Palekh -lådor (22 Foton): Palekh -målade Lådors Historia. Funktioner Och Beskrivning Av Målningen

Innehållsförteckning:

Video: Palekh -lådor (22 Foton): Palekh -målade Lådors Historia. Funktioner Och Beskrivning Av Målningen

Video: Palekh -lådor (22 Foton): Palekh -målade Lådors Historia. Funktioner Och Beskrivning Av Målningen
Video: Тест-драйв новой Багги Дениса - Polaris RZR 170 2024, Maj
Palekh -lådor (22 Foton): Palekh -målade Lådors Historia. Funktioner Och Beskrivning Av Målningen
Palekh -lådor (22 Foton): Palekh -målade Lådors Historia. Funktioner Och Beskrivning Av Målningen
Anonim

Det är vanligt att kalla en låda eller kista för en liten låda eller låda, som oftast har formen av en rektangulär parallellpiped. Det är bekvämt att förvara smycken, pengar, papper och andra små värdefulla föremål i dem. Man tror att lådorna dök upp för väldigt länge sedan och härstammar från kistor där kläderna förvarades. I tsaristiska Ryssland i mitten av 1700 -talet blev ett sådant folkhantverk som lackminiatyr särskilt populärt.

Skåp tillverkade i denna teknik av hantverkare från byn Ivanovo Palekh är ett utmärkt exempel på det ryska folkets skicklighet och originalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Historisk referens

Palekh -miniatyrens historia som folkhantverk är nära kopplad till ikonmålning. På 1700 -talet bodde mästare som skickligt målade ikoner i byn Palekh, som vid den tiden tillhörde Vyaznikovsky -distriktet i Vladimirprovinsen . Tillsammans med ikonmålning deltog lokala hantverkare i målningen och restaureringen av Kremls fasetterade kammare och kyrkor i Treenighet-Sergius Lavra och på Novodevichy-klostrets territorium.

Bild
Bild

Efter revolutionen 1917 blev det omöjligt att fortsätta med ikonmålning, så ett år senare skapades Palekh art decorative artel. Konstnärerna som gick in i det började måla på trä. Ivan Golikov och Alexander Glazunov anses vara grundarna av Palekh miniatyr . Hantverkare har behärskat ett nytt material - papier -maché, som är baserat på en massa som erhålls genom blandning av papper och kartong med gips, stärkelse och andra ämnen. År 1923 skickades Palekh-miniatyrer till All-Russian Agricultural and Crafts Exhibition, där de fick ett II-examensbevis.

Bild
Bild
Bild
Bild

I december 1924 grundade sju mästare från Palekh Artel of Ancient Painting . Denna förenings verk 1925 skickades till världsutställningen i Paris. År 1932 bildades fackföreningen Palekh Artists, och 1935 förvandlades artellen till Association of Palekh Artists. År 1954 inrättades Palekh-konstproduktionsverkstäder för Sovjetunionens konstfond. För närvarande kan du lära dig konsten i denna miniatyr på 4 år på Palekh Art School uppkallad efter AM Gorky.

Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Som nämnts tidigare var lådor i traditionen med lackminiatyrer baserade på papier-mâché. Kartongämnet pressas och torkas sedan i flera dagar. Sedan måste den blötläggas i linolja i 24 timmar och torkas i en varm ugn i 2 dagar . Därefter bearbetas den halvfärdiga produkten med en smörjborste, slipas och de nödvändiga beslagen fästs på den. I slutet av detta steg grundas lådan med en speciell komposition, täckt med svart lack i flera lager och 7 lager lätt lack, varsamt torkning av varje lager i ugnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Målningen har en strikt sekvens i tillämpningen av tempera . Temperafärger har använts sedan antiken, konstnärer gjorde dem av torra pulverpigment, där emulsioner fungerade som bindemedel: naturliga (kycklinggula) och konstgjorda (oljor i en vattenlösning av lim). Färdigheten att arbeta med tempera måste tränas i flera år, först då kan den perfekta jämnheten hos linjer, noggrannhet och klarhet i miniatyrsilhuetter uppnås.

Bild
Bild

I det inledande skedet av målningen målar mästarna kompositionen med kalkning, vilket accentuerar de mörka och ljusa platserna. Sedan applicerar de de färger som är nödvändiga för att måla lådan . Hantverkare ritar noggrant konturerna av alla element med handgjorda ekorrben, markerar varje detalj med färg och ofta med förstoringsglas. I slutet av målningen appliceras guld (ett guldark krossas och blandas med lim), det ger teckningen värme och ljusstyrka, det känns som om bilden lyser inifrån.

Gulddekoration lånades av Palekh -mästare från ikonmålning, där guld är en symbol för gudomligt ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det sista tillverkningsskedet är lådan belagd med oljelack och polerad . Polering sker genom att applicera flera lackskikt, som torkar bra vid en viss temperatur under en viss tid. Därefter jämnas ytan med glas och pimpsten och poleras sedan på ett speciellt rörligt hjul, som är täckt med sammet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stilens originalitet

Bakgrunden för ritningarna på Palekh -korgarna är svart - det är en symbol för mörkret, från vilket liv och färger föds, ger djup åt hela kompositionen. Insidan av produkten är alltid röd. Palekh -målning kännetecknas också av ljusa temperafärger och guldmålning. Utsökt ritade långsträckta figurer är ett eko av ikonmålningstraditioner. Hjältarna är karaktärer i sagor och epos, samt klassiska verk och sånger. Lådorna har sina egna namn, till exempel "Troika", "Ermaks kampanj", "Stenblomma", "Ruslan och Lyudmila", "Vasilisa den vackra ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer man ett original från en falsk?

Målade lådor från Palekh är en underbar inredning och en unik present. Men för att inte köpa en falsk, när du köper, bör du vara uppmärksam på följande detaljer.

  • Original Palekh -lådor är vanligtvis svarta på utsidan (ibland kan de målas gröna eller blåa) och är alltid målade röda på insidan.
  • Målningen kännetecknas av mångfärgad skuggning av skuggor, något långsträckta karaktärsbilder, exakt återgivning av alla element och detaljer.
  • Produkter från Palekh utmärks av perfekt polering ute och inne. Repor, fläckar och stötar är ett tecken på en icke-original låda.
  • Lådan på lådan sitter alltid tätt på basen - den så kallade lådan.
  • Den ursprungliga saken måste ha en förgylld inskription "Palekh", som alltid finns i nedre vänstra hörnet, och i det nedre högra hörnet kan du läsa mästarens namn.
  • En riktig Palekh -låda är förpackad i en plåtlåda, som har ett lager med limmad bomullsull inuti som kan skydda lack och målning från skador.
  • Ett lågt pris för en sådan produkt är alltid en indikator på att detta är en falsk. Palekh miniatyr är ett mycket arbetskrävande folkhantverk, så sådana saker är högt värderade och kan inte vara billiga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Palekh målade lådor är unika konstverk där befälhavaren lägger sin själ och alla hans många års erfarenhet. Lådorna tillverkade med Palekh -tekniken är kända över hela världen och är en integrerad del av den ursprungliga ryska kulturen.

Rekommenderad: