan du vara uppmärksam på var mer sällsynta fyrkantiga lösningar. På grund av figurens korrekthet kan en sådan lösning ge speciella estetiska känslor, men det blir svårare att passa in fotot i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett separat ämne är runda (även kända som rondo) och ovala fotoramar. Denna typ av produkt används nästan alltid för att dekorera ett porträtt.

Det faktum att ett foto inte har några hörn kommer att få tittarna att associera det med något vintage, så det är vettigt att välja en ram med en imitation av en antik ram och välja ett foto som imiterar fotograferingstraditionerna under de senaste decennierna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det viktigaste när du väljer en fotoram är att veta storleken på fotot så att du inte behöver beskära bilden och det inte finns ledigt utrymme i ramen. Du kan ta reda på måtten på fotot hemma med en vanlig linjal . Sedan återstår det bara att jämföra de erhållna siffrorna med populära standarder och informera säljaren i butiken (eller sökmotorn på Internet) namnet på standardstorleken.

Ramar kommer med och utan glas, och även om du kan välja vilken som helst efter din smak kallas vanligtvis bara produkter med glas en fotoram . - det senare hjälper till att förlänga fotolivets livslängd och skydda det mot oavsiktlig mekanisk påfrestning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det här fallet är glaset annorlunda, och det måste också väljas korrekt. Här är de tillgängliga alternativen:

  • polerat silikat - mycket transparent, utan inneslutningar, förvränger inte bilden alls, men har för hög reflektivitet, varför det är olämpligt i rum med stark belysning, särskilt för mörka foton;
  • matt antireflekterande - på grund av den grova ytan bländar den inte, men samma grovhet introducerar vissa snedvridningar både i konturerna och i färgåtergivningen, vilket ger bilden en onödig vithet, som i vissa glasögon;
  • museum antiglare - kombinerar de bästa egenskaperna hos de två lösningarna som beskrivs ovan, bländar inte och påverkar inte ljusets fria passage, fick titeln "osynlig" för sina kvaliteter, men det är dyrt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet i baguetterna, som ramen är inramad med, är viktigt för den holistiska uppfattningen av fotot.

Trä är bra för sin mångsidighet - inuti vilka ramar kan du infoga vad som helst och i vilken stil som helst , men kostnaden för träprodukten biter om billigare spånmaterial inte användes. Plast är bra i den meningen att det kostar en slant, men det kan naturligt imitera alla andra material, inklusive samma trä. Metall är det bästa valet för minimalismkännare, glas är idealiskt för futuristiska mönster.

Rekommenderad: